SZEGED

Minden az alapanyagokon múlik – itt a nagy szegedi pizzakörkép


Link másolása

3. Pizza e Pasta

A Klauzál térnél forgalmasabb helyszínt nemigen találni Szegeden. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor mindenki a főtér teraszán bámészkodva élvezi a napsütést. A Pizza e Pasta jóvoltából mindezt egy finom nápolyi pizza vagy egy olasz desszert kíséretében is megtehetjük. Asztalfoglalás nélkül azonban valószínűleg csak a belső helyiségben tudunk helyet foglalni.

Ami valljuk be, elég hangulatos, viszont a hátránya nyáron, hogy jóval melegebb van a kemencének köszönhetően. Szerencsére a felszolgálók azonnal jelzik, amint megüresedett egy asztal a teraszon.

A pizzákat kézzel nyújtják (ami a rusztikus formájukon is látszik), majd feltétezés után a kőlapos kemencében sülnek ropogósra. A választék igen széles: az alap pizzák mellett olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint a füstölt lazacos, garnélás Delicata, az olasz ricottás, garnélás Affumicata vagy a Forzuta, amit tojással és Veneto régió szalámijával kínálnak.

A Margherita a nagy paradicsomszeletekkel, a friss bazsalikommal, valamint az extra feltétként kért bufala mozzarellával nem csak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. A tetejére némi oregánót is kaptunk. A Boscaiolával sem lőttünk mellé, ezen vargánya gomba és olasz bacon volt.

Az árak a központi lokáció ellenére sem szálltak el. A Margherita itt volt a legolcsóbb, extra feltét nélkül csak 1 290 forintba került, míg a Boscaiola ára 2 090 forint volt.

Cím: 6720 Szeged, Klauzál tér 6.

+1 Szeged Nova

A Szőregi úti Nova bevásárlóközpont látványsütödéjének köszönhetően a Tisza másik oldala sem maradt nápolyi pizza nélkül. Az étterem közepén izzó kemencét fával tüzelik, és már csak a mérete miatt is lenyűgöző látványt nyújt.

A látványkonyha másik előnye, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a pizzasütő mesterrel, aki boldogan mesél az alapanyagokról és a pizzasütés fortélyairól. Tőle tudtuk meg, hogy a 00-ás liszt, a pizzaszósz és még nagyon sok hozzávaló Olaszországból származik. Kivételek persze akadnak, de talán megbocsátható, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Capulet-re igazi spanyol chorizót tesznek. Egyébiránt minden pizza bufala (bivalytejes) mozzarellával készül, amiért óriási pacsi jár nekik.

Az egyszerűbb, autentikusabb irányzat hívei, vagyis kevés, de egymással jól harmonizáló hozzávalóval dolgoznak. Aki mégis sok feltétre vágyik, annak a Capricciose a megfelelő választás, hiszen az alapokra (paradicsomszósz és mozzarella) főtt sonkát, gombát, olívát és articsókát tesznek, és a pizza közepére még egy tojást is ráütnek.

A tésztákat egyébként itt is 24 órán keresztül pihentetik mielőtt a 400 fokos sütő elnyelné őket, aminek köszönhetően a Savoyai Margit királynéról elnevezett Margherita pizza tésztája kívül ropogós, belül könnyű, laza szerkezetű lett.

Méltán büszkék a Giorgio bufala névre keresztelt pizzájukra, amit a kisteleki csípős szürkemarha-szalámi és a szárított paradicsom tesz igazán egyedivé. Nem mehetünk el szó nélkül a Tengergyümölcsei (paradicsomszósz, mozzarella, kagyló, királyrák, tintahal) mellett sem, hiszen tavaly a Rádió 88 szavazásán Szeged kedvenc pizzájának választották.

A pizzák két méretben választhatók (26 cm és 35 cm). Egy nagyobb Margherita 1 199 forintba kerül, egy full extrás Capricciose pedig 1 799 forint. Esetenként grissinit és focacciát is sütnek, amit sajnos nem volt alkalmunk megkóstolni, de legközelebb remélhetőleg kipróbáljuk.

Cím: 6726 Szeged, Szőregi út 80.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SZEGED
Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban, a napsütés ellenére sem mentek vissza a medveházba
Örömmel fogadták a kikészített finomságokat, és az alvás helyett inkább az evést választották.

Link másolása

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket és hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek.

Csütörtök reggel a gondozók kicsit aggódtak, mert a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula bevackolták magukat a medveház sarkába, és aludtak, nem tűnt úgy, mintha előbújnának. Délelőtt azonban

kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, madarin, alma, körte, szőlő és hal várta az állatokat.

A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, enni kezdtek. A legjobban - a hal mellett - a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki. Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik. Az egyik szerint Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap.

Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanerre a következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket:

ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

A barna medvék - szemben a mókusfélék közé tartozó mormotákkal, melyeket a vadaspark szomszédos kifutójában gondoznak - valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ilyenkor anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Időnként azonban - általában enyhébb, napsütéses időben - kibújnak rejtekükből és fogyasztanak némi táplálékot, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

VIDEÓ: A medveles


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEGED
A Rovatból
Visszatért a fényvillamos és a kedvenc rénszarvas is – csodás fénydekorációt kapott Szeged
Évek óta az egyik legszebben feldekorált település a Napfény városa, ahol kivételesen a sötétet várjuk, hogy élvezhessük a karácsonyi hangulatot. Íme egy kis ízelítő.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. december 09.


Link másolása

Szeged ünnepi fénybe öltözött. Advent idejére újra megjelent a fényvillamos, a fotósok és a városlakók kedvence, a világító rénszarvas, és persze a belvárosi utcák is újra díszes kivilágítást kaptak. Tartsatok velünk egy kis télies andalgásra - ezúttal esti sötétségben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Ezernyi színnel tört be a tavasz Szegedre
A Napfény városa csábító úti cél lehet egy langymeleg tavaszi hétvégére. Íme pár kedvcsináló fotó.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2023. március 13.


Link másolása

Ezernyi színnel tört be a tavasz a Napfény városába. A naracsos naplementével, a türkíz égbolttal, a hófehér hattyúval, a falon virító madárral...


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Megint forog az óriáskerék Szegeden, de idén először a Dóm téren
Az idei adventi programok három belvárosi helyszínen lesznek majd, de az óriáskerék marad még január elejéig.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. november 06.


Link másolása

Megérkezett Szegedre az óriáskerék, amelyet idén először a Dóm téren állítottak fel. A hétvégén már fel is lehet ülni az 50 méter magas szerkezetre, aminek a teteje a Dóm kilátóteraszánál is magasabbra ér el. A zárt kabinokban hat utas fér el.

A látványosság a Szegedi Karácsonyi Hetek után még január 8-ig marad Szegeden.

Az idei adventi programok három belvárosi helyszínen lesznek majd a Napfény városában. A központi helyszín a Dóm tér lesz, itt a szokott módon a kézművesek és a kereskedők, vendéglátósok várnak. A város karácsonyfáját a Klauzál téren állítják fel, a világító szarvas pedig a Dugonics térre érkezik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk