/szempont/a-hatterben-szervezunk-de-nincs-sok-lehetosegunk-lesznek-e-iden-nyari-taborok/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„A háttérben szervezünk, de nincs sok lehetőségünk” – lesznek-e idén nyári táborok?

A gyerekek és a szülők várják, a szervezők készülnek, van ahol már jelentkezést is elfogadnak, de a kormány egyelőre nem beszél arról, hogy lesz-e hova küldeni a gyerekeket idén nyáron.

Link másolása

hirdetés

Tavaly május közepén jelentette be a kormány, hogy megtarthatók a napközis és ottalvós nyári táborok. Idén is hasonló a helyzet, április eleje van, de egyelőre még nincs információ arról, hogy lesz-e a gyerekeket hova küldeni a nyáriszünetben.

A koronavírus-adatok a tavalyihoz képest lényegesen rosszabbak, viszont van oltás, amit sokan már meg is kaptak, ezért a legtöbb tábor szervezője reménykedik.

Leginkább abban, hogy a kormány hamarabb dönt a táborok sorsa felől, mint tavaly, és lesz idejük rendesen megszervezni a programokat, fogadni a jelentkezéseket.

Palotás Attila a People Team táborok szervezője azt mondja: náluk már van előregisztráció. Úgy készülnek a nyárra, ahogy minden évben. Idén is Kecskeméten az egyetemi campuson várják a gyerekeket.

„Magyarország egyik legnagyobb táboroztatójaként, évente körülbelül 1500 gyerek tölti velünk a nyár egy részét.

10 tematikus táborprogramunk van. Ezek között első helyen szerepel a nyelvi vagyis, az angol tábor, de van sport, gamer, info, színjátszás, főzés és még sok más. Idén először cirkuszi és zsonglőrprogram is lesz.”

A tábor szervezői már tavaly is egy saját maguk által készített biztonsági iránymutatás alapján próbálták elkerülni a koronavírus fertőzéseket.

hirdetés

„Először úgy gondoltuk, hogy nehézséget fog okozni a sok szabály betartása, de végül tök jól fogadták a gyerekek is.

Hozzászoktunk a napi többszöri kézmosáshoz, kilincs tisztításhoz és a szigorú higiéniai előírásokhoz. Idén is ugyanígy lesz, ha a kormány engedélyezi a táboroztatást.

Merthogy egyelőre még egyáltalán nem biztos, hogy lesz hova menniük a gyerekeknek nyáron. Megkérdeztük a miniszterelnökséget és az operatív törzset is arról, hogyan tervezzenek a szülők és a táborszervezők a nyárra, de nem kaptunk választ a megkeresésünkre.

Marad a remény, hogy az oltások hatására a nyárig csökken a megbetegedések száma – mondja Kovács Virág az évente szintén több mint ezerötszáz gyereket táboroztató Zoo, vagyis a Fővárosi Állatkert táborainak főszervezője.

Semmit nem tudunk, annyira ad hoc jelleggel történnek itt az intézkedések a fejünk fölött, hogy nem tudjuk mi lesz. Mi úgy készülünk, hogy lesz tábor.

A szülők felé viszont még nem hirdetjük, mert mi sem tudunk biztosat. Természetesen a háttérben szervezzük a dolgokat, amennyire tudjuk. Viszont az állatkert zárva van, az iskolák zárva vannak, úgyhogy nincs sok lehetőségünk.”

A turnusokat még nem hirdették meg, de ha valaki érdeklődik előregisztrációt már elfogadnak. Kovács Virág azt mondja: úgy tervezik, hogy a tavaly más táborokkal közösen összeállított szabályok szerint járnak majd el idén is.

„Hoztunk magunk számára egy szabályzatot, amit utána az összes táboroztatóval megosztottunk. A lényege, hogy az állam által előírtakon kívül további biztonsági előírásokat fogalmaztunk meg a táborokban. Mi ehhez egész nyáron tartottuk magunkat.

Ezzel szinte teljesen elkerültük a megbetegedéseket és nemcsak a koronavírust, hanem minden mást is. A szülők is nagyon komolyan vették és tényleg nem hoztak beteg gyereket a táborba

– magyarázza Kovács Virág a Zoo táborok szervezője.

Lilla egyedül neveli a kislányát. Már egy éve otthonról dolgozik és közben próbál kisiskolás gyerekének is segíteni a tanulásban. Néha kivesz egy-egy nap szabadságot, ha sok a lecke, és tudja, hogy ott kell ülnie a gyerek mellett. Így azonban a közös nyaralás is rövidebb lesz.

Lilla úgy tervezi, hogy a kislányát legalább három-négy hétre különböző napközis táborokba íratja be. A paletta széles.

"A rendes, éves Margit szigeti úszótáborra már nagyon készülünk, de néztünk állatkerti tábort és olyat is, ahol hercegnőket és lovagokat képeznek. Ez egyébként egy lovastábor, ami nagyon tetszik a lányomnak."

Lilla azt mondja: szerinte az iskolák újranyitása reménykeltő a táborok szempontjából is. Ha viszont nem lesznek megtartva, nincs ötlete arra, hogyan oldja majd meg a két és fél hónapos nyári szünetet.

Zsuzsa szintén egyedülálló anya, két fia van. Az idősebb szeptembertől középiskolába megy. Azt meséli nagyon számít a táborokra, mert bár a nagyszülők be tudnak segíteni, a gyerekeknek a hosszú online oktatás után nagyon jót tennének a személyes kortárs kapcsolatok.

„A kisebbik fiam nagy mozgásigényű, ezért neki különösen nehéz az itthon tanulás. A vírus előtt mindennap járt edzésre, vízilabdázott, de most már ahhoz sincs kedve.

Remélem, ha majd újranyit az uszoda és lesz edzőtábor, ahogy korábban is minden nyáron, akkor újra kedvet kap a sporthoz” – magyarázza Zsuzsa, aki hozzáteszi a fiúk életében már az is nagy törés volt, hogy idén elmaradt a sítábor.

"Már több lovas-íjász és extrém tábort is kinéztek, bár van amelyiket az áruk miatt nem biztos, hogy megengedhetjük maguknak, de a fiúk szívesen gyűjtenek is a táborozásra, csak mehessenek."

Mi is szétnéztünk a többszáz ottalvós és napközis tábor kínálata között, amelyeket 2021-es nyárra hirdettek meg. A 20-30 ezer forintos napközis táboroktól, a többszázezres kaland táborig szinte minden megtalálható.

Az érdeklődők sok-sok témájú tábor közül választhatnak. A hagyományos kézműves, tánc, sport vagy nyelvtáborokon át egészen a szuperhős, nyomozó, robotika, lézerharc vagy vegyész táborig.

A kérdés tehát már tényleg csak az, hogy a kormány mikor és milyen feltételekkel engedélyezi a gyerektáborok megtartását.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk