hirdetés

SZEGED

Idén is született binturong a Szegedi Vadasparkban

A jellegzetes popcornra emlékeztető illatú állat már a tizenegyedik utódja a Shien és Tao párnak. A különleges emlős Magyarországon összesen két helyen látható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 16.

hirdetés

Szinte már nem is számít meglepetésnek, ha binturong születik a Szegedi Vadasparkban. A most tavasszal világra jött kicsi már a tizenegyedik náluk. Legifjabb lakójukat is láthatjátok már a kifutójukban - írja a Szegedi Vadaspark.

Újabb kölyökkel örvendeztetett meg a vadasparkot a binturong-pár, Shien és Tao.

Gyakorlott szülők, hiszen már összesen 11 kicsi született a Szegedi Vadasparkban. Ez a szám igazán kiemelkedő, binturong azonban nem ennyire gyakori állat, az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartott délkelet-ázsiai emlősnek kb. 160 egyede él a kontinens állatkertjeiben. Magyarországon kifejezetten ritka, hiszen rajtunk kívül csak 1 állatkert tartja.

Ha valamiről megjegyzik az emberek a nevüket, az egy különleges tulajdonságuk:

az illatuk a popcornra emlékeztet.

hirdetés

A nevüket egyébként megpróbálták helyettesíteni a nyestmedve, medvenyest, sőt a medvemacska elnevezésekkel, de egyik sem ragadt meg a köztudatban. Szerencsére, hiszen a binturong az egyik legnagyobb méretű cibetmacska-féle, azaz sem nem nyest, sem nem medve, de még csak nem is macska.

A binturongok a fákon töltik idejük legnagyobb részét, bár Szegeden előszeretettel fekszenek a dobozaikban, akár egy igazi macska. A fákon való biztonságos közlekedésüket nagyban segíti az emlősök körében is ritka képességük, hogy a farkukkal kapaszkodni is tudnak. Bár a ragadozók rendjébe tartoznak, és szívesen el is fogyasztanak kisebb állatokat, a táplálékuk többnyire gyümölcsből áll. Sajnos rájuk mi, emberek vagyunk veszélyesek, hiszen sok helyen elfogyasztják, de befogják őket házi kedvencnek is. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján a helyzete sérülékeny.

A korábban a Vadasparkban született fiatal binturongok nem maradtak Szegeden: francia, szerb, holland, olasz és lengyel állatkertekben folytatták az életüket. A tavalyi kölykök a járványhelyzet korlátozásai miatt még nem költöztek át új helyükre, de a két fiatal nőstény rövidesen a Krakkói Állatkertben élhet tovább. A legifjabb viszont még marad, és már látogatható az Ázsia-ház melletti kifutójában.

Fotók: Szenti-Kis Réka


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk