hirdetés

SZEGED

Minden magyar alapanyagból készül a pizzán – egy szelet Róma Szeged legszebb terén

Nemrég Szegedre érkezett az egyik fővárosi szeletbár-lánc, ami vékonytésztás pizzáiról ismert. Most egy másik figyelemre méltó pizzaszelet-lelőhely is felbukkant, de eltérő kínálattal. A Saint Café & Pizza a másik nagy olasz klasszikust, a laziói típusú pizzát hozta el nekünk.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. augusztus 16.

hirdetés
G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A pizzázót az Öreg Hölgy lábánál kell keresnünk a Szent István téren. Igen, tudom, hogy nem Párizsban vagyunk, de nekem nagyon tetszik, hogy a szegediek ezen a néven illetik az ország egyik legszebb és legöregebb víztornyát.

Maga a Saint Cafe egyébként nem új hely, ha jól emlékszem 2019 tavasza óta működik, de Kuti Rita tulajdonos a közvetlen szomszédságban nemrég egy olyan külön helyiséget is nyitott, ahol már a pizzáé a főszerep. Méghozzá a római típusú pizzáé.

A római iskola nemcsak abban különbözik a nápolyitól, hogy a pizza tepsiben sül, amitől négyzet alakja lesz, hanem abban is, hogy a tészta vastagabb, ezt viszont evés közben egyáltalán nem érzékeljük. Hogy miért? Azért, mert a Saint Café-ban 00-ás lisztet használnak, majd a tésztát a dagasztás után 48 órán át kelesztik. A lassú kelesztésnek köszönhetően a pizza textúrája könnyű és levegős lesz. Azt hiszem, hogy a fenti képen látható levegőbuborékok magukért beszélnek.

Jelenleg ötféle pizza szerepel a kínálatban: caprese, fehérpecsenyés, bivalyszalámis, tonhalas és paprikás szalámis. Ez a hely is jó példája annak, hogy nem csak olasz hozzávalókból lehet első osztályú pizzát sütni.

Náluk ugyanis minden alapanyag magyar, ráadásul igyekeznek a feltéteket a szezonális élelmiszer-kínálathoz igazítani.

hirdetés

A paradicsomot és a többi zöldséget helyi termelőktől vásárolják. A fehér szalámis pizzára bivalyszalámit, a paprikás szalámisra pedig szürkemarha szalámit pakolnak. Náluk még a pizza "prosciutto"-ra is hagyományos érlelésű szürkemarha fehérpecsenye kerül. Ez utóbbinál a szintén magyar bivalymozzarella teszi fel arra a bizonyos “i”-re a pontot. Érdekesség még, hogy a paradicsomszósz nem alapként van a tésztán, hanem külön kis üvegcsében tálalják.

Amiről még feltétlenül beszélnem kell, az maga a hely, az enteriőrt ugyanis sikerült olyan elegánssá varázsolniuk, hogy észre sem vesszük, hogy valójában az egyik piaci pavilonban vagyunk. A sötét színek uralta belső térben akár fekete bársonyszékeken is helyet foglalhatunk, de én mindenáron a teraszon szerettem volna leülni.

Szeged egyik legszebb terén vagyunk ugyanis, amit 2006-ban teljesen felújítottak, és a mai napig pazar látványt nyújt.

A probléma csak az, hogy az emberek nem igen járnak ide, vagy ha igen, akkor azt kizárólag a piac miatt teszik. (A víztorony előzetes bejelentkezés nélkül csak minden hónap első szombatján látogatható.) Ezen szeretne változtatni Rita, aki számára egyébként nem idegen a vendéglátás, tudniillik hosszú ideig az Oliva Bisztrót üzemeltette. Egy biztos, a Saint Cafe & Pizzának köszönhetően a Szent István tér felkerült a város gasztronómiai térképére.

A választék a közeljövőben bővülni fog, ugyanis házi tésztákból készítenek majd tésztaételeket, minden nap valami mást.

A pizzaszeletek többsége 890 forintba kerül, ami azért nem nevezhető olcsónak. A legdrágább a tonhalas, ami 990 forint, de egy capresé-t már 490-ért be tudunk dobni, ha éppen arra járunk.

A kiszolgálás kedves, a pizzák finomak és a környezet is gyönyörű, úgyhogy csak ajánlani tudom őket.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk