Lehet, hogy nem is a Mount Everest a legmagasabb hegy a Földön?

Sok függ a mérés módszertanától, de akad két mindent összevetve 10 kilométernél is magasabb hegycsúcs a Földön.

Link másolása

Már gyerekkorában mindenki megtanulja, hogy a Mount Everest a Föld legmagasabb hegycsúcsa. Olyan alapvetés ez minden ember életében, mint hogy a kék bálna a legnagyobb ismert állat, ami valaha létezett. Éppen ezért lehet meglepő sokak számára, hogy létezhetnek olyan hegycsúcsok is bolygónkon, melyek magasabbak a Csomolungmánál. Minden csak a mérés módszertanától függ, írja a Live Science.

Mert a hegyek magasságát mérhetjük a tengerszinttől számítva, vagy a hegylábtól a csúcsig, netán a Föld középpontjától mért távolságot figyelembe véve is. Az egyes módszereknek köszönhetően más és más hegy lesz bolygónk legmagasabb pontja.

A Nepál és Kína határán található Mount Everest magasságát sokszor mérték az elmúlt időszakban. A legutóbbi mérés során kiderült, hogy a csúcs 86 centiméterrel magasabban van, mint eddig gondoltuk. Így az Everest hivatalos magassága 8848,86 méter lett a tengerszinttől számítva. A kérdés már csak az, hogy a legmagasabb csúcs esetében miért a "tengerszinttől számítjuk" a métereket.

A lapnak Martin Price elmondta: mivel a tengerszint a bolygó egyes részein eltérő magasságban van, ráadásul a klímaváltozás miatt folyamatosan változik, ezért egy meghatározott szabvány szerinti mértéket vesznek alapul a számításoknál. A skót földrajzprofesszor kiemelte, hogy ezt „a magasságot a Föld matematikailag meghatározott geoidjához viszonyítva mérik”.

Egészen más a helyzet, ha a talapzattól a csúcsig mérjük a hegyek magasságát. Ebben az esetben már egyáltalán nem a Himalájában kell keresni a bolygó legmagasabb pontját, de még csak nem is Ázsiában. Ebben az esetben egy inaktív hawaii vulkán lenne a csúcsok csúcsa. Bár a Mauna Kea tengerszint feletti magassága (4205 méter) kevesebb mint fele az Everestnek, de a hatalmas hegy jelentős része a tengerszint alatt helyezkedik el. Ezzel együtt pedig 211 méterrel már a 10 kilométert is meghaladja a pajzsvulkán teljes mérete.

Egy másik számítási módszer szerint azonban akad még ennél is tekintélyt parancsolóbb hegy a Földön. Ugyan a Chimborazo Ecuador legmagasabb csúcsának számít, de még a Dél-Amerikát átszelő Andokban is csak a 39. helyen áll a magassági rangsorban. Akkor hogyan lehet mégis ez a hegy a bolygó talán legmagasabb pontja? Úgy, hogy ha a hegycsúcsok távolságát a Föld középpontjától mérjük.

Bolygónk a forgásának köszönhetően nem tökéletesen gömb alakú, ezért az Egyenlítő mentén szélesebb. Mivel a hivatalosan 6267 méter magas Chimborazo csupán 1 fokkal délre helyezkedik el a képzeletbeli választóvonaltól, ezért ennél valójában jóval magasabb. Vagyis mindent összevetve 2168 métert ver az Everest teljes magasságára a Föld középpontjától számítva.

De mindez semmi a világegyetem eddig ismert legmagasabb hegycsúcsához képest. Az Olympus Mons a Mars 25 kilométer magasra becsült pajzsvulkánja, melynek alapja valamivel több mint 600 kilométer, ami nagyjából megegyezik a Los Angeles-San Francisco távolsággal, és 100 kilométerrel több, mint az Adriai-tenger partja Budapesttől számítva.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk