/szempont/ami-itt-zajlik-az-nem-mas-mint-puszta-szomagia-demi-lovato-es-a-sugar-baby-plakat-a-pelda-hogy-nem-eleg-szavakkal-harcolni-a-szexizmus-ellen/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Ami itt zajlik, az nem más, mint puszta szómágia – Demi Lovato és a sugar baby-plakát a példa, hogy nem elég szavakkal harcolni a szexizmus ellen

Rém unalmas, hogy látszatgesztusokkal próbáljuk orvosolni a nagyon is mély és valódi társadalmi problémákat.

Link másolása

hirdetés

Demi Lovato bejelentette, mostantól semleges neműként, azaz non-binárisként definiálja önmagát.

A 28 éves énekesnő úgy érzi, egyik nemmel sem tud azonosulni, ezért azt kéri: mostantól a “they” és “them” névmásokkal hivatkozzanak rá a női névmások, tehát a “she” és “her" helyett. (Jó humorú kommentelők már el is nevezték Themi Lovatónak.)

Na és? - kérdezhet vissza az átlagember, akinek ebben az országban aligha cseng ismerősen az egykori Disney-sztár neve, ahogyan a női, férfi és semleges névmásokat is nehéz értelmeznie.

Én mégis úgy gondolom, Demivel foglalkozni kell (és nem csak egy terapeutának).

Szögezzük le: a transzneműség súlyos és sokszor tragikussá fajuló probléma, amit nem 2019-ben talált ki valaki a TikTokon. Olyan jelenségről van szó, ami valóban milliók életét keseríti - emberekét, akiknek a gyerek- vagy tinédzserkoruk óta egyértelmű, hogy más biológiai nemmel születtek, mint amihez lélekben tartoznak.

Ez a belső ellentét szinte elkerülhetetlenül depressziót és szorongást von maga után. Hiszen a biológiai nemünk alapjában határozza meg a sorsunkat, bárhol is éljünk a világon.

Hogy milyen lehet ebben az országban transzneműként élni? Jó kérdés. Biztos, hogy egészen más élmény a Hercegprímás utcában, mint egy borsodi zsákfaluban.

hirdetés

De azt tudjuk, melegnek lenni milyen: habár a társadalom egyre elfogadóbb, Osváth Zsolt, az ismert youtuber például a hozzá beérkező levelekből komplett adást tudott összerakni a homofóbia világnapjára. Elkeserítő történeteket hallhattunk a legkülönfélébb bántalmazó helyzetekről, bullyingról, verésről, kiközösítésről.

Csak a jéghegy csúcsa volt az az édesanya, aki elmondta: 19 éves lánya nem tudta feldolgozni, hogy leszbikus vonzalma miatt a fiúk körbeállták és köpködőversenyt tartottak az arcán. A vonat elé vetette magát. Ma már négy kisgyerek él a szerveivel.

Aki tehát úgy gondolja, Magyarországon az LMBTQ emberek haja szála sem görbülhet, aki szerint divat a Pride és üres hóbort a nyilvánosság előtti coming out, annak tanácsolom: talán gondolkodjon még egy kicsit.
Hívjatok Lorettának!

De hogy jön ehhez az egészhez Demi Lovato? Nos, személyes véleményem szerint ez a névmáscsere jóval többet árt, mint használ.

(Nem sorolnám ide Elliot Page színész, vagy épp Caitlyn Jenner ex-olimpikon ügyét, akik láthatóan hosszú évek óta, konzekvensen kiállnak a transzneműségük mellett, vállalva annak minden testi, magánéleti és társadalmi következményét.)

Előrebocsátom: eszemben sincs megkérdőjelezni, hogy Demi életében is vannak nehézségek, lásd 2018-as túladagolását és az arról készült, idén megjelent dokumentumfilmet. Mégis, mintha nem a megfelelő helyen keresgélné a megoldást azzal, hogy hetente más vélt és valós üggyel vagy kisebbséggel azonosul.

Az énekesnő két hete például egy fagyasztott joghurtot árusító boltba szállt bele, amiért ott “bűntudatmentes” diétás sütiket árulnak. Ezt az étkezési zavaros emberek nevében kérte ki magának, akiket rosszul érinthet a süti neve.

Értsd: nem a társadalmat kritizálta, amiért az étkezési zavarossá frusztrálja a nőket. Nem-nem. Hanem a “bűntudatmentes” szót! Az esett rosszul neki, és azért szállt rá világsztárként egy szerencsétlen kisboltra.

Ami itt zajlik, az nem más, mint puszta szómágia.

Vajon eltűnik-e a minket zavaró jelenség attól, hogy politikailag korrekt kifejezést aggatunk rá?

Az valóban lesújtó, ahogyan a popipar, a menedzserek hada évtizedeken át irányította Demi Lovatót, érdekei szerint árusítva ki a fiatal nő szexualitását. Tuti recept volt ez a testképzavarhoz.

Ez a dinamika azonban nem attól fog megváltozni, ha mostantól a “they” szócskával hivatkozunk Demire. Az ugyanis nem számolja fel sem az énekesnő lelkében keletkezett károkat, sem a rendszerszintű kizsákmányolást.

A Demi-ügy ékes példája annak a silányságnak, amivel a píszí a valós, a társadalom egészét átható problémák felé fordul. B.zi helyett meleg, néger helyett fekete, “she” helyett “they” - ennyit tudunk felmutatni. Na meg fröcsögve számonkérni azt, aki nem gondolja, hogy egy hátunkra akasztott új címkétől jönne el a Kánaán.

Ki ne emlékezne a Brian élete klasszikus jelenetére? “Hívjatok csak Lorettának!” - mondja Stan, aki nőnek érzi magát. Gyermeket mégsem szülhet, hiszen nincsen méhe. Judit erre nagyszerű megoldással rukkol elő: méhe ugyan tényleg nincs, de JOGA lehet hozzá, hogy gyereket szüljön! (Ilyen kiváló píszí-paródia azóta sem született, pedig a Monty Python tagjai akkor még legfeljebb csírájában találkozhattak a jelenséggel.)

Hasonló gondolatok kavarognak bennem, amikor Demi Lovato “semleges neméről” hallok. Joga lehet hozzá, ez elvitathatatlan.

Én csak nem szeretném, ha elhiteltelenítene bárkit, aki évtizedek óta szorong nő- vagy férfitestben. Aki még a mostaninál is kevesebb együttérzést kap, ha a kálváriáját egy celebhóbortnak bélyegzik. Ha ugyanis egy szexuális kisebbség divattá válik, éppen azok ügyét hátráltatjuk, akiknek az adott probléma tényleg sorscsapás.
Másrészt a király attól még meztelen marad, ha ráaggatnak néhány píszí szóvirágot. És ezt mindenki látja - még a legegyszerűbb emberek is.

Éppen ez a mismásolás, ez a problémákkal való szembenézési képtelenség ad táptalajt az “erős embereknek”, Donald Trumpoknak, Orbán Viktoroknak, akik aztán az őszinteség nevében züllesztik a politikát az asszonyságozás színvonalára. Csodálkozunk rajta?

Mert hát tényleg rém unalmas, hogy ezzel próbálják kiszúrni a szemünket.

Ha nincs plakát, nincs prostitúció?

Idekívánkozik a sugar daddy-oldal ügye is. A múlt héten kirobbant balhé tárgya az az óriásplakát, ami nyíltan hirdeti a gazdagokat a szépekkel összehozó társkeresőt.

Ami ott zajlik, az vitán felül prostitúció: jómódú üzletemberek találhatnak maguk mellé ropogós huszonéveseket, a fiatal lányok pedig kellő “anyagi támogatásban” részesülhetnek az “érett és tapasztalt férfiaktól”. Volt is belőle felháborodás!

Azóta megszületett a döntés: az oldal plakátjait be kell tiltani. A plakátok így nemsokára mennek a levesbe, az illetékesek pedig elégedetten hátradőlnek, és beírhatnak maguknak egy piros pontot.

Igaz, ettől még nem zárul be a mélyszegények és az ultragazdagok közt tátongó szakadék. Az a szakadék, amit egy kelet-magyarországi faluból induló, csinos, fiatal lány úgy tud a leggyorsabban áthidalni, ha a testét egy felsővezető játékszerévé teszi.

Mert még mindig jobb alternatívának tűnik számára, mint a csavargyár három műszakban. Mert az ömlik rá a médiából születése óta, hogy egy nőnek a szexusára alapozva a legkönnyebb érvényesülnie. Mert a közösségi felületek erre meg is adnak minden lehetőséget.

Minden más tehát marad a régiben. A sugar babyk és sugar daddyk továbbra is megtalálják egymást, és mindig lesz, aki ezeken a tranzakciókon nyerészkedik, ahogyan ezelőtt vagy ezután is.

Azt pedig csak a vak nem látja, mekkora reklámértéke van egy ilyen betiltási akciónak - a fejemet tenném rá, most hogy megötszöröződött a regisztráló daddyk és babyk száma az oldalon.

De hát mást nem is várhatunk: magunk alatt vágjuk a fát, amíg látszatgesztusokkal toljuk el magunktól a valódi problémákat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk