SPORT
A Rovatból

Polgár Judit: „Bárkiből mester lehet, ha eleget gyakorol” – idén a nőké a főszerep a Világsakkfesztiválon

Az idei Világsakkfesztivál kiemelt témája, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni egy férfiak által dominált világban.
Rónyai Júlia. Fotó: Polgár Judit - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

Mindkét nem egyformán sikeres tudna lenni a sakkban, ebben nincsenek köztünk különbségek - véli Polgár Judit, a hét alkalommal sakk Oscart nyert, Magyar Szent István-renddel kitüntetett magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon.

“A mai napig nagyon erősen élnek a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák a sakkban. Amikor gyerekként elkezdtem - és már 6-7 éves koromtól felnőttekkel sakkoztam -, még erősebbek voltak, de a mai napig sem tűntek el. A berögzött gondolkodást a legnehezebb megváltoztatni” - mondta kérdésünkre Polgár Judit.

“Mindenki megtanulhat sakkozni, nincsenek reménytelen esetek. Nagyon sok múlik azon, mennyi időt tölt el valaki a játékkal, mennyire érdekli. Egy mester-nagymesteri szint közé majdnem mindenki eljuthat, attól függően, mennyi időt tud rászánni a gyakorlásra” - mondja Judit.

De vajon mikor derül ki, mennyire tehetséges sakkozó egy gyerek?

“Egy hétéves gyerek esetében még sok mindent nem tudunk megmondani. Azt figyelem, hogy reagál, mennyire dedikált a figyelme, a szülők mennyire támogatják, és neki személyesen milyen álmai vannak.”

Sok múlik ugyanakkor a családon és a közösségen, ahol egy gyerek felnő. Sok esetben maguk az edzők sem adnak megfelelő bátorítást a lányoknak. Judit szerint egy hétéves kisfiút gyakran azzal biztatnak, hogy akár a világ legjobb játékosa, a következő Magnus Carlsen is lehet. Eközben a lányok azt hallják, a világ legjobb női játékosa címre pályázhatnak. A két kategória azonban nem ugyanaz - mondja Judit, aki egyébként az idén, egy madridi parkban tartott schnellparti során mattot adott a világ legjobb férfi sakkozójának.

“A világ legjobb férfi játékosa tényleg a top, a nőket és férfiakat is beleértve. A legjobb női játékos azonban csak a top 400-ban van benne. Természetesen ez is hatalmas eredmény, megfelelő egyéniségnek, karakternek kell lenni hozzá. Ezzel mégis egy jóval alacsonyabb szintet lőnek be a lányok számára: a különbség akkora, mint a PHD és a Nobel-díj között” - vélekedik a világklasszis sakkozó.

Polgár Judit maga is tisztán látja: nem tudott volna ilyen eredményeket felmutatni, ha nem biztatták volna folyamatosan a szülei. Náluk soha nem volt téma a nők és férfiak közötti különbség, kizárólag az Élő-pontok növelése számított, ami az ő gondolkodásmódját is meghatározta.

Judit elmondja, nem látta hátrányát, hogy tehetségének hála már kiskorától máshogyan alakult az életútja, mint a kortársainak. Habár magántanulóként nőtt fel, két nővérével, Zsófiával és Zsuzsával mindig tudtak támaszkodni egymásra. Közös edzésekre jártak, ami számára komfortos légkört nyújtott.

Október 8-tól indul a Világsakkfesztivál Budapesten

A Polgár Judit által szervezett eddigi legnemzetközibb Világsakkfesztivál október 8-án, Budapesten indul a Magyar Nemzeti Galériában – ahol a lányok uralják majd a sakktáblát. Ezen a héten ráadásul Judit egyik híres partijából vett sakkfeladvánnyal találkozhatnak a New York-i járókelők a Times Square egyik óriásképernyőjén.

Az idei évet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította. Így nem is volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz.

“Egész életemet végigkíséri az a kérdés, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni egy férfiak által dominált világban. Kutatásokkal igazolt tény, hogy sokkal kevesebb nő tevékenykedik tudományos területen. Gyakorlati megoldásokat és inspiráló női történeteket hozunk az anyukáknak és az apukáknak az idei fesztiválra” – mondta Judit, a fesztivál alapítója.

A NATE (Nők a Tudományban Egyesület) mellett a fesztivál főtámogatója a Morgan Stanley. A nagyvállalat a SMARTIZ programmal a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja egy középiskolás lányoknak szóló, egész tanéven átívelő matematikai és programozó foglalkozássorozat révén.

“Büszkék vagyunk rá, hogy negyedik éve támogathatjuk a Világsakkfesztivált. A sakk szerves része az életünknek, számos amatőr játékos és aktív versenyző van a munkatársaink között. Amióta együtt dolgozunk Polgár Judittal, kilőtt a belső sakkbajnokságunk népszerűsége is: idén már 31 irodából 640 játékos méreti meg magát a tornán, amelynek döntőjét a Fesztivál előestéjén rendezzük” – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

De vajon mennyiben fejlesztené a gyerekek gondolkodását, ha a sakk is az oktatás részét képezné? Ez is témája az idei fesztiválnak. Georgiában például idén szeptembertől lett a sakk kötelező tantárgy az általános iskola első osztályát kezdő tanulók számára. Nem véletlen, hogy a Világsakkfesztivál idei “Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciájának fővédnöke Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikhail Chkhenkeli.

Vajon mennyire hatásos, ha a lányok külön tanulnak a fiúktól, ami sok angol és kínai iskolában bevett gyakorlat? – teszi fel októberben a kérdést Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató és Rita Atkins matematikus, nemzetközi sakkmester. A válaszokat pedig otthonról nézve online és a helyszínen is megtudhatjuk.

De hogyan alakulhat a sakk jövője?

Joggal merülhet fel a kérdést: mennyire veszi el a sakk varázsát, hogy a mesterséges intelligencia bármikor képes megverni az embert?

Polgár Judit kiemelte: a digitális megoldások már 20 éve a sport részét képezik, igaz, akkor még csak sakkprogramok, elemzőprogramok léteztek. Már akkor is napi témát jelentett, ezek mennyire tudják támogatni a játékosok fejlődését.

“Ma a jó nagymesterek többsége heti hét napban játszik a gépek ellen. Maga a felkészülés is nagyon megváltozott: míg régen egymás ellen sakkoztunk, ma a sakkprogramokat használva a játékok objektivitását is könnyű utólag ellenőrizni. A sakkozó a felkészülés során is maga irányíthatja a programokat, ami megváltoztatta a sportágat és a gondolkodásmódot is.”

Hozzáteszi, a sakk ezzel együtt még mindig ember és ember közt zajlik. Nincs igazi motiváció, hogy az emberek a gépek ellen álljanak ki, hiszen abban nem fognak túl sok örömöt találni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk