/sport/horvatorszag-anglia-elo/
hirdetés

SPORT

A horvátok történelmet írtak, az angolokra "csak" bronzcsata vár!

Drámai csatában fordítottak és zsinórban harmadik hosszabbításba torkolló mérkőzésükön kiharcolták az első vébédöntőjüket déli szomszédjaink!
hirdetés

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG

II. elődöntő

HORVÁTORSZÁG-Anglia 2-1 (1-1, 1-1, 0-1)

játékvezető: Cüneyt Cakir

Horvátország: 23 Subasic - 2 Vrsaljko, 5 Lovren, 21 Vida, 3 Strinic (22 Pivaric, 94') - 7 Rakitic, 11 Brozovic - 18 Rebic (8 Kramaric, 102'), 10 Modric (19 Badelj, 119'), 4 Perisic - 17 Mandzukic (5 Corluka, 116')

hirdetés

Anglia: 1 Pickford - 2 Walker (11 Vardy, 112'), 5 Stones, 6 Maguire - 12 Trippier, 20 Alli, 8 Henderson (4 Dier, 97'), 7 Lingard, 18 Young (3 Rose, 91')- 10 Sterling (19 Rashford, 74'), 9 Kane

gól: Perisic (69'), Mandzukic (112') ill. Trippier (5')

Horvátország sokáig emlékezetes mérkőzésen sporttörténelmi tettet hajtott végre. Pedig nem indult jól a mérkőzés déli szomszédjaink számára. Modric szabálytalansága után Trippier lőtt óriási szabadrúgás-gólt az 5. percben. A horvátok viszont nem zuhantak össze, végig kiegyenlített csata dúlt a két fél között az első félidőben, csak épp az igazán nagy helyzetek hiányoztak.

Fordulást követően Kane vagy Sterling is eldönthette volna a továbbjutást, ám Subasic bravúrosan védett. A 69. percben pedig korántsem érdemtelenül jött Perisic, aki túlugorva a védőit megszerezte a horvátok egyenlítő találatát. A gól után Horvátország jött lendületbe, több szép lehetőséget is kidolgoztak a kék-feketék, de Perisic a 72. percben a kapufát találta telibe, majd Pickford mutatott be nagy védést Mandzukiccsal szemben.

A slusszpoén Stones fejese lehetett volna a 90. minutumban, de Vrsaljko a gólvonalon állva kivágta a labdát! Jöhetett a ráadás, ahol ismét az angolok tűntek lendületesebbeknek, de betalálni nem tudtak. Nem úgy a horvátok, akik a 110. percben Mandzukic révén kegyetlenül kihasználtak egy védelmi megingást.

Horvátország története során először ott lesz a döntőben, míg Angliának 1990 után ezúttal sem sikerült fináléra váltani az elődöntős szereplést.

Hosszabbítás, II. félidő

120+5. perc: A beívelést kifejelik a horvátok! Itt a vége! Benn vannak a döntőben! Sporttörténelem!

120+5. perc: Alli ívelné be, Badelj a feje elé kapja a kezét, úgy blokkol, szabadrúgás jó 32 méterről. Ez lehet az utolsó esély, Pickford viszont nem jön előre.

120+4. perc: Az angolok nagyon küzdenek, de egyszerűen nem tudnak helyzetbe kerülni.

120+2. perc: Rakiric és Perisic játszik össze a balösszekötő helyén, Alli szereli, majd Rakitic szabálytalan. A két középpályás összeakaszkodik, kicsit megrángatják egymás mezét. Pár feszült pillanat után viszont rájönnek, nem kellene egy piros lap miatt kimaradni esetlegesen a vb-döntőből.

120+1. perc: Még négy perc ráadás!

120. perc: Kramaric ugrik ki a védők közül, a bal kezénél fut Perisic, teljesen üresen, de Kramaric nem passzol, inkább elpuskázza a ziccert és az oldalhálóba lő. Életben maradnak az angol remények.

119. perc: Modric lejön, szép komótosan, hova is kapkodna, Badelj áll be a véghajrára.

118. perc: Maguire ugrana fel egy beívelésre, Corluka kicsit megtámasztja, így nem jó az ütem. Nagyot esik az angol védő, de tizenegyes nincs.

117. perc: Brozovic eldönthetné! 17 méterről, kissé jobbról lő, középre száll, Pickford viszont kiejti, jön Vida, de kapustámadásért már szabadrúgás kifelé!

116. perc: Közben Trippiert kell ápolni, nem tud lábra állni... tíz emberre fogyatkoznak az angolok?!

114. perc: Mandzukic megint leül és ápolást kér. Helyette cserét kap: a rutinos Corluka áll be. Épp az angol változtatás ellentéte: védő száll be egy csatár helyére. Ezt se kell taktikailag sokat magyarázni...

112. perc: Jön a minden mindegy csere az angoloktól: Vardy csatárként a védő Walker helyén folytatja.

110. perc: OTT A HORVÁT GÓL! Röviden szabadítanak fel az angol védők, Perisic háttal a kapunak tudja megcsúsztatni Trippier mellett, Mandzukic pedig rástartol, 6 méterről pedig a kivetődő Pickford mellett a bal alsó sarokba lő! 2-1

108. perc: Brozovic majdnem elintézi a kérdést! Rakitic beadásánál Lingardot futja le, majd közelről stukkolná kapura, de eltéveszti a célt! Nem sokon múlott a horvát vezetés!

107. perc: Halkan teszem fel a kérdést, létezik-e olyan dráma labdarúgó-vb-n, hogy az angolok kétszer is tizenegyes párbajt tudnak nyerni, és úgy jutnak döntőbe 1966 után először? Gary Lineker, vagy valaki igazán megválaszolhatná! 

106. perc: A horvátok elkezdték a ráadás második félidejét!

Hosszabbítás, I. félidő

105+4. perc: Mandzukic az ápolás miatt a pálya széléről kell hogy figyelje, mi jön Modric szöglete után. Finom passzolgatás a sarokban, majd mire mégis beadnák Cakir lefújja. Térfélcsere és robogunk tovább!

105+3. perc: Mandzukic az iménti jelenetnél a földön maradt, ápolni kell.

105+2. perc: Perisic centerez a tizenhatos bal sarkától, Mandzukic megelőzi középen a védőjét, Pickford azonban kapujából kivetődve, lábbal ment a horvát csatár közvetlen-közelről leadott lövésénél! Hatalmas védés!

105. perc: Kettő perc a hosszabbítás első hosszabbítása.

102. perc: Rebic le, Kramaric be!

101. perc: Vrsaljko csinálja meg a cselt a jobbon, Rashford pechjére már megindította a mozdulatot és lendületből letarolja a befékező horvát bekket. Megússza sárga nélkül..

99. perc: Hatalmas mentés! Trippier sarokrúgása után Stones ugrik a legmagasabbra, teljesen tisztán fejelhet, elképesztő erővel száll a labda a kapu jobboldala felé, Vrsaljko azonban ott van a gólvonalon és remek reflexekkel kifejeli! Stones már indult volna ünnepelni, Subasic verve volt!

98. perc: Dier lő 24 méterről, Perisic blokkjáról szögletre vágódik a labda.

97. perc: Henderson helyén a Kolumbia elleni tizenegyes-csata hőse: Dier.

96. perc: A frissen beállt Rose gyorsítana fel a horvát térfélen, Rebic hátulról rácsúszik a lábára. Sárga. Jó 30-32 méterre a labda a kaputól. A beívelés veszélytelen.

94. perc: Strinic már a rendes játékidő végén is húzta a lábát, most ismét ápolást kér: Pivaric áll be a helyére.

93. perc: Ez zsinórban a harmadik hosszabbításos meccse a horvátoknak, mindháromszor hátrányból harcolták ki. Ilyen még sosem volt a foci-vb-ken. 

91. perc: Rose áll be Young helyére az angoloknál. Megyünk tovább! A horvátok még mindig nem változtattak.

II. félidő

90+4. perc: Cakir lefújja, jöhet a hosszabbítás! A franciák meg a tévé előtt dörzsölik a tenyerüket.

90+2. perc: Rakitic szabálytalansága után Trippier készülhet újabb szabadrúgáshoz, jó 28 méterre a kaputól, kissé jobbról. Jól száll középre a labda, az ötös bal sarkánál pedig Kane is száll, de védőit túlugorva kapu mellé fejel. Ez most nem az ő estéje.

90. perc: Brozovic fordítja át a játékot a jobb szélre, Lovren pedig úgy érzi, eljött az ő nagy pillanata, 35-ről veszi célba az angol kaput, de a NASA egyik műholdjára kis híján veszélyesebb, mint a Pickford által őrzött hálóra.

Közben három perc a ráadás.

87. perc: Kane futtatná Lingardot középen, de a Man.United szélsőjének a kaputól 10 méterre nem sikerül átvennie a labdát.

85. perc: Perisic felhőfejese száll Mandzukic feje felé, Pickford kivetődik és elöklözi előle, de épp a tizenhatos bal szélénél helyezkedő Perisic elé, aki kapásból, jó egy méterrel zúdítja az üres kapu fölé! Ez se volt kis lehetőség...

84. perc: Brozovic ad hatalmas labdát Mandzukicsnak, aki az ötös sarkánál veheti át, kissé kifelé mozdul, de egy pattanás után, félfordulatból lőni tud, viszont nem elég erős ahhoz, hogy kifogjon vele Pickfordon.

81. perc: Megint bizonytalan az angol védelem, Trippier passzolná haza a labdát, de Perisic szorításában pontatlan, középen Stonesnak kell kisegítenie. Meleg pillanat volt...

79. perc: Henderson küld kapura egy kipattanót, de ez így nem igazán pontos, mert maga a lövés sem az. Szóval: Henderson küld kapu fölé méterekkel egy kipattanót 22 m-ről.

78. perc: Lingard gyorsít fel a jobb szélen, majd éles szögből lő, taccs lett belőle...

77. perc: Rakitic indítaná mélységből, jó 40 méteres labdával Rebicset, Pickford azonban szemfüles és jó 15 méterre a kapujától lehúzza a horvát csatár elől.

76. perc: Vrsaljko adja be laposan jobbról, a második hullámban érkező Rebic akár lőhetne is, de inkább a középen álló Perisic felé passzol, ő viszont már nem tudja átvenni, Stones ment előle!

74. perc: Rashford áll be Sterling helyére!

72. perc: KAPUFA! Eladják a labdát a saját tizenhatosuk előterében az angolok, a labdaszerzés után Perisic csinálja meg a cselt a tizenhatoson belül, majd 12 méterről, kissé éles szögből veszi célba a bal alsót, a kapufa viszont megmenti Pickfordot. A kipattanót Rebic küldené kapura, az angol hálóőr viszont visszaér és magához öleli a középre tartó, nem túl erős labdát.

69. perc: EGYENLÍT HORVÁTORSZÁG! Rakitic teszi ki a labdát jobbra, ahol Vrsaljko egy igazítás után a beívelést választja, középen pedig Perisic megelőz két angolt és hat méterről, túlugorva mindenkit a kapuba kotorja a horvátok egyenlítő találatát, 1-1!

65. perc: Perisic lő 17 méterről, középről, az ötös vonalán álló Walkert találja telibe, miközben Pickford elrepül a másik irányba. Az angol védő azzal a testrészével blokkolt, amivel senki sem szeretne...

64. perc: Vrsaljko centerezne jobbról, laposan, de középen csak Youngnak jó. Jöhet az angol kontra.

63. perc: Sterling esik el cselezés közben az ötös jobboldali sarkánál, de még estében is kapura kotorja, Subasic lábbal ment.

60. perc: Rakitic ezúttal nem sokat gondolkodik, kapásból 20 méterről, csúnyán kapu fölé lő.

58. perc: Strinic kap forintos labdát Rebicstől a tizenhatos bal sarkánál, ziccerben centerezhet, de az angol védők az utolsó pillanatban mentenek előle. A kipattanó Rakitic elé kerül, jó 22 méterre a kaputól, de eltotojázza.

57. perc: Walker íveli be a labdát a védők mögé mozgó Trippier irányába, aki kapásból centerez, középen érkezik Kane, de Lovren az utolsó pillanatban kirúgja a csukafejesre készülő angol csatár elől! Veszélyes volt ez is.

56. perc: Rakitic jobboldali szöglete után Kane(!) fejeli ki a labdát a saját ötösénél Mandzukic elől.

55. perc: Walker szereli elképesztően bravúros mozdulattal Rebicset. Aztán elviszi a labdát... sárga időhúzásért.

53. perc: A horvátok már magabiztosan vezetnek... a labdabirtoklásban: 55:45 az arány jelenleg a javukra.

50. perc: Eddig a horvátok az aktívabbak a második félidőben, de helyzetig nem jutottak el.

48. perc: Rebic könyökölte le Walkert, de Mandzukic kap egy sárgát, mert a szabálytalanság lefújása után eldobta az elé pattanó labdát.

46. perc: Megyünk tovább! Csere egyik oldalon sem volt!

Szünetben

20.50: A statisztikák alapján egészen kiegyenlített a mérkőzés, és valóban ez az érzése ránézésre is az embernek. Az angolok birtokolták picivel többet a labdát: 52:48. A kapura lövéseknél viszont a horvátok vezetnek: 6-5. Szögletekből 2-2 volt, míg az angol akciók kétszer lesen akadtak meg. Ilyen a horvátoknál nem volt.

I. félidő

45+3. perc: Picit még várunk, mert a videóbíró az előbbi szabadrúgás utáni eseteket vizsgálja, de aztán nem talál semmit amiért tizenegyes járt volna a horvátoknak! Szünet. Most már tényleg.

45+2. perc: Cakir lefújja a félidőt.

45+1. perc: Modric végezhet el szabadrúgást ígéretes helyről, 24 méterre, középről, de lövés helyett inkább ível, az angol bekkek pedig kifejelik.

45. perc: Egy perc a ráadás!

45. perc: Walker adja haza a labdát, kissé röviden, Pickford még eléri, de pontatlanul rúgja ki, Rakitic lecsap rá, egy esernyőcsellel becsapja az egyik ellenfelét, majd a tizenhatoson belül lelassít, zsebkendőnyi területen próbálja tologatni, de végül nem jut lövésig.

43. perc: Vrsaljko unja meg az oldalirányú passzolgatást és pörköli kapura a labdát jó 30 méterről, de messze-messze Pickford kapuja fölé.

40. perc: A horvátok járatják a labdát, de 35-40 méternél nagyon nem jutnak közelebb az angol kapuhoz, akik védekezésben 5-3-2-t játszanak, egészen elképesztő szervezettséggel szűkítve a területeket. Pintér Attila büszke lehet, látva ezt a tolódást! 

38. perc: Megint Pickford vár kicsit sokat egy hazaadott labdánál, Rakitic letámadja, de mielőtt igazán meleg lenne a helyzet az angol kapus csak kivágja.

37. perc: Kane gyorsít fel a félpályánál, 15-20 métert vezeti, majd Alli kapja tőle a leshatáron, az angol half megcsinálja a cselt befelé, aztán a második ütemben érkező Lingard elé passzol, aki 15 méterről, kapásból, finoman a bal alsó sarokba csavarna, de elvéti a célt.

34. perc: Ezek a horvátok pillanatai: Rebic kerülhetne ziccerbe az ötös jobb sarkánál, Young azonban odacsúszik és az utolsó pillanatban a cipője orrával szögletre ment.

33. perc: Rebic fejét keresnék a társak egy mélységi indítással, Pickford kapujától jó 15 méterre öklözi el a labdát a horvát támadó elől. Parázs kis jelenet!

32. perc: Rebic gyűjt be egy kipattanót balösszekötőben, meghúzza a cselt befelé, majd 18 méterről lő, Pickford azonban magabiztosan húzza le a labdát.

30. perc: Kane! És Subasic! Alli ad zseniális labdát Kane-nek, aki 7 méterről lő, Subasic azonban hatalmasat véd! A kipattanó visszakerül az angol csatár elé, aki 2 méterről az üres kapu helyett a kapufát találja telibe, majd ismét Subasic vetődik a labda útjába! Elképesztő, mi maradt ki itt!

27. perc: Lovren löki fel Sterlinget a tizenhatos bal sarkánál. Young íveli be a labdát, Subasic az utolsó pillanatban üti el a berobbanó angolok elől. Bedobás.

26. perc: 2006-ban, Japán ellen játszott 0-0-t, a legutóbbi 10 meccséből az az egyetlen a vébéken, amelyen nem szerzett gólt a horvát válogatott...

25. perc: Lingard veri meg az emberét a jobb szélen, majd befelé cselez, a tizenhatos előterében a második hullámban érkező társak elé tálalna, ám pontatlan a labdája...

22. perc: Subasic kirúgása után Strinic adja el a labdát a tizenhatos előterében, Sterling egy igazítás után passzol Kane-hez, aki ziccerben mellé gurít. Szerencséjére már les, úgyhogy az eddigi hibátlan statisztikája (6 lövés/6 gól) továbbra is áll.

21. perc: Pickfordnak kell cselezgetnie a tizenhatoson belül, miközben Mandzukic ráront, de végül üggyel-bajjal felszabadít.

19. perc: Perisic próbálkozott egy lövéssel 22 méterről, kissé balról Walker lábán megpattan és vágódik a jobb alsó sarok mellé. A török Cakir szerint kirúgás jön…

14. perc: Ismét Maguire veszélyeztet fejjel, ezúttal Trippier tekeri középre a labdát a bal sarokból, az angol védő pedig 9 méterről bólint, a bal alsó irányába, de egy méterrel a kapufa külső éle mellé.

12. perc: Young jobboldali szöglete után Maguire ugrik a legmagasabbra és tud fejelni középen, de jó két méterrel kapu fölé száll a labda.

9. perc: Brozovic íveli be a labdát balról, középen Mandzukicsnak magas, de jön a jobbon Vrsaljko, aki elől Young ment szögletre.

8. perc: Kane-t ugratnák ki a társak a tizenhatoson belül, ám jön Subasic és felszedi az angol csatár elől a labdát.

5. perc: VEZETNEK AZ ANGOLOK! Young és Trippier áll a labda mögé, utóbbi csavarja el a sorfal felett, Subasic hiába úszik a levegőben, esélye sincs kiszedni a bal felső sarokból! 0-1!

4. perc: Dele Alli veszi át a labdát a tizenhatos előterében, ám mielőtt lőhetne, Modric hátulról lefaultolja. Ígéretes helyről jöhet szabadrúgással Anglia!

1. perc: A fehér mezes angolok kezdtek! A horvátok sötét kék felsőben és sortban, piros sportszárban.

A mérkőzés előtt

19.59: Modric adta eddig a legtöbb kulcspasszt a horvátoknál, 14 helyzetet részese volt, két gól és egy gólpassz a mérlege.

19.54: Megmenekültek a horvátok? Harry Kane még sosem lőtt gólt a válogatottban szerdán. Ma szerda van.

19.52: Érkeznek a csapatok, Anglia eddig egyszer, 1966-ban, hazai pályán nyert vébét, Horvátország sosem. Döntőben 1990-ben jártak utoljára az angolok, Horvátország sosem. Lesz-e sporttörténelem?

19.49: Ez lesz a nyolcadik angol-horvát/horvát-angol meccs: az örökmérleg Angliának kedvez, egy döntetlen mellett négyszer tudtak nyerni, míg Horvátország csupán kétszer. A legutóbbi horvát diadal viszont duplán emlékezetes: öt gól is esett, nem mellékesen a 3-2-es angol zakó azt jelentette, nem jutnak ki a 2008-as Európa-bajnokságra.

19.44: Moszkvában a hírek szerint erősen felhős az idő, jelenleg 22 fok van. Ha nem szakad le az ég, egész ideális futballidő.

19.38: A 24 éves Pickford a valaha volt legfiatalabb angol kapus, aki kapott gól nélkül tudott lehozni meccset a világbajnokságon. A vébén eddig 13 védése volt, nem számítva a Kolumbia ellen kifogott tizenegyeseket. Élete tizedik válogatottsága lehet majd a döntő, ha összejön.

19.33: Bár a világsajtó nagy része a Modric, Rakitic párosra figyel, érdekes statisztika, hogy a horvát támadások több mint 50 százaléka a pálya bal szélén, vagyis Perisicsen fut keresztül...

19.27: Az angolok Kolumbia ellen történelmük során először nyertek tizenegyes-párbajt vb-n. Gary Linek, volt válogatott labdarúgó, akinek több emlékezetes sportfilozófiai gondolata is akadt az elmúlt 20 évben csak annyit írt a twitteren: "ó, szóval ilyen érzés németnek lenni." Ki tudja, lehet az angolok lesznek 2018 németjei - az új világbajnok?

19.23: Harry Kane egészen elképesztő vébét fut eddig: úgy lőtt hat gólt, hogy összesen ennyi lövése volt. Százszázalékos mutató. Aztán, soha nem volt még olyan angol futballista, aki élete első három világbajnoki meccsén hat gólt szerzett volna, 1939 óta pedig szintén az első szigetországi, aki zsinórban hat válogatott mérkőzésen betalált. Ha összejönne a hetedik is, ismét sporttörténelmet írna ma este.

19.15: A fejpárbajokat a két legjobb aránnyal nyerő védő néz ma farkasszemet egymással: a legjobb az angol Maguire, a második pedig a horvát Lovren.

19.07: A Liverpool és az angol válogatott korábbi ikonikus középpályása, Steven Gerrard szerint meglesz a döntő. "Nagy a nyomás Kane-éken, de szerintem mi játsszuk a veszélyesebb focit. A horvátok nagyon jók, minden tiszteletet megérdemelnek, igazi erőpróba lesz ez a meccs, de Anglia sikerét várom!" - jelentette ki a 114-szeres válogatott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk