/szempont/aki-itt-ehen-hal-az-meg-is-erdemli-magyar-hajlektalanok-becsben/
NULL
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

"Aki itt éhen hal, az meg is érdemli" – magyar hajléktalanok Bécsben

A bécsi hajléktalanok tíz százaléka magyar. Állítják, hogy jobb kint nekik, eszük ágában sincs visszatérni.
Szurovecz Illés, Abcúg - szmo.hu
2018. június 30.

hirdetés

Ingyen jutnak ételhez, ruhához és gyógyszerhez is. Télen nem kell megfagyniuk, kéregetésből pedig annyi pénz összejön, hogy néhányan még az otthon élőknek is tudnak utalni. Úgy tűnik, ha az ember utcára kerül, jobban megéri Bécsben hajléktalannak lennie, mint Budapesten. Bár az osztrákokhoz képest kevés lehetőségük van, a Bécsben élő magyar hajléktalanoknak eszük ágában sincs hazamenni.

“Á, én csöves sört nem iszom. Csak ezt a sárgát” – mutatott Józsi a padkára kikészített dobozos Ottakringerre. “Akkor ez majd jó lesz nekem” – vont vállat az egyetemista Katinka, és visszacsúsztatta az olcsóbb sört a táskájába. Nem ez volt az első alkalom vasárnap délután, amikor kiderült, hogy a Bécsben élő magyar hajléktalanok nem érik be a rossz minőséggel. Egy sarokkal odébb két fiatal srác kéregetett a bevásárlóközpont bejáratánál. “Nézd, mi nem veszünk szart”.

Az osztrák fővárosban százával élnek magyarok az utcán, bár azt nem tudni, pontosan mennyien. A helyi hajléktalanellátást kézbentartó Bécsi Szociális Alap (FSW, Fonds Soziales Wien) közlése szerint 2015-16 telén 260, egy évvel később 310, a 2017-18-as téli hónapokban pedig 320 magyar állampolgár jelent meg valamelyik éjszakai szálláson. Ez azt jelenti, hogy

az elmúlt három télen a statisztikákban megjelenő bécsi hajléktalanok tíz százaléka magyar volt.

“Az FSW november és április vége között kibővíti a sürgősségi szálláshelyek számát, amelyeket a hajléktalan emberek igénybe vehetnek, függetlenül a státuszuktól. Senkinek sem kell megfagynia az utcán” – írták megkeresésünkre, és a következő mondatban kicsit oda is szúrtak a magyaroknak. “Magyarországon ez másképp van, hiszen ott tavaly télen több mint 100 ember fagyott halálra”. (A magyar állam mindent megtesz azért, hogy eltitkolja, hányan halnak meg a hideg miatt, de a rendelkezésre álló információk alapján a bécsieknek igazuk lehet. Erről a 444.hu írt bővebben).

hirdetés

A bécsi utcákon élő magyarok elmondása szerint a leghidegebb időszakban szinte lehetetlen elkerülni, hogy az embert meleg helyre vigyék a szociális munkások. Azt már csak sejteni lehet, hogy a nyári időszakban még többen lehetnek odakint.

Magyar hajléktalanok a Billa áruház előtt. / Fotó: Hajdú D. András

Bécsben széleskörű ellátást biztosítanak az utcán élő embereknek. Egy 2015-ös összefoglaló szerint – amely a Budapesti Módszertani és Szociális Ellátó Központ Intézményei honlapján érhető el – az FSW által összefogott rendszerben három nagy segélyszervezet, a Caritas, a Volkshilfe és az Arbeiter Samariterbund működik. Az általuk fenntartott intézmények közt vannak 24 órában nyitva tartó szállók, átmeneti szállók, ahová beutaló szükséges, valamint információs központok is. A városban rengeteg szociális bérlakás is van, és sikeres integrációs progamokat is működtetnek. Ezek a lakások viszont csak azoknak elérhetők, akiknek legalább két évig volt bejelentett bécsi lakcímük, vagyis az ott élő magyar hajléktalanoknak nem.

Dudás Katinka a bécsi egyetemen tanul szociológiát, és a terepmunkája során jó néhány magyar hajléktalannal kapcsolatba került már. Józsit például régóta ismeri, de jól jellemzi a helyzetet, hogy amikor együtt jártuk a várost, lépten-nyomon újabb magyarokkal találkoztunk. Az FSW tájékoztatása szerint, mivel ők nem rendelkeznek állandó lakcímmel, nem juthatnak állami segélyhez és a téli időszakon kívül rendszeres szállásszolgáltatás sem jár nekik. Az FSW ugyanakkor kiemelte, hogy a bevándorló hajléktalanok is hozzáférnek a napközbeni szolgáltatásokhoz, ráadásul 2011-ben megnyílt egy speciális tanácsadóközpont is, ahol kifejezetten EU-s országokból származó hajléktalanokkal foglalkoznak.

A magyar hajléktalanok kilátásai összességében azért Bécsben is elég rosszak, az FSW szerint mégsem akarnak hazatérni, mert ott még rosszabb sors várna rájuk.

De ha az ember úgyis az utcán él, miért jobb ezt Bécsben csinálni, mint Budapesten?

“Fogtam a szatyromat, kijöttem a semmire. Elmenekültem a világ elől”

Nézd meg, ez Tommy Hilfiger

“Hajléktalanként itt jobban él az ember, mintha otthon dolgozna” – mosolyogott Józsi. “Április 10-én vagy 11-én volt négy éve, hogy kijöttem”. Addig a családjával élt Budapesten, előbb a hetedik kerületben, majd Csepelen. A Magyarországon élő hajléktalan férfiak nagy részéhez hasonlóan az ő lecsúszása is a válással kezdődött. Azt mondja, újságeladással naponta 30-50 eurót is megkeres, nem is szorul kéregetésre. Ennyiből még arra is marad, hogy támogassa az otthon élő négy gyerekét.

Anita naponta 20-30 eurót tud összeszedni kéregetéssel.

“Aki itt éhen hal, az meg is érdemli” – mondta Anita, akivel a város egy másik pontján, a Westbahnhofnál találkoztunk. Azokra a gondozási központokra utalt, ahol a hajléktalanok mindennap ingyen ebédhez juthatnak. “Rántott hús, vajas lekváros kenyér, felvágott” – sorolta, mi mindennel lehet ott jóllakni, ő mégsem szívesen jár be. “Annyi idő alatt több pénzt keresek az utcán”. Anita naponta 20-30 eurót tud összeszedni kéregetéssel. “Kajára nem adnak, mert az úgyis ingyen van. Sörre viszont adnak, és ha kiülök reggel a bolt elé, hoznak ki túrós batyut is, meg ami kell”. Szerinte

aki otthon marad, “az vagy hülye, vagy a családja miatt nem akar eljönni”.

Anita mostanában egy barátjánál húzza meg magát. “Megyek, ledőlök egy kicsit. Van a barátomnak egy óriási kutyája, ott szokott feküdni mellettem, aztán arra ébredek, hogy már rajtam van” – nevetett a 43 éves nő, aki már otthon, Budapesten is hajléktalan volt. Akkor sokallt be, amikor kilenc éve a barátja késsel támadt rá. “Itt vágott meg” – mutatta a nyakát. Felszállt a hetes buszra, és meg sem állt a pályaudvarig. Aztán egy ideig Németországban húzta meg magát, majd Bécsbe keveredett. Azt mondja, esze ágában sincs visszatérni Magyarországra, legfeljebb Sopronig ment vissza, amikor személyi igazolványt kellett csináltatnia.

Amikor megérkezett Ausztriába, sokáig egy parkban sátrazott, nem is akárhogy. “Volt egy tizennégy fős katonai sátrunk. Abban laktunk. Nekünk aztán beszélhettek a rendőrök!”

Néhány, Budapesten élő ismerősével ma is jóban van, néha meg is látogatják őt Bécsben, olyankor együtt buliznak. Szerinte

Bécs a mindennap elérhető ingyen ebéd és az otthonihoz képest bőkezűnek számító adományok mellett azért is népszerű a magyar hajléktalanok körében, mert könnyebb kábítószerhez jutni, legyen szó akár keményebb drogokról.

Ezt aztán többektől is hallottuk. “Itt, ha meglátja a rendőr, hogy füvezel, legfeljebb megkér, hogy dobd el” mondta egy fiatalabb, arcpiercingekkel teli fiú.

Csöves sört nem isznak, márkás ruha az adományok között.

Józsinak azért is marad ennyi pénze, mert nem csak ételre, de ruhára és gyógyszerre sem kell költenie. Ezeket is mind ingyen kapja a gondozási központban. “Nézd meg, ez Tommy Hilfiger, de van Lacoste is. Persze aki olvassa, majd biztos azt mondja, hogy kínai. De szerintem eredeti” – bizonygatta. Ha ez túlzás is, a bécsi utcákon élőknek tényleg nem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz mit felvenniük.

A kint élő magyarok elmondása alapján

nem kell aggódni az egészségügyi ellátás miatt sem,

Anitát például gerinc- és csontrákkal is diagnosztizálták, rendszeresen jár vele orvoshoz. Éppen tőle jött akkor is, amikor összefutottunk az aluljáróban. “Trombózisom volt, hiányzik egy rész a lábamból”.

Csak bemennek, és összedobnak egy párizsi szeletet

“Baba istenien főz!” – kiáltották annak az öt fős társaságnak a tagjai, akikkel a Friedensbrücke metrómegálló mellett találkoztunk. Baba, vagyis Matilde a csapat egyetlen női tagja gyorsan szabadkozni is kezdett. “A ruhámat ne nézd, az tiszta liszt!”

Nem véletlenül, hiszen pár órával korábban Baba még bőven párizsi szeletet készített az egyik gondozási központban, ahol nemcsak előre elkészített ebédet lehet kapni, hanem az emberek főzhetnek is a saját alapanyagaikból. “Van ott mosógép, szárítógép. Meg is lehet borotválkozni” – sorolták. Baba eredetileg szegedi származású, állítása szerint katona volt, Irakot is megjárta. Egy ideig mosogatott Bécsben, aztán ellopták a személyijét, és már évek óta az utcán él. Az öccse viszont most is Szegeden van, és ha minden jól megy, pár hónap múlva hazatér hozzá román párjával együtt. “Hajat fogok vágni otthon. Tegnap beszéltem Petyával, az öcsémmel. Sírt, hogy menjek haza”.

A társaság egy másik tagja otthon szakácsként dolgozott, de már akkor előjöttek az alkoholproblémái. “A barátnőm elvetette a gyerekünket, ezen sem tudtam túllépni. Fogtam a szatyromat, kijöttem a semmire. Elmenekültem a világ elől” – mondta. Próbálkozott ugyan dolgozni, de kevés sikerrel járt.

“Itt sokan utcaseprők, takarítók, de nem egyszerű bejutni, ismeretség kell hozzá. 26 eurót fizetnek nekik napi 4 órára, de kéregetésből 30 is összejön”

– mondta. “Most mehetnék dolgozni a húsiparba, igaz, az Hollandiában van”.

Egy másik férfit, aki Magyarországon segédmunkás volt, egy haverja vett rá, hogy menjenek ki. “Be voltunk kokainozva, aztán mondta, hogy jöjjünk, hát jöttünk. Magyarország nekünk nem adott semmit, nem segített semmit. Hát én se segítek. Ausztria többet ad”.

“Magyarország nekünk nem adott semmit, nem segített semmit. Hát én se segítek. Ausztria többet ad”

Néhány lépéssel odébb, a bevásárlóközpont tövében ült az a két fiatal fiú, akit a cikk elején már idéztünk. “Elegem lett a melóból” – mondta egyikük, aki korábban brigádvezető volt. “A csajaim mind átbasztak, kiraktak a lakásból.

De jobban élek itt, mint otthon. Akár napi ötven euró is összejön tarhálásból, de nem mindig van kedvem hozzá”.

Ők nem szívesen mennek be a szállóra, inkább odakint alszanak egy hálózsákban. “Nemsokára megyek Münchenbe, le kell ülnöm két hetet, mert jegy nélkül utaztam Németországban”.

Kényelmesnek kényelmes, de jövőkép nincs

Ha kéregetésből tényleg ennyit össze lehet gyűjteni, az alapvető dolgok pedig ingyen is elérhetők, felmerül a kérdés, miért nem tudnak a Bécsben élő magyar hajléktalanok egyről a kettőre jutni. Ha csak a számokat nézzük, ennyi pénzből akár ki is lehetne fizetni egy olcsóbb lakást, vagy legalább egy szobát a városban. De akkor miért maradnak mégis az utcán?

Egyrészt azért, mert az albérlethez 2-4 havi kaucióra van szükség, ennyi pénzhez pedig soha nem férnek hozzá egyszerre. Másrészt a tulajdonosok erősen megválogatják a bérlőiket, és nem szívesen adják ki a lakásukat olyasvalakinek, aki eddig az utcán lakott. Harmadrészt azok a magyar hajléktalanok, akikkel Bécsben találkoztunk, többnyire maguk is letettek már arról, hogy jobbra forduljon a sorsuk.

A családban vagy a munkahelyükön elszenvedett kudarcok után úgy tűnt, teljesen hitehagyottá váltak, és elfogadták a mostani, a körülményekhez képest kényelmes életüket. Ráadásul a helyzetüket sokszor súlyosbítja az alkohol és a kábítószer is, amelyek végképp olyan spirálba lökik az embereket, ahonnan nehéz kikeveredni. Józsinak, akinek az újságeladás még valamiféle munkát is biztosít, szintén semmilyen terve nincs a jövőre nézve. “Ahogy esik, úgy puffan”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

hirdetés

Mint írja,

„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: