A kedvenc ázsiai éttermünk – Planet Sushi Budapest
> A hely, ahol még nem ért minket csalódás, és ami évek óta ugyanazt a magas minőséget hozza.
Most, hogy szépen sorban újranyitnak a helyek (és nyitnak új helyek is bőven), az ember hirtelen azt se tudja, hogy hova üljön be.
Sajnos egyre kevesebb olyan kedvencem van, ami több éves múltra tekint vissza, és ahol az étlapon szereplő finomságokat kettő vagy három évvel ezelőtt is ugyanolyan szakértelemmel és odafigyeléssel készítették, mint most.
A japán és ázsiai ízeket szállító Planet Sushi Budapest ezek közé tartozik. Sőt!
Pesten az Oktogonnál, Budán pedig a Allee bevásárlóközpontban találhatóak meg. De mi valahogy mindig az Allee mellett döntünk, ha be akarunk ülni hozzájuk. Igaz, hogy a bevásárlóközpont részét képezik, de kívülről közelíthetőek meg, és a kétszintes étterem abszolút nem a "plázaérzést" hozza.
Én szeretem a tradicionális ázsiai ízeket is (bár Budapesten ezekből jóval kevesebbet talál az ember), de valahogy ezek a fúziós ételek még közelebb állnak hozzám.
Vannak olyan ételek, amik szinte már az otthoni étkezés hangulatát idézik meg, amik nagyon közel állnak a magyar konyha kreációihoz, közben pedig mindig ott vannak a japán, a koreai vagy a vietnami gyökerek.
De szaladjunk gyorsan végig az én kedvenceimen kedvcsináló gyanánt. Ezekben az ételekben én még SOHA nem tudtam csalódni!
Előétel gyanánt jöhet egy kis tempurázott rák és zöldség, na meg tavaszi tekercs és gyoza. Az olajban sült, ropogós falatokat többféle szószba is lehet tunkolni. Érdemes válogatást kérni, hogy minél több dolgot meg tudjunk kóstolni.
Levesek közül az Edamame (miso alapú szójabab leves, korianderrel, újhagymával és tempurázott rákkal) és a Laksa (tradicionális fűszeres Singapore tésztaleves, rákkal és csirkével, csili paprikával és lime-mal) fej-fej mellett halad. Ha én kérem az egyiket, akkor tuti, hogy a vacsorapartneremé lesz a másik, és az is tuti, hogy beleeszünk egymáséba.
A Laksa amúgy az egyik legpopulárisabb fogásuk. Picit csíp, de még pont azon a határon van, hogy a pikáns ízek kedvelői is szeretni fogják.
Ilyenkor jön a nehéz kérdés: tésztás főétel vagy sushi? Mondanám, hogy mindegyik kell... de persze ez kisebb étkűeknek konkrétan teljesíthetetlen kihívás.
Az egyik kedvencem a Tori Curry. Ez egy krémes és csípős curry tészta, csirkével, piros és zöld kaliforniai paprikával, vöröshagymával, bébi répával, bébi kukoricával, bambuszrüggyel, piros curry-vel és kókusztejjel.
Ha csak ismerkedsz az ázsiai ízekkel, akkor is bírni fogod!
Ha a sushi mellett tesszük le a voksunkat, akkor még fél óra válogatás következik. Mert rengeteg, de tényleg RENGETEG forma és íz van az étlapon.
Én itt sem a hagyományos vonalat szoktam követni, hanem inkább az extrákat keresem. Azokat a makikat, amikben rengeteg íz és szín találkozik, hogy végül a tál, amit elénk raknak maga a szivárvány.
Az, hogy végül kinek melyik jön majd be igazán, nyilván ízlés dolga, de azért súgok picit. Az én abszolút kedvenceim:
Philadelphia chic: friss lazac, avokádó, krémsajt csodálatos kombinációja repülőhalikrával, unagi szószal és majonézzel díszítve.
Bonito Maki: stílusos tekercs teriyaki szószos lazaccal, uborkával és krémsajttal, füstölt tonhalforgácsban megforgatva.
Rainbow maki: prémium maki uborkával, krémsajttal, lazacba és tonhalba tekerve.
Nagoja maki: japánmorzsában sült maki krémsajttal, uborkával, tamagóval, pikáns karai szószos lazaccal és repülőhalikrával.
Tokio bay maki: tigrisrákkal, avokádóval, krémsajttal töltött sült maki tekercs, pikáns karai szószós lazaccal.
A Tokio bay és a Nagoja ráadásul sült maki. Tehát egy tempurás köntöst is kap, és langyosan kerül az asztalra.
És ha még nem fordultunk fel/pukkadtunk ki, akkor
White orchid: édes rizstekercs tejszínnel, frissgyümölcsökkel és kókuszpehellyel.
Elérhetőség:
Planet Sushi Allee
Budapest, 1117 Október-huszonharmadika utca 8-10.
Telefon: 061 249 455
https://www.facebook.com/PlanetSushiBudapest
De ha továbbra is inkább házhoz rendelnétek, a TAVASZ2021 kuponkóddal FoodRunner oldalon a szállítási díjat öt alkalommal elengedik.
(És a Planet Sushi azon kevés cégek egyike, akiknél a házhoz szállított sushi is friss és fantasztikus.)
Notice: Undefined variable: badgeOn in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/themes/szmo_2020/classes/views/RenderSinglePage.php on line 241
A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.
Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.
@termekkritikus
A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.
@termekkritikus
Update
Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.
„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.
A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.
A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.
Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.
Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.
A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.
Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.
A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.
A kemence Morello Forni, és igazán speciális:
Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.
Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.
Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.
A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.
Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.
(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)
Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.
Én egy klasszikus előétellel kezdtem.
Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.
A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.
Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.
A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.
Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.
A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.
Elérhetőségek:
Telefonszám: +36 30 901 4466
E-mail: fornidinapoli@gmail.com
Cím: Szent István körút 9.
Notice: Undefined variable: badgeOn in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/themes/szmo_2020/classes/views/RenderSinglePage.php on line 241
Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.
Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.
Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.
Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.
Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.
A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.
Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.
Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.
Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.
Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.
Bring back the Deli menü
Pastrami:
A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.
Libaleves:
Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.
Rilette:
Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.
Flódni:
Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.
akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.
Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.
A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.
Notice: Undefined variable: badgeOn in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/themes/szmo_2020/classes/views/RenderSinglePage.php on line 241