SPORT

Látványos fotókon a Tour de Hongrie idei mezőnye

A nagy presztízsű magyar körverseny összesen 792 kilométeren át halad Magyarország különböző tájain.

Link másolása

Miközben Valter Attila minden idők legjobb magyar indulójaként lenyűgözően teljesít az idei Giro d'Italia kerékpáros körversenyen, már a hazai rendezésű Tour de Hongrie is túl van első szakaszain.

A magyar körversenyen tavaly indultak először a csúcskategóriás World Tour-sorok, akkor öt, most nyolc elitcsapat kezdi meg szereplését Siófokon. A második vonalat jelentő prokontinentális kategóriából kilenc, a kontinentális csapatok közül pedig négy sor nevezett a magyar válogatott mellett.

A nemzetközi szövetség (UCI) 2.1-es kategóriájú viadalán az előzetes rajtlistán 22 csapat 132 versenyzője szerepel öt kontinens huszonhét országából.

Ott lesz a holland Mike Teunissen (Jumbo-Visma), aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát és a sárga trikót is magára ölthette.

Ugyancsak Tour de France, emellett Vuelta a Espana szakaszgyőztes a Bahrain Victorious ausztrál sprintere, Heinrich Haussler, nyert etapot a Giro d'Italián az olasz Damiano Cima (Gazprom-RusVelo) és az ugyancsak olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria-Savini Due). Emellett találhatók a mezőnyben U23-as világ- és Európa-bajnokok.

Szilasi László versenyigazgató az MTI-nek úgy fogalmazott: a tavalyinál izgalmasabb, több szintkülönbséget tartalmazó útvonal vár a mezőnyre az ország dimbes-dombos részein. A Balaton környéki szakaszokon az időjárás, az esetleges eső és szél is beleszólhat a verseny alakulásába. Ezeken számít szökevénycsoportokra, ám mivel a nagycsapatok keretében van sprinter, így legalább három sprintbefutót vár, a budapesti záró etapon - a fővárosba négy év után tér vissza a magyar körverseny - mindenképpen.

A döntő szakasz a versenyigazgató várakozásai szerint a Balassagyarmatról induló, 200 kilométeresnél is hosszabb kitályetap lesz, a verseny összetettje ezúttal is a Mátraháza és Kékestető közötti emelkedőn dőlhet el. Megemlítette az ausztrál Damien Howsont (BikeExchange), aki tavaly sokáig szökött a hegyen és végül harmadik lett összetettben. Mint mondta, az ausztrál versenyző valószínűleg a még jobb eredményért érkezik vissza.

A klubok soraiban ott lesz a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás (BikeExchange), a 2016-os magyar bajnok Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter (Novo Nordisk) és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik (EOLO-Kometa). Szilasi a magyarok közül a 21 éves Fettertől várja a legjobb eredményt, mint mondta, a kiváló tavaszt futó magyar kerékpárosnak „minden esélye megvan a remek szereplésre és a jó összetett helyezésre”.

A 792 kilométer össztávú viadal útvonala:

  • 1. szakasz, szerda: Siófok-Kaposvár, 173 km (szintemelkedés: 1280 m)
  • 2. szakasz, csütörtök: Balatonfüred-Nagykanizsa, 183 km (1648 m)
  • 3. szakasz, péntek: Veszprém-Tata, 142 km (1585 m)
  • 4. szakasz, szombat: Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető, 202 km, hegyi befutó (3221 m)
  • 5. szakasz, vasárnap: Budapest-Budapest, 92 km (220 m).

Szerdán Siófokról 18 fokban és az épp eleredő esőben vágott neki a 130 fős mezőny a Kaposvárig tartó 173 kilométeres etapnak, amely során egy harmadik kategóriás emelkedő, három gyorsasági részhajrá, valamint 1280 méter szintkülönbség megtétele várt a versenyzőkre.

A táv mintegy negyedénél háromfős szökevénycsoport tudott meglépni, amely később már három és fél perc környéki előnyt dolgozott ki. Őket bő 130, élen töltött kilométer után, a céltól hét kilométerre érte utol a mezőny.

Így a várakozásoknak megfelelően sprintbefutóra került sor Kaposváron, immár száraz, de borús időben. Ebben a Bahrain Victorious német kerékpárosa, Phil Bauhaus bizonyult leggyorsabbnak. Másodikként a tavaly három etapon első olasz Jakub Mareczko (Vini Zabú), harmadikként a belga Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) ért célba.

Legjobb magyarként a magyar válogatott Karl Ádám a 17. helyen zárt. Az MTI kérdésére elmondta: Orosz Gergő és ő volt kijelölve sprintre a nemzeti csapatból.

„Végül én voltam ott, de sajnos nekem sem úgy sikerült, ahogy elterveztük előre ezt a mai napot, mivel a Bahrain Victorious egyik felvezető embere pont elém borított ki. Így le kellett fékeznem az utolsó háromszáz méterre, és elvesztettem a lendületem” - idézte fel a hajrát a 21 esztendős bringás

Az eseményről készült képekeinket Mézmer András készítette, a fotók Andocs előtt, a nágocsi elágazónál készültek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Előkerültek a Suhajda Szilárdról készült utolsó fotók
Price Márton Péter május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal. Szerinte a hegymászó akkor „nagyon jó erőben” volt.

Link másolása

Előkerült az utolsó fotó, ami Suhajda Szilárdról készült a halála előtt, írja a Blikk. A hegymászó az útja során találkozott Price Márton Péterrel a Mount Everesten, akivel néhány közös fotót is készítettek.

Az Instagramra feltöltött fotók május 13-án készültek, vagyis tizenkét nappal Suhajda eltűnése előtt.

A 29 éves Price Márton Péter másnap legfiatalabb magyarként, oxigénpalackkal ért fel a Csomolungma csúcsára.

„Mentem felfelé, és nekem sok sikert kívánt a csúcsmászáshoz. Mondtam neki, hogy én is nagyon sok sikert kívánok neki, és akkor másszon, amikor mások is lesznek, annak ellenére, hogy serpa segítsége nélkül és oxigén nélkül mászik. Tényleg nagyon jó erőben volt” – mondta a Tényeknek a Londonban élő üzletember.

A Suhajda Szilárddal készült közös fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Megható üzenetet küldött Suhajda Szilárd felesége a férjét gyászolóknak
Legindi Tímea mindenkinek megköszönte, hogy elment a kedd esti búcsúztatóra a Szemlőhegyi-barlanghoz.

Link másolása

Rövid posztban köszönte meg Suhajda Szilárd felesége mindenkinek, hogy elment a kedd esti nyilvános búcsúztatóra. Legindi Tímea azt írta:

„Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is! Timi”

A hegymászónak május 25-én veszett nyoma nem sokkal a Mount Everest csúcsa alatt. A keresésére küldött mentőcsapat nem találta Suhajda Szilárdot, a serpák szerint a hegymászó biztosan életét vesztette a Hillary lépcső környékén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten
Egy serpa szerint a felmelegedés és az olvadás miatt egyre több mászó testét „adja vissza” a hegy.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, a család kérésére nem hozzák le a Mount Everestről Suhajda Szilárd holttestét, aki a múlt héten, csúcstámadás közben vesztette életét a hegyen.

A 40 éves magyar hegymászóval együtt idén már összesen tizenheten tűntek el a legendás hegyen. Ez egyébként minden idők legtragikusabb száma, ilyen sok áldozata nem volt még a nepáli csúcsnak az év ezen szakaszában.

Suhajda, aki oxigénpalack nélkül mászott, minden jel szerint agyi ödéma és fagyási sérülések miatt veszítette életét. A Bors most arról ír, hogy ugyan holttestét mindeddig nem találták meg, de minden esély megvan rá, hogy később előkerüljön. A alapvetően zord időjárás ellenére ugyanis a hegyen évről évre enyhül az idő, ami a gleccserek olvadásával jár.

Egy helyi serpa szerint emiatt – ahogy fogalmazott – a hegy egyre több áldozatát „adja vissza”.

Azaz az olvadó jégtakaró miatt egyre több holttest kerül elő, a korábbi évekből is. A Föld legmagasabb hegye eddig több mint 300 áldozatot szedett, közülük kétszáz test még mindig a hó alatt fekszik. Ugyanakkor csak tavaly 10 újonnan előkerült holttestet hoztak le a hegyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten
A holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg. A kutatás az időjárási körülmények javulásával drónok bevetésével folytatódhat.

Link másolása

Hétfő reggelre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait - írja a Blikk, ahol a felszerelésről készült képeket is meg lehet tekinteni.

A dzsekit és a sátort 6500 méter magasan, valamivel a 2. tábor felett találták meg, a holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy Szilárd miért hagyta pont ezen a szinten a felszerelését, mivel erről a helyről nem szoktak egyből csúcstámadásra indulni a hegymászók.

A Suhajda Szilárd utáni kutatás még nem ért véget, drónokat terveznek felküldeni, amint javulni fognak az időjárási körülmények.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk