SZEGED
A Rovatból
hirdetés

5 ikonikus dolog, amit csak a szegediek érthetnek

Vajon miért hívják a szegedi villamost tujának, és mit jelent az, ha egy diák a Béke Tanszéken töltötte az estéjét?

Link másolása

Csuda mókás város Szeged, ezt az itt élők pontosan tudják. Egyéniségek lakják, ráadásul közös nyelvet is beszélnek.

Erre szolgál bizonyítékul az a pár kifejezés és helyszín, amit csak és kizárólag a szegediek ismerhetnek.

Dugó tér

Pár hónapja kitelepülésen volt Szegeden az egyik leghallgatottabb rádió műsora. Emlékszem, a közismert műsorvezető percekig nevetett azon, hogy a "Dugó tér" környékén vannak. Bizony, a Dugó tér egy olyan ikonikus elnevezése Szegednek, amely az itt élők számára totálisan egyértelmű, mások pedig minimum elpirulnak vagy nevetni kezdenek az utcanév hallatán.

Íme a Dugonics tér, közepén a "Zenélő szökőkút", mögötte a Szegedi Tudományegyetem csodálatos épülete. A "Dugó tér" igazi közösségi gyűjtőhely, egyetemisták, turisták keresik fel, vásárok-fesztiválok közkedvelt helyszíne, valamint a karácsonyi időszakban a híres, szegedi rénszarvas szobor lakhelye.dugo

Sárga

A Sárga egy üdülőtelep a Tisza partján. Az árvíz elleni védelemmel megmagasított nyaralókban több száz család tölti nyarait, de vannak, akik életvitel szerűen ott is élnek. A Sárga olyan, mint egy kisebb, zárt falu: találsz benne pici boltot, kocsmát, közösségi helyet, ahol zene van és lehet táncolni, esténként pedig a Sárgán élők összegyűlnek, bográcsban rotyog a pörkölt vagy a halászlé, mellettük zubog a Tisza és döngenek a szúnyogok. Isteni!

Béke Tanszék

A Béke tanszék egy ikonikus vendéglátó egység, étterem, amely a rendszerváltás után vette fel nevébe a "tanszék" szót. Korábban, a szocializmusban kocsmaként, presszóként működött.

Mivel elsősorban a közelben tanuló ságváris gimnazisták, Juhász Gyulás főiskolások és az akkor még József Attila Tudományegyetemnek hívott egyetemen tanulók jártak a Békébe, a helyet nagyon hamar "Béke tanszéknek" kezdték nevezni. Az hivatalosnak hangzott és ha a tanár rákérdezett a diákra, vajon hol töltötte az estéjét, nagyon menő volt azt mondani:

"
Hát, a Béke tanszéken!

Ma már ténylegesen így hívják a helyet, amelyet utoljára idén újítottak fel és modernizáltak, menüs ételkínálatát pedig sokan dicsérik.beke

Tuja

Szegeden a villamost mindenki tujának hívja. Hogy ez miért alakult így ki, arról egy városi legenda számol be. A tujázás ugyanis valamikor a bliccelést jelentette, sok évtizeddel korábban, amikor még kalauzos, csengetős villamosok jártak Szegeden. Akkoriban képtelenség volt bliccelni, hiszen kalauz ücsörgött a villamoson, ami csak akkor indult el, ha meglóbálta a csengettyűjét. Ekkor ugrottak fel sokan a villamos hátuljára (há-tujára..), az ütközőkre, vagy a kapaszkodókra, amit már a kalauz nem vett észre. Ebből ered a tuja elnevezés, amit a mai napig minden szegedi a villamosra mond.tuja

Lófara

A REÖK-palota és az SZTE Jogi kar épülete előtti téren, az immár Magyar Ede téren található egy lovas szobor. Nos, ő a Lófara. A lovas szobor a 3. Honvéd Huszárezred emlékműve, bronzból készült, a Jogi kar épületével ellenkező irányba van tájolva: ló és lovasa egyaránt háttal állnak az épületnek. Emiatt a tájolás miatt alakult ki a "Lófara" elnevezés, hiszen az egyetemre járók gyakorlatilag a ló fenekét látták, ha kipillantottak az épületből.

Persze nem csupán ez az öt szó jellemzi Szegedet. Ez az a város ugyanis, ahol a Virágba járunk fagyizni, a Kapcába régen művelődni jártunk, ma leginkább hamburgert eszünk, a Csillagban raboskodunk, a Sing Sing-ben táncolunk, a Fókán strandolunk, a Nyugiban sörözünk. És hiába hívják hídjainkat immár Belváros és Bertalan hídnak, nekünk még mindig Régi híd és Új híd a nevük.lofara

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZEGED
Megtaláltuk Szeged legcsajosabb kávézóját
Ettől a helytől még Doktor Szöszinek is leesne az álla.

Link másolása

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Létezik egy kávézó, ahol a fal rózsaszín, a kávéba szárított rózsaszirmot szórnak, és az ételek/italok egy része kollagénnel készül. Egy hely, amitől még Doktor Szöszinek is leesne az álla. Ezt a helyet úgy hívják, hogy Cloē Cafe. Az első fővároson kívüli Cloē pedig nem máshol, mint Szegeden nyílt meg, úgyhogy vettük a bátorságot, és leteszteltük nektek.

Muszula Tímea neve ismerősen csenghet a hölgyek körében, hiszen az általa megálmodott Laura Virág immáron 55 ezer követővel bír a legismertebb közösségi oldalon. A fiatal vállalkozó sikerét részben egyedi stílusának köszönheti, ugyanis nem csupán az órási hype övezte virágüzletével, de a Cloē Cafe névre keresztelt kávézójával is sikerült valami igazán egyedit és figyelemfelhívót alkotnia. Ráadásul Tímea itt még korántsem állt meg, ugyanis a most debütáló szegedi kávézót a tervek szerint egy győri és egy milánói üzlet követi majd.

A szegedi egységet a Kárász és a Kölcsey utca sarkán találjátok meg. A rózsaszínű lufikkal szegélyezett ajtóban állva még eldönthetitek, hogy beléptek-e. Ha megteszitek, másodpercek alatt egy olyan alternatív valóságban találjátok magatokat, ahol a ruby csokis csiga rózsaszín tányéron érkezik aranyporral megszórva, és ha mindez nem lenne elég, aranyszínű evőeszközzel fogyaszthatjátok majd el.

A kínálat gerincét a csigák (kakaós, pisztáciás, juhtúrós, Cloé Ruby csokis, Cloé pisztáciás) és a különböző torták, édességek adják. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Cloé tortához hasonló eperrel, pezsgőkrémmel, kollagénnel és ruby csokoládéval készült édesség nem sok cukrászda és kávézó kínálatában van jelen, de pisztáciás-rózsalekváros kockával sem találkoztam még korábban.

A sütemények és a csigák mellett különleges croissant-os szendvicsekből is válogathatunk, de kipróbálhatjuk a sonka-sajttálat is vagy a Cloé krémválogatást friss zöldségekkel és kenyérfélékkel. Italok terén a Solan de Cabras-ra hívnám fel a figyelmet, ami hazánkban egy nem túl gyakori ásványvíz, illetve a Cloé szépítő vízre, ami kollagénnel készül a gyönyörű arcbőr érdekében.

A Cloe ruby csokis csiga nálam jelesre vizsgázott: a finom leveles tésztát rózsaszín csokis öntettel és rengeteg pisztáciával dobták fel. A csiga középen puha volt, kifelé haladva pedig egyre jobban ropogott. A rózsaszín csokoládé egyáltalán nem volt geil, sőt egy kicsit talán savanykásabbnak tűnt a hagyományos csokinál. Megkóstoltuk az áfonyás sajttortát is Oreóval, amiből bármikor be tudnék vágni egy szeletet. Egyedüli negatívumként azt tudnám megemlíteni, hogy a cortado túl forró volt, így azt csak a süti elfogyasztása után tudtam meginni.

Eleinte finoman szólva is "tájidegennek" éreztük magunkat, mert rajtunk kívül csak csinosan kiöltözött hölgyek tartózkodtak a kávézóban, ráadásul egy szimpla kockás ingben voltam, Zoli meg a "feketét feketével" stílust képviseli. Hálistennek a kiszolgálók kedvessége, és az, hogy a sütik finomak voltak, segített és pillanatok alatt teljesen feloldódtunk.

Megérte-e ellátogatni hozzájuk? Mindenképpen, mert bár férfiként nem lesz a törzshelyünk, mégis egy egyedi, már-már szürreális élmény volt. Biztosra veszem, hogy a Cloē Café a szelfizni vágyók és az igazán csajos csajok kedvenc találkozóhelye lesz.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEGED
5 tipp, ha Szegedre készülsz: ezeket a helyeket vedd fel a listádra
A Füvészkerttől a Belvárosi mozi gyönyörű épületéig több helyszín is felfedezésre vár. És ha már ott jársz, elárulunk néhány érdekességet is a városról.

Link másolása

Szeged egész évben vár. A Tisza-parti Napfány városának gyönyörű belvárosa, a szecessziós épületei, a természeti kincsei mindig más arcukat mutatják. Ha szeretnél kicsit más szemmel végigsétálni benne, akkor adunk hozzá tippeket, mit nézz meg. A "kötelező" programok mellett vannak kevésbé ismert, de remek helyek, amiket ne hagyj ki:

1. Szegedi Dóm részletei

Gyönyörű faragások, szobrok, festmények és mozaikok díszítik a 20. században elkészült monumentális katedrálist, mely a város jelképévé vált. Most néhány szépséget mi is mutatunk kedvcsinálónak:

2. Szegedi Új Zsinagóga ablaka

A város egyik legkülönlegesebb épülete, az Új Zsinagóga egyik csodás festett üvegablakát festették meg egy tűzfalra. Európa egyik legszebb zsidó templomának gyönyörű ablaka Róth Manónak köszönhető. Az 1868-ban született iparművésznek fiatal szegedi képzőművészek állítottak méltó emléket a Hajnóczy utcában:

3. Szegedi Belvárosi Mozi

A Belvárosi Mozi a város legrégebbi mozija. A több mint 100 éves régi filmszínház ma az egyetlen Magyarországon, amely annak idején eredetileg is mozinak készült, épületében 1920 óta nagyobb megszakítások nélkül peregnek a filmek. Ez az ország egyik legszebb art deco palotája:

4. Szegedi Füvészkert

A 17 hektáros területen elfekvő Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében több mint 5000 növényfaj és fajta él. Megtalálhatók itt a trópusi esőerdők, mediterrán vidékek és a sivatagok egzotikus növényvilága is. De gyönyörű a rózsakert, a fűszer- és gyógynövénykert, számos egynyári és évelő növény. Az arborétum fafajai pedig egész évben kínálnak látnivalót, ilyen például ősszel:

5. 10 különlegesség Szegedről, amit érdemes tudni róla

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb települése, a Dél-Alföld legnagyobb települése, a Napfény városa. Tudtad, hogy a Tisza mekkora pusztítást végzett itt? És hogy mióta van villamos a városban? És arról hallottál, hogy ez az ország legmélyebben fekvő városa?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Szeged újra adventi díszbe öltözött: a hatalmas karácsonyfa mellett a világító rénszarvas is visszatért
A belvárosban a látványosságokon kívül finomságok és programok is várják a látogatókat, a forralt bor vagy tea mellett ingyenes rendezvényekkel is készülnek. A remek fotók biztos kedvet csinálnak egy kis esti sétára.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2021. december 06.


Link másolása

Idén is várják a látogatókat Szeged belvárosában advent idején. A gyönyörűen feldíszített Tisza-parti város a szokott színvonalon vásárokkal, programokkal készül. Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. Megint itt van a világító rénszarvas, és persze a hatalmas város karácsonyfája.

Most is kitelepültek a kézművesek, kereskedők, sokféle ajándékot lehet kapni, de van forraltbor, tea, lepény, számtalan finomság. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak. no meg az évek óta népszerű szalmalabirintust is ki lehet próbálni.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Fotók: januári havas hangulatok Szegedről
Vicces hófigurák, romantikus havas városkép, színes forgatag, csendes tájkép – így nézett ki a Napfény városa az év eleji havazás után.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. január 18.


Link másolása

A szikrázó napsütés helyett szikrázó hó fogadta Szeged lakóit az éveleji havazás után. A város kedvelt részei hólepelbe öltöztek és a vicces kedvű sétálók vidám figurákkal örvendeztették meg a többieket. Ilyen volt a Napfény városa pár napja:


Link másolása
KÖVESS MINKET: