hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

A tanártüntetés sztárja kicsiben már elkezdte, amit nagyban szeretne látni

Pukli István a mostani őrületes tananyag helyett az életre kellene nevelni a gyerekeket.
Szurovecz Illés/Abcúg, Fotó: Magócsi Márton - szmo.hu
2016. február 22.

hirdetés

A 2010 előtti oktatáspolitikával sem értett egyet, mert az túlságosan is gyerekközpontú volt, ma viszont minden gyerek mosott rongy – mondta Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. A tanártüntetések arcává vált Pukli volt már MSZP-tag, nevezték Fidesz-bérencnek és Soros György emberének is. Nem akar vezető lenni, csak azt szeretné, hogy valaki javítsa meg végre az oktatást - írja az Abcúg. Az anyagot teljes terjedelmében, az Abcúg szíves engedélyével közöljük.

“És mikor fogok tudni dolgozni?” – kérdezte Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója péntek délután, alig fél órával az iskola elé szervezett szimpátiatüntetés előtt. Odalent már néhány százan gyülekeztek, amikor leültünk beszélgetni az irodájában.

25013391552_8faaa00748_b

Kedd óta folyamatosan csörög a telefonja: ekkor olvasta fel a sajtó előtt a zuglói tankerülettől kapott levelet, amelyben néhány órás határidővel kértek be tőle dokumentumokat. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azt kezdte el vizsgálni, hogy milyen körülmények között mentek a Teleki tanárai a február eleji miskolci tüntetésre, és hogy milyen órák maradtak el emiatt. A Klik többek közt bekérte az osztályok órarendjét, a félévi nevelőtestületi értekezlet jegyzőkönyvét, de még a szülői értekezletek jegyzőkönyvét is, pedig ilyen soha nem készül. Pukli ezért jogi segítséget is kért a Magyar György és Társa ügyvédi irodától, mert szerinte “ilyen mérvű nemtelen támadásokkal szemben jogi eszközökkel is fel kell lépni”.

hirdetés

“Azóta sem küldtem el egyik papírt sem, nem volt rá időm” – mondta Pukli. Az igazgató néhány hét alatt a pedagógustüntetés arcává vált, szerinte azért, mert a Teleki fogalmazta meg a legradikálisabb követeléseket. “Kimondtuk, hogy követeljük a Klik megszüntetését, a média pedig rögtön felkapott minket”. Pukli ugyanakkor fontosnak tartja, hogy nem vezetője a tiltakozásnak, legfeljebb az elmúlt hetekben a Tanítanék Mozgalommá nőtt tiltakozás képviselője, akárcsak a miskolci Pilz Olivér és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanító Törley Katalin, akiket online szavaztak meg a mozgalomhoz csatlakozó tantestületek tagjai.

háttérszínnel kiemelt szöveg

“Semmilyen vezéralaki címre nem vágyom” – mondta, noha elég pontos elképzelései vannak arról, hogy milyen a jó vezető.

A 2012-es, igazgatói posztra beadott pályázatában például azt írta, olyan, vezetésre alkalmas embernek tartják, “aki alapvetően erőteljes személyiség, lendületes, tele van energiával; jó szervező és irányító. Olyannak, aki képes átlátni a folyamatokat”.

2010 előtt sem volt jó

Pukli viharos körülmények között került a Teleki élére: pénteken a VS idézte fel, hogy 2012-ben sokan az akkor még fideszes vezetésű zuglói önkormányzat emberének tartották, mivel a tantestület, a szülők és a diákok többségi akarata ellenére a képviselő-testület őt választotta a korábbi igazgatóval, Rudas Péterrel szemben. Várnai László akkori LMP-s önkormányzati képviselő is azt írta a blogjában, hogy politikai döntés született. Mindez azért is meglepő, mert Pukli korábban MSZP-tag volt. 1998-ban még a választásokon is indult szocialista színekben, és 2007-ig volt a párt tagja, amikor Gyurcsány Ferenc miatt lépett ki. Ekkor az Arany János Általános Iskolában tanított.

“Eleinte riadtan figyeltük Pukli István féktelen dinamizmusát és fanatizmusát, amivel a tantestületet elárasztotta” – mondta egy telekis tanár a VS-nek. Pukli szerint ez a dinamizmus valóban megvan benne, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években mindent sikerült megvalósítani a pedagógiai programjából, kivéve azokat, amikhez pénz kellett volna.

24504782763_d4c30291c3_b

A mai szimpátiatüntetésen tudósítónknak két diák azt mondta, eleinte valóban nem szerették Puklit, most viszont nagyon tiszteletre méltónak tartják, amit csinál. (A tüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatja).

“A tantestület nem ehhez volt szokva” – ismerte el Pukli, aki szerint korábban a laissez faire szemlélet jellemezte az iskolát, vagyis nagyjából mindenki azt csinált, amit akart. “Azért küldtek ide, hogy rendet tegyek” – mondta. Pukli szerint ez a fajta liberalizmus nemcsak a Telekit jellemezte, hanem az egész oktatási rendszer efelé ment, amivel nem értett egyet. A pályázatában például azt írta: “Az elmúlt időszakban megsokszorozta ezt az általánossá váló nyomasztó érzést, hogy

az oktatáspolitika a gyermekbarátság nemes gondolatát eltorzítva, átgondolatlanul kifordítva a meleg-megengedő nevelési stílust ráerőltetve a pedagógusi vezetést a tanulók akaratának rendelte alá.

Pukli szerint a 2010 előtti rendszer a túlzott gyermekközpontúságra épült, ami ahhoz vezetett, hogy a pedagógust teljesen a gyerek érdekei alá rendelték. “A szülőnek iszonyatos befolyása volt, az történt, amit ő akart. Ha panaszkodott, rögtön neki adtak igazat. A pedagógust a gyermek érdekéhez kellett igazítanunk, pedig nem alá-fölé rendeltségi viszonynak kellene lennie köztük. Személyközpontú pedagógiára lenne szükség, amelyben a tanár, a szülő és a gyerek egyenrangú felek, és hárman szerződnek arra, hogy a gyereknek jobb legyen” – mondta.

Bár a túlzott gyermekközpontúság mára véget ért, Pukli szerint ez mégsem vezetett eredményre, mert legfeljebb a bürokrácia került előtérbe. “A gyerekeket erőteljesen háttérbe szorították, most is értük küzdünk, mert olyanok, mint a mosott rongy” – mondta. Ezért szeretné, hogy

töröljék el a mindennapos testnevelést, mert nincsenek hozzá feltételek. Például a Telekiben is a lépcsőn ugráltatják a gyerekeket, amikor hideg van odakint. Radikálisan csökkentsék a tananyagmennyiséget, és a kompetencia-alapú oktatásra helyezzék a hangsúlyt.

25013389122_219654971a_b

Pukli szerint a mostani őrületes tananyag helyett életre kellene nevelni a gyerekeket, ahogy Finnországban. “Erősíteni kellene a matematikai-logikai kompetenciát, az érvelési képességet. Ezekhez persze szükség van az ismeretekre, de ezek csak eszközök, nem pedig célok” – mondta. “Mindenképp újra kellene írni a Nemzeti Alaptantervet, ki kell venni a felesleges ismeretanyagot. A 21. században végre meg kellene tanítani a gyerekeket eligazodni a digitális világban. Ha bemegyek az órára, és frontálisan elmondom az anyagot, kinevetnek, mert bármit megtalálnak a Google-ben. Azt kellene megtanítani, hogyan különböztessék meg a helyes és helytelen információkat. Ez lenne a mai pedagógus dolga”.

“Hallottam már olyan ellenérvet ezzel kapcsolatban, hogy mi lesz a gyerekekkel áramszünet esetén. Erre egyrészt azt tudom mondani, hogy furcsa, ha manapság áramszünetre akarjuk felkészíteni a gyerekeket, másrészt pedig azt, hogy áramszünet esetén sem az fog segíteni, ha tudja Vergiliust latinul.

Pukli szerint a gyerekeket arra kellene felkészíteni, hogy képesek legyenek vállalkozni, kritikusan gondolkodni és szöveget értelmezni, a mai oktatásban viszont ezt alig lehet megvalósítani. “Szűk a mozgástér, de azért próbálkozunk” – mondta Pukli, aki a nyelvi előkészítő évfolyamon bevezette a gamifikált órákat, ami játékosítást takar.

25131628065_f39a28baf9_b

“Ez egy videojátékokra épülő módszer. A lényege, hogy minden gyereknek van egy saját karaktere, amellyel egy fiktív kerettörténetben mozog, és az egészhez kapcsolódik egy szintrendszer. Az ebben való előrehaladás alapján adjuk az érdemjegyet” – magyarázta. “A mostani osztályomnál azt találtam ki kerettörténetnek, hogy egy atomrobbanás túlélői, ami után új életet kell kezdeniük. Folyamatosan elgondolkodtató feladatokat oldanak meg, csoportmunkát végeznek, kommunikálnak egymással, előadást tartanak, értékelik egymást és saját magukat. Még saját pénznemük is van, amivel kereskedhetnek, én pedig ezzel jutalmazom őket. A pénzt pontokra váltjuk, a pontokat pedig egy online excel táblában rögzítjük, ami alapján osztályozom őket a félév végén”.

Ezzel a játékkal tanítottam meg nekik az Europass önéletrajz elkészítését is.

– mondta. Pukli szerint az egész oktatásnak ebbe az irányba kellene elmozdulnia, amit a tiltakozók által létrehozott Civil Közoktatási Platformon is javasolni fog. Ennek célja, hogy lerakják egy új közoktatási törvény alapjait anélkül, hogy részt vennének a kormány Köznevelési Kerekasztalában, amelyben jelentős részben a kormány számára kedves szervezetek kaptak helyet.

Az igazgató szerint az elmúlt évek őt igazolják, mivel az iskola jóval eredményesebb lett: kiválóan akkredtitált tehetségponttá vált, 10-12-szeres a túljelentkezés, sok tanuló OKTV-döntős, és 2015-ben bekerültek Budapest 50 legjobb gimnáziuma közé is. “Mindent elmond a hároméves munkámról, hogy a tantestület egyhangúlag megszavazta, hogy képviseljem őket a tiltakozásban. Kell ennél több bizonyíték?”

24504779273_46e560789d_b

"Cikkünk megjelenése után megkeresett minket a Teleki korábbi igazgatója, Rudas Péter, hogy kommentálja az interjúnak azt a részét, amely az ő vezetéséhez kötődött" írja az Abcúg. Rudas Péter kommentárja az alábbiakban olvasható:

"A mostani tiltakozás kapcsán egy véleményen vagyok Pukli Istvánnal, de az nem igaz, hogy az én időmben laissez faire módon működött volna az iskola. Igaz, hogy a tanárok szakmai autonómiát élveztek, és liberális szellemiség uralkodott, de világos, átlátható koncepció mentén vezettem az iskolát.

A Teleki 2012 előtt is felszálló ágban volt, rengeteget tettem azért, hogy népszerűsítsem az iskolát, ezért a legtöbb tagozaton már az igazgatóváltás előtt is nyolc-tízszeres volt a túljelentkezés. Jók voltak az érettségi eredményeink, rengeteg pályázaton vettünk részt, és nagyon színes élet zajlott az iskolában. 2013-ban jelent meg az a rangsor, amelyben nagyjából 60 helyett lépett előre az iskola. Ekkor már Pukli volt az igazgató, de az adatokat olyan eredmények alapján számolták, amelyek az én igazgatóságom alatt születtek. Azt elismerem, hogy az OKTV-eredmények az én időmben nem voltak olyan erősek.

Ugyanakkor, mire Pukli átvette az iskolát, a tanárok rég nem csak a frontális oktatást alkalmazták az órákon, hanem változatos módszertani eszközökkel dolgoztak. Összességében a 2012 előtti egy sikeres időszak volt, amit szerintem nem érdemes alábecsülni” – mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

A kommentek közül íme néhány példa:

hirdetés

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: