/szeged/isteni-kajak-a-szegedi-pokolbol/
NULL
hirdetés

SZEGED

A pokolból származnak az isteni kaják Szegeden

Ezúttal a soul food, a cajun és a kreol konyha érkezett meg a napfény városába, amit a SunsEATy bloggerei jól ki is próbáltak
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2018. február 25.

hirdetés

Az Inferno név hallatán sok szegedinek azok a vékony húspogácsás hamburgerek jutnak eszébe, amelyek már annyi embert segítettek ki ebédszünetben a Szivárvány kitérőnél, vagy éppen éjszaka a Zrínyi utcában. Paszternák Péter legújabb projektje viszont sokkal több, mint egy hamburgerező. A tavaly decemberben nyílt Smokehouse Louisiana egzotikus ízeinek világába kalauzol bennünket.

A Smokehouse a Petőfi Sándor sugárút elején nyitotta meg kapuit, közel a város szívének számító Dugonics térhez. Az új egység nagyon jól hozza a "déli" életérzést: ahogy beléptünk, Iverson Minter (Louisiana Red) énekes és blues gitáros Alabama Train című nótája ütötte meg a fülünket. Az enteriőr a nyers téglafallal és a fa asztalokkal a mai trendeket követi. Az indusztriális lámpák otthonos félhomályt teremtettek, ami sajnos a fotózáshoz nem volt az igazi.

Ma már kevesen tudják, de a népszerű pubkajának számító fűszeres csirkeszárnyakat az Egyesült Államok délkeleti részén élő afroamerikaiak tradicionális konyhája, a soul food adta a világnak. A 6 darab csirkeszárnyból álló előételt stílusosan egy csinos szárzellerrel tálalták. A választható mártogatósok (buffalo, mézes mustár, mézes barbecue) közül a pikáns buffalo szósz nyerte el leginkább a tetszésünket. A majonézes burgonyasalátát elsősorban köretként rendeltük, de önálló fogásként is megállta volna a helyét. A majonéztől krémes és lágy volt, jól állt neki a zöldfűszeres ízesítés.inferno1

A cajun konyha (a kreol konyhával egyetemben) a Kanadából Louisianába telepített franciák hagyományain alapszik. Mivel Louisiana és környéke akkoriban spanyol fennhatóság alatt állt, a francia és spanyol telepesek keveredésének - na meg némi karibi behatásnak - köszönhetően változatos gasztronómiai paletta alakult ki.

A cajun konyha ikonikus ételei közül a jambalaya lett a kiszemeltünk. Ez az egytálétel leginkább a magyar rizses húshoz vagy a spanyol paellához hasonlít. A rizses egyvelegben felfedezhető a cajun konyhára jellemző három zöldség (hagyma, szárzeller és kaliforniai paprika), amit mind a kreol, mind a cajun konyhában szentháromságnak neveznek. A rengeteg zöldség mellett, természetesen a húsoknak is fontos szerep jut: csirke, garnéla és BBQ kolbász teszi igazán teljessé a fogást. Az összhatás fűszeres, mégis harmonikus, a falatok végén enyhe csípős utóízre kell számítani.

hirdetés
inferno8
G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A sokszínűség a legtalálóbb jelző a Cajun burgerre is, amelybe a marhahúspogácsa mellett kaliforniai paprika, grillezett lilahagyma, andouille kolbász, sörtésztában kisütött garnélarák és jalapeno került. Ennyi ízt még nem pipáltam egy szendvicsben! A három buci opció (hamburgerbuci, ciabatta és pirított rozskenyér) közül a ropogós ciabattát választottuk. A bucit megpirítják, majd megkenik fokhagymás aiolival és magos dijoni mustárral (vagyis az ezekből készült szósszal). Minden burger mellé jár sült burgonya remulád mártással, valamint kígyóuborka gyömbéres, lime-os kiadásban.

Az adagok hatalmasak, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy a várakozás a sütési időtől függően 40-60 percig is tarthat, úgyhogy elsősorban ráérős, beszélgetős estékre ajánljuk. Erre egyébként az étlap fel is hívja a figyelmet. Más a helyzet napközben: 11 és 15 óra között ebédmenüvel kedveskednek a betérő vendégeknek. Az árakról még nem beszéltem: a fűszeres csirkeszárnyak 1.290, a majonézes burgonyasaláta 790, a cajun burger és a jambalaya pedig 2.490 forint.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SZEGED
A Rovatból
hirdetés

„Ha fölemelem a kezem, elsötétül tőlük az ég” – olyan sok bagoly röppen fel egyszerre az algyői portán

Negyven-ötven erdei fülesbagoly tölti a telet egy algyői ház udvarán. Öt évvel ezelőtt szoktak oda. Makón pedig hosszabb ideje nappaloznak tömegesen a könyvtár mögött.
Bakos András cikke - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Azt biztosan nem lehet tudni, hogy miért húzódnak be ilyenkor lakott területre, és miért vannak együtt, de hamarosan az egész országban megszámolják őket.

– Ha kimennék oda, és fölemelném a kezem, elsötétülne az ég, annyi bagoly repülne föl egyszerre – mondja Borbélyné Pannika. Ezt nem akarjuk, így is látjuk, milyen sűrűn ülnek az ágakon. Csak a borostyánnal beborított fa lombjába nem látunk bele, Pannika szerint ott is vannak. Jó néhány már attól fölröppent, hogy beléptünk a portára, elmentünk alattuk, a melléképületbe.

Vagy az idegenek látványa, vagy eleve a mozgás nyugtalanító. Harminc-negyven erdei fülesbagoly biztosan telel ezen az udvaron és a kertben.

– Nem mindegyik ennyire ijedős. Amikor disznót vágtunk, vagy mást csináltunk itt az udvaron hosszabb ideig, volt, hogy egészen közel, a fenyőfa ágán ült némelyik. Nézett minket, de nem látszott, hogy félne tőlünk. Nyilván ez öregebb lehetett.

Borbély Jánosék portája a Csongrád-Csanád megyei Algyőn majdnem egy hold nagyságú. A portán földszintes épületek vannak, a szomszédos házak között is csak egy nagyobb akad, mégis viszonylag szélvédett hely ez.

A tulajdonosok öt éve vették észre, hogy néhány erdei fülesbagoly náluk telel. Az elsők odabenn, a fenyő ágain ültek. Évről évre egyre többen lettek. Most már az utcai fákon is vannak tizenöten-húszan.
Ez Algyő egyik legforgalmasabb utcája, de a baglyokat nem zavarja az ember. A szerző felvétele

A közelben máshol nincsenek, pedig egészen nagy, sűrű fenyőfák is toronylanak az utcában, és a faluban is. A baglyok kötődnek ehhez a portához, talán azért, mert a korábbi években is itt töltötték a telet. Nem keresnek más helyet, akkor sem, ha a tömeg miatt a benti fákon nem férnek el, és kiszorulnak az utcára.

hirdetés

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) nevével ellentétben nem a sűrű erdőt, inkább a ritkásabb facsoportokat, parkokat, temetőket szereti.

Novembertől márciusig csapatokban telel, a lexikon szerint „városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön”, talán azért, mert azt télen se járja át olyan könnyen a szél. Mivel a legtöbb ilyen valamikor karácsonyfának vett gyökeres fenyő volt, akár azt is lehetne hinni, az erdei fülesbaglyokat az ember szoktatta hozzá, hogy lakott területeken teleljen. Ez valószínűleg nem így van.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője azt mondja – és erről az algyői portán is meggyőződhettünk –, hogy ahol összegyűlnek, lombhullató fákon ugyanolyan szívesen nappaloznak. Makón is ilyen helyet találtak maguknak évekkel ezelőtt: hol máshol, mint a könyvtár mögött, a Csanád vezér tér kockaházai által körbevett kis területen, szintén nyírfákon.

A bagolycsapatok állhatnak néhány egyedből és több tucat madárból. Túrkevén – amelyet az MME Magyarország bagolyfővárosának nevez – és Kisújszálláson az ezer főt is meghaladja a létszám.

Azt, hogy miért költöznek télre az ember közelébe, pontosan nem lehet tudni.

Az egyik oka talán az lehet, hogy a falvak, városok kertjeiben és a település szélén lévő réteken, szántókon mindig van elég egér, mezei pocok. Ha viszont a lakott területek szélén vagy azon kívül, magányos fákon töltenék a nappalt a csupasz ágakon, arra fölfigyelne a parlagi sas, a héja, az egerészölyv, a kerecsen- és a vándorsólyom. Ezek a ragadozók veszélyt jelentenek a réti és erdei fülesbaglyokra. A faluba, városba azonban ezek közül csak a héja látogat be. A többiek messze kerülik az embert.

Erdei fülesbagoly közelről, a természetfotós felvételén. Fotó: Orbán Zoltán

Az nem kérdés, hogy az ember örülhet-e a baglyok jelenlétének. Egy telelő erdei fülesbagoly naponta két-három, fagyos időben több kisrágcsálót eszik. Száz madár három hónapos telelése alatt 18-54 ezer egeret, pockot fog meg az ember közelében. Nyugodtan lehet számolgatni a meg sem született szaporulatot is, hiszen a kisrágcsálók néhány hetes korukban már ivarérettek.

Kevesebb mérget kell használni a baglyoknak köszönhetően.

Kinn lehet hagyni a kukoricadarás zsákot. Nem lesz kirágva reggelre, mint ott, ahol vannak egerek – mondja Borbélyné Pannika. Az ő viszonyuk úgy alakult a baglyokkal, hogy már tavasztól őszig is itt marad jó néhány példány a portán, a kertben. Az együttélést korrektnek lehet nevezni. A fák alatt ugyan rengeteg a bagolyköpet és a piszok, de oda nem kell menni. Borbélyék attól, hogy ilyen lakóik vannak, nem járnak lábujjhegyen a portán.

– A ház mellett álló nagy fenyőket az udvaron nemrég kivágtuk. Nem a baglyok miatt, hanem azért, mert már nem értünk föl lenyesni a tetőre lógó ágakat, és a fenyők gyökere nem megy mélyre – magyarázza Pannika. – Nem akartuk, hogy egy erősebb szél esetleg rádöntse a tetőre valamelyiket.

A fenyők kivágása nem zavarta meg a baglyok telelő szokását. Találtak maguknak új helyeket a portán, kitartanak. Az óvodások néha eljönnek ide baglyot nézni. Az utcán is megállnak az emberek, veszik elő a telefont. A fotók felkerülnek a közösségi oldalra. Aki hajnalban jár dolgozni, és teheti, erre kanyarodik, hogy lássa, amikor a baglyok visszaérnek az éjszakai vadászatból. Lehet őket számolgatni.

Algyő, délelőtt 9 óra. Az egyik alszik, a másik nézi, ahogy a mobiltelefonnal babrál a fa tövében az ember. A szerző felvétele
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évek óta szervez országos szinkronszámlálást, a lakosság bevonásával. Ez 2021-ben január 29-től február elsejéig tart, péntektől hétfőig. Az egyesület természetbarátok, családok, baráti társaságok és óvodák, iskolák segítségére számít. Az MME honlapjáról le lehet tölteni a jelentőlapot, ami okostelefonon is kitölthető.

Akinek kérdése van, az az erdeifules@mme.hu emailcímre küldött levélben érdeklődhet. Az adatok ilyen gyűjtés mellett nyilván csak tájékoztató jellegűek, de az azért jellemző, hogy 2020-ban Magyarország 631 településén, 871 helyszínen 16 ezer 82 erdei fülesbaglyot számoltak meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SZEGED

„Mintha aranyporral szórták volna be” – Szeged ősszel is az egyik legszebb magyar város

A város ősszel úgy néz ki, mintha egy tündér aranyporral hintette volna be.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. november 24.

hirdetés

Szeged minden évszakban lenyűgözi az arra járót. A sok park, a rengeteg virág, a hatalmas fák, a belváros gyönyörű épületei, a folyópart mind-mind sétára csábítanak. Ősszel azonban olyan lesz a város, mintha aranyporral szórták volna be. A levelek sárgás-narancsos színei csakúgy ragyognak a napsütésben.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEGED

Házhoz gurulnak a túrógombócok Szegeden, közel 140 féle variációból választhatsz

Ki ne lenne odáig a könnyű, lágyan remegő túrógombócért? Gyerekkorunk kedvenc édessége reggelire és desszertként fogyasztva is tökéletes választás lehet.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. december 02.

hirdetés
G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Gondoltátok volna, hogy nem csak porcukros vagy netalán fahéjas lehet? Tamás

közel 140-féle gombócvariációt álmodott meg,

és majd 3 évnyi előkészület és kísérletezés után úgy döntött, hogy november 23-án akkor is megnyitja a Gombóc Túróbár Manufaktúrát, ha a körülmények nem éppen kedvezőek.

A történet úgy kezdődött, hogy Tamás húsz évnyi vendéglátós múlttal és hét évnyi külföldön szerzett tapasztalattal a háta mögött elérkezettnek látta az időt, hogy hazaköltözzön, és végre saját vállalkozást indítson. Már csak azt kellett eldönteni, hogy szendvicsezőt nyisson vagy a briteknél akkor már népszerű, bubble waffle árusításába fogjon.

Egy este londoni lakásukban párja, Tamara meleg túrógombóccal várta, melybe beleharapva Tamás úgy érezte, hogy végre-valahára megtalálta azt, amit keresett.

hirdetés

Az elhatározás megszületett, mi pedig a gombócokat megkóstolva nagyon örülünk, hogy nem a bubble waffle mellett döntött.

A hazaköltözést és a hosszas előkészületeket követően a fiatal pár a Feketesas utca 17. szám alatt talált magának üzlethelyiséget, amely pici, de praktikusan berendezett, a falakon a jól felismerhető logó kék, fehér és pink színei köszönnek vissza. Ottjártunkkor az előkészületek utolsó simításai még hátra voltak, ezért nektek is hagyunk némi felfedezni valót.

Ahhoz, hogy november 23-án meg tudjanak nyitni, a forgatókönyvön is változtatni kellett, így kiszállítással és elviteles kiszolgálással rajtolnak majd. Akik elviteli szándékkal érkeznek, az első napon apró ajándékra is számíthatnak.

A kóstolást a

"Klasszikus" túrógombóccal

kezdtük, azt valljuk ugyanis, hogy minden az alapokon múlik. Tamás elmondta, hogy a gombócok 91%-a túró, tojás pedig egyáltalán nincs bennük. Már az első harapásnál érződött, hogy egyáltalán nem túloz, a gríz szinte alig észrevehetően van jelen. Az otthon megszokottnál puhább és légiesebb túrólabdák belül nem cukrozottak, vagyis csak akkor édesek, ha a porcukorral kikevert tejfölbe mártogatjuk őket. Az édesítés terén szerencsésen megtalálták a középmértéket, de a biztonság kedvéért minden pulton porcukorszórók sorakoznak az igazán édesszájúak számára.

A nagy klasszikus után az új hullám vizein eveztünk tovább.

Az "Oreo" névre hallgató gombóc egy igazi vagány,

amely a fekete bundának köszönheti rosszfiús külsejét. A gombóc belseje itt is csupa túró, de az élményt tovább fokozzák a roppanós kekszdarabok. A mártáson is csavartak egyet, ugyanis az édes tejfölt mascarponéval keverték ki, amitől sűrűbb és krémesebb állagot kapott.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEGED
A Rovatból
hirdetés

Tarts velünk a szegedi Fogadalmi templom gyönyörűen kialakított altemplomába

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban megismerheted a dóm és a tér múltját, valamint számos értékes műtárgyat is láthatsz.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. szeptember 21.

hirdetés

Szeged jelképe és egyik büszkesége a Magyarok Nagyasszonya Székesegyház, a Szegedi dóm. A Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma Magyarország egyik legnagyobb bazilikája, amely 1913 és 1930 között épült Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján neoromán stílusban.

Négy éve adták át

a Szegedi Dóm Látogatóközpontot a Fogadalmi templom altemplomában.

A multifunkciós turisztikai, kulturális létesítményben kiállítótér, közösségi terek is vannak, ahol koncerteket, művészeti esteket is tartanak. De innen látogatható a toronykilátóként funkcionáló nyugati torony és a Dömötör-torony is.

Az állandó kiállításon a dóm és a Dóm tér építésének történetét ismerheted meg. Bemutatják a Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus tárgyait, köztük barokk kori ötvöstárgyakat, faragványokat és 15-18. századi liturgikus textíliákat. A liturgikus tárgyak egyik legértékesebb darabja a 15. század végén készült, Deszkről származó gótikus kehely és itt látható az egykori Szent Dömötör-templom oltára mellett állt szobrok is.

hirdetés

Ezek mellett korbeli újságcikkek, fotók mutatják be a templom és a tér eseményeit. Kivetítőkön régi híradók mesélnek Szegednek erről az ikonikus helyéről. Itt van a Fogadalmi templom építését vezető Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter és Foerk Ernő építész nyughelye is.

Az altemplomból 302 lépcsőfokon lehet feljutni a dóm tornyába, közben három pihenőszinten tudsz megszusszanni. Ezekben kiállítások, kisfilmek, információs anyagok láthatók. A kilátóteraszra egy csigalépcsőn lehet feljutni, amely a harangok mellett halad.

Bővebben ITT



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: