/szempont/az-egyszulos-csaladok-kulonosen-megszenvedtek-a-koronavirus-jarvany-nehezsegeit/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Az egyszülős családok különösen megszenvedték a koronavírus-járvány nehézségeit

Nagy Annával, az Egyszülős Központ vezetőjével arról beszélgettünk, hogy milyen hatással volt a világjárvány az egyszülős családok életére.

Link másolása

hirdetés

A szülők és gyerekek számát összeadva Magyarországon körülbelül 900.000 fő él egyszülős családban, de a teljes lakosságot nézve gyakorlatilag nincs olyan ember, akit ez ne érintene valamilyen formában. Az egyszülős családok – tekintve, hogy a családfenntartó két ember helyett dolgozik –, sokkal jobban megszenvedték a karantén-időszakot, mint azok, ahol két szülő is rendelkezésre áll a mindennapi gyereknevelésben. Azok a gondok, amik eddig is jelen voltak ezeknek a családoknak az életében, mint az elszigetelődés, az anyagi ügyekkel és munkavállalással kapcsolatos problémák vagy a másik szülővel való kapcsolattartás nehézségei, a koronavírus-járvány hatására most még inkább megkeserítették a mindennapokat.

Több ember feladata nyomta egyetlen szülő vállát

Jelenleg mindenki attól szenved a világban, hogy be van zárva, de azok a szülők, akik a gyereknevelési feladatok ellátása miatt egyébként is elszigeteltebbek, most még intenzívebben élik meg a társadalmi távolságtartást – ők most arra a kevés segítségre és kikapcsolódási lehetőségre sem számíthatnak, ami eddig elérhető volt számukra. A gyerekfelügyelet megosztása két szülő közt is sok kompromisszumot igényel, egy egyszülős családban viszont kiváló logisztikára van hozzá szükség. A járványveszély miatt tavaly az óvodák és az iskolák is zárva tartottak, így valakinek mindenképpen otthon kellett maradnia a kisebb gyerekekkel, ez a feladat pedig sokszor egyetlen szülőre hárult.

Sok munkahelyen éppen ez szolgáltatta az indokot arra, hogy a költségvetés-kiesés ellensúlyozása miatti létszámleépítések során mely alkalmazottaktól váljanak meg első körben. Nagyon sokan elvesztették a munkájukat, mert pedagógusi segítség hiányában egyszerre kellett helytállniuk a munkahelyükön, a házimunkában és a gyermekük oktatásában is. Az egyszülőség viszont nem csak azokra hat, akik jelenleg ebben élnek: a nagyszülők életét is befolyásolja, ha a gyerekük egyedülálló szülő, hiszen a terhek és a másfajta bevonódás őket is érinti.

Nagy Anna, az Egyszülős Alapítvány vezetője azt mondja, hogy

"azokban a családokban, ahol eddig a nagyszülők segítettek, most az idősebb rokonokkal való kapcsolat is a minimumra csökkent. Az ő ellátásukat is az egyszülős családot fenntartó gyermekeik oldották meg."
Ez az időszak a gyerekeknek is nagyon nehéz volt

Ha a COVID-19 okozta nehézségekről beszélünk, akkor általában a felnőttek küzdelmeit emeljük ki, és sajnos nagyon kevés szó esik arról, hogy a gyerekek milyen nehezen élték meg a pandémia kihívásait, pedig ők ugyanolyan elszenvedői voltak az egész karantén-időszaknak, mint bárki más. Anna az Egyszülős Központhoz érkezett szubjektív visszajelzések alapján azt mondja, hogy

hirdetés
"a bezártság, a mozgáshiány, a társas kapcsolatok hiánya a gyerekeket is nagyon rosszul érintette. Nagyon furcsa és picit megmosolyogtató is volt látni, hogy úgy várták a gyerekek a szeptembert, ahogy még sosem."

Nagyon fontos, hogy a gyerekek problémáit, az ő általuk megélt nehézségeket se bagatellizáljuk el. Anna szerint a fiatalok nagyon hősiesen vitték a hátukon a kihívásokat. Hozzáteszi, hogy „szerintem mi, felnőttek egy kicsit többet panaszkodunk, mint a gyerekeink, pedig nekik is nagyon nehéz volt megtapasztalni ezt a helyzetet.”

A kezdeti időszak rendkívül bizonytalan volt, az első hónapokban a gyermekek nem igazán tudták, hogy mi történik - felnőttek sem, de nem is mindig magyarázták el a nekik, hogy a maguk szintjén ők is megértsék, mi zajlik a világban. A kicsik is ugyanúgy érezték, hogy az életük a feje tetejére állt, apa vagy anya is ideges és feszült. Az, hogy nem értették, mi zajlik körülöttük, csak még nehezebbé tette számukra ezt az időszakot.

A koronavírus járvány sok családban felnagyította a már eleve létező problémákat. Nagyon gyakori, hogy a válás után a szülők nem ápolnak jó kapcsolatot. „Néha borzasztóan szomorú történetekkel lehet találkozni azzal kapcsolatban, hogy olyan emberek, akik valamikor éltek-haltak egymásért, közös gyerekeket vállaltak, az egész életüket együtt képzelték el, milyen mértékben tudnak gyűlölködni, és milyen mértékben tud arról szólni az életük, hogyan lehet bántani a másikat.” – mondja Anna, aki szerint fontos kihangsúlyozni, hogy bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez két felnőtt ember ügye,

"onnantól kezdve, hogy gyerekeik vannak, ez már az ő ügyük is. Nekik ez sokszor olyan, mintha egy háborúskodás közepette, egy fronton nőnének fel.”

Néha sikerül megtartani vagy visszaépíteni a jó viszonyt, de sajnos sokszor nem, egy ilyen helyzetnek pedig mindig a gyerek a legnagyobb vesztese. „Gyakorlatilag égtek a telefonok onnantól kezdve, hogy március közepén kihirdették a veszélyhelyzetet.” – meséli Anna. „A leggyakoribb kérdések arra irányultak, hogy elviheti-e a másik szülő gyereket, vagy nem, mit lehet csinálni, vagy mi lesz, ha nem hozza vissza. Nagyon sokan azt várták, hogy erre majd valamilyen külön törvény, vagy szabályozás születik. Valójában nem lehet olyan jogszabályt alkotni, ami megoldaná ezeket a problémákat, hiszen ez nem a törvény dolga, hanem a szülőké.”

Sokan arra használták fel a járványhelyzetet, hogy a háborúskodást még egy kicsit megcsavarják. Az Egyszülős Központ amikor csak lehetett, minden fórumon hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben különösen fontos a két szülő közti hatékony kommunikáció. Fontos, hogy mindenki próbálja meg félretenni a konfliktusokat, mert ez az időszak nem a két fél nézeteltéréseiről szól, hanem arról, hogy a gyereknek a lehető legkönnyebbé tegyék a krízishelyzetet. Ezt sok-sok empátiával, megértéssel és óriási türelemmel lehet csak megoldani.

A családok egymást kezdték támogatni

Az egyszülős családok számára a járvány előtt is sokszor lehetetlennek tűnt a hosszútávú tervezés, a karantén alatt pedig hatványozottan. Napról napra kellett megoldani a szülőknek, hogy ha tudnak, akkor dolgozzanak, a gyerekek pedig tanuljanak. Sok családban a legnagyobb stresszfaktor az volt, hogy a családfenntartó elvesztette a munkáját. Pszichésen is iszonyú nagy terhet rakott a szülők vállára az, hogy ebben a helyzetben is meg tudjanak élni.

Az Egyszülős Központ új szolgáltatásai éppen abban próbálnak segíteni, hogy az érintett családok kicsit össze tudjanak kapaszkodni, és segítsenek egymásnak mentálisan is talpon maradni a krízishelyzetben. A segítő csoportokat önkéntesekkel hozták létre a karantén alatt, de a mai napig működnek, már önállóan. A szülők egymásra is számíthatnak, és szó szerint összekapaszkodnak azért, hogy egy kis támogatást, ötleteket, erőt gyűjtsenek a többi embertől.

A koronavírus-járvány hatásai az Egyszülős Központhoz beérkezett segélykéréseken is meglátszottak. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is szüksége volt a szülőknek jogi tanácsadásra, de ahogy Anna mondja, feltűnően megnőtt az igény a gyermekek korrepetálására, pszichológusra, és a munkavállalási segítségre. Az Egyszülős Központ online jóga órát is biztosított a családok számára mentális egészségük megőrzésének érdekében. Megnyitása óta, az elmúlt közel három évben az Egyszülős Központ több, mint tizennégyezer családnak nyújtott támogatást – ezeknek a családoknak valamivel több, mint fele a tavalyi év során fordult hozzájuk.

„Észrevettük, hogy a korábbiakhoz képest sokkal többen jelentkeznek hozzánk élelmiszer adományért, tisztítószerekért, tisztálkodószerekért, mert anyagilag annyira nehéz helyzetbe kerültek. Nagyon sokan kértek laptopot, hogy a gyerek tudjon tanulni, vagy a szülők tudjanak dolgozni.” – mondja az alapítvány vezetője. Ez utóbbi elengedhetetlen kelléke volt az elmúlt évnek, hiszen, ha nem volt otthon olyan laptop, amin van kamera és mikrofon, akkor a gyerek nem tudott bekapcsolódni az online oktatásba. A járványhelyzettel együtt változott a kérések tartalma, száma és intenzitása is:

"Több, mint tíz tonna élelmiszert, és több mint 150 laptopot kiosztottunk a családoknak, amiket mind-mind adományból gyűjtöttünk össze.”
Az Egyszülős Központ elérhetőségei:

Ügyfélszolgálat

hétfő - péntek 10:00 - 17:00

Telefon: 06 70 387 6942

E-mail: egyszulo@egyszulo.hu

Facebook oldal

Az Egyszülős Központ szerencsére gyorsan tudott alkalmazkodni a járványhelyzethez, és sikeresen kibővítette és online formára állította át korrepetálási hálózatát, hogy a gyerekek távoktatásban is tudjanak tanulni. Így a szülőknek nem kellett gyermekeikkel együtt végigcsinálni az órákat, és míg a kicsik „iskolában voltak”, addig a felnőttek nyertek pár órát, amit esetleg munkára tudtak fordítani, hogy ne az éjszaka folyamán kelljen dolgozniuk.

Amikor még lehetőség volt rá, akkor nagyon sokat segített a különböző táborok szervezése. 2020 tavaszán sok szülőnek az egész éves szabadságát kellett felhasználnia arra, hogy otthon tudjon maradni gyermekeivel. Ez azt jelentette, hogy a nyári szünetre gyakorlatilag nem maradt szabadságuk, a gyerekeknek viszont volt tíz hete, amikor felügyeletre volt szükségük. Az Egyszülős Központ ebből hét hetet táboroztatott végig több, mint 700 résztvevővel, nem csak Budapesten, hanem Veszprémben és Kecskeméten is. A járvány második hullámának berobbanása előtt az alapítványnak szerencsére még arra is volt lehetősége, hogy a táborokat az őszi szünetre is meghirdesse.

Az Egyszülős Központ segítségével tavaly 350 család tudott a Balatonon, Zalakaroson és Gyulán nyaralni egy hetet félpanziós szállással és programokkal, összesen 1500 forintért. Anna szerint ezeken a szülőkön nagyon látszott az elmúlt időszakból fakadó kimerültség. Ahogy ő fogalmaz:

"Egy erőmű sem működhet úgy, ha soha nem töltjük fel, csak mindig kiveszünk belőle. Ezeknek a szülőknek nagyon gyakran az a sorsuk, hogy mindig csak kifelé vesznek az energiájukból, őket viszont nem tölti újra semmi."
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk