hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

A járvány alatt is vitte a fizetés harmadát a végrehajtó, júliusban újraindulhatnak a kilakoltatások

Sokan szembesültek azzal, hogy a bérbeadók semmilyen rugalmasságot nem hajlandók tanúsítani, és nemfizetésre hivatkozva azonnal felmondják a lakásbérleti szerződést.
Kiss András írása, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. június 26.

hirdetés

Felére esett vissza az elindított végrehajtások száma az elmúlt két hónapban a végrehajtó kar adatai szerint. A járványhelyzet miatt kilakoltatási moratóriumot hirdettek, nem lehetett új árveréseket kiírni, de a fizetésekből továbbra is levonták a végrehajtók a tartozásokat. Az adósok a járvány alatt nem kaphattak személyesen információkat a végrehajtóktól, az online ügyfélszolgálat azonban a kamara szerint olyan siker volt, hogy szeretnék állandó elemként bevezetni a végrehajtási törvénybe.

Sok adós csalódhatott március végén, miután megjelent a kormányrendelet, amely a járványhelyzet miatt módosításokat léptetett életbe a végrehajtási törvényben. A hivatalos kormányzati kommunikációs portálon is azzal a címmel jelent meg a távirati iroda erről szóló cikke, hogy a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben felfüggesztik a végrehajtásokat.

Bár a NAV végrehajtásokat valóban felfüggesztették, és kilakoltatási moratóriumot is elrendeltek, a bírósági végrehajtók által indított eljárások nem álltak le.

Igaz, felfüggesztettek bizonyos végrehajtási cselekményeket, jellemzően azokat, melyek személyes kontaktussal járnak. A március 24-én hatályba lépett kormányhatározatban többek között az szerepel, hogy a veszélyhelyzet alatt semmilyen helyszíni eljárási cselekmény, például árverés vagy kilakoltatás nem tartható, új árverést nem lehet kiírni, és felfüggesztették a végrehajtói kézbesítéseket és a végrehajtó irodák személyes ügyfélszolgálatát.

hirdetés

Úgy tűnik, a törvényalkotók szándéka inkább arra irányult, hogy csökkentsék a végrehajtók személyes érintkezéseit, nem feltétlenül a korábban bajba került adósok megsegítése volt a cél. Nyilván a kilakoltatási moratórium sokaknak segíthetett, de április 30-ig amúgy is érvényben lett volna a szokásos téli moratórium, és az is belátható, hogy nem lehet a végtelenségig felfüggeszteni a kilakoltatásokat.

Az említett szabályok szerint tehát az adós fizetéséből továbbra is levonhatta a végrehajtó a tartozását - függetlenül a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzettől.

Az árverési vevő aláírhatta a papírokat

Az ügyfélfogadás felfüggesztése is fontos lépésnek tűnik, hiszen a végrehajtók általában sem adhatnak telefonon felvilágosítást az adósoknak, erre csak személyesen van lehetőség. Az átmeneti rendelkezések azonban megadták a lehetőséget arra, hogy a végrehajtók "hang- és videókapcsolat folyamatos fenntartására alkalmas eszközök" útján tájékoztassák az ügyfeleket.

"Eleve sokszor tapasztaltuk, hogy gond volt a végrehajtók információszolgáltatásával, ez a helyzet a járvány alatt csak rosszabb lett" - számolt be a tapasztalatokról Szatmári Andrea, az Utcajogász Egyesület önkéntes jogásza. A szervezetük 10 éve működtet egy ingyenes jogsegély-szolgálatot péntekenként délután 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren. A járványhelyzet miatt persze nekik is szüneteltetniük kellett a személyes ügyfélfogadást, amit július 3-án fognak csak újraindítani. Azonban a telefonos ügyeletüket kibővítették, illetve e-mailen és Messengeren is lehetett hozzájuk segítségért fordulni.

"Rengeteg hívás, megkeresés érkezett a végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban is. Több árverezett lakóingatlan árvereztetése a veszélyhelyzet ideje alatt zárult le. A végrehajtók a személyes ügyfélfogadást ugyan szüneteltették, ez viszont nem volt akadálya annak, hogy az árverési vevő a végrehajtó irodájában aláírja a papírokat, és az adós felszólítást kapjon a kiköltözésre" - mondta Szatmári Andrea, aki úgy látja, hogy az egyes végrehajtó irodák lassan reagáltak a vészhelyzetre.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk