SPORT

Djokovic nyert a bíróságon, de még így is kiutasíthatják Ausztráliából, ráadásul három évre

A szerb teniszező fellebbezése a vízumkérelme megtagadása ellen ugyan sikerrel járt, de a bevándorlási miniszter saját jogkörével élve még dönthet úgy, hogy Djokovicnak mennie kell, és akkor az Australian Open is ugrott számára.

Link másolása

Nyert a szövetségi körzeti bíróságon Novak Djokovic, miután az ügyvédei fellebbeztek az Ausztráliába való beutazásának megtagadása ellen - írja a Guardian.

Mint arról beszámoltunk, a világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokság miatt érkezett Melbourne-be, amelyen különengedéllyel indulhat el. Már ez is nagy felháborodást váltott ki Ausztráliában, mivel az Australian Openen elvárják a résztvevőktől, hogy be legyenek oltva a koronavírus ellen, Djokovic azonban minden valószínűség szerint nem kapott vakcinát. A különengedélyt a címvédő "akut egészségügyi problémájára" hivatkozva adták meg a tenisztorna szervezői, ám Djokovic még nekik se mutatta be azokat a papírokat, amelyek igazolnák orvosi felmentését az oltás alól. Mivel a melbourne-i repülőtéren sem tudta bizonyítani, hogy miért nem kapott oltást, a határőrség megtagadta a teniszező vízumkérelmét. Djokovicot előbb a repülőtéren zárták el egy szobában, utána pedig egy külvárosi karanténhotelbe került, miközben ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen.

A szövetségi körzeti bíróság most a vízumkérelem elutasításáról szóló döntést megsemmisítette, így elviekben elhárult az akadály a szerb klasszis Ausztráliában maradása elől. Azt is elrendelték, hogy Djokovicot azonnal ki kell engedni a bevándorlási őrizetből.

De hiába a bírósági döntés, még egyáltalán nem biztos, hogy a szerb sportoló maradhat Ausztráliában és elindulhat az idei első Grand Slam-tornán. A bírósági tárgyaláson ugyanis részt vett az ausztrál kormány jogtanácsosa, Christopher Tran is, aki elmondta, hogy

a bevándorlási miniszter fontolgatja, hogy saját jogkörével élve elutasítsa Djokovic vízumát. Ha valóban így dönt, azzal viszont három évre kitilthatja Ausztráliából a világelső teniszezőt.

Ehhez azonban a miniszternek meg kell győződnie arról, hogy van ok a vízum megtagadására. Jelen esetben az lehetne az ok, hogy Djokovic közegészségügyi veszélyt jelent, amiért nem oltatta be magát, ezért közérdek a vízum elutasítása.

A Guardiannek nyilatkozó bevándorlási jogi szakértő szerint a migrációs törvény szinte "isteni felhatalmazást" ad a miniszternek a vízumok visszavonására, hiszen megengedi, hogy minden eddigi történést figyelmen kívül hagyjon. Hangsúlyozta azt is, hogy

ez a döntés óriási politikai nyomással bír, hiszen ha ily módon utasítják el Djokovic vízumát, és ezzel három évre kitiltják Ausztráliából, az ország akár el is veszítheti emiatt a Grand Slam-torna rendezési jogát.

Az ilyen vízumelutasítás azonban nem gyakori, az ügy pedig a szakértő szerint mindenképp újra bíróság elé fog kerülni. Azt az ügyben eljáró bíró is jelezte, hogy a miniszter döntése ellen is lehet fellebbezni.

"A tét most inkább nőtt, mint csökkent" - fogalmazott a bíró.

A bírósági dokumentumokból kiderült, hogy Djokovic azért kért orvosi felmentést Ausztrália oltási követelményei alól, mert december közepén átesett a koronavírus-fertőzésen.

A jegyzőkönyv szerint a szerb sportoló azt sérelmezte a repülőtéri kihallgatásakor, hogy "nagyon kényelmetlen helyzetbe került", amikor az oltás alóli mentesség alátámasztását követelték tőle.

"Tehát jogilag 20 percet adnak nekem arra, hogy olyan további információkat próbáljak megadni, amelyekkel nem rendelkezem? Hajnali 4 órakor?" - idézi a jegyzőkönyv a teniszsztárt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Előkerültek a Suhajda Szilárdról készült utolsó fotók
Price Márton Péter május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal. Szerinte a hegymászó akkor „nagyon jó erőben” volt.

Link másolása

Előkerült az utolsó fotó, ami Suhajda Szilárdról készült a halála előtt, írja a Blikk. A hegymászó az útja során találkozott Price Márton Péterrel a Mount Everesten, akivel néhány közös fotót is készítettek.

Az Instagramra feltöltött fotók május 13-án készültek, vagyis tizenkét nappal Suhajda eltűnése előtt.

A 29 éves Price Márton Péter másnap legfiatalabb magyarként, oxigénpalackkal ért fel a Csomolungma csúcsára.

„Mentem felfelé, és nekem sok sikert kívánt a csúcsmászáshoz. Mondtam neki, hogy én is nagyon sok sikert kívánok neki, és akkor másszon, amikor mások is lesznek, annak ellenére, hogy serpa segítsége nélkül és oxigén nélkül mászik. Tényleg nagyon jó erőben volt” – mondta a Tényeknek a Londonban élő üzletember.

A Suhajda Szilárddal készült közös fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Megható üzenetet küldött Suhajda Szilárd felesége a férjét gyászolóknak
Legindi Tímea mindenkinek megköszönte, hogy elment a kedd esti búcsúztatóra a Szemlőhegyi-barlanghoz.

Link másolása

Rövid posztban köszönte meg Suhajda Szilárd felesége mindenkinek, hogy elment a kedd esti nyilvános búcsúztatóra. Legindi Tímea azt írta:

„Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is! Timi”

A hegymászónak május 25-én veszett nyoma nem sokkal a Mount Everest csúcsa alatt. A keresésére küldött mentőcsapat nem találta Suhajda Szilárdot, a serpák szerint a hegymászó biztosan életét vesztette a Hillary lépcső környékén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten
Egy serpa szerint a felmelegedés és az olvadás miatt egyre több mászó testét „adja vissza” a hegy.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, a család kérésére nem hozzák le a Mount Everestről Suhajda Szilárd holttestét, aki a múlt héten, csúcstámadás közben vesztette életét a hegyen.

A 40 éves magyar hegymászóval együtt idén már összesen tizenheten tűntek el a legendás hegyen. Ez egyébként minden idők legtragikusabb száma, ilyen sok áldozata nem volt még a nepáli csúcsnak az év ezen szakaszában.

Suhajda, aki oxigénpalack nélkül mászott, minden jel szerint agyi ödéma és fagyási sérülések miatt veszítette életét. A Bors most arról ír, hogy ugyan holttestét mindeddig nem találták meg, de minden esély megvan rá, hogy később előkerüljön. A alapvetően zord időjárás ellenére ugyanis a hegyen évről évre enyhül az idő, ami a gleccserek olvadásával jár.

Egy helyi serpa szerint emiatt – ahogy fogalmazott – a hegy egyre több áldozatát „adja vissza”.

Azaz az olvadó jégtakaró miatt egyre több holttest kerül elő, a korábbi évekből is. A Föld legmagasabb hegye eddig több mint 300 áldozatot szedett, közülük kétszáz test még mindig a hó alatt fekszik. Ugyanakkor csak tavaly 10 újonnan előkerült holttestet hoztak le a hegyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten
A holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg. A kutatás az időjárási körülmények javulásával drónok bevetésével folytatódhat.

Link másolása

Hétfő reggelre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait - írja a Blikk, ahol a felszerelésről készült képeket is meg lehet tekinteni.

A dzsekit és a sátort 6500 méter magasan, valamivel a 2. tábor felett találták meg, a holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy Szilárd miért hagyta pont ezen a szinten a felszerelését, mivel erről a helyről nem szoktak egyből csúcstámadásra indulni a hegymászók.

A Suhajda Szilárd utáni kutatás még nem ért véget, drónokat terveznek felküldeni, amint javulni fognak az időjárási körülmények.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk