SPORT
A Rovatból

Veszélyben a téli olimpia a klímaváltozás miatt: nincs elég hó Pekingben

A kínai főváros esete nem egyedi: a kutatók előrejelzései szerint a korábbi téli olimpiáknak otthont adó városok közül a jövőben már csak elenyészően kevésben lesz elegendő hó és jég az ötkarikás játékok megrendezéséhez.

Link másolása

Az olvadó hó, a nagy szél és az éghajlatváltozás számos problémája egyaránt foglalkoztatja az olimpikonokat és a tudósokat, miközben a világ a pekingi olimpiára készül. A sporteseményt a nyolcadik legmelegebb egymást követő évben rendezik, amit még a koronavírus világjárványa is befolyásolhat - írja a Futurism.

A világklasszis síelők az alpesi sí világkupa során kaptak ízelítőt abból, hogy mire számíthatnak Pekingben. A szervezőknek két helyen is le kellett mondaniuk a szlalomversenyeket a veszélyesen erős szél miatt. A Guardian szerint a vermonti női versenyek során az erős széllökések tisztességtelen előnyhöz juttatták az elsőként leérkező versenyzőket, a horvátországi Zágrábban pedig a bronzérmes francia Victor Muffat-Jeandet bokatöréséhez vezetett a szeles idő.

A Current Issues in Tourism című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a téli olimpiai városok körülményei az elmúlt 50 év során egyre veszélyesebbé váltak. A kutatók előrejelzései szerint a korábbi téli olimpiáknak otthont adó városok közül a jövőben már csak elenyészően kevésben lesz elegendő hó és jég az ötkarikás játékok megrendezéséhez.

Nagy hangsúlyt fog kapni a téli sportarénákba szállított műhó. Idén Pekingbe is a hó importálásra szorultak.

A klímaváltozás téli sportokra gyakorolt hatásait talán súlyosabban érzik azokon a helyeken, ahol az olimpikonok élnek és edzenek, mert a műhó gyakran fenntarthatatlan pótléka a valódinak.

Az Associated Press megjegyezte, hogy Coloradóban 2021. december 10-ig 232 napot töltöttek hó nélkül, ami megdöntötte az állam 1880 óta fennálló rekordját a legtöbb egymást követő hómentes napok számában.

"Határozottan észrevettük, hogy mindenhol hóhiány van. Olyan helyeken, amelyek decemberben, novemberben még "téli csodavilágok" voltak, egyre kevesebb havat látunk. Néhány évben pedig egyáltalán nem esett hó"

- mondta Taylor Fletcher, a coloradói születésű téli olimpikon.

A tanulmányt készítő kutatók és néhány olimpikon optimista, hogy mind a rendező, mind a résztvevő országok segíthetnek visszafordítani az éghajlatváltozás folyamatát azáltal, hogy klímavédelmi ígéreteket tesznek és betartják azokat.

"A valóság az, hogy ez a hajó sajnos már elment, véleményem szerint. Nem hajtottuk végre a szükséges változtatásokat. Elszalasztottuk a lehetőséget"

- nyilatkozta Bode Miller amerikai olimpikon, aki hat érmet nyert alpesi síelésben.

Maradt azonban némi remény arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a játékokon részt vevő nemzetek számára. Egy ilyen rideg valóság bemutatása talán változtat majd valamit a globális hozzáálláson.

"Részben azért készítünk ilyen tanulmányokat, hogy eljuttassuk az üzenetet, nagy befolyásunk van. Így, ha cselekszünk, van remény arra, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyveket" - mondta az Associated Press-nek Daniel Scott, a Waterloo-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Remélhetőleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - és a világ többi része - megfogadja a figyelmeztetést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET: