?> /szeged/szegeden-mar-setalhatsz-a-vadasparkban-a-fuveszkertben-egyre-tobb-hely-terasza-nyit-ki/ Szegeden már sétálhatsz a Vadasparkban, a Füvészkertben, egyre több hely terasza nyit ki | szmo.hu
hirdetés

SZEGED

Szegeden már sétálhatsz a Vadasparkban, a Füvészkertben, egyre több hely terasza nyit ki

Vezetett városi sétán ismerkedhetsz a különleges épületekkel és történetekkel, kerékpárral felfedezheted a romantikus folyópartot, vagy élvezheted a napsütést a teraszokon fagyizva.

Link másolása

hirdetés

„Szeged szebb lesz, mint volt” – olvasható egy idézet a Városházán. A szegedi Nagyárvíz után közölte ezt Ferenc József. A jelenlegi helyzetben is elmondható, hogy Szeged újjá fog éledni, hiszen a város számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. A járvány után végre megint van lehetőség kicsit kimozdulni, és biztonságban, a szabadban tölteni egy kis időt.

A Napfény városában is egyre több étterem, cukrászda és kávézó nyitja meg teraszait. A lazulás és energiagyűjtés után pedig felfedezheted a város szépségeit. Egy séta során a belváros épületeit is megcsodálhatod, de ha egy kis természetközeli élményre vágysz, akkor menj át a hídon és járd körbe az Erzsébet-ligetet, a Gergő-ligetet, vagy fedezd fel a Holt-Maros partján lévő ösvényeket. A várost körülvevő töltés nagy túrára invitál, de akár a Tiszáról is megcsodálhatod a várost.

Szegeden minden szolgáltató és létesítmény kiemelten figyel a biztonságra, így nyugodtan kimozdulhatsz. Indulás előtt érdemes tájékozódni az új házirendekről, szabályokról a szolgáltatók honlapján és Facebook-oldalán.

Íme néhány tipp, merre indulj:

A szegedi Vadaspark a világ minden tájáról mutat be állatokat. A fajvédő programban való részvételének köszönhetően több olyan különleges fajjal is találkozhatsz, melyek Magyarországon csak itt találhatóak meg. Minden évben sok apróság születik, most is több kicsit láthatsz.

hirdetés

Bővebb információk ITT

A szegedi Füvészkert tökéletes hely a kikapcsolódásra, itt csend, zöldellő fák, madárcsicsergés, nyugalom, gyönyörű növényzet vár. Ráadásul rengeteg tudást is megszerezhetsz, hiszen az egyetem tartja fenn a füvészkertet. A védett növények mellett többek között találkozhatsz gyógy- és fűszernövényekkel, vagy megcsodálhatod az indiai lótuszt.

Bővebb információk ITT

A várost felfedező kulturális Élményséták is elindultak. Most több biztonsági szabály is vonatkozik a résztvevőkre, és korlátozott létszámban lehet rá jelentkezni.

Bővebb információk ITT

Az Erzsébet-liget felújított futópályája és kinti edzőtermei kiválóak a kültéri sportokhoz. A közeli Tisza pedig a vízi sportokat kedvelőknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget, például a kajak- vagy kenubérléssel.

A kerékpáros felfedezésre is ideális Szeged, hiszen nincsenek nagy emelkedők és városszerte szinte mindenhol kijelölt kerékpárutat találsz. Kövesd a Tiszát bármelyik irányba, azonban ha a torkolat felé indulsz, a töltésre érve egy idő után nem lesz körülötted más, csak a nyugodt, csodás természet, a folyó és a madárcsicsergés.

Kerékpár bérlési lehetőségek ITT

Teniszezni is lehet, jelenleg Újszegeden a felújított Erzsébet-ligetben, a Szeged Városi Tenisz Klub-ban van rá lehetőség.

Látogatás előtt mindenképpen érdeklődj ITT

Az agytekervényeidet is megmozgathatod a városjátékokkal. Lehetsz detektív, aki a város rejtélyeit oldja meg a Rejtélyek Háza programjain, vagy végigtanulmányozhatod a város titkos oldalát az Urbango kalandjaival. Ráadásul mindezt a szabadban.

Bővebb információk ITT és ITT

Szeged készül a nyárra is. Hamarosan megnyílnak a strandok, fürdők és lehet majd sétahajózni, Kisvonatozni is. A Sziksósfürdő Strand és Kemping május 22-től várja a vendégeket. A szállodák és panziók is készülnek. Érdemes a honlapjaikat figyelni.

A szegedi lehetőség összeállításában a Szegedi Tourinform Iroda volt a Szeretlek Magyarország segítségére. A honlapjukon további információkat, érdekességeket találsz.

És hogy milyen volt a májusi "nyitás" Szegeden, azt fotósunk képeivel meséljük el. A belváros ragyogó időben fogadta a látogatóit. Megteltek a teraszok, sokan sétáltak, élvezték a jó időt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEGED

Miért hívják a Napfény városának? - 10 érdekesség Szegedről

Az is kiderül, hogy miért volt fontos a sóhajózás, de megtudhatod, hol van az ország legmélyebben fekvő pontja.

Link másolása

hirdetés

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb települése, a Dél-Alföld legnagyobb települése, a Napfény városa. Tudtad, hogy a Tisza mekkora pusztítást végzett itt? És hogy mióta van villamos a városban? És arról hallottál, hogy ez az ország legmélyebben fekvő városa?

Íme 10 különlegesség Szegedről, amit érdemes tudni róla.

1.

Hatalmas pusztítást végzett Szegeden az 1879-es árvíz. Ám a mai városképet mégis ennek a természeti katasztrófának köszönhetjük. A március 12-re virradó éjjelen a Tisza a petresi gátat átszakítva elöntötte a várost, ami gyakorlatilag teljesen elpusztult. Az 5723 házból csak 265 maradt épen, és 165-en az életüket veszítették. Az ár után Ferenc József a látogatásakor azt ígérte, hogy Szeged szebb lesz, mint volt. És a császár megtartotta ígéretét. Az elpusztult épületek helyén újakat építettek, és egy modern város jött létre. Több európai nagyváros (Bécs, Berlin, Brüsszel, London, Párizs, Róma) is segített az újjáépítésben, ennek emlékét őrzik a nagykörút egyes szakaszainak elnevezései.

2.

Szeged az ország legmélyebben fekvő városa. Az újabb GPS mérések szerint az ország legmélyebben fekvő pontja a Tisza jobb partján, a várostól délnyugatra, de még a közigazgatási határon belül, Gyálarét és Röszke települések között található, 75,8 méteres magasságon.

hirdetés

3.

Éghajlata szubmediterrán, azaz a nyár forró, a tél általában enyhe. A térségre jellemzőek az időjárási szélsőségek. Magyarország területét itt éri a legtöbb napfény – több mint 2100 óra napsütés –, ezért nevezik Szegedet a „Napfény városának”.

4.

A vidék vonzotta őseinket is. A kiváló adottságok miatt korán megtelepedtek itt. Először egy 1183-ban kelt oklevélben említik Szegedet (Ciggedin) a marosi sóhajózással kapcsolatban. Ez volt a legalkalmasabb hely az Erdélyből a Maroson leúsztatott só elosztására, hiszen fontos vízi- és szárazföldi utak találkoztak itt. Szeged a sószállító hajók kikötője és országos sólerakóhely volt.

5.

Szegeden az első közvilágítás 1827-ben, az első kaszinó 1829-ben, az első kövezet 1840-ben, az első takarékpénztár 1845-ben létesült.

6.

A Csillagbörtönként ismert Szegedi Királyi Kerületi Börtönt 1885. január 1-jén adták át.

7.

1908. október 1-jén indult útnak az első villamos és a menetdíj elég drágának számított akkoriban. A villamosok ráadásul ebben az időben a személyszállítás mellett teherszállítással is foglalkoztak. Jelenleg összesen 5 villamos-, 7 trolibusz- és 45 autóbuszvonalon lehet közlekedni. Szeged egyike a négy magyar városnak, amely villamosvonalat üzemeltet (a másik három: Budapest, Debrecen és Miskolc), illetve Szegeden kívül csak Budapesten és Debrecenben ülhetünk trolira.

8.

Szeged könyvtára, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhet. Több mint egymillió könyvet és folyóiratot tárolnak, egy részük angol, német és francia nyelven olvasható. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában működő Klebelsberg Könyvtár az ország egyik legnagyobb tudományos könyvtára. Minden tudományterület nemzetközi szinten jelentős szakkönyvállományával rendelkezik és közvetlen hozzáférése van külföldi tudományos adatbázisokhoz is.

9.

Szeged élelmiszeriparának egyik ágazata a nagy hagyományokra visszatekintő szegedi fűszerpaprika. Termesztéséhez kiváló a Dél-Magyarországi éghajlat, és a Tisza-Maros torkolatvidékének humuszos talaja. A szegedi édes-nemes, a csípős, és a rózsapaprikák a szegedi különlegességek egyike.

10.

A házi kisipar egyik jellegzetessége volt hosszú évszázadokon keresztül a piros pillangós, kopogós sarkú női papucs, a „szögedi papucs”. Sokáig volt a szegedi népviselet egyik fontos kelléke. A készítése apáról fiúra szállt. A terméket sokféle motívummal és díszítéssel készítették, de azonos volt a szerkeze, amely tartós és a nagy igénybevételt is jól bírja. A szegedi papucsot felvették a Csongrád Megyei Értéktárba, és mozgalom indult annak érdekében, hogy hivatalosan is hungarikumnak nyilvánítsák.

Forrás: Wikipédia

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
SZEGED

Szeged díszpolgára lett Karikó Katalin

A biokémikus Szegeden szerzett biológus diplomát, és kutatómunkáját is a városban kezdte el. De azt mondja, rengeteg boldog emlék köti még Szegedhez.

Link másolása

hirdetés

Szeged díszpolgári címével tüntették ki Karikó Katalin biokémikust, az elismerést Botka László polgármester adta át pénteken, Szeged napján.

Botka László az ünnepségen úgy fogalmazott, a szegediek a tudásban, a tehetségben és a szorgalomban hisznek. "Szeged napján büszke, sokszínű, szabad városunkat ünnepeljük, és legjobbjainkat köszöntjük, akik munkásságukkal jó példát állítanak mindannyiunk elé" - tette hozzá.

A polgármester kiváló tudósnak és kutatónak nevezte Karikó Katalint, aki az emberiségnek reményt adott a világjárvány idején.

Az ünnepségen elhangzó méltatás szerint

Karikó Katalin Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden szerzett biológus diplomát, és kutatómunkáját is a városban kezdte el; 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, így családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott.

2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nal szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásra. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széles körű felhasználás.

hirdetés

A kutató korábban az MTI-nek elmondta, rengeteg boldog emlék köti Szegedhez. 1972-ben egyetemi előkészítőn járt először a városban, majd a következő esztendőben felvételizett az akkori József Attila Tudományegyetemre, ahol öt évig tanult. Az 1978-as diplomaszerzést követően 1985-ig a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott, a biofizikai intézetben, ahol RNS-ekkel foglalkozott.

Férjével is a városban ismerkedett meg 1977-ben, majd házasságukat is a szegedi városházán kötötték meg. Itt született a lánya is, akinek névadóját szintén a városházán tartották

- emlékezett vissza szegedi éveire a kutató. Úgy fogalmazott, fiatal házasként szerettek Szegeden élni, nem is nagyon akartak elmenni, de állását elvesztve kénytelenek voltak messzire költözni.

Az elmúlt években többször is visszatért Szegedre, s minden alkalommal megkóstolta a halászlevet - árulta el a biológus.

Az ünnepséget megelőzően Karikó Katalin ellátogatott alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE), korábbi munkahelyére, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, valamint a Szegedi Tudósakadémia vendége is volt.

A díszünnepségen Pro Urbe díjjal tüntették ki Röst Gergely matematikust, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetőjét és Knezevics Viktort, a BP országigazgatóját, szegedi irodavezetőjét. Szegedért emlékérmet vehetett át Grecsó Krisztián író, Kerek Attila, a szegedi polgármesteri hivatal nyugalmazott rendezvény- és protokolltanácsadója, valamint Török László, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kézműipari tagozat elnöke.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
SZEGED
A Rovatból
hirdetés

Aranysárgába öltözött Szeged - virágzik az aranyeső a Napfény városában

Vidám, tavaszi színpompa - tarts velünk egy kis virtuális sétára.

Link másolása

hirdetés

Az aranyló színek elvarázsolták Szegedet - virágzik az aranyeső. Amíg nem juthatunk el személyesen is a Napfény városába, tartsatok velünk egy kis virtuális sétára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
SZEGED

Tavaszi virágpompával várta a húsvétot Szeged

Vidám színekbe öltözött a város.

Link másolása

hirdetés

Szeged minden évszakban hívogató, de talán a tavasz a legpompázatosabb a városban. Ilyenkor szinte mindenhol színes növények vidítják az arra járókat. Az utak mentén, a parkokban, a házak tövében, még a villamos sínek közelében is virítanak a fák, bokrok, a tavaszi virágok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk