SZEGED

A pokolból származnak az isteni kaják Szegeden

Ezúttal a soul food, a cajun és a kreol konyha érkezett meg a napfény városába, amit a SunsEATy bloggerei jól ki is próbáltak

Link másolása

Az Inferno név hallatán sok szegedinek azok a vékony húspogácsás hamburgerek jutnak eszébe, amelyek már annyi embert segítettek ki ebédszünetben a Szivárvány kitérőnél, vagy éppen éjszaka a Zrínyi utcában. Paszternák Péter legújabb projektje viszont sokkal több, mint egy hamburgerező. A tavaly decemberben nyílt Smokehouse Louisiana egzotikus ízeinek világába kalauzol bennünket.

A Smokehouse a Petőfi Sándor sugárút elején nyitotta meg kapuit, közel a város szívének számító Dugonics térhez. Az új egység nagyon jól hozza a "déli" életérzést: ahogy beléptünk, Iverson Minter (Louisiana Red) énekes és blues gitáros Alabama Train című nótája ütötte meg a fülünket. Az enteriőr a nyers téglafallal és a fa asztalokkal a mai trendeket követi. Az indusztriális lámpák otthonos félhomályt teremtettek, ami sajnos a fotózáshoz nem volt az igazi.

Ma már kevesen tudják, de a népszerű pubkajának számító fűszeres csirkeszárnyakat az Egyesült Államok délkeleti részén élő afroamerikaiak tradicionális konyhája, a soul food adta a világnak. A 6 darab csirkeszárnyból álló előételt stílusosan egy csinos szárzellerrel tálalták. A választható mártogatósok (buffalo, mézes mustár, mézes barbecue) közül a pikáns buffalo szósz nyerte el leginkább a tetszésünket. A majonézes burgonyasalátát elsősorban köretként rendeltük, de önálló fogásként is megállta volna a helyét. A majonéztől krémes és lágy volt, jól állt neki a zöldfűszeres ízesítés.inferno1

A cajun konyha (a kreol konyhával egyetemben) a Kanadából Louisianába telepített franciák hagyományain alapszik. Mivel Louisiana és környéke akkoriban spanyol fennhatóság alatt állt, a francia és spanyol telepesek keveredésének - na meg némi karibi behatásnak - köszönhetően változatos gasztronómiai paletta alakult ki.

A cajun konyha ikonikus ételei közül a jambalaya lett a kiszemeltünk. Ez az egytálétel leginkább a magyar rizses húshoz vagy a spanyol paellához hasonlít. A rizses egyvelegben felfedezhető a cajun konyhára jellemző három zöldség (hagyma, szárzeller és kaliforniai paprika), amit mind a kreol, mind a cajun konyhában szentháromságnak neveznek. A rengeteg zöldség mellett, természetesen a húsoknak is fontos szerep jut: csirke, garnéla és BBQ kolbász teszi igazán teljessé a fogást. Az összhatás fűszeres, mégis harmonikus, a falatok végén enyhe csípős utóízre kell számítani.inferno8

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A sokszínűség a legtalálóbb jelző a Cajun burgerre is, amelybe a marhahúspogácsa mellett kaliforniai paprika, grillezett lilahagyma, andouille kolbász, sörtésztában kisütött garnélarák és jalapeno került. Ennyi ízt még nem pipáltam egy szendvicsben! A három buci opció (hamburgerbuci, ciabatta és pirított rozskenyér) közül a ropogós ciabattát választottuk. A bucit megpirítják, majd megkenik fokhagymás aiolival és magos dijoni mustárral (vagyis az ezekből készült szósszal). Minden burger mellé jár sült burgonya remulád mártással, valamint kígyóuborka gyömbéres, lime-os kiadásban.

Az adagok hatalmasak, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy a várakozás a sütési időtől függően 40-60 percig is tarthat, úgyhogy elsősorban ráérős, beszélgetős estékre ajánljuk. Erre egyébként az étlap fel is hívja a figyelmet. Más a helyzet napközben: 11 és 15 óra között ebédmenüvel kedveskednek a betérő vendégeknek. Az árakról még nem beszéltem: a fűszeres csirkeszárnyak 1.290, a majonézes burgonyasaláta 790, a cajun burger és a jambalaya pedig 2.490 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SZEGED
Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban, a napsütés ellenére sem mentek vissza a medveházba
Örömmel fogadták a kikészített finomságokat, és az alvás helyett inkább az evést választották.

Link másolása

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket és hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek.

Csütörtök reggel a gondozók kicsit aggódtak, mert a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula bevackolták magukat a medveház sarkába, és aludtak, nem tűnt úgy, mintha előbújnának. Délelőtt azonban

kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, madarin, alma, körte, szőlő és hal várta az állatokat.

A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, enni kezdtek. A legjobban - a hal mellett - a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki. Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik. Az egyik szerint Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap.

Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanerre a következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket:

ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

A barna medvék - szemben a mókusfélék közé tartozó mormotákkal, melyeket a vadaspark szomszédos kifutójában gondoznak - valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ilyenkor anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Időnként azonban - általában enyhébb, napsütéses időben - kibújnak rejtekükből és fogyasztanak némi táplálékot, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

VIDEÓ: A medveles


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEGED
A Rovatból
Visszatért a fényvillamos és a kedvenc rénszarvas is – csodás fénydekorációt kapott Szeged
Évek óta az egyik legszebben feldekorált település a Napfény városa, ahol kivételesen a sötétet várjuk, hogy élvezhessük a karácsonyi hangulatot. Íme egy kis ízelítő.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. december 09.


Link másolása

Szeged ünnepi fénybe öltözött. Advent idejére újra megjelent a fényvillamos, a fotósok és a városlakók kedvence, a világító rénszarvas, és persze a belvárosi utcák is újra díszes kivilágítást kaptak. Tartsatok velünk egy kis télies andalgásra - ezúttal esti sötétségben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Ezernyi színnel tört be a tavasz Szegedre
A Napfény városa csábító úti cél lehet egy langymeleg tavaszi hétvégére. Íme pár kedvcsináló fotó.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2023. március 13.


Link másolása

Ezernyi színnel tört be a tavasz a Napfény városába. A naracsos naplementével, a türkíz égbolttal, a hófehér hattyúval, a falon virító madárral...


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Megint forog az óriáskerék Szegeden, de idén először a Dóm téren
Az idei adventi programok három belvárosi helyszínen lesznek majd, de az óriáskerék marad még január elejéig.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. november 06.


Link másolása

Megérkezett Szegedre az óriáskerék, amelyet idén először a Dóm téren állítottak fel. A hétvégén már fel is lehet ülni az 50 méter magas szerkezetre, aminek a teteje a Dóm kilátóteraszánál is magasabbra ér el. A zárt kabinokban hat utas fér el.

A látványosság a Szegedi Karácsonyi Hetek után még január 8-ig marad Szegeden.

Az idei adventi programok három belvárosi helyszínen lesznek majd a Napfény városában. A központi helyszín a Dóm tér lesz, itt a szokott módon a kézművesek és a kereskedők, vendéglátósok várnak. A város karácsonyfáját a Klauzál téren állítják fel, a világító szarvas pedig a Dugonics térre érkezik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk