Siker: 13 év után újra kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda válogatott

A Győrben zajló kvalifikációs tornán a szerbek ellen szenzációs játékkal arattak fölényes győzelmet.

Link másolása

A jelenlegi magyar női kézilabda válogatott csapatkapitánya, Kovacsics Anikó, már igazi öreg rókának számít a csapatban, de hiába öltötte már 128-szor magára a címeres mezt, olimpián még sosem szerepelt. De nemcsak neki, a gárda egészének nagy álma volt, hogy kiharcolhassák az ötkarikás játékokon való szereplést. A Győrben rendezett kvalifikációs tornán Szerbiát győzték le 31:23-ra, így a magyar lányok megváltották jegyüket Tokióba.

A koronavírus kétszer is közbeszólt

Hosszú és rögös út vezetett idáig. 2008-ban Pekingben járt utoljára olimpián a női kézilabda válogatott, és az azóta eltelt 10 évben többször teljesítettek a várakozásokon alul, ha Eb-n vagy vb-n szerepeltek. A tokiói olimpiára pedig egyenes ágon a világversenyekről vezet az út, a kvalifikációs selejtezők az utolsó szalmaszálat jelentik. Ráadásul ezt a tornát eredetileg tavalyra tervezték, de a koronavírus járvány elsöpörte – ahogy magát az olimpiát is.

A koronavírus még egy módon akadályt gördített a csapat elé: pont a kvalifikációs tornára való felkészülés finisében fertőzött lett a szövetségi kapitány, Elek Gábor.

Fejben dőlt el

A mérkőzés álomszerűen alakult: a magyarok végig magabiztosan vezettek, folyamatosan növelték előnyüket. A félidőben négy gólos különbség a játék végére nyolc gólosra nőtt, és ehhez a csapat egésze hozzájárult.

Bíró Blanka a kapuban, aki szenzációsan védett; Tomori Zsuzsanna a védőfalban, aki a második félidőt úgy játszotta végig, hogy tudta, nem kaphat több kiállítást; Szőllősi-Zácsik Szandra átlövő poszton, aki egyre távolabbról bombázott hatalmasakat a szerb kapuba; és Kovacsics Anikó irányítóként, aki élete legfontosabb és legjobb meccsének nevezte ezt az összecsapást.

A mérkőzés utáni értékelésnél Elek Gábor kitért arra is, hogy mennyire nem számít, hogy a bajnokságban a Fradi és a Győr egymás ellenfelei, mert itt és most mindenki egy célért küzdött. Hogy sikerült megvalósítani azt, amit elterveztek, az szerinte nagyban a mentális felkészítésen is múlott.

Erre utalt Kovacsics Anikó is, aki azt nyilatkozta, hogy ugyanannyi energiát visz el hinni a sikerben, mint a negatív dolgokra koncentrálni, akkor már miért ne az előbbit tegyék.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk