SPORT
A Rovatból

Elutasították Novak Djokovic vízumkérelmét, de egyelőre még nem toloncolták ki Ausztráliából

A határőrség nem találta meggyőzőnek azokat a papírokat, amelyekkel a szerb teniszező azt akarta igazolni, hogy miért nincs beoltva a koronavírus ellen.

Link másolása

Megtagadták Novak Djokovic vízumkérelmét Ausztráliában, ahonnan hamarosan kitoloncolhatják. Mint megírtuk, a világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett Melbourne-be, és bár a szervezőktől különengedélyt kapott az indulásra, az ausztrál kormány és a hatóságok ezt megakadályozták.

A szerb klasszis ugyanis - bár nem árulta el a hatóságok felszólítására sem - nagy valószínűség szerint nincs beoltva a koronavírus ellen, az Australian Open résztvevőitől viszont elvárják az oltottságot. A szervezők Djokovic "akut egészségügyi problémáira" hivatkozva adtak neki különengedélyt, ám a sportoló még nem tudott felmutatni olyan bizonyítékot, amely igazolná, hogy pontosan milyen egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg az oltást. Ráadásul Ausztrália szigorú beutazási korlátozásai sem engedik meg, hogy Djokovic oltatlanul, orvosi felmentés hiányában lépjen be az országba.

A 20-szoros Grand Slam-győztes ottani idő szerint szerdán késő este érkezett repülővel Melbourne-be, ahol azonban a határőrök feltartóztatták. Egy reptéri szobába került, ahol sajtóbeszámolók szerint órákig egyedül kellett tartózkodnia, az ajtót őrök őrizték és senki nem mehetett be hozzá. Minderre azért volt szükség, mert ellenőrizték a vízumát, amelyet azonban nem találtak megfelelőnek.

A határőrség ugyanis nem találta meggyőzőnek azokat a papírokat, amelyekkel Djokovic azt akarta igazolni, hogy miért nincs beoltva.

A teniszezőt egyelőre nem toloncolták ki, a repülőtérről egy karanténhotelbe került, ahol menekülteket is elszállásolnak. Ügyvédei rögtön fellebbeztek annak érdekében, hogy a szerbet ne küldjék haza 24 órán belül. Az ügyben eljáró bíróság hétfőre halasztotta a döntést, így Djokovic valószínűleg még napokig vesztegelhet a karanténhotelben.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy nem kivételeznek az Australian Open címvédőjével, rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra.

"A szabály az szabály, főleg ha a beutazásról van szó. Senki sem áll ezen szabályok felett. A szigorú határszabályaink is hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztráliában az egyik legalacsonyabb a koronavírus okozta halálozások száma. Továbbra is fegyelmezettek leszünk".

Djokovic apja még a vízum elutasítása előtt azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy "fogva tartják" a fiát. Szerinte ez nem csak Novak harca, hanem az egész világé. Hasonlóan felháborodva nyilatkozott a szerb elnök, Aleksandar Vučić is, aki szerinte Djokovic ellen "zaklatás" folyik, és kijelentette, hogy egész Szerbia a sportoló mellett áll.

A szerb klasszis egyik riválisa, Rafael Nadal is megszólalt az ügyben. Mint mondta, sajnálja, hogy Djokovicnak most ezen kell keresztülmennie, de ő is tisztában volt azzal, hogy mik az Australian Openen való részvételnek és az Ausztráliába való beutazásnak a feltételei.

Ha beoltatta volna magát, most nem lenne ilyen helyzetben, vagyis együtt kell élnie a döntése következményeivel - magyarázta a spanyol teniszező.

Szerinte érthető, hogy az ausztrálok felháborodtak azon, hogy Djokovic különengedélyt kapott az ausztrál tenisztornára, mert a lakosság nehéz időszakon ment keresztül a járvány miatti korlátozásokkal és veszteségekkel. Hangsúlyozta azt is, hogy ő támogatja az oltást, bízik az orvostudományban, és úgy véli, hogy ez az egyetlen fegyver a vírus terjedése ellen.

"Átestem a Covidon, kétszeresen is be vagyok oltva. Ha beoltatod magad, nem ütközöl problémákba, hogy játszhass itt [az Australian Openen - a szerk.], ez az egy dolog világos. A többiről nem akarok véleményt mondani, mert nem tudok mindent az ügyről. Az viszont egyértelmű számomra, hogy ha be vagy oltva, akkor nem csak az Australian Openen játszhatsz, hanem bárhol. Szerintem a világ eleget szenvedett már ahhoz, hogy ne tartsuk be a szabályokat"

- mondta.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság az első Grand Slam-torna az évben. Djokovic címvédőként indulhatna a versenyen, és jó esélye lenne arra, hogy ismét legyőzzön mindenkit. Erre készül Nadal is, aki legutóbb 2009-ben nyert Melbourne-ben, de ha Djokovic nem léphet pályára, jelentősen megnőhetnek az esélyei a győzelemre. A tét azért is nagy, mert a szerb és a spanyol klasszis is 20-20 Grand Slam-győzelemnél tart, ahogy a svájci legenda, Roger Federer is, ő azonban nem vesz részt az Austrialan Openen. Így Nadal és Djokovic nemcsak simán a tornagyőzelemért versenyezne, hanem azért is, hogy minden idők legjobb férfi teniszjátékosának mondhassa magát.

Forrás: BBC, Daily Mail

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk