SPORT
A Rovatból

Ligeti Dániel sérülten lett bronzérmes a Birkózó Eb-en

Nem sokan bíztak abban, hogy ez az olimpiai ciklus még hozhat nekem babért, de akik hittek, azok százszázalékig hittek bennem. Ez a bronzérem ennek az eredménye - mondta.

Link másolása

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel a helyosztó második menetét szinte végig sérülten küzdve bronzérmet nyert

szerdán a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A szombathelyi versenyző az elmúlt években adós maradt a jó eredményekkel, érmet nyolc éve nyert legutóbb világversenyen, és a tokiói olimpiára nem tudott kijutni. Ugyanakkor nem hagyott fel a birkózással és az már kedden érződött, hogy régóta nem látott kiváló formában érkezett az Eb-re.

Az előcsatározások során a szlovák Gabriel Tyszt tussal, majd az olimpiai nyolcadik német Gennadij Cudinovicot sima, 7-1-es pontozással győzte le. Az elődöntőben aztán nem bírt a törökök sztárjával, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Taha Akgüllel, de a bronzmeccs előtt bizakodó volt ő és a válogatott vezetése is.

A helyosztón a szerb színekben versenyző, dagesztáni származású Magomedgadzhi Nurasulovval mérkőzött, akit február végén a hagyományos isztambuli nemzetközi viadal bronzcsatájában a hajrában elért akcióval legyőzött.

Ezúttal nem várt a meccs végéig. Bár a találkozó első másfél-két percében meddő állóküzdelem folyt a szőnyegen, majd Ligetit figyelmeztették passzivitásért - így fél perce volt akciót csinálni -, ezt követően azonnal lábratámadással levitte riválisát (2-0) és lendületből megpörgette (4-0) őt.

A különbség jelentős volt, ám a második menet elején a Haladás birkózója rosszul lépett, jobb térde megbicsaklott, melyet utána végig fájlalt. Ápolást viszont nem kért, a szerb pedig ment előre és egy lábratámadással levitte Ligetit, de a magyar "észnél volt", gyönyörűen visszafogott és megbillentette ellenfelét (6-2).

A folytatásban Ligetinek egyre komolyabb fájdalmai voltak, Nurasulov viszont látványosan fáradt, és egy mögékerülést ugyan még bemutatott az utolsó percben, a hajrában a magyar nehézsúlyú minden lábra indulását levédve diadalmaskodott. Az idő lejárta után Ligeti Dániel boldogan bokszolt a levegőbe, majd szinte azonnal a szőnyegre rogyott fájdalmában, Nurasulov pedig az utolsó akciója végén aléltan terült el a szőnyegen, percekig ápolták, mire fel tudott állni. Ligetit a szőnyegről Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány segítette le, és onnan ő támogatta végig a fájdalma ellenére is szélesen mosolygó tanítványát.

"Nem sokan bíztak abban, hogy ez az olimpiai ciklus még hozhat nekem babért, de akik hittek, azok százszázalékig hittek bennem. Ez a bronzérem ennek az eredménye"

- mondta Ligeti, aki a sajtónak lábsérülése miatt már csak egy széken ülve tudott nyilatkozni.

"Nem tudom, ez hányadik hazai világversenyem, de köszönöm a szurkolóimnak, hogy a sok sikertelen után is kitartottak mellettem, és most is itt voltak, biztattak és pokoli hangulatot teremtettek az ellenfeleimnek" - fogalmazott a magyar birkózó, aki a sikertelen tokiói kvalifikáció után sokáig gondolkodott, hogy folytassa-e pályafutását.

Megjegyezte, hogy ha a mérkőzésen csak egy lába és egy karja lett volna, akkor sem engedi riválisának, hogy mögé kerüljön, így a fájdalmai ellenére végig nyugodt tudott maradni.

"Egyelőre a lábamon kívül nem sok mindent érzek, de nagyon boldog vagyok" - tette hozzá.

A folytatással kapcsolatban elmondta, hogy most a "minden bizonnyal nem ötperces" gyógyulásé lesz a főszerep, utána felkészül a világbajnokságra, amelyen "megpróbál majd csodát tenni". Év végén pedig újra mérlegel majd a hogyan továbbról.

A 32 éves nehézsúlyú karrierje negyedik Eb-érmét szerezte, 2012-ben második, 2011-ben és 2014-ben pedig harmadik volt.

A magyar szabadfogású válogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel zárt. Kedden Muszukajev Iszmail megnyerte a 65 kilósok versenyét, míg a 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav a dobogó második fokára állhatott fel. A 61 kilogrammban szereplő Halidov Gamzatgadzsi az ötödik helyen végzett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk