SZEGED

A fűszerpaprika és a fehér liliom kolostora Szegeden


Link másolása

A kolostorkert

Régen a búcsújárásra ideérkezők a közeli Csöpörke-tóban tisztálkodtak meg. A gyakori árvíz, és az utána megemelt talajszint azonban ezt a szokást megszüntette.

Ma a templom előtt egy különlegesség fogad, egy ritka, kültéren felállított, festett barokk szobor, mely Szűz Máriát és szüleit ábrázolja.

Utunkat a kolostor kertjében kezdjük. A ferencesek híresek voltak gyógyító munkájukról, és az ehhez szükséges gyógy- és fűszernövények termesztéséről. A kolostorkertben mindig is volt olyan rész, ahol ezeket gondozták. Ezt a hagyományt folytatja a herbárium, amelyben kis táblák segítenek a tájékozódásban.

Az ültetésnél szempont volt az is, hogy egy-egy ágyásba egy-egy betegséghez való növény kerüljön. A fűszeres illatok között kiérezni a levendulától a zsályáig, a paprikától a liliomig sok olyan növényt és virágot, amelyek hatását a szerzetesek már régóta ismerik és hasznosítják.liliomliliom3paprika2

Az egyik legérdekesebb gyógyító növényük a fehér liliom. A virágot például pálinkába tették, és azt használták bőrbetegségek ecsetelésére, vagy gyomorpanaszok esetén cukorra cseppentetve kellett bevenni.

A gyógyítás másik híres eszköze a fűszerpaprika volt, melyet lázcsillapításra, de mérges rovarok csípésének kezelésére is használtak, sőt maguk termesztettek. A hasznosításával folyamatosan kísérleteztek. A dísznövényből így lett gyógynövény. Pálinkát készítettek belőle, és hatására a mocsaras vidéken lakók egyik bevált gyógyszere lett a malárialáz leküzdésében, a halálozási arány 30-40 százalékkal csökkent.

Ehhez kapcsolódik két nagy rendezvényük is, tavasszal a liliomot, ősszel pedig a paprikát köszöntik. De ezekről majd később mesélünk.

A kert végében látható egy kőtár, mely a régen itt állt Szent Péter templom épületből megmaradt szép köveket mutatja be. A kövek készítőinek kézjelei a mai napig láthatók benne.

A kert másik végében, kis épületben egy „inkubátorház” működik, ahol fiatal, kezdő vállalkozók kaptak lehetőség pályájuk beindítására. Cserébe segítenek és termékeiket a kolostor boltjában (is) árusítják.kovekmuhelyszappan

A templom

A többször átépített, bővített, befalazott, kibontott templom épületének története egy külön túrát és mesét is megérdemel. A most látható, felújított templom a magyar késő gótikus építészet egyik legszebbje. A 723 négyzetméteres épület legmagasabb pontja 20 méter.

Az 500 éves szegedi ferences templom és kolostor a Pannonhalmi Bencés Főapátság után a második legrégebbi ilyen jellegű épületegyüttes Magyarországon.

A nagyharangja korábban megrepedt, ezért adományokból a hívek 2005-ben új harangot adtak a templomnak, melyet Bálint Sándor néprajzkutatóról neveztek el.

A főoltárban látható Segítő Boldogasszony kegyképének is különös története van. A legenda szerint a képet az 1552-ben menekülő barátok a templom melletti Csöpörke-tóba rejtették, és végül egy lovát itató török katona találta meg 1640-ben.szeged_ferences_2016_09-6szeged_ferences_2016_09-7szeged_ferences_2016_09-12szeged_ferences_2016_09-13szeged_ferences_2016_09-157szeged_ferences_2016_09-158

Az oltárkép fölött látható Mária monogram, fölötte Isten szeme, mely figyeli a jókat és rosszakat. Azt tartják, hogy e jelkép került át az Alsóvárosi napsugaras házak homlokzatára is.

A templom rengeteg látnivalóját felsorolni is lehetetlenség, ám a vezetett sétán minden részlet kiderül.

A kolostor

Sétánkat a kolostor épületében folytathatjuk, mely a 15. században épült, mai formáját a 18. században nyerte el.

Megnézhetjük a káptalantermet és a refektóriumot, melyben még eredeti a berendezés.

Az emeleten lévő kiállítóhelyeket cellákból alakították át. Bennük a rendház műkincsei láthatók, számos ritkaság és értékes műtárgy. Bepillanthattunk az étkezőbe is, ahol az egyszerű berendezés fölött pompás freskók díszítik a falakat.

Csak ízelítőül néhány érdekesség: megnézheted Assisi Szent Ferenc és Assisi Szent Klára ereklyéjét, Marchiai Szent Jakab székét, egy reneszánsz kori palástot, amelyről igazgyöngyöket fejtettek le (hogy miért, annak a helyszínen utána járhatsz). De elkalauzolnak a 18. századba is, amikor Kiss István szerzetes leírta jeruzsálemi zarándoklatának történetét.kolostor1szeged_ferences_2016_09-147szeged_ferences_2016_09-165szeged_ferences_2016_09-166szeged_ferences_2016_09-169szeged_ferences_2016_09-172

A kincsek felfedezését, a hozzájuk tartozó legendákat, valós történeteket pedig nézd és hallgasd meg személyesen, garantáltan élvezetes lesz.

Bővebb információk ITT.

Képek forrása (légifotó, esemény, panorámafotó): Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZEGED
Megtaláltuk Szeged legcsajosabb kávézóját
Ettől a helytől még Doktor Szöszinek is leesne az álla.

Link másolása

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Létezik egy kávézó, ahol a fal rózsaszín, a kávéba szárított rózsaszirmot szórnak, és az ételek/italok egy része kollagénnel készül. Egy hely, amitől még Doktor Szöszinek is leesne az álla. Ezt a helyet úgy hívják, hogy Cloē Cafe. Az első fővároson kívüli Cloē pedig nem máshol, mint Szegeden nyílt meg, úgyhogy vettük a bátorságot, és leteszteltük nektek.

Muszula Tímea neve ismerősen csenghet a hölgyek körében, hiszen az általa megálmodott Laura Virág immáron 55 ezer követővel bír a legismertebb közösségi oldalon. A fiatal vállalkozó sikerét részben egyedi stílusának köszönheti, ugyanis nem csupán az órási hype övezte virágüzletével, de a Cloē Cafe névre keresztelt kávézójával is sikerült valami igazán egyedit és figyelemfelhívót alkotnia. Ráadásul Tímea itt még korántsem állt meg, ugyanis a most debütáló szegedi kávézót a tervek szerint egy győri és egy milánói üzlet követi majd.

A szegedi egységet a Kárász és a Kölcsey utca sarkán találjátok meg. A rózsaszínű lufikkal szegélyezett ajtóban állva még eldönthetitek, hogy beléptek-e. Ha megteszitek, másodpercek alatt egy olyan alternatív valóságban találjátok magatokat, ahol a ruby csokis csiga rózsaszín tányéron érkezik aranyporral megszórva, és ha mindez nem lenne elég, aranyszínű evőeszközzel fogyaszthatjátok majd el.

A kínálat gerincét a csigák (kakaós, pisztáciás, juhtúrós, Cloé Ruby csokis, Cloé pisztáciás) és a különböző torták, édességek adják. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Cloé tortához hasonló eperrel, pezsgőkrémmel, kollagénnel és ruby csokoládéval készült édesség nem sok cukrászda és kávézó kínálatában van jelen, de pisztáciás-rózsalekváros kockával sem találkoztam még korábban.

A sütemények és a csigák mellett különleges croissant-os szendvicsekből is válogathatunk, de kipróbálhatjuk a sonka-sajttálat is vagy a Cloé krémválogatást friss zöldségekkel és kenyérfélékkel. Italok terén a Solan de Cabras-ra hívnám fel a figyelmet, ami hazánkban egy nem túl gyakori ásványvíz, illetve a Cloé szépítő vízre, ami kollagénnel készül a gyönyörű arcbőr érdekében.

A Cloe ruby csokis csiga nálam jelesre vizsgázott: a finom leveles tésztát rózsaszín csokis öntettel és rengeteg pisztáciával dobták fel. A csiga középen puha volt, kifelé haladva pedig egyre jobban ropogott. A rózsaszín csokoládé egyáltalán nem volt geil, sőt egy kicsit talán savanykásabbnak tűnt a hagyományos csokinál. Megkóstoltuk az áfonyás sajttortát is Oreóval, amiből bármikor be tudnék vágni egy szeletet. Egyedüli negatívumként azt tudnám megemlíteni, hogy a cortado túl forró volt, így azt csak a süti elfogyasztása után tudtam meginni.

Eleinte finoman szólva is "tájidegennek" éreztük magunkat, mert rajtunk kívül csak csinosan kiöltözött hölgyek tartózkodtak a kávézóban, ráadásul egy szimpla kockás ingben voltam, Zoli meg a "feketét feketével" stílust képviseli. Hálistennek a kiszolgálók kedvessége, és az, hogy a sütik finomak voltak, segített és pillanatok alatt teljesen feloldódtunk.

Megérte-e ellátogatni hozzájuk? Mindenképpen, mert bár férfiként nem lesz a törzshelyünk, mégis egy egyedi, már-már szürreális élmény volt. Biztosra veszem, hogy a Cloē Café a szelfizni vágyók és az igazán csajos csajok kedvenc találkozóhelye lesz.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEGED
5 tipp, ha Szegedre készülsz: ezeket a helyeket vedd fel a listádra
A Füvészkerttől a Belvárosi mozi gyönyörű épületéig több helyszín is felfedezésre vár. És ha már ott jársz, elárulunk néhány érdekességet is a városról.

Link másolása

Szeged egész évben vár. A Tisza-parti Napfány városának gyönyörű belvárosa, a szecessziós épületei, a természeti kincsei mindig más arcukat mutatják. Ha szeretnél kicsit más szemmel végigsétálni benne, akkor adunk hozzá tippeket, mit nézz meg. A "kötelező" programok mellett vannak kevésbé ismert, de remek helyek, amiket ne hagyj ki:

1. Szegedi Dóm részletei

Gyönyörű faragások, szobrok, festmények és mozaikok díszítik a 20. században elkészült monumentális katedrálist, mely a város jelképévé vált. Most néhány szépséget mi is mutatunk kedvcsinálónak:

2. Szegedi Új Zsinagóga ablaka

A város egyik legkülönlegesebb épülete, az Új Zsinagóga egyik csodás festett üvegablakát festették meg egy tűzfalra. Európa egyik legszebb zsidó templomának gyönyörű ablaka Róth Manónak köszönhető. Az 1868-ban született iparművésznek fiatal szegedi képzőművészek állítottak méltó emléket a Hajnóczy utcában:

3. Szegedi Belvárosi Mozi

A Belvárosi Mozi a város legrégebbi mozija. A több mint 100 éves régi filmszínház ma az egyetlen Magyarországon, amely annak idején eredetileg is mozinak készült, épületében 1920 óta nagyobb megszakítások nélkül peregnek a filmek. Ez az ország egyik legszebb art deco palotája:

4. Szegedi Füvészkert

A 17 hektáros területen elfekvő Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében több mint 5000 növényfaj és fajta él. Megtalálhatók itt a trópusi esőerdők, mediterrán vidékek és a sivatagok egzotikus növényvilága is. De gyönyörű a rózsakert, a fűszer- és gyógynövénykert, számos egynyári és évelő növény. Az arborétum fafajai pedig egész évben kínálnak látnivalót, ilyen például ősszel:

5. 10 különlegesség Szegedről, amit érdemes tudni róla

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb települése, a Dél-Alföld legnagyobb települése, a Napfény városa. Tudtad, hogy a Tisza mekkora pusztítást végzett itt? És hogy mióta van villamos a városban? És arról hallottál, hogy ez az ország legmélyebben fekvő városa?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Szeged újra adventi díszbe öltözött: a hatalmas karácsonyfa mellett a világító rénszarvas is visszatért
A belvárosban a látványosságokon kívül finomságok és programok is várják a látogatókat, a forralt bor vagy tea mellett ingyenes rendezvényekkel is készülnek. A remek fotók biztos kedvet csinálnak egy kis esti sétára.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2021. december 06.


Link másolása

Idén is várják a látogatókat Szeged belvárosában advent idején. A gyönyörűen feldíszített Tisza-parti város a szokott színvonalon vásárokkal, programokkal készül. Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. Megint itt van a világító rénszarvas, és persze a hatalmas város karácsonyfája.

Most is kitelepültek a kézművesek, kereskedők, sokféle ajándékot lehet kapni, de van forraltbor, tea, lepény, számtalan finomság. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak. no meg az évek óta népszerű szalmalabirintust is ki lehet próbálni.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Fotók: januári havas hangulatok Szegedről
Vicces hófigurák, romantikus havas városkép, színes forgatag, csendes tájkép – így nézett ki a Napfény városa az év eleji havazás után.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. január 18.


Link másolása

A szikrázó napsütés helyett szikrázó hó fogadta Szeged lakóit az éveleji havazás után. A város kedvelt részei hólepelbe öltöztek és a vicces kedvű sétálók vidám figurákkal örvendeztették meg a többieket. Ilyen volt a Napfény városa pár napja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk