/szempont/a-laz-kozepette-nem-realizaltam-hogy-a-humanitarius-katasztrofa-fele-sodrodo-delhiben-rekedtem/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„A láz közepette nem realizáltam, hogy a humanitárius katasztrófa felé sodródó Delhiben rekedtem”

„Delhiben ma két dolog van, amire biztosan számíthatsz. Az egyik Isten, a másik pedig a saját immunrendszered. Nincs más út a túléléshez” - írja Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége kommunikációs referense, aki elkapta az indiai mutánst.

Link másolása

hirdetés

Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége kommunikációs referense jelenleg Indiában tartózkodik, a humanitárius katasztrófa sújtotta Delhiben. Ő maga is elkapta a koronavírus mutáns változatát, és mivel a kórházi ellátás nem megoldott, így most otthon gyógyul, úgy tűnik, hogy lassan, de eredményesen.

Kata küldött egy írásos helyzetjelentését, melyben a kialakult állapotokról is tudósít.

"Épp egy hete kezdődött, hogy elkezdett eszetlenül fájni a fejem és éjjel 39 fokos lázam lett. 1 nap alatt rengeteget romlott az állapotom és nehéz volt levegőt venni. Úgyhogy belőttük az egyik közeli Covid kórházat a Holy Familyt, ahol az elmúlt héten háromszor is jártam.

Akkor a láz közepette nem realizáltam, hogy a humanitárius katasztrófa felé sodródó Delhiben rekedtem. A pozitív tesztem után szert tettem némi ivermectinre, és antibiotikumra. Az elmúlt hetet egy matracon izzadva töltöttem, és azt hittem, hogy feladja a testem.

Ma, a 8. napon, hirtelen lejjebb ment a lázam és már van remény a gyógyulásra, noha a gyógyszerektől most is erősen szédülök.

A kórházak Delhiben teljesen megteltek. Igen olyanok, mint a háborúban. Az utak sok helyen rendőrségi barikádokkal lezárva.

hirdetés

Amikor megérkezel, a bejáratban egy tábla fogad, diplomatikusan: disaster area...

Tőle 1 méterre a FLU corner, másik irányba 1 méterre a betegfelvevő. 100 covid beteg között - kezükben maszkkal, csöveken lógva próbálok ellátáshoz jutni. Itt ültem már első alkalommal is 2 órát, és biztos voltam benne, ha eddig nem voltam covidos, akkor ezen a vasárnapon begyűjtöttem a vírust. De a tesztem is pozitív lett.

Az orvosok és nővérek kedvesek és láthatóan profik. Ugyanakkor tehetetlenek, mert sem ágy, sem oxigén nincs. Nincs valódi ellátás.

A hirtelen összeomló keringés az idős férfiben, az újraélesztés barbár dinamikája kikészíti az orvosokat is. Annyi stressznek vannak kitéve, hogy nem lepne meg, ha rákosak lennének a következő években a traumáktól. Szóval újraélesztenek egy férfit, az osztályos nővér izomból reanimál, miközben másik 6-7 nővér tologatja őket a hordágyon és átrendezi a terepet, hogy ellátást adjanak, mert profi gépek csak a kritikus állapotúaknak jutnak.

Lehetetlen karanténban maradni: Bár hivatalosan karanténban kell lenni, ha pozitív a teszted, ha gyógyszerhez vagy ellátáshoz szeretnél jutni, akkor be kell ülnöd egy taxiba és elballagni valamelyik covid központba. Nincs más út. Méghozzá a kórház mondja ezt neked, mert telefonon nem tudnak segíteni.

Az indiaiakat ugyanakkor ez a karantén dolog nem nagyon érdekli, megérzésem szerint ezért is terjed annyira ez az amúgy is agresszív mutáns.

Az orvosok profizmusa biztosan megszégyenít néhány nyugati országot. A tüdőröntgen elsőre 10, másodszorra 5 perc alatt készült el, eredménnyel. A recepción való bejelentkezés után futószalagon haladsz. Leültetnek egy székbe, a nővér ellenőrzi az alapfunkcióid, majd a vizsgálatok után egy orvos megy oda hozzád és közli a tennivalókat. Minden esetben kapsz nagy dózisú vitaminokat is, ami teljesen alap a gyógyszerek mellé, és filléres tételek. A D vitamin napi ajánlása 9000 NE, ami igen korszerű nézet.

A gyógyszerek ugyanakkor nem dobozban érkeznek, hanem a levélből kivágva pontosan annyi szem bogyót kapsz, ahányat be kell venned a kúra alatt. A kórház patikájában minden tételt külön papírcsomagolásba helyeznek, a csomagon pedig feltüntetik, hogy melyik gyógyszert mikor és hogyan kell bevenned.

Mentő ugyanakkor nincs. Ha nagyobb a gond, most óriási bajban vagy,

csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak azt az 1-2 magánkórházat, amiben még van szabad hely, minden más esetben marad az, hogy kórházról kórházra rohangálsz és próbálod kideríteni, hol van szabad ágy. A válasz pedig az, hogy most sehol.

Mindegy milyen fontos ember vagy, vagy milyen gazdag. Nincsenek meg az alapellátás elemei és itt nincs központi, egységes betegirányítás, ahogy a mentők sem egységesek, kaphatsz mentőt több napra előre foglalva 48 000 Ft-ért, amelyek valamelyik kórházhoz tartoznak, de a mentőből aztán a beteget nem tudják átvenni a kórházba.

Szóval ez a helyzet itt. Profi szakemberek, profi ellátás, de covid ellen csak ivermectin van, semmi más. Megkötött kézzel, amit lehet, kihozzák a szituációból.

Az oxigén cilinder is nagyon felkapott termék lett, sokan próbálnak otthonra beszerezni a bajba került családtagoknak 1-1- darabot. 1 hete még 40.000, tegnap pedig már 100.000 Ft-ért lehetett beszerezni egy palackkal! Ez lett a legkelendőbb termék.

Egy a lényeg, Delhi, Mumbai és más nagyvárosok népessége olyan mértékű, hogy lehetetlen tökéletesen kezelni a helyzetet. Ugyanakkor ellátás nélkül hagyni egy fővárost, valódi dráma.

Delhiben ma két dolog van, amire biztosan számíthatsz. Az egyik Isten, a másik pedig a saját immunrendszered. Nincs más út a túléléshez".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk