hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

"Azt mondta az oltásra váró beteg, hogy gyilkos vagyok, mert nem segítem előre a listán"

Kapkodó szervezésről, információhiányról, háborgó betegekről panaszkodnak a háziorvosi rendelőkben dolgozó asszisztensek, akik a 80 évesnél idősebbek oltását szervezték.
Belicza Bea; fotó: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2021. február 04.

hirdetés

Múlt pénteken délután küldött e-mailt a kormány az 1800 háziorvosoknak, hogy hétfőn délután 5-ig adják le tíz 80 év feletti betegük nevét, akiket beoltanának ezen a héten Moderna vakcinával a rendelőben. Ezen kívül hat embert kell kiválasztani, akiket oltópontokra küldenek betegszállítóval vagy családdal. Ők a Pfeizer termékéből kapnak.

Ehhez a kormány küldött nekik egy listát azokról, akik regisztráltak korábban. Van, akinek csak 4 ilyen idős betege volt, másnak 109, amiből ki kellett választani a 16 embert.

A legtöbb háziorvos munkaidőn túl, hétvégén szervezkedett. Hétfőn este már lehetett tudni, hogy a tervezettnél 7 ezerrel kevesebb oltóanyag jött a Modernától, így a rendelőkben változni fog az oltásrend.

Háziorvosi asszisztensek sora nyilatkozott nekünk név nélkül. Hajdú-Biharból azt írta egyikük, „volt, hogy este érkezett 22 üzenet arról, hogy másnap reggeltől mit és hogyan csináljunk. Mindezt a napi rendelés, időpont nélküli betegek ellátása, 80-100 telefon, napi adminisztráció és jelentések sora mellett.”

Többen arra panaszkodtak, hogy senki nem tájékoztatta őket, hogy nem kapnak oltást, egyszerűen csak a szerda délelőtti osztásnál ők kimaradtak. Ez a beszámolók alapján előfordult több fővárosi kerületben, Pest megyében és a Dunántúlon is.

„Sértő és vérlázító ez! Arra sem méltatnak, hogy bocsánat, de mégsem. Pácienseknek is borzasztó, azt sem tudják, mikor kerülhetnek majd sorra.” – mondja erről egy budapesti asszisztens.

hirdetés

Két budapesti rendelőből is azt nyilatkozták, hogy próbáltak hivatalos választ kapni, miért pont nekik nem jutott az oltóanyagból.

„Hívtuk a védelmi bizottságot, ahol jelezték hogy hétfőn 17 óráig kellett volna az e-mailt visszaküldeni, mondtuk, hogy már 13 órakor megtettük. Arra az volt a válasz, hogy akkor biztos a hiánypótlást kérő e-mailre nem válaszoltunk. De nem jött ilyen e-mail! Tehát nulla segítség, de mi vagyunk a hibásak, hogy nincs oltóanyagunk!”

A másik rendelő az operatív törzsnél és a kormányhivatalnál próbálkozva sem tudta meg, miért pont ők maradtak ki.

„Senki nem tud semmit. Semmibe venni a mi munkánkat és így megvezetni embereket? Mit mondjunk most a kiválasztottaknak?”

Komárom-Esztergom megyéből is elsősorban az információhiányra panaszkodott egy aszisztens.

„Hétfő óta, ha megkérdezik: hol, mikor, hogyan, hányra, csak azt tudom mondani, hogy nem tudom, nem tudom, nem tudom.”

Bár a rendelői oltásokból sokan kimaradtak, az oltópontra mindenki elküldhette 6 betegét, de szerda délutánig több helyen nem tudták, hol is lesz az oltópont. Volt, ahol szerda délután derült ki, hogy csütörtök délelőtt 11-re családtagoknak kell elvinniük az időseket.

Másoknál az eredtileg péntekre tervezett oltás csúszott el. „Van, aki azért vett ki szabadságot, hogy bevihesse oltásra a hozzátartozóját. A csúszás neki is rossz, és minden idős embernek, akik várták ezt az időpontot. Bízni fognak bennünk, ha azt mondjuk, nem most, de azt sem tudjuk, mikor?”

Előfordult olyan is, hogy azok, akik rajta voltak a listán, de végül nem kerültek be az oltandók közé, a háziorvosukat hibáztatták.

„Egy körülbelül negyvenedik helyen lévő bácsi közölte velem, hogy gyilkos vagyok, amiért nem segítek hogy előrébb kerüljön.”

- mondja egy hajdú-bihari asszisztens.

Szerintük azonban tévhit, hogy az orvos válogat. A kormány a születési dátum alapján, a krónikus betegségekkel összevetve adott egy listát a 80 évesnél idősebbekről. A lista első 16 tagjával dolgozhattak. Külön kellett választaniuk a szállítandókat, és ki kellett sakkozniuk, ki tud bemenni a rendelőbe. A listán akkor mehettek lejjeb, ha valaki nem tudott vagy nem akart menni a felkínált időpontban.

Több asszisztens aggódott amiatt is, lesz-e elég betegszállító, amelyik az oltópontokra viszi a 80 év feletti betegeket, és féltették őket, attól tartva, hogy esetleg megfertőződhetnek az út során.

Ezzel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat azt közölte lapunkkal, hogy az oltópontokra szállítások háziorvosi megrendeléseinek fogadása országszerte folyamatos és zavartalan. A közfinanszírozott betegszállító szervezetek plusz kocsikat állítottak szolgálatba. Hozzátették,

a betegszállítók minden járványügyi óvintézkedést betartanak, amit az OMSZ illetékesei rendszeresen ellenőriznek is.

Azt írták, az oltópontra juttatás és a hazaszállítás logisztikáját az egyedi esetekhez igazítva, a betegek, ellátottak érdekét szem előtt tartva szervezik.

Az elmaradt tájékoztatással és az oltóanyag-elosztással kapcsolatban kerestük az Operatív Törzset, az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de tőlük mostanáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk