SZEGED

A fűszerpaprika és a fehér liliom kolostora Szegeden

Megtudhatod, mit gyógyítottak fehér liliommal, mivel kezelték a mérges rovarok csípését, és milyen legendák fűződnek az alsóvárosi templomhoz.

Link másolása

Szegedi sétánkat most a központtól pár saroknyira, az Alsóvárosban folytatjuk. A Napsugaras házak szomszédságában áll az Alföldön egyedülálló gótikus épület, a ferencesek temploma és kolostora, melynek tornya a gyalog érkezőt is már messziről eligazítja.

Tarts velünk a ferencesek birodalmába, hogy megismerd életüket, hagyományaikat, szokásaikat.

Úgy gyere ide, hogy néhány órát biztosan eltöltesz a falak között, mert a hely szellemisége, a látnivalók sokszínűsége úgyis rabul ejt. Ha pedig jókor érkezel, akkor belecsöppenhetsz valamelyik programjukba vagy fesztiváljukba.kolostor3

A ferencesek

Szeged történetével összefonódott a ferencesek története. Már 1316 óta éltek itt szerzetesek, és sokat tettek azért, hogy a törökök idején se váljon lakatlanná ez a vidék. Ugyanis hivatásuk mellett gyógyítók és tanítók is voltak. Emellett fontos tudást, a kertművelést is átadták a helyieknek.

A korábban itt álló ispotálytemplom mellett (és annak egyes részeit beépítve) készült el az új templomuk, melyet 1503-ban, Havi Boldogasszony napján (augusztus 5.) szenteltek fel.

1543-ban Szeged is török uralom alá került, a hódítók mindenkit elűztek, csak a gyógyító rend tagjai maradhattak. Az itt élő ferencesek így tovább folytathatták tevékenységüket. A szerzetesek ebben az időben mintegy 100 km-es körben látták el a lelkipásztori feladatokat is.

A hagyomány úgy tartja, hogy templomuk harangjának kondításával adtak jelt 1686. április 24-én hajnali 3-kor a török ellen összegyűlt seregeknek, akik ekkor indítottak támadást a város visszavételéért.

A templom átalakítása az 1712-es egyik nagy árvíz után kezdődött meg. Ekkor készült egy felmérés és rajz az épületről. A korszak híressé vált fűszerkertje és gyümölcsöse azonban elpusztult egy másik áradást követően 1740-ben. Később még több átépítésen esett át az épület, például a járószintjét is megemelték, ablakokat bontottak, bejáratokat falaztak be.

A világháborúkat szinte teljesen épen vészelte át az épület. A háború után a kolostort bezárták, az értékek egy részét elhordták, az épületbe pedig szociális otthont működtettek.

1989 őszén a ferencesek visszaköltözhettek a kolostorba, és kezdetét vette egy több mint húsz éves rekonstrukció, melynek végén átadták a ma is látható Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontot.

szeged_ferences_2016_09-148szeged_ferences_2016_09-154szeged_ferences_2016_09-10
A ferenceseket ugyan kolduló rendnek ismerték meg, de Szent Ferenc fontosnak tartotta, hogy a testvérek saját kezük munkájából megéljenek. Ezért többféle mesterséget is megtanultak. A feladatokat pedig a helyi közösségekkel (hívekkel, civilekkel) közösen végezték el, nem zárkóztak be a falak közé.

Arra törekedtek, hogy az ott élők helyben boldoguljanak, ezért tanították, gyógyították is őket a lelki támogatás mellett. Sőt a világválság idején értékeiket is eladták, hogy abból megélhetést, munkát adjanak az ott élőknek.

Megtudhatod, mit rejt a kolostorkert - lapozz a folytatásért!Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk