/szempont/a-tortenelem-gyermekei-vagytok-mondta-az-szfe-diplomaosztojan-a-rektorhelyettes/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„A történelem gyermekei vagytok” – mondta az SZFE diplomaosztóján a rektorhelyettes

„Ti vagytok az elsők – remélhetőleg az utolsók is –, akiktől egy láthatatlan mikroorganizmus elrabolta a színházi vagy filmes mestermunkával megkoronázott befejezés esélyét” – fogalmazott Upor László.
hirdetés

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak életét több dolog is megnehezítette az elmúlt tanévben: először a világjárvány miatt borult fel teljesen a képzés rendje, majd Vidnyánszky Attila érkezése borzolta fel a kedélyeket.

Az elmúlt napok történéseit talán senkinek nem kell felidézni: a hallgatók blokád alá vonták az egyetemet, a vezetőség lemondott, több legendás oktató a távozás mellett döntött, a tanévkezdést pedig egyelőre elhalasztották.

Novák Eszter lemondott oktatási rektorhelyettes hétfő reggel úgy fogalmazott: nem áll szándékában az egyetem jelenlegi vezetésének és oktatóinak nem tanítani, de „egyéb módokon” próbálják a jogaikat érvényesíteni.

A fenti előzmények határozták meg az SZFE szintén lemondott, de még hivatalban lévő rektorhelyettese, Upor László beszédét, amelyet az egyetem diplomaátadó ünnepségén mondott el vasárnap a Vígszínházban.

hirdetés

A jelenlévők köszöntése és egy rövid bevezető után Upor így fogalmazott:

"A diplomátokat ma nem én adom át – nem az amúgy is kétes státuszú egyetemi vezető –, hanem maga a történelem, csak ő más elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, ezért rám tolta a melót.

Nem akarom megsérteni a jelenlévő szülőket, nagyszülőket, nem akarom őket szülői jogaikban csorbítani, de ti, akik most diplomát kaptok, egy kicsit a történelem gyermekei is vagytok – vagy úgy mondanám: érzékelhetőbben vagytok azok, mint mások, a máskor diplomázók.

Ti vagytok az elsők – remélhetőleg az utolsók is –, akiktől egy láthatatlan mikroorganizmus elrabolta a színházi vagy filmes mestermunkával megkoronázott befejezés esélyét.

Ti, akik ma diplomát kaptok, az elmúlt években szinte mindannyian tanultatok olyan fontos mestertől, aki már soha senkit nem fog tanítani. És kivétel nélkül mind egy olyan iskolában tanultatok, ami már soha többé nem lesz. Olyan.

Ennek a jelentősége csak évek múlva érik meg, ahogy a tapasztalatok IGAZI feldolgozása is évekbe telik majd.

De a helyére kerül idővel minden. Hosszútávon biztosan. A veszteségek is. És lassan előjön az, amit mindebből tanulni lehet. Mert egyet nem mondhatunk: hogy az elmúlt évek nem láttak el bennünket lelki-szellemi munícióval, hogy a mi kis köz-életünk nem szolgált elég alapanyaggal."

Upor ezt követően kitért arra, hogy az eseménynek helyet adó Vígszínház egykor a Néphadsereg Színháza volt, nézőterét faragott géppisztolyok díszítették.

Lapozz a beszédért:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk