hirdetés

SZEGED

Régi mozdonyával lepték meg a 40 év után visszavonuló szegedi masinisztát

Sebők József meghatottan ült be a vezetőfülkébe. Barátai, kollégái és családtagjai is figyelték, ahogy utolsó körére indul.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 05.

hirdetés

Az 58 éves szegedi masiniszta, Sebők József 40 év után búcsúzik a MÁV-tól. Nemrég kollégái és családja egy stílusos meglepetés-búcsúztatóval készültek neki, amitől rendkívül meghatódott.

A mozdonyvezető régi, jól ismert mozdonyába ülhetett be, hogy végigrobogjon utolsó útján a nyugdíjba vonulása előtt, Budapestről Szegedre.

Józseffel interjút készített a delmagyar.hu: itt elmesélte, hogy a szintén masiniszta édesapjának köszönhetően már ötéves kora óta erre a pályára készült ő is.1

Régen négy-öt masiniszta mindig ugyanazzal a mozdonnyal teljesített szolgálatot, ám ezt tíz évvel ezelőtt megszüntették, aminek köszönhetően Sebők József mozdonya Debrecen térségébe került. A mozdony az ő főnökei utánajárásának köszönhetően, nyugdíjazása napjára sikerült visszaszerezni, hogy utolsó útján ezt a jól ismert járgányt vezethesse József.

"

Iszonyúan meghatódtam, amikor hajnalban szolgálatfelvételkor megláttam a régi mozdonyomat. Amikor közeledtem Szeged felé, az utolsó kilométereken az elmúlás jutott eszembe. Szinte minden bokortól és jelzőtáblától elbúcsúztam

hirdetés

- mesélte a nyugdíjba vonuló masiniszta. Persze a szakma nehézségeiről is kérdezték, így elárulta: még a szerencsésebbek közé tartozik azzal, hogy a 40 év alatt csak ketten feküdtek az általa vezetett mozdonyok elé öngyilkossági szándékkal. Az egyik egy kiskatona, a másik egy nő volt.

"
Van olyan kollégám, aki 40 év alatt 23 embert ütött el. Egy ilyen eset után a következő utakon az öngyilkosság helyszínén a mozdonyvezető emlékeiben újra lejátszódnak a tragédia pillanatai. Ezt a legnehezebb feldolgozni.

Legkedvesebb emlékei a vasút hőskorához tartoznak, amikor fiatal mozdonyvezetőként olykor 330 órát dolgozott egy hónapban - akár egyszerre három éjszakás műszakot is végigcsinált egymás után, méghozzá boldogan és lelkesen.

Nyugdíjas éveiben szeretné többször meglátogatni Kecskeméten dolgozó fiát: természetesen vonattal, utasként megy majd.3

Sebők József utolsó masinisztaként végzett útját egyik kollégája videóra vette, a belőle készült DVD-t emlékként adja majd át neki a vasút.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk