SZEGED
A Rovatból
hirdetés

Mindig tud újat mutatni a város - interjú az egyik "legszegedibb" fotóssal

Nem túlzás, hogy Papdi Balázs valóságos szimbiózisban él és alkot kedves városával. Mesélt a kezdetekről, Szegedhez fűződő kapcsolatáról, és arról is, mit tanácsolna a fiatal, pályakezdő fotósoknak.

Link másolása

Egy átlagos, tavaszi nap valahogy így néz ki Szeged főterén, a Széchenyi téren. Nyugdíjasokból álló, sisegő turistacsoport ácsorog a tér közepén, a nagy platánfák árnyékában. Fő jellemzőjük az unokától kapott baseballsapka, a méregzöld színű esőkabát (nehogy essen az eső) és a mini fényképezőgép, amivel kanttingatnak összevissza. Egy idegenvezető hölgy magyaráz: ez itt a városháza, előtte a híres magnóliafák, Szent István szobra, a Posta Palota, amott a fűben Papdi Balázs guggol és egy pitypangot fotóz. A népszerű fotóst, aki a Szeretlek Magyarországnak is dolgozik, kedves városáról, küldetéséről és jövőbeni terveiről is megkérdeztük.

Milyen érzés immár „városképi jelentőségűnek” lenni a napfény városában?

- Igazán megtisztelő a titulus, de azért ezt még erős túlzásnak tartom. (mosolyog) Meg kell vallani, hogy elmosolyodtam, mikor a fenti életkép leírását először olvastam, mert tényleg volt már ehhez egészen hasonló jelenet a szegedi belvárosban, nem is egyszer. Külön jól esett, hogy fotózás közben többször is megszólítottak már, én vagyok-e a Papdi Balázs. Bár tény, hogy mostanra már valóban meglehetősen sok helyen jelentek meg fotóim. Innen szemlélve nem is meglepő, hogy egyre többen találkoznak a nevemmel, illetve a fotóimmal.b3Papdi Balázs

Pár éve részt vettem egy előadáson, ahol elhangzott: Magyarországon már annyira fásult mindenki, hogy nem veszik észre a jót és a szépet. Pedig ez egy áldás. Egy adottság, amit meg kell tanulni. Hogy néha állj meg és nézz szét: vedd észre a kismadarat a fa tetején, vedd észre a percről percre erősödő és növekedő rügyet a bokron, vagy az épület érdekes homlokzatát, ablakának veretes ívét, ami mellett elhaladsz. Te hogyan tanultad meg ennyire látni a részleteket? Mikor döntöttél úgy, hogy át is adod az embereknek ezt a látásmódot a fotóidon keresztül?

- Nagyon egyetértek ezzel a megállapítással. Azt persze nem tudom, hogy ez mennyire Magyarország-specifikus, de tény, hogy errefelé hajlamosabbak az emberek folyton a negatívabb dolgokat hangoztatni és kiemelni. Habár tősgyökeres szegedi vagyok, és kezdetektől fogva erősen lokálpatrióta beállítottságú, de még így is folyamatosan tud újdonságokat mutatni a város, főleg amióta komolyabban foglalkozom a fotózással és ezekkel a témákkal. Az általad is említett homlokzat-téma is egy egészen jó és aktuális példa, érdemes gyakrabban feltekinteni az épületekre, hihetetlen mennyi érdekes részlet van a belvárosi homlokzatokon. Az külön öröm, hogy számtalan olyan visszajelzést kaptam már a fotóimhoz, akár kommentben, akár privát üzenetben, ami pont erről szól.

"
Tősgyökeres szegediek írták, hogy a fotóim kapcsán kezdték el jobban figyelni Szeged részleteit, és így fedezték fel a rejtett szépségeket.p4Papdi Balázs fotói

- Mindig is érdekelt a lakóhelyem története, építészete, a műemlékvédelem, ez nagyban hozzájárult ahhoz, amiket most fotózok. Büszke vagyok rá, hogy mostanra már számtalan turisztikai kiadványban, Szegedet népszerűsítő anyagokban, weboldalakon szerepeltek illetve szerepelnek a képeim, és ezzel én is hozzá tudok járulni, hogy minél többen látogassanak el szeretett városomba. De az is igaz, hogy gyakran megkaptam a - jó értelemben vett - "jókor jó helyen" kommentet, ami pedig sokszor nem egészen helytálló. Most már évek óta figyelem például azt, hogy melyik évszakban, illetve napszakban esnek érdekes fények vagy árnyak egy-egy épület homlokzatára, vagy egy-egy adott utcarészletre. Szóval gyakran több tudatosság van egy-egy kép mögött, mint azt első látásra gondolná a néző.

A legelső fotóid hogyan és hol készültek?

- Régebben nagyon foglalkoztatott a vasút és a vonatok világa, az első fotóim is ebben a témakörben készültek. Akkoriban kezdtek szélesebb körben is elterjedni a digitális fényképezőgépek, és elsőre elég izgalmas volt, hogy a filmes fényképzőgépekkel szemben gyakorlatilag annyit lehetett kattintgatni, amennyit csak akart az ember. Ballagási pénzből plusz saját gyűjtésből vettem meg ebben az időben az első kis digitális fényképezőgépemet, kb. 20 éve.

Milyen terveid vannak az idei évre? Min dolgozol jelenleg?

- Folytatom a megkezdett sorozatokat, ilyen például a kedvenc stílusomnak, a szecessziónak a részletes bemutatása, épületrészletekkel, belső fotókkal is. Első körben alapvetően Szegeden, hiszen szerencsére városunk a hazai szecesszió egyik fővárosa, aztán szeretném ezt kiterjeszteni országosan is. Emellett jönnek a már jól megszokott dolgok is. Immár 5. alkalommal fog Szeged naptár megjelenni a képeimmel az év végén, ismét lehet majd rendelni. Illetve egy nagyobb újdonság is tervben van, ha minden jól megy, még az idén meg fog jelenni egy könyvem, pontosabban egy fotóalbumom Szegedről. A pontos formája és tematikája még kidolgozás alatt áll.

Főleg Szegeden fotózol: meddig kiaknázható még ez a város? Soha nem érezted, hogy elindulj valamerre, és akár a fővárosban, akár a világ távolabbi szegleteiben telepedj le?

- Nem, sehol máshol nem szeretnék élni, ide kötődöm, szűkebb értelemben Szegedhez, tágabban pedig az alföldi, illetve a magyar tájhoz. Ez az otthonom, illetve a hazám. (mosolyog) Azt hiszem, nagyon meglepődnének a követőim is, ha hirtelen az eddig megszokott témák helyett mondjuk tengerparti pálmafás képeket kezdenék el posztolni folyamatosan, gyanítom, hogy gyorsan csökkenne is a számuk. (nevet)p2p5

p1

Tudom, sokaknak vagy a példaképe. Aki ma úgy dönt, a saját közegében ő is egy kicsit Papdi Balázs szeretne lenni, hogyan kezdjen bele? Te mit tanácsolsz a jövő fotósainak?

- Ahogy erre már korábban is utaltam, én úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy legyen valami plusz érzelmi kötődés ahhoz a témához, amiben el akarunk merülni.

"
Mindegy, hogy épületekről, városképekről, természetről, emberekről van-e szó, az a lényeg, hogy a fotósnak legyen valami különös érzelmi kötődése az adott témához.
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZEGED
Megtaláltuk Szeged legcsajosabb kávézóját
Ettől a helytől még Doktor Szöszinek is leesne az álla.

Link másolása

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Létezik egy kávézó, ahol a fal rózsaszín, a kávéba szárított rózsaszirmot szórnak, és az ételek/italok egy része kollagénnel készül. Egy hely, amitől még Doktor Szöszinek is leesne az álla. Ezt a helyet úgy hívják, hogy Cloē Cafe. Az első fővároson kívüli Cloē pedig nem máshol, mint Szegeden nyílt meg, úgyhogy vettük a bátorságot, és leteszteltük nektek.

Muszula Tímea neve ismerősen csenghet a hölgyek körében, hiszen az általa megálmodott Laura Virág immáron 55 ezer követővel bír a legismertebb közösségi oldalon. A fiatal vállalkozó sikerét részben egyedi stílusának köszönheti, ugyanis nem csupán az órási hype övezte virágüzletével, de a Cloē Cafe névre keresztelt kávézójával is sikerült valami igazán egyedit és figyelemfelhívót alkotnia. Ráadásul Tímea itt még korántsem állt meg, ugyanis a most debütáló szegedi kávézót a tervek szerint egy győri és egy milánói üzlet követi majd.

A szegedi egységet a Kárász és a Kölcsey utca sarkán találjátok meg. A rózsaszínű lufikkal szegélyezett ajtóban állva még eldönthetitek, hogy beléptek-e. Ha megteszitek, másodpercek alatt egy olyan alternatív valóságban találjátok magatokat, ahol a ruby csokis csiga rózsaszín tányéron érkezik aranyporral megszórva, és ha mindez nem lenne elég, aranyszínű evőeszközzel fogyaszthatjátok majd el.

A kínálat gerincét a csigák (kakaós, pisztáciás, juhtúrós, Cloé Ruby csokis, Cloé pisztáciás) és a különböző torták, édességek adják. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Cloé tortához hasonló eperrel, pezsgőkrémmel, kollagénnel és ruby csokoládéval készült édesség nem sok cukrászda és kávézó kínálatában van jelen, de pisztáciás-rózsalekváros kockával sem találkoztam még korábban.

A sütemények és a csigák mellett különleges croissant-os szendvicsekből is válogathatunk, de kipróbálhatjuk a sonka-sajttálat is vagy a Cloé krémválogatást friss zöldségekkel és kenyérfélékkel. Italok terén a Solan de Cabras-ra hívnám fel a figyelmet, ami hazánkban egy nem túl gyakori ásványvíz, illetve a Cloé szépítő vízre, ami kollagénnel készül a gyönyörű arcbőr érdekében.

A Cloe ruby csokis csiga nálam jelesre vizsgázott: a finom leveles tésztát rózsaszín csokis öntettel és rengeteg pisztáciával dobták fel. A csiga középen puha volt, kifelé haladva pedig egyre jobban ropogott. A rózsaszín csokoládé egyáltalán nem volt geil, sőt egy kicsit talán savanykásabbnak tűnt a hagyományos csokinál. Megkóstoltuk az áfonyás sajttortát is Oreóval, amiből bármikor be tudnék vágni egy szeletet. Egyedüli negatívumként azt tudnám megemlíteni, hogy a cortado túl forró volt, így azt csak a süti elfogyasztása után tudtam meginni.

Eleinte finoman szólva is "tájidegennek" éreztük magunkat, mert rajtunk kívül csak csinosan kiöltözött hölgyek tartózkodtak a kávézóban, ráadásul egy szimpla kockás ingben voltam, Zoli meg a "feketét feketével" stílust képviseli. Hálistennek a kiszolgálók kedvessége, és az, hogy a sütik finomak voltak, segített és pillanatok alatt teljesen feloldódtunk.

Megérte-e ellátogatni hozzájuk? Mindenképpen, mert bár férfiként nem lesz a törzshelyünk, mégis egy egyedi, már-már szürreális élmény volt. Biztosra veszem, hogy a Cloē Café a szelfizni vágyók és az igazán csajos csajok kedvenc találkozóhelye lesz.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEGED
5 tipp, ha Szegedre készülsz: ezeket a helyeket vedd fel a listádra
A Füvészkerttől a Belvárosi mozi gyönyörű épületéig több helyszín is felfedezésre vár. És ha már ott jársz, elárulunk néhány érdekességet is a városról.

Link másolása

Szeged egész évben vár. A Tisza-parti Napfány városának gyönyörű belvárosa, a szecessziós épületei, a természeti kincsei mindig más arcukat mutatják. Ha szeretnél kicsit más szemmel végigsétálni benne, akkor adunk hozzá tippeket, mit nézz meg. A "kötelező" programok mellett vannak kevésbé ismert, de remek helyek, amiket ne hagyj ki:

1. Szegedi Dóm részletei

Gyönyörű faragások, szobrok, festmények és mozaikok díszítik a 20. században elkészült monumentális katedrálist, mely a város jelképévé vált. Most néhány szépséget mi is mutatunk kedvcsinálónak:

2. Szegedi Új Zsinagóga ablaka

A város egyik legkülönlegesebb épülete, az Új Zsinagóga egyik csodás festett üvegablakát festették meg egy tűzfalra. Európa egyik legszebb zsidó templomának gyönyörű ablaka Róth Manónak köszönhető. Az 1868-ban született iparművésznek fiatal szegedi képzőművészek állítottak méltó emléket a Hajnóczy utcában:

3. Szegedi Belvárosi Mozi

A Belvárosi Mozi a város legrégebbi mozija. A több mint 100 éves régi filmszínház ma az egyetlen Magyarországon, amely annak idején eredetileg is mozinak készült, épületében 1920 óta nagyobb megszakítások nélkül peregnek a filmek. Ez az ország egyik legszebb art deco palotája:

4. Szegedi Füvészkert

A 17 hektáros területen elfekvő Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében több mint 5000 növényfaj és fajta él. Megtalálhatók itt a trópusi esőerdők, mediterrán vidékek és a sivatagok egzotikus növényvilága is. De gyönyörű a rózsakert, a fűszer- és gyógynövénykert, számos egynyári és évelő növény. Az arborétum fafajai pedig egész évben kínálnak látnivalót, ilyen például ősszel:

5. 10 különlegesség Szegedről, amit érdemes tudni róla

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb települése, a Dél-Alföld legnagyobb települése, a Napfény városa. Tudtad, hogy a Tisza mekkora pusztítást végzett itt? És hogy mióta van villamos a városban? És arról hallottál, hogy ez az ország legmélyebben fekvő városa?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Szeged újra adventi díszbe öltözött: a hatalmas karácsonyfa mellett a világító rénszarvas is visszatért
A belvárosban a látványosságokon kívül finomságok és programok is várják a látogatókat, a forralt bor vagy tea mellett ingyenes rendezvényekkel is készülnek. A remek fotók biztos kedvet csinálnak egy kis esti sétára.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2021. december 06.


Link másolása

Idén is várják a látogatókat Szeged belvárosában advent idején. A gyönyörűen feldíszített Tisza-parti város a szokott színvonalon vásárokkal, programokkal készül. Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. Megint itt van a világító rénszarvas, és persze a hatalmas város karácsonyfája.

Most is kitelepültek a kézművesek, kereskedők, sokféle ajándékot lehet kapni, de van forraltbor, tea, lepény, számtalan finomság. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak. no meg az évek óta népszerű szalmalabirintust is ki lehet próbálni.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Fotók: januári havas hangulatok Szegedről
Vicces hófigurák, romantikus havas városkép, színes forgatag, csendes tájkép – így nézett ki a Napfény városa az év eleji havazás után.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. január 18.


Link másolása

A szikrázó napsütés helyett szikrázó hó fogadta Szeged lakóit az éveleji havazás után. A város kedvelt részei hólepelbe öltöztek és a vicces kedvű sétálók vidám figurákkal örvendeztették meg a többieket. Ilyen volt a Napfény városa pár napja:


Link másolása
KÖVESS MINKET: