/sport/sajat-szemeddel-is-megnezheted-szoke-gabor-miklos-vizes-vebere-keszult-szobrait/
hirdetés

SPORT

Saját szemeddel is megnézheted Szőke Gábor Miklós vizes vébére készült szobrait

A 'Vízi Legendák' a sportesemény helyszínein mindenfelé rád köszönnek.

Link másolása

hirdetés

A 17. FINA Világbajnokság hazai és világsajtóban is nagy sikerrel szereplő kampányfilmjében életre kelt állatszimbólumok szobrait Magyarország egyik legelismertebb, és nemzetközi hírnévvel rendelkező kortárs alkotója, Szőke Gábor Miklós készítette. A Vízi Legendák szoborsorozat tagjaival a világbajnokság idején a fővárosi versenyhelyszíneken is találkozhatunk.

A kampányfilm:

A 17. FINA Világbajnokság Juhász Péter által rendezett kampányfilmjének központi alapgondolata az volt, hogy a vizes világbajnokság hat diszciplínáját egy-egy legendás vízi teremtményen keresztüli párhuzammal mutassa be. Ezek a legendás állatok kvalitásaikban és jellemzőikben ugyanis hasonlóságot mutatnak az egyes sportágak jellemzőivel:

így lett a cápa, a vizek legfélelmetesebbje az úszás szimbóluma; a tengerek vándora, a bálna pedig a nyíltvízi úszásé. A delfin kecsessége a műugrást idézi, az orka pedig az óriás-toronyugrás szimbólumává vált. A szinkronúszás jelképe a társas összehangoltság miatt a formációkba rendeződő halraj; a vízilabdáé pedig a polip.

hirdetés
Bálna_DunaArénaCápa_DunaAréna

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy a FINA Világbajnokság idején Budapestre látogatók a város kiemelkedő kulturális értékeit is élvezni fogják. „A kultúráért felelős főpolgármester helyettesként nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki, aki találkozik Budapesttel, mindegy, hogy a sport, az épített örökség, szórakozás, vagy a pihenés okán teszi ezt, de legyen részese az élménynek, amit a magyar kultúra a felejthetetlen értékeivel képvisel. Remélem, hogy Budapest Főváros Önkormányzata a most megvalósult beruházásokkal otthonosabbá tette a budapestiek számára a fővárosukat."

"
A verseny házigazdájaként Budapest sok ponton megújult, Szőke Gábor Miklós szobrai bizonyára nemcsak a város arculatát fogják gazdagítani, hanem a szurkolás élményét is.

A filmben már nagy sikerrel bemutatkozó szobrokkal a mai naptól kezdve a vizes világbajnokság versenyhelyszínein is találkozhatunk. A Duna Arénánál található szurkolói zónában a cápa, a bálna és a delfin lelt otthonra, a polip pedig a Margitszigeti FanZone-ba költözött a vizes vb idejére. A halraj a szinkronúszás versenyhelyszínén, a Városligetben található, míg az orka szobra a Batthyány téren nyújt igazán impozáns látványt, hátterében a Parlamenttel.

„Az állatok és a sportágak a munkám során már korábban, több alkalommal is összekapcsolódtak, azt gondolom, hogy a teljesítmény, az őserő, az állatokban rejlő

dinamizmus, mind-mind olyan jegyek, amelyek a sportok szimbólumává tehetnek egyes állatokat.” – mondta el az alkotó, Szőke Gábor Miklós.

"
Mindegyik szobor olyan lett, ahogyan megálmodtam, azokon a gyönyörű helyszíneken vannak, ahol azok a versenyszámok zajlanak, amelyeket megtestesítenek.Delfin_DunaArénaHalraj_Városliget

Szőke Gábor Miklós elmondta, hogy egy nagyon izgalmas és inspiráló alkotási folyamaton van túl a „Vízi Legendák” sorozat elkészítésével, de azt is egyedülálló élmény volt látni, ahogyan ezek a szobrok a filmben életre keltek.

“Izgalmas volt, hogy a film után minden egyes szobor karaktere fizikailag is fel lett építve, amelyek egy egységet alkotnak együtt. A szobrokban találkoznak a rusztikus, indusztriális elemek, amelyek egymást kiegészítik. Szándékosan kevertem a természetben vagy a tenger mélyén megtalálható elemeket az uszodatechnikában is ismert anyagokkal, például uszadékfát, öreg hajólámpát, rusztikus acél, rozsdamentes acél elemekkel. A szobrok installálásánál a koncepció része volt, hogy az alkotások helyszínét – ahol a világbajnokságok is zajlanak- kortárs kiállítótérként értelmezve jelenjenek meg a Vízi Legendák.” – mondta az alkotó.

„Amerikában az egyik legújabb szobrom, az Atlanta Falcons sólyomszobra a CNN központjával szemben van. Amikor kint jártam, találkoztam a marketingigazgatóval, akinek a telefonomon szerettem volna megmutatni a világbajnokság kampányfilmjét és benne a szobraimat, mire ő azt mondta, hogy már ismeri, korábban találkozott vele.

"
Számomra nagyon megható érzés volt, hogy a filmet és a szobrokat már világszerte látták és ismerik.

- mesélte, majd hozzátette: biztos benne, hogy ennek köszönhetően világszerte fel fognak figyelni hazánkra és az itt zajló vizes világbajnokságra. „Boldog vagyok, hogy a szobraim nemcsak itthon, hanem külföldön is hirdetik a vizes világbajnokságunkat.”

Szurkolj és nyerj Sziget vagy Budapest Park VIP belépőket!

Te hogyan szurkolsz magyar sportolóinknak? Tölts fel Facebook és/vagy Instagram oldaladra #summerwithcard és #magyaroknakszurkolok hashtaget használva egy olyan képet, ami kifejezi, mennyire szurkolsz a vizes világbajnokságon részt vevő magyar sportolóinknak! Nagyon fontos, hogy posztodat mi is lássuk, mindenképpen állítsd nyilvánosra.

NYEREMÉNYEK:

1. díj: 2 főre szóló VIP napijegy a Sziget Fesztiválra

2. díj: 2 főre szóló napijegy a Sziget Fesztiválra

3. díj: 2 főre szóló belépőjegy a Budapest Parkba

Különdíj: 2 főre szóló VIP belépőjegy a Budapest Parkba

Cikkünket a játékról ITT TALÁLOD, a játékszabályokat pedig ITT.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk