SPORT

Drámai meccsen, elképesztő fordítás után írt történelmet Rafael Nadal 21. Grand Slam-győzelmével

A spanyol sztár 3:1-re meglépett, majd 5:3-nál adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, közben pedig egy néző is berohant a pályára.

Link másolása

A volt világelső Rafael Nadal nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben kétszettes hátrányból fordítva legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet, és begyűjtötte a rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeáját.

A mallorcai sztár történelmet akart írni azzal, hogy begyűjti 21. Grand Slam-serlegét, ezzel ugyanis megelőzi az örökranglistán egyaránt 20-20-szal álló Roger Federert és Novak Djokovicot. A svájci legenda térdműtétjei után csak tavasszal lép újra pályára, míg a szerb klasszist oltatlansága miatt a rajt előtt hazaküldték Ausztráliából.

A 35 éves Nadal saját bevallása szerint egyáltalán nem várt magától ilyen szereplést Melbourne-ben, miután tavaly a Roland Garros után csak öt mérkőzést vívott lábsérülése miatt, négy hónapig nem versenyzett, és decemberben koronavírusos is volt. Egy ideig az sem volt egyértelmű, hogy valaha visszatér-e a profi teniszbe. Második melbourne-i diadalával Nadal lehetett a negyedik férfi játékos a sportág történetében, aki mind a négy GS-t többször megnyeri. A felkészülése nem sikerült rosszul, megnyerte az egyik felvezető versenyt Melbourne-ben, és tízmeccses sikerszériában volt.

A 25 éves Danyiil Szergejevics Medvegyev egyszer már megakadályozta a "történelemírást": a tavalyi US Open-döntőben legyőzte a 21. trófeájára hajtó Djokovicot, akinek így az egy éven belüli négy GS sem jött össze. A moszkvai teniszező a negyeddöntőben már a kiesés szélén állt, amikor kétszettes hátrányból fordítva, meccslabdát hárítva verte a kanadai Felix Auger-Aliassime-ot. Ő lehetett az open éra, azaz a profik 1968-as beengedése óta az első férfi, aki első GS-diadala után rögtön megnyeri a következő kiemelt tornát.

Ami a két finalista egymás elleni mérlegét illeti, Nadal 3-1-re vezetett kettejük különpárharcában, a legemlékezetesebb meccsük a 2019-es New York-i döntő volt, amelyben Medvegyev kiegyenlített kétszettes hátrányból, ám végül mégis Nadal ünnepelhetett. A spanyol eddig négy, ellenfele öt játszmát veszített az AO-n.

Az ötödik csata - amely a koronavírus-járvány miatt bő félház előtt zajlott - az elejétől fogva a negyedik GS-fináléjában szereplő és a bukmékereknél favorit Medvegyev egyértelmű fölényét hozta. A tavaly is döntős orosz két brékkel, 42 perc alatt szettelőnybe került, ám a folytatásban váratlanul visszaesett. A spanyol sztár 3:1-re meglépett, majd 5:3-nál adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, közben pedig egy néző berohanása miatt biztonságiak jelentek meg a pályán, és körbevették a játékosokat. A szettet lezáró rövidítésben Nadal 5-3-nál az újabb játszmalabdáért adogatott, de a fontos pillanatokban rendre hibázott, így 2 óra 5 perc elteltével Medvegyev már a siker küszöbén állt.

A harmadik felvonásban fej fej mellett haladtak a felek, és sikeresen hárították a bréklabdákat, mígnem a 2009-ben AO-győztes spanyol 5:3-nál elvette ellenfele adogatását. Ezúttal már nem remegett meg, magabiztos játékkal szépített, és 2017 után ismét szettet nyert a melbourne-i döntőben.

A negyedik szettben Nadal hamar lépéselőnybe került, ám Medvegyev rögtön visszabrékelt, négy órához közelítve már két elcsigázott teniszező küzdött a pályán. A spanyol egy újabb brékkel közel került a döntő játszmához, majd 5:4-nél hozta a szerváját, és 4 óra 12 percnél kiegyenlített.

Az idei Australian Open utolsó szettjében 2:2-nél Nadal egy bámulatos tenyeres elütéssel hatodszor is elvette riválisa adogatását. Több mint öt óra elteltével a mallorcai 5:4-nél a bajnoki címért adogatott, 30-semminél már csak két labdára volt a diadaltól, de Medvegyev brékelt, így újra nyílt lett a csata. Az egyre fáradtabb orosz ismét elbukta az adogatását, majd Nadal másodjára már kiszerválta a meccset, amely 5 óra 26 percig tartott.

A 90. tornagyőzelmét begyűjtő Nadal pályafutása 21. Grand Slam-trófeája - a Norman Brookes Challenge Kupa - mellé 4,4 millió ausztrál dollárt (994 millió forint) kapott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Előkerültek a Suhajda Szilárdról készült utolsó fotók
Price Márton Péter május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal. Szerinte a hegymászó akkor „nagyon jó erőben” volt.

Link másolása

Előkerült az utolsó fotó, ami Suhajda Szilárdról készült a halála előtt, írja a Blikk. A hegymászó az útja során találkozott Price Márton Péterrel a Mount Everesten, akivel néhány közös fotót is készítettek.

Az Instagramra feltöltött fotók május 13-án készültek, vagyis tizenkét nappal Suhajda eltűnése előtt.

A 29 éves Price Márton Péter másnap legfiatalabb magyarként, oxigénpalackkal ért fel a Csomolungma csúcsára.

„Mentem felfelé, és nekem sok sikert kívánt a csúcsmászáshoz. Mondtam neki, hogy én is nagyon sok sikert kívánok neki, és akkor másszon, amikor mások is lesznek, annak ellenére, hogy serpa segítsége nélkül és oxigén nélkül mászik. Tényleg nagyon jó erőben volt” – mondta a Tényeknek a Londonban élő üzletember.

A Suhajda Szilárddal készült közös fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Megható üzenetet küldött Suhajda Szilárd felesége a férjét gyászolóknak
Legindi Tímea mindenkinek megköszönte, hogy elment a kedd esti búcsúztatóra a Szemlőhegyi-barlanghoz.

Link másolása

Rövid posztban köszönte meg Suhajda Szilárd felesége mindenkinek, hogy elment a kedd esti nyilvános búcsúztatóra. Legindi Tímea azt írta:

„Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is! Timi”

A hegymászónak május 25-én veszett nyoma nem sokkal a Mount Everest csúcsa alatt. A keresésére küldött mentőcsapat nem találta Suhajda Szilárdot, a serpák szerint a hegymászó biztosan életét vesztette a Hillary lépcső környékén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten
Egy serpa szerint a felmelegedés és az olvadás miatt egyre több mászó testét „adja vissza” a hegy.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, a család kérésére nem hozzák le a Mount Everestről Suhajda Szilárd holttestét, aki a múlt héten, csúcstámadás közben vesztette életét a hegyen.

A 40 éves magyar hegymászóval együtt idén már összesen tizenheten tűntek el a legendás hegyen. Ez egyébként minden idők legtragikusabb száma, ilyen sok áldozata nem volt még a nepáli csúcsnak az év ezen szakaszában.

Suhajda, aki oxigénpalack nélkül mászott, minden jel szerint agyi ödéma és fagyási sérülések miatt veszítette életét. A Bors most arról ír, hogy ugyan holttestét mindeddig nem találták meg, de minden esély megvan rá, hogy később előkerüljön. A alapvetően zord időjárás ellenére ugyanis a hegyen évről évre enyhül az idő, ami a gleccserek olvadásával jár.

Egy helyi serpa szerint emiatt – ahogy fogalmazott – a hegy egyre több áldozatát „adja vissza”.

Azaz az olvadó jégtakaró miatt egyre több holttest kerül elő, a korábbi évekből is. A Föld legmagasabb hegye eddig több mint 300 áldozatot szedett, közülük kétszáz test még mindig a hó alatt fekszik. Ugyanakkor csak tavaly 10 újonnan előkerült holttestet hoztak le a hegyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten
A holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg. A kutatás az időjárási körülmények javulásával drónok bevetésével folytatódhat.

Link másolása

Hétfő reggelre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait - írja a Blikk, ahol a felszerelésről készült képeket is meg lehet tekinteni.

A dzsekit és a sátort 6500 méter magasan, valamivel a 2. tábor felett találták meg, a holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy Szilárd miért hagyta pont ezen a szinten a felszerelését, mivel erről a helyről nem szoktak egyből csúcstámadásra indulni a hegymászók.

A Suhajda Szilárd utáni kutatás még nem ért véget, drónokat terveznek felküldeni, amint javulni fognak az időjárási körülmények.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk