SPORT

Elutasították Novak Djokovic vízumkérelmét, de egyelőre még nem toloncolták ki Ausztráliából

A határőrség nem találta meggyőzőnek azokat a papírokat, amelyekkel a szerb teniszező azt akarta igazolni, hogy miért nincs beoltva a koronavírus ellen.

Link másolása

Megtagadták Novak Djokovic vízumkérelmét Ausztráliában, ahonnan hamarosan kitoloncolhatják. Mint megírtuk, a világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett Melbourne-be, és bár a szervezőktől különengedélyt kapott az indulásra, az ausztrál kormány és a hatóságok ezt megakadályozták.

A szerb klasszis ugyanis - bár nem árulta el a hatóságok felszólítására sem - nagy valószínűség szerint nincs beoltva a koronavírus ellen, az Australian Open résztvevőitől viszont elvárják az oltottságot. A szervezők Djokovic "akut egészségügyi problémáira" hivatkozva adtak neki különengedélyt, ám a sportoló még nem tudott felmutatni olyan bizonyítékot, amely igazolná, hogy pontosan milyen egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg az oltást. Ráadásul Ausztrália szigorú beutazási korlátozásai sem engedik meg, hogy Djokovic oltatlanul, orvosi felmentés hiányában lépjen be az országba.

A 20-szoros Grand Slam-győztes ottani idő szerint szerdán késő este érkezett repülővel Melbourne-be, ahol azonban a határőrök feltartóztatták. Egy reptéri szobába került, ahol sajtóbeszámolók szerint órákig egyedül kellett tartózkodnia, az ajtót őrök őrizték és senki nem mehetett be hozzá. Minderre azért volt szükség, mert ellenőrizték a vízumát, amelyet azonban nem találtak megfelelőnek.

A határőrség ugyanis nem találta meggyőzőnek azokat a papírokat, amelyekkel Djokovic azt akarta igazolni, hogy miért nincs beoltva.

A teniszezőt egyelőre nem toloncolták ki, a repülőtérről egy karanténhotelbe került, ahol menekülteket is elszállásolnak. Ügyvédei rögtön fellebbeztek annak érdekében, hogy a szerbet ne küldjék haza 24 órán belül. Az ügyben eljáró bíróság hétfőre halasztotta a döntést, így Djokovic valószínűleg még napokig vesztegelhet a karanténhotelben.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy nem kivételeznek az Australian Open címvédőjével, rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra.

"A szabály az szabály, főleg ha a beutazásról van szó. Senki sem áll ezen szabályok felett. A szigorú határszabályaink is hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztráliában az egyik legalacsonyabb a koronavírus okozta halálozások száma. Továbbra is fegyelmezettek leszünk".

Djokovic apja még a vízum elutasítása előtt azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy "fogva tartják" a fiát. Szerinte ez nem csak Novak harca, hanem az egész világé. Hasonlóan felháborodva nyilatkozott a szerb elnök, Aleksandar Vučić is, aki szerinte Djokovic ellen "zaklatás" folyik, és kijelentette, hogy egész Szerbia a sportoló mellett áll.

A szerb klasszis egyik riválisa, Rafael Nadal is megszólalt az ügyben. Mint mondta, sajnálja, hogy Djokovicnak most ezen kell keresztülmennie, de ő is tisztában volt azzal, hogy mik az Australian Openen való részvételnek és az Ausztráliába való beutazásnak a feltételei.

Ha beoltatta volna magát, most nem lenne ilyen helyzetben, vagyis együtt kell élnie a döntése következményeivel - magyarázta a spanyol teniszező.

Szerinte érthető, hogy az ausztrálok felháborodtak azon, hogy Djokovic különengedélyt kapott az ausztrál tenisztornára, mert a lakosság nehéz időszakon ment keresztül a járvány miatti korlátozásokkal és veszteségekkel. Hangsúlyozta azt is, hogy ő támogatja az oltást, bízik az orvostudományban, és úgy véli, hogy ez az egyetlen fegyver a vírus terjedése ellen.

"Átestem a Covidon, kétszeresen is be vagyok oltva. Ha beoltatod magad, nem ütközöl problémákba, hogy játszhass itt [az Australian Openen - a szerk.], ez az egy dolog világos. A többiről nem akarok véleményt mondani, mert nem tudok mindent az ügyről. Az viszont egyértelmű számomra, hogy ha be vagy oltva, akkor nem csak az Australian Openen játszhatsz, hanem bárhol. Szerintem a világ eleget szenvedett már ahhoz, hogy ne tartsuk be a szabályokat"

- mondta.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság az első Grand Slam-torna az évben. Djokovic címvédőként indulhatna a versenyen, és jó esélye lenne arra, hogy ismét legyőzzön mindenkit. Erre készül Nadal is, aki legutóbb 2009-ben nyert Melbourne-ben, de ha Djokovic nem léphet pályára, jelentősen megnőhetnek az esélyei a győzelemre. A tét azért is nagy, mert a szerb és a spanyol klasszis is 20-20 Grand Slam-győzelemnél tart, ahogy a svájci legenda, Roger Federer is, ő azonban nem vesz részt az Austrialan Openen. Így Nadal és Djokovic nemcsak simán a tornagyőzelemért versenyezne, hanem azért is, hogy minden idők legjobb férfi teniszjátékosának mondhassa magát.

Forrás: BBC, Daily Mail


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
Benzema üzent a francia válogatottnak, akik az agrentinokkal csapnak össze a vb–döntőben
A 34 esztendős csatár sérülés miatt nem lehet ott a tornán. A Twitteren bíztatta csapattársait.

Link másolása

A Twitter oldalán üzent Karim Benzema a csapattársainak a vasárnapi Argentína–Franciaország vb-döntő előtt.

A Real Madrid 34 esztendős csatára bár tagja a francia válogatottnak, egy sérülés miatt nem számíthatott rá Katarban Didier Deschamps szövetségi kapitány. Benzema azonban úgy tűnik lélekben ott van a csapattársaival a vb-n, a sportoló azt írta a Twitter-oldalán vasárnap:

„Itt az idő…Mindenki együtt! Gyerünk Kékek!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Eldőlt: ingyen elengedi a Liu testvéreket Kínába a korcsolyaszövetség
A szövetség fájó szívvel búcsúzik a két olimpiai bajnoktól, de eltekintenek a fejenként 100-150 millió forintos összeg behajtásától.
MTI - szmo.hu
2022. december 20.


Link másolása

Eltekint a követelések érvényesítésétől a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltási ügyében.

"Elérkezett a búcsú ideje" című közleményében az MOKSZ tudatta, hogy az elnökség kedden úgy döntött: a két sportoló országváltási kérelméhez hozzájárul, és saját hatáskörében eljárva a korábbi elnökségi határozatban hivatkozott követelések érvényesítésétől eltekint. A MOKSZ a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát ezzel lezártnak tekinti.

"A MOKSZ sajnálattal veszi tudomásul a Liu fivérek országváltási szándékát, és fájó szívvel búcsúzik, ugyanakkor köszönetet mond a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat hazánk sporttörténelmébe. További pályafutásukhoz sok sikert kíván Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak" - olvasható az állásfoglalásban.

A Liu fivérek október 30-án jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyukból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést. A szövetség attól tette függővé a hozzájárulását, hogy a versenyzők eleget tesznek a 2019. március 1-én kelt sportolói szerződésekben foglalt kötelezettségnek.

Kósa Lajos, a szövetség elnöke korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket.

Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forintot jelentett.

A két Liu testvér vezérletével a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, phjongcshangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter).

A Liu fivérek Kínában készülnek korábbi edzőjük, Csang Csing Lina irányításával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Hálaadó misét Martineznek!
Minden idők talán legdrámaibb futball vb-döntője volt a vasárnapi meccs.

Link másolása

1966 óta követem a vb-döntőket, és ezt nemcsak azért említem fel, hogy korommal hencegjek, hanem azért is, mert talán akkor volt utoljára ennyire izgalmas egy finálé. Igen, arra a bizonyos angol-NSZK-ra gondolok, amelynek 3. angol gólját a németek azóta is vitatják (miközben az ő egyenlítő góljuk előtt kezezés volt, vagy minimum les).

Nem tagadom azt sem, hogy a szívem a franciákért dobogott. Remek csapat, nagyszerű egyéni képességű játékosokkal, ráadásul a döntő előtt minden ellenük szólt, köztük ez a rejtélyes „teveinfluenza” (hajlok azt hinni, hogy ebben több volt a pszichológiai hadviselés, mint a valós baj, sosem fogjuk megtudni). Az argentinokkal szemben pedig az 1978-as összecsalt vb-győzelem, meg az 1986-os Maradona-féle „isten keze” óta vannak, mondjuk így, fenntartásaim.

És ha már lehetek ennyire szubjektív,

azt is bevallom, hogy egy ideje unom Lionel Messit.

Óriási játékos, ráadásul még szimpatikus ember is, de az a személyi kultusz, ami körülötte folyik, a hét aranylabda, amiből például a 2010-es években vb-csillagok egyet sem kaphattak, mert mindent nekiítéltek, már idegesítő. Persze a tv-sek is folyton csak őt hozsannázzák, az állandó közelképektől a folyamatos dicshimnuszokig. Pedig a foci még mindig csapatjáték.

Ezek után elárulom, hogy a 60. perc körül már azon gondolkodtam, hogy valami más elfoglaltságot keresek magamnak a délután hátralévő részében. Ha nem is „tanár-diák” meccs volt, mint azt az M4 szpíkere mondta (néhány perccel a francia szépítés előtt…), tény, hogy a csíkosok lefocizták a kékeket, akik ráadásul még a mindig góléhes Giroud-t, majd Theo Hernandezt is elvesztették. És akkor jött a szokásos argentin (vagy mondjuk dél-amerikai) játékölés, tili-toli, taktikai faultok, és szinte a semmiből jött a 11-es (a lengyel bíróra senkinek egy szava sem lehetett, ami büntető volt, azt befújta, ami nem, azt nem…), majd két perc múlva Mbappé, egy ugyanolyan mesés találattal, mint Di Maria az első félidőben.

Na, most, ráfáztatok a sompolygásra, mondtam magamnak, mert ha egy csapat leereszt és a másik feltámad, akkor sokszor nem tud újra felpörögni és vereség lesz a vége.

És már a rendes játékidő előtt néhány miatyánkot megérdemelt Emiliano Martinez, az argentinok kapusa, hiszen a franciák eldönthették volna a meccset

– aztán a hosszabbítás végén, amikor csak reflexmozdulattal tudott belenyúlni Kolo Muani lövésébe.

Ebből lehetett érezni, hogy a 11-es párbajban nehéz dolguk lesz a franciáknak, akik már szinte az összes rutinos játékosukat lecserélték. Némi reményt adhatott, hogy Mbappé, aki 8 góljával nemcsak a vb gólkirálya lett, hanem az első épp a 66-os vb-hős Geoffrey Hurst után, aki egy fináléban 3 gólt tudott lőni, egy órán belül ugyanazzal a flegmával tudta mattolni Martinezt a büntető ponttól.

Amikor Messi állt oda, eszembe jutottak olyan világnagyságok, mint Platini, Socrates, Baggio, akiknek a döntő pillanatban megremegett a lábuk, és micsoda dráma lenne, ha az ő sorsukra jutottak. Ő azonban kibírta ezt a terhet is. Ezért már mindenképpen megérdemelte, hogy begyűjtse az utolsó hiányzó nagy trófeáját, a világbajnoki címet. De ez aligha sikerülhetett volna Martinez szenzációs teljesítménye nélkül.

Végül egy tisztességes, hihetetlenül fordulatos meccsen az a csapat nyert, amelyik jobban bírta idegekkel.

Aligha értek egyet Gianni Infantinóval, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága. Tény azonban, hogy egy Katar egy kicsit átrendezte az erőviszonyokat, most már egyetlen olyan földrész sincsen, amelynek képviselőit le lehet becsülni. Igazából egy horvát-marokkói döntőn sem lepődtem volna meg, de az, hogy olyan nagy futballnemzetek, mint a németek, spanyolok, angolok, sőt, a győzelemesélyesnek tartott brazilok is csak epizodisták lehetnek, mindenképpen figyelemre méltó volt.

Ami a döntő két szupersztárját illeti: Messi és Mbappé holnaptól ismét csapattársak lesznek, és még élesebb lesz közöttük a vetélkedés a Paris-St.Germainben. És lehet, hogy a PSG ezért nem fogja megnyerni ebben a szezonban sem a Bajnokok Ligáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Világbajnok Argentína! 11-esekkel nyert Franciaország ellen a katari foci vb döntőjében egy emlékezetes meccsen
A nagy sztárok lőtték a gólokat. Mbappé mesterhármast rúgott, a franciák felálltak 0-2-ről és 2-3-ról is. De a büntetőket az argentinok rúgták jobban.

Link másolása

Argentína magabiztos játékkal, Messi 11-es góljával és Di Maria találatával már az első félidőben megnyugtató előnyt szerzett, amit a második félidőben nyugodt és hatékony focival meg is tartott egészen a 80. percig.

Akkor a franciák, jelesül Mbappé, aki addig szinte labdába sem ért, szintén 11-esből szépített. Izgalmassá vált a meccs vége, különösen, hogy két perc múlva Mbappé csodás gólt rúgott, és ezzel máris döntetlen volt.

Addig a franciák kapura sem igen lőttek, az argentinok teljesen lejátszották a címvédőt. nagyon sima meccsből nagyon izgalmas döntő lett. A végén még volt pár helyzet mindkét oldalon, de nem született újabb gól, jöhetett a hosszabbítás.

Az első felében nem esett gól, a második játékrészben viszont az argentinok egy szép támadás végén betaláltak, Messi megszerezte újabb gólját.

És még nem volt vége, kezezés miatt kaptak még egy 11-est a franciák, és Mbappé belőtte, 8. gólját szerezve ezzel a vb-n. A végén még nagy helyzetek maradtak ki mindkét oldalon.

Jöhettek a 11-esek, fokozva az eddig se kevés izgalmat.

A franciák közül ketten is kihagyták, az argentinok viszont berúgták mindet. Ők lettek a világbajnokok, összesen már harmadszor!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk