SPORT
A Rovatból

Világsztár kerékpárosok érkeznek Budapestre, a Dunakanyarba és a Balatonra

Május 6-án Budapestről indul a 105. Giro d'Italia mezőnye. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon csap össze a mezőny, amelyben három magyar kerékpáros is ott lesz.

Link másolása

A hazánkban rendezett szakaszokat (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) magában foglaló Nagy Rajt különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője látja a Dunántúl és Budapest, illetve a Dunakanyar látványosságait, tájait és műemlékeit. Balázs Tibor operatív vezetőt kérdeztük a közelgő versenyről.

– Mennyit alszik mostanában?

– Próbálok arra koncentrálni, hogy eleget aludjak. Ez egy kihívás a számomra, hogy optimálisan meglegyen a munkaidő és a pihenés közti egyensúly.

– Ha már kihívás… A mostani a legnagyobb – ha sportnyelven fogalmazok – megméretése?

- Ekkora még nem volt. A Tour de Hongrie szervezésében veszek részt évek óta, most a kettő együtt zajlik, szóval biztosan állíthatom, ez életem eddigi legnagyobb feladata.

– A Nagy Rajt kapcsán miből áll ez pontosan?

– Van egy operatív stáb a helyi szervező bizottság részéről, az ő munkájukat irányítom az operatív igazgatónk útmutatásai alapján.

– Mik a legjelentősebb utolsó simítások?

– Olyan részletek egyeztetései, mint például a biztosítások, egészségügyi, rendőri, civilbiztonsági szolgálatok munkájával, a Giro d'Italia olaszországi szervezőivel való együttműködés tökéletes összehangolása, a szolgáltatások folyamatos ellátása: tényleg másodpercről-másodpercre mindent össze kell hangolnunk, de gördülékenyen működünk közre.

Balázs Tibor, a Nagy Rajt operatív vezetője (a képen jobbra) fesztiválhangulatra számít

– A három nagy körverseny: a Tour de France, a Vuelta Espana és a Giro d'Italia a legismertebb a világon. Miért éppen az olasz háromhetes verseny Nagy Rajtját rendezheti meg hazánk?

– Nagyon nehéz bármelyik 3 hetes viadal rendezési jogát megszerezni, hatalmas munka és lobbi-tevékenység előzte meg a világeseményt, akárcsak más sportágak esetében is. A Giro-val az volt a szerencsénk, hogy találtunk olyan metszéspontokat, ami mindenkinek megfelelő volt.

– Mit jelent Magyarország számára mindez?

– Óriási eseményt, és elismerést. Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy a régióját be tudnák így mutatni, mint most mi, a Gironak köszönhetően. Az értékeinket, hogy milyen csodálatos Magyarország. Hat, kamerával felszerelt motoros megy végig az útvonalon. Ők nemcsak a versenyzőket követik nyomon, hanem a tájat, a környezetet és az embereket is megmutatják. Nem is beszélve a helikopterről, amely folyamatosan rögzíti a szakaszokat. Hihetetlen élmény. Emlékszem, amikor a Tour de Hongrie versenyének felvételeit néztem még évekkel ezelőtt az Eurosporton, az volt az érzésem, hogy itt akarok élni! Akkor tudatosult bennem, de hiszen én itt is élek. Szóval, maga volt a gyönyör!

– Mit szól a lakosság a versenyhez?

– Sokan várják, az tény. Eredetileg 2020-ban lett volna a budapesti rajt, de a pandémia miatt, két évet kellett halasztani, érthető az érdeklődés az emberek részéről. Óriási hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél alaposabban tájékoztassuk a lakosságot, ehhez készítettünk információs anyagokat is. A Nagy Rajt kapcsán Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések forgalomkorlátozásairól, útlezárásairól és parkolási tilalmairól a weboldalunkon tájékozódhatnak. Ebben a rendőrségnek van a legnagyobb szerepe, akik profi módon készülnek a zökkenőmentes biztosításra. A szurkolóknak pedig a helyszíneken csak azt tanácsolhatom, élvezzék a fesztiválhangulatot. Tudom, hogy itthon még csak most tanulják mindezt, de higgyék el, annál nincs is jobb, mint reggeltől-délutánig a kerékpározókat nézve piknikezni. Menjenek ki a barátaikkal és éljenek át egy fantasztikus közösségi élményt településeiknél, az út mentén.

– Akkor mondhatjuk, hogy a 2 év halasztás valahol szerencse is?

- Igen, ebben egészen biztos vagyok. Sokkal több lett az információnk és lényegesen felkészültebbek vagyunk most.

– A magyar kerékpározók is így vélekednek, hiszen Valter Attila, aki tavaly 3 napig viselte a rózsaszín trikót a Giron, most állítása szerint élete formájában van, de ugyanez elmondható Peák Barnabásról és Fetter Erikről is, akik szintén rajthoz állnak Budapesten. Milyen eredményeket várhatunk tőlük?

– Nagyon szurkolok nekik és nemcsak azért, mert személyesen is ismerem őket. Biztos vagyok benne, hogy a tudásuk legjavát nyújtják majd a hazai közönség előtt és sikeresek lesznek a versenyen. Ehhez mi, hazai szervezők, az olasz szervezőkkel karöltve minden feltételt biztosítunk a számukra és remélem, hogy a magyar kerékpársportnak töretlen lesz a fejlődése továbbra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk