hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Amivel sok száz kismama kerülte el a császármetszést – Hogyan zajlik a farfekvésű magzatok külső megfordítása?

A téma hazai specialistájával, Dr. Siklós Pállal beszélgettünk. A beavatkozás lehetőségeiről és sikerességéről is mesél a szülész-nőgyógyász főorvos.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 09.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, nemrégiben a gyermeket váró Gryllus Dorka a közösségi oldalán írta meg, hogy kisfia „farfekvéses” volt, ezért egy speciális beavatkozásra került sor. A TritonLife Róbert Magánkórházban Dr. Siklós Pál főorvos megfordította a kisfiút a hasában, ezzel lehetőséget adva a természetes szülésre.

A beavatkozásról, annak lehetőségeiről és sikerességéről beszélgettünk Dr. Siklós Pállal.

A főorvos elmondta, hogy

a hazai várandósság közel 3,5 százalékában fordul elő, hogy a magzat medencevégű fekvésben helyezkedik el a születés várható időpontja előtti hetekben, azaz „nem fordul be”.

hirdetés

Ennek az a hátránya, hogy csökken a hüvelyi (hagyományos) szülés lehetősége és legtöbb esetben császármetszéssel jön a világra a baba.

A magzatok általában a 37. hétig fordulnak be a szülőcsatorna felé. Ilyenkor még a súlyuk kisebb és relatíve több a magzatvíz. Ez előnyös a beavatkozás szempontjából, mert ilyenkor van esély arra, hogy a medencevégű elhelyezkedésből átfordítsák a megfelelő pózba a babát – mondta Siklós doktor.

Az már bizonyított tény, hogy amennyiben a magzatot még a szülés előtt sikerül külső fordítással a helyes irányba igazítani, akkor csökken a császármetszés szükségessége.

A beavatkozást úgy kell elképzelni, mintha egy vízzel teli lufiban lenne valami, amit szépen finoman „átterelnek”, „átúsztatnak” fordított állásba – magyarázta a főorvos. A külső fordítás a világban már ismert és használt módszer, ám idehaza még kevéssé alkalmazott és ezért ritkán ajánlott segítség a kismamáknak. Siklós főorvos már 25 éve végzi ezt a beavatkozást, és azt vallja, hogy jó lenne, ha az érintett kismamákhoz eljutna az információ arról, hogy létezik ez az eljárás, mivel jár, és mire számíthatnak.

A külső fordítás általában 50 százalékban sikeres, azaz az elvégzett esetek felénél a magzat megfordítható és a pozíciót meg is tartja a szülésig. Előfordulhat, hogy a baba később visszafordul, de még ilyenkor is van rá mód, hogy újra megpróbálják a helyes irányba terelni.

Ha egy kismama kéri, hogy nála végezzék el a fordítást, akkor annyi a teendője, hogy megismerkedjen a módszer fontos tudnivalóival, melyeket szóban is elmondanak neki, de videók és leírások is rendelkezésre állnak.

A legfontosabb tudnivalókról a főorvos elmondta: a fordítás napján éhgyomorra kell érkeznie a kórházba, ahol a művelet körülbelül tíz percet vesz igénybe. Ennyi idő alatt kiderül, hogy sikerül-e a babát a megfelelő helyzetbe hozni. Előtte és utána is ellenőrzik a kismamát, nézik a magzat szívhangját és ultrahanggal is megvizsgálják. Szövődmény nagyon ritka, de minden beavatkozásnál úgy készülnek, hogy gond esetén azonnal be tudjanak avatkozni. Egészen ritkán a köldökzsinór csavarodása jelenthet problémát, vagy a méhlepény részleges leválása okozhat vérzést. Bár ezek minimálisan előforduló esetek, a kórházban minden fordításnál egy felkészült műtő áll rendelkezésre, szükség esetére.

A magzat megfordítása kellemetlenséget, kis átmeneti fájdalmat jelenthet a kismama számára. Elvi lehetősége van a fájdalomcsillapításnak, de nagyon ritka, hogy valaki ezt igényelné.

A sikert több tényező is befolyásolja.

Legfontosabb a magzat mérete és a magzatvíz mennyisége. Ezeket lehet mérni, de ezek nem egyértelmű paraméterek és igazán nem befolyásolják a fordítás megpróbálását. Ezen kívül számít az anya BMI-indexe, mert a bőr és az alatta lévő esetleges zsírréteg is hatással van az esélyekre. Bár nem kizáró ok, de egy túlsúlyos anyuka esetében kevésbé férnek hozzá a magzathoz, így a sikeresség is csökkenhet. A magzat méretét is figyelembe kell venni, mert a túl kicsi magzatnál, amennyiben az a fejlődésben visszamaradt, nem javasolják a külső fordítást.

Érdekességként azt is elmesélte a főorvos, hogy ikerterhességeknél is alkalmazzák a fordítást. Előfordulhat, hogy az első baba normál megszületése után az iker „farfekvéses”. Ilyenkor a második babát be tudják fordítani és neki is ezzel az élettanibb fejvégű fekvéses szülésnek adnak lehetőséget.

A külső fordítási eljárást idehaza még kevés helyen végzik.

Dr. Siklós Pál már több mint 25 éve alkalmazza a módszert, az utóbbi években a TritonLife Róbert Magánkórházban várja a kismamákat. Olyanokat is fogadnak, akiknek a gondozása más helyen történik, de a beavatkozásra a Róbertbe be tudnak menni. Szívesen mutatja meg az érdeklődő kollégáknak is az eljárást, hogy a jövőben még több magzatnak és édesanyának tudjanak így segíteni.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk