HÍREK

Nagyszabású ünnepségen köszöntötték az olimpia magyar birkózó hőseit

A magyar birkózó delegáció tagjainak hatvan százaléka tért haza pontszerzőként Tokióból.

Link másolása

Nagyszabású ünnepség keretében köszöntötték szerdán a tokiói olimpia magyar birkózó hőseit, köztük az aranyérmes Lőrincz Tamást és az ezüstérmes Lőrincz Viktort.

A Birkózó Fieszta 2021 elnevezésű, a magyar szövetség (MBSZ) által szervezett, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) megtartott rendezvényen Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja kiemelte, hogy a magyar birkózó delegáció tagjainak hatvan százaléka tért haza pontszerzőként Japánból.

"Kitettetek magatokért" - gratulált a volt köztársasági elnök, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tokióban nagyszerű sikereket elért Lőrincz testvérek eddig életük több mint a felét a birkózószőnyegen töltötték.

Schmitt hozzátette: a birkózás, mint az olimpiák egyik legősibb sportága egyre modernebbé és egyre érthetőbbé vált és a bíráskodás is egyre tisztességesebb lett. Végül arról beszélt, hogy nem szabad megfeledkezni a sikereket elért versenyzőket felkészítő szakemberekről és nevelőedzőiről sem.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta: a magyar birkózósportban tapasztalt "összekapaszkodás" és együttműködés volt a titka annak, hogy éppen a szövetség jubileumi 100. évében született meg a sportág 20. olimpiai aranyérme.

"Ha mindenki összefog, rendkívül sikeresek tudunk lenni. Be tudjuk bizonyítani, hogy a magyar sport a magyar kultúrának az egyik legfontosabb és legsikeresebb része, és annak egyik ékköve a magyar birkózósport" - jelentette ki Németh Szilárd, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak is azért, hogy nemzeti ügyként, stratégiai ágazatként kezeli a sportot.

Orbán Győző, a Budapesti Honvéd birkózó-szakosztályának elnöke kiemelte:

Lőrincz Tamás és Viktor csodát tettek azzal, hogy egyéni sportágban, ugyanazon az olimpián, testvérpárként álltak fel a dobogóra.

"Sok apró dolognak kellett ehhez összeállnia, amihez mindenki hozzátette a magáét" - állapította meg.

Hegedűs Csaba, München olimpiai bajnoka, a szövetség korábbi elnöke szerint Lőrinczék, valamint Szőke Alex tokiói világra szóló eredményeire egyszerűen nem lehet szavakat találni.

Ezt követően egymás után szólították a színpadra a Tokióban járt magyar birkózó-delegáció tagjait, kezdve a bíró Pán Szabolcstól Bacsa Péteren, az MBSZ alelnökékén át a kötöttfogásúak szövetségi edzőjéig, Sike Andrásig. Ezután következtek a versenyzők, elsőként Sastin Marianna, a legnagyobb üdvrivalgás természetesen a Lőrincz testvérek színpadra lépését kísérte. Hosszú percekig zúgott a vastaps, több százan - köztük jó néhány birkózópalánta - felállva ünnepelték az aranyérmes Tamást és az ezüstérmes Viktort, akiknek a legemlékezetesebb tokiói pillanatait a képernyőn újra átélhették a jelenlévők.

Lőrincz Tamás elmondta, hogy testvére, Viktor milyen erőt adott neki a folytatásra a rosszul sikerült riói olimpia után, utóbbi pedig arról beszélt, hogy most már úgy érzi, megnyert egy ezüstérmet, nem pedig elvesztett egy olimpiai döntőt. Álomszerűnek nevezték, hogy egymás nyakában láthatják az olimpiai érmeket.

A közeljövőről annyit árultak el, hogy az elkövetkezendő hetekben igyekeznek minden meghívásnak eleget tenni, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék a birkózást, majd augusztus 22-étől egy héten át csak a horgászattal fognak foglalkozni.

Az esemény csúcspontjaként Lőrincz Tamás fényképe is bekerült az sportág magyar olimpiai bajnokainak arcképcsarnokába és birtokba vehette a nevét viselő páholyszéket is, amihez a korábbi olimpiai bajnokok, köztük Varga János, a Nemzet Sportolója, Repka Attila és Farkas Péter is személyesen gratulált.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk