hirdetés

SPORT

Európai futballháború kezdődött – teljesen átalakíthatja a focit az új szuperliga ötlete

A tervezett új liga a Bajnokok Ligáját, de akár még a világbajnokságot is tönkrevághatja. nem beszélve a nemzeti bajnokságokról.

Link másolása

hirdetés

Április 18-án vasárnap érkezett a hír, de nem túlzás úgy fogalmazni: robbant a bomba, miszerint az európai klubfoci 12 csapata megállapodást írt alá, amivel csatlakoznának egy új kontinentális szuperligához. (A pontosság kedvéért megjegyzendő, hogy az angol Manchester City még nem döntött véglegesen.)

Ez a lépés alapvetően fordítaná a feje tetejére az európai klubfocit, de még a válogatottakat is érintené. Az Origo egy részletes cikkben elemezte, milyen hatással lehetne az új elitliga a futball nemzetközi rendszerére.

A cikk megemlíti, hogy ebben a sportban soha nem történt még ilyen átalakítás, bár az 1990-es évek elején már beszéltek az ötletről. Aminek lényege, hogy

a legjobb európai klubok meghívásos alapon indulnak, egyfajta zárt bajnokságot alkotva. Kieső nincs, a licenszeket meg kell vásárolni, bekerülni nagyon nehéz. Nincs is esélye másnak, csakis a legnagyobb és leggazdagabb kluboknak.

Ez sokak szerint a klubfoci, sőt akár a sport lényegét öli meg, kisebb kluboknak esélyük sem lesz az új ligába kerülni (lényegénem fő szabály szerint sem lehetnek ott, hisz nincsenek selejtezők), míg a nagy klubok kiesés nélküli elitfocit játszhatnának.

Az elemzés kiemeli azt is, hogy az egésznek a legfőbb mozgatórugója (nem meglepő módon) a pénz.

hirdetés
Az első hírek szerint azok a klubok, amelyek csatlakoznának az új bajnoksághoz, 350 millió eurót (425 millió dollárt) kapnának, ami az átlag ésszel fel sem foghatóan gazdag csapatok számára is óriási tétel.

Ráadásul nem kell külön ecsetelni, a koronavírus miatti kiesések után mekkora előnyt jelenthet ez a csapatoknak.

Másik okként azonban meg kell említeni azt is, hogy az UEFA éppen ma, azaz április 19-én jelentett volna be, hogy átszervezi a Bajnokok Ligája lebonyolítását, amit többen élesen kritizáltak. Az úl elitliga megjelenésével a Bajnokok Ligáját az UEFA gyakorlatilag a szemétbe dobhatná, hiszen a busás jogdíjakat fizető tévétársaságok figyelme egyetlen pillanat alatt fordulna el a BL-ről, hogy a következő másodpercben már az új szuperbajnokság jogainak megvásárlásra koncentráljanak.

A tervezethez egyelőre nem csatlakoztak német és francia csapatok (ezekből az országokból a Bayern München és a Borussia Dortmund illetve a Paris Saint-Germain csatlakozása volna a legesélyesebb). Ha sikerül a leggrandiózusabb terv,

akár 20 csapatos is lehet a liga, ami azt is jelentené, hogy a szupercsapatok folyamatosan egymás ellen játszanának, ez pedig a nemzeti bajnokságok megroppanását is jelenthetné - az UEFA ugyanis kizárná a nemzeti bajnokságból a csatlakozó klubokat.

Továbbá a FIFA is azzal fenyegetőzik (sokak szerint azonban csak blöfföl), hogy a szuperkupában játszó játékosok nem vehetnének részt a 2022-es katari világbajnokságon, ahol így a futballélet legnagyobb sztárjai nélkül rendeznék meg a tornát. Ez azonban valószínűleg a nemzetközi szövetségnek sem érné meg.

Lapozz a nyilatkozatokért:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT

„Szadista módon, szinte kéjjel vert bennünket” – Újabb egykori tanítványa beszélt Turi György bántalmazásairól

Orsovai Péter is a híres edző különösen kemény bántalmazásairól beszél, hozzátéve, hogy a kiváltságosok gyerekeihez Turi soha nem nyúlt.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt hónapban immár a sokadik egykori úszótanítvány beszél a legendás edző, Turi György módszereiről, aki állításuk szerint gyakran súlyosan bántalmazott egészen fiatal sportolókat is, miközben rendszeresek voltak a lelki és verbális megalázások is.

Az újabb áldozat, Orsovai Péter 'Orso' saját bevallása szerint azután vette a bátorságot a megszólaláshoz, hogy a világklasszis Cseh László és a ma íróként tevékenykedő Kiss Noémi is beszámolt a rendszeres bántalmazásokról. A most 46 éves férfi az Origónak a módszerekről írva azt állítja:

„Kéjesen vigyorgott. Szinte várta, hogy megjelenjek. Kérdezte, miért késtem. Elmondtam. Megfogta a kezem, berántott a WC-be, és durr. Szó szerint a fal adta a másikat. Majd visszakézből jött a következő. A veréseket sokszor megismételte – nem csak velem, az úszótársaimmal is. Rendszeresen vert bennünket.”

Orsovai egy új aspektust is behozott a vádak közé, mondván: voltak olyan, jellemzően befolyásos szülők gyerekei, akik akármit is csináltak, Turi maximum egy ejnye-bejnyével szankcionálta őket. Arról is beszél, végül azért hagyta ott a jó hírű kőbányai uszodát, sőt magát a sportot is, mert jobban kezdte gyűlölni Turit, mint amennyire az úszást szeretni.

„Szégyen, vagy nem: megfogadtam, ha összefutunk valahol az utcán, tuti meg fogom ütni. Egyszer. Ez a mai napig nem történt meg, neki ez lehet szerencse, de talán nekem is. Ám ha látnám őt sétálgatni itt, Erzsébeten, biztosan nem tudnám visszafogni magam. Csak egyetlen ütés lenne. De abba mindent beletennék”

– fogalmaz dühében az egykori úszó.

hirdetés

Orsovai szerint álszent és visszataszító, hogy Turi György a vele készült interjúkban mosdatni próbálja magát: „Turin mindig is látszott, hogy élvezettel vert bennünket. Mocskos dolognak tartom, hogy utólag azt mondja, mindenféle interjúban, hogy mennyire fájtak neki is ezek a verések. A nagy szart. Ez egyszerűen nem igaz! Ő egy szadista ember. Lexikoni értelemben véve is az. Neki örömet jelentett más ember bántása, verése.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT

Videó: tömegverekedés robbant ki a Vasas-Haladás meccsen az NB II vasárnapi fordulójában

Az utolsó helyzetnél elpattant valami a játékosoknál.

Link másolása

hirdetés

A pályán robbant ki verekedés a játékosok közt vasárnap a Vasas-Haladás NB II-es rangadón a Fáy utcában. A 1–0-s angyalföldi sikerrel záruló találkozó hosszabbításában kétszer is villant a piros lap, de akár többet is kioszthatott volna a játékvezető.

Vélhetően már korábban is feszült volt a hangulat, és ahogy az az egygólos meccseknél lenni szokott, a végéig esélye volt a Haladásnak az egyenlítésre.

Az utolsó sansz egy szöglet volt, aminél mindenki előrejött, a labda pattogott ide-oda, a tumultuózus jelenet pedig hamar tömegverekedésbe csapott át. A meccsnek ezzel vége is lett, a játékvezető még kiosztott két piros lapot, a futballisták nagy nehezen higgadtak csak le, néhányan még utána is magyaráztak a bírónak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés

Kirúgták a Manchester United edzőjét, a BL-győztes Ole Gunnar Solskjaert

A csapat 4:1-re kikapott a frissen feljutott Watfordtól, ezután jelentették be a döntést.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2021. november 21.


Link másolása

hirdetés

A Manchester United bejelentette, hogy habár Solskjaer most távozik, de örökké a klub legendája marad, és sajnálják, hogy meg kellett hozniuk ezt a nehéz döntést.

Azután jelentették be a menedzser felállását, hogy a Manchester United 4:1-re kikapott a frissen feljutott Watfordtól, tizenkét meccsből így ötöt elvesztettek, jelenleg az angol bajnokság hetedik helyén vannak, immár Cristiano Ronaldóval a fedélzeten.

A klub megjegyzi, hogy az elmúlt hetek csalódást jelentettek, de Solskjaer három éves munkáját nem szabad elfelejteni, amelyekkel megalapozta a sikeres jövőt. Ebben az időben egyébként nem nyertek trófeát az Old Trafordon, és ötből négy elődöntőt is elveszítettek.

A csapatot most majd Michael Carrick vezeti a következő meccseken, később pedig kineveznek egy ideiglenes menedzsert, akivel végigviszik a szezon hátralevő részét.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT

Liu Shaolin Sándor megnyerte a gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának debreceni állomását

Ezzel átvette a vezetést az 500 méteres táv pontversenyében. A negyedik, egyben utolsó futam jövő héten lesz Hollandiában.

Link másolása

hirdetés

Liu Shaolin Sándor az első, Liu Shaoang - egy század másodperccel elmaradva - a második helyen végzett 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A fináléban a két magyar mellett két kínai és egy dél-koreai szerepelt. A 26. születésnapját ünneplő Liu Shaolin Sándor - a szám vk-másodikja - egy gyönyörű manőverrel az élre tört a világcsúcstartó Vu Ta-csinget megelőzve, akit aztán a testvére, a szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang is maga mögé utasított.

Ezt követően a két magyar mögött nagy csata alakult ki, melynek végén mindhárom másik résztvevő kicsúszott, így a hajrában a két fivér egymással harcolt a győzelemért. Ebben jobb benyúlással, egyetlen századdal a szülinapos Liu Shaolin volt a jobb.

A Főnix Aréna hatalmas tapssal köszöntötte a két sztárt, akik közül Liu Shaolin a diadalával átvette a vezetést a táv pontversenyében. Liu Shaoang az ötödik helyen áll a sorozatban. A negyedik, egyben utolsó futam Hollandiában lesz jövő héten.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: