hirdetés

SPORT

Cseh László: Lelki terrorban éltünk a Kőbánya SC-ben, ez nem kérdés

A tokiói olimpia után visszavonult úszó elmondta, milyen kemények voltak az edzések Turi György irányítása alatt, és ez milyen hatással volt rá.

Link másolása

hirdetés

A nyári tokiói olimpia után visszavonult Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy milyen fizikai és lelki nehézségeket élt meg úszókarrierje során, hogyan emlékezik vissza a Michael Phelpsszel való versengésére, és milyen az élete azóta, hogy már nem a medencében éli élete nagy részét.

Először arról beszélt, hogy most nem olyan szervezettséggel működik az élete, mint az elmúlt harminc év alatt szinte minden nap, de élvezi a szabadságot.

Az uszodától most próbál távolabb lépni, hogy könnyebb legyen az elválás, de már érzi, hogy idővel biztosan eljár majd úszni.

Most azonban, hogy nem edz rendszeresen, felszaladt rá pár kiló, de állítása szerint ez már aktív sportolói időszakában is gyakran előfordult vele, főleg az év végi ünnepekkor. Azt is elmondta, hogy már huszonéves kora óta őszül, ami inkább a genetikának köszönhető, mint a korának, csak ezt eddig azért nem láthattuk, mert kopaszra nyírta a fejét.

A sportoló arról is beszélt, hogy annak idején, amikor tovább kellett tanulnia, nem tudna még igazán, hogy mi akar lenni. Elkezdte ugyan egyetemi tanulmányait a Műszaki Egyetemen, de az úszás miatt rendre halasztott, többször passziváltatta az évet, hosszabb kimaradások után pedig többször újrafelvételizett. Közben szakot is váltott, de azt sem végezte még el.

Reméli, hogy esetleg még lesz lehetősége folytatni a tanulmányait ott, ahol abbahagyta, de most sem száz százalékig biztos abban, hogy műszaki menedzser lenne, így elképzelhető, hogy valami újat keres, ami jobban érdekli.

Szóba került korábbi edzője, Turi György is, aki több mint egy évtizeden át irányította az úszó felkészülését a versenyekre. Cseh Laci azt mondta, összességében úgy vélte, hogy az edző hozzáállása nem volt a legmodernebb. Amikor 2014-ben kiment két hétre Amerikába, ott is azt tapasztalta, hogy az edzéseken "kicsit" másképp működnek a dolgok, mint itthon, villámcsapásként nyilallt belé a felismerés, hogy váltania kell.

hirdetés

Amikor otthagyta Turi Györgyöt, Törökbálintra került "egy remek uszodába és közösségbe", ahol kiütköztek azok a traumák, amiket a hosszú évek alatt elszenvedett és benne ragadtak, mert magába zárta. Mint mondta, letörve járt edzésre, mert a korábbi klubjában megszokta, hogy az edzés "az valami olyan dolog, amit nem feltétlenül lehet maradéktalanul végrehajtani".

"A Kőbánya SC-ben az egész edzés arról szólt, hogy talán, éppenhogy meg tudjuk csinálni azt, amit előírtak, amit a medence partjáról elvártak tőlünk. Kimondott célként fogalmazódott meg az, hogy meg kell törni a versenyzőt. Ez többször el is hangzott az edző szájából. 29 évesen Plagányi Zsoltnál tanultam meg, hogy előfordul, hogy nem úgy megy egy edzés, ahogy azt eltervezzük, de attól még nem dől össze a világ, az nem tragédia"

- emlékezett vissza.

Arról is őszintén beszélt, hogy hogyan hajtották és büntették az úszókat az edzők, ha nem úgy teljesítettek, ahogy ők elvárták.

"Akkor jött az ordibálás, a büntetés. Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés. Emlékszem, rengetegszer ültünk úgy a padon a délutáni edzés előtt, hogy már előre feladtuk lélekben. Mert reggel annyira kihajtottuk magunkat, hogy délután már semmi esélyünk nem maradt az elvártak szerint teljesíteni a penzumot. Tök idegben ültünk a vízparton és azt találgattuk, vajon mit fogunk úszni, és hogy fogjuk azt túlélni? Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében. Ha nem lett volna cél, hogy az edző megtörjön minket, miért csinálta volna?"

- részletezte.

Elmondása szerint Turi György - aki szerinte egy alternatív világban él - azt a szemléletet vallotta, hogy ha sikerül megtörni a versenyzőt, onnantól kezdve nem lesz önálló gondolata, és gondolkodás nélkül csak azt csinálja, amit ő mond neki. "Ha megtörik, teljesen átadja magát, és csak így lehet a maximális teljesítményt kihozni belőle, így lehet biztosan eredményt elérni." Cseh Laci viszont úgy véli, hogy normál esetben nem kellene félni az edzőtől, hiszen annak együttműködő partnere kellene lennie a sportolónak.

Mint mondta, el kellett telnie egy kis időnek, mire "lelkileg átírta magában a régi beidegződéseket, programokat, amik mélyen belé égtek", és rájött, hogy ott senki "nem akarja a halálát", nem akarja azt, hogy sírva fakadjon a medencében.

Természetesen Michael Phelps is szóba került, hiszen ő volt Cseh Laci példaképe, a motivátora, hiszen mindig őt akarta legyőzni, ő sarkallta folyamatosan arra, hogy még jobb legyen. Ugyanakkor azt mondta, hogy sokáig inkább az olimpiai aranyérmet kergette, nem is amerikai ellenfelét, mert az élt benne, hogy "az az igazi, a minden, aki olimpiai bajnok". Pár évvel ezelőttig még fájlalta, hogy neki ezt végül nem sikerült elérni, most azonban már másképp vélekedik erről.

"2019-ben kezdtem rájönni, olimpiai aranyérem nélkül is van élet a Földön. Persze, érmeket osztunk, amelyek rangsorolnak végső soron. De az, hogy valaki olimpiai bajnok, az nem jelenti azt, hogy sokkal többet tett a sikerért, mint a 16. Az első és a 16. között szemernyi különbség sincs felkészülés tekintetében. Rengetegen járják végig ugyanazt az utat, csak van, aki egy kicsit tehetségesebb, van, akinek jókor és jobban jön ki a lépés, van akinek rossz napja, pechje van, a másik meg éppen aznap szerencsésebb"

- magyarázta.

Azt is hozzátette, hogy nem cserélné el négy ezüst- és két olimpiai bronzérmét egyetlen aranyra, mert szerinte ettől nem változna meg az élete. Azt mondta, régen sem cserélte volna el, csak a korábbi énje úgy gondolta, egy olimpiai arany mindenképp szükséges ahhoz, hogy normálisan tudjon élni.

"Az olimpián odajött hozzám pár ember. Az olimpiai bajnok kínai srác nyilvánosan meghajolt előttem. Úgy könyvelnek el, mint minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszóját. Nagyon jó érzés mindez, és segít abban, hogy el tudjam magam helyezni az úszás terében. Hogy kicsit jobban értékeljem azt a rengeteg eredményt, amit elértem"

- mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Felbosszantotta egy újságíró, ezért kiposztolta fizetési igazolását Gerard Piqué
A nehéz anyagi helyzetben lévő Barcelona védője ezzel a bérezésével kapcsolatos pletykákat akarta eloszlatni.

Link másolása

hirdetés

Súlyos anyagi gondokkal küzd a spanyol első osztály egyik sztárfutballcsapata, a Barcelona: eddig mintegy 1,35 milliárd eurós (több mint 484 milliárd forintnyi) adósságot halmoztak fel.

Erről a klubot jól ismerő Lluís Canut sportújságíró úgy nyilatkozott: ugyan nehéz anyagi helyzetben van a klub, a világbajnok védő, Gerard Piqué mégis 28 millió eurót keres évente. A klub reagált a vádakra, rosszindulatúnak nevezve azokat, miután a nehéz helyzetben lévő csapat tagjai beleegyeztek, hogy jelentős mértékben csökkentsék a fizetésüket.

A 34 éves Piqué egészen szokatlan módját választotta a visszavágásnak: nyilvánossá tette a Twitteren féléves fizetésének igazolását.

E szerint 2,32 millió eurót kapott, ami 4,64 millió körüli éves bért jelent.

Ez persze nem csekély összeg, de sokkal kevesebb, mint amennyit Canut állít, és messze elmarad egy sztárcsapatban játszó klasszis focista fizetésétől. A felháborodott futballista tweetjében többek között azt írta az újságírónak: „Legyen egy kicsit tisztelettudó.”

hirdetés

A Barcelona jelenleg a spanyol La Liga ötödik helyén áll, 15 ponttal lemaradva a éllovas Real Madridtól.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
Szoboszlai Dominik értékesebb, mint Messi vagy Ronaldo a Sporttudományok Nemzetközi Központja szerint
Egy algoritmus állítja fel a rangsort különféle kritériumok alapján, a két aranylabdás elsősorban a kora miatt az első százba sem került be.

Link másolása

hirdetés

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) egy algoritmus segítségével minden évben kiszámolja, ki számít a világ legdrágább futballistájának. A rangsor kialakulásánál többek között figyelembe veszik a játékosok életkorát, a lejátszott meccsek számát, a jelenlegi szerződések feltételeit, a játékos gazdasági potenciálját – számol be a Player.hu.

Tavaly júniusban a CIES szerint a Manchester City játékosa, Phil Foden volt a világ legértékesebb játékosa, az angol most a második, 152,6 millió eurós becsült értékkel. Az első pedig a Real Madrid brazil támadója, Vinícius Júnior, őt 166,4 millió euróra értékeli a szervezet. A harmadik helyre Erling Haaland (142,5) futott be.

Mivel az érték számításánál erősen nyom a latban a játékosok életkora, értelemszerűen idősebb sztárok nem értek oda a lista elejére. Így nem fért még a legjobb százba sem a két aranylabdás klasszis, a portugál Cristiano Ronaldo és az argentin Lionel Messi.

Ott van azonban az 59. helyen a Lipcse középpályása, a 21 éves Szoboszlai Dominik, aki a CIES szerint jelenleg 66 millió eurót ér.

Ezzel egyébként egyszersmind a Bundesliga 12. legértékesebb játékosának számít.

A teljes listát EZEN A LINKEN lehet böngészni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Tóth Tímea legyőzte a rákot: „Én ezennel gyógyultnak nyilvánítom magam”
A korábbi válogatott kézilabdázónál tavaly tavasszal diagnosztizálták a betegséget, most elmondta, hogy már túl van az utolsó kemoterápiás kezelésén.

Link másolása

hirdetés

Tóth Tímea tavaly augusztusban osztotta meg a világgal, hogy rosszindulatú melldaganattal küzd. Februárban talált csomót a mellében, áprilisban pedig megkapta a lesújtó diagnózist. Utána kétszer műtötték, majd megkezdte a kemoterápiás kezelést.

"Jól vagyok, erős vagyok, lesznek gyengébb pillanataim, de a sport megtanított küzdeni, viselni a terheket. A szeretteim és a legjobb szakemberek mellettem vannak, tehát minden rendben van és lesz is!" - írta akkor Facebook-oldalán a 40 éves, már visszavonult sportoló.

Az új évet viszont egy örömhírrel indította: decemberben megkapta az utolsó kemoterápiát, és bár még vár rá műtét és gyógyszeres kezelés is, ő már gyógyultnak nyilvánítja magát.
"Február 22-én kiderült, hogy csomó van a mellemben… December 14-én megkaptam az utolsó kemoterápiás kezelésemet, és megszólaltathattam azt a bizonyos harangot a folyosón! Sírtam, az én Szerelmem ott volt velem, és végig az úton, ami így sokkal könnyebb volt. Hosszú és rögös utat jártam be, volt benne minden, fájdalom, félelem, csalódottság, szomorúság, düh, harag, rosszullét, gyengeség, megértés, szeretet, elfogadás és rengeteg munka, saját magamon…

Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni a támogatását, szeretetét, szakmai munkáját!!! Hálás vagyok mindenkinek!

Kiemelni a férjemen és a családomon kívül nem fogok senkit, mert biztos kimaradna valaki! Hála és köszönet mindenért!

Én ezennel gyógyultnak nyilvánítom magam! Persze lesz még műtétem és van gyógyszeres kezelésem 5 évig, lesznek kontrollvizsgálatok, mellyel együtt kell élnem életem végéig, de megteszek mindent, hogy az életem ne a betegségről szóljon… Tehát ha esetleg nem láttok a tévében, nincs gond, nem kell rosszra gondolni, Jól vagyok! (Január végén műtenek…) Most még kopasz vagyok, mert két ünnep között levágtuk, hogy egészséges szép hajam legyen, nő rendesen.

Amit tudatosítani szeretnék, jól vagyo,k és ebben a felfogásban élem az életemet a jövőben is! Fejlődöm és megyek tovább az utamon! Büszke vagyok magamra, ahogy ezt a 10 hónapot végigcsináltam... Sokat tanultam belőle, főként saját magamról, és persze azt, hogy mi is igazán fontos au életben… Köszönöm, hogy velem voltatok, és azt, hogy Velem vagytok! Szeretet és Ölelés mindenkinek!" - írta friss Facebook-bejegyzésében a korábbi kézilabdázó.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
Nem engedik be Novak Djokovicot Ausztráliába, ahol óriási a felháborodás amiatt, hogy indulhat az Australian Openen
A világelső teniszező nagy valószínűség szerint nincs beoltva, de külön engedéllyel részt vehet az ausztrál Grand Slam-tornán. Egyelőre azonban a repülőtérről sem jutott ki, gond lehet a vízumával.

Link másolása

hirdetés

Egyelőre nem akarják beengedni Ausztráliába Novak Djokovicot, aki az ausztrál nyílt teniszbajnokság miatt utazott Melbourne-be.

A The Age ausztrál lap beszámolója szerint

a világelső teniszező ottani idő szerint szerdán késő este érkezett meg repülővel, ott azonban a határőrök feltartóztatták, jelenleg egy reptéri szobában tartózkodik, és legalább reggel ötig ott is kell maradnia. Édesapja a szerb médiának azt nyilatkozta, hogy fiát elkülönítették a csapatától, egyedül van a szobájában, amit őrök őriznek, és senki sem mehet be hozzá.

Djokovic Ausztráliába érkezése egyébként már önmagában felháborodást váltott ki az ország lakosai körében, mivel a szerb sportoló annak ellenére elindulhat az Australian Openen, hogy nagy valószínűség szerint nem rendelkezik koronavírus elleni oltással. Márpedig a tenisztorna minden résztvevőjétől elvárják, hogy legyen beoltva. Djokovic eddig nem volt hajlandó elárulni, hogy kapott-e már oltást, de mivel korábban többször is a vakcina ellen beszélt, sejthető, hogy nem adatta be magának.

Az Australian Open szervezői végül külön engedélyt adtak neki az indulásra, indoklásuk szerint a szerb klasszis akut egészségügyi problémája miatt.

Az ausztrálok azért háborodtak fel ezen, mert az országban szigorú korlátozások voltak és vannak is érvényben a járvány fékezése érdekében, a lakosság nagy része pedig már kétszeresen is be van oltva. A szervezők döntésén még a miniszterelnök, Scott Morrison is kiakadt, ki is jelentette, hogy ha Djokovic nem mutat be bizonyítékot arra, miért nem kaphat oltást, kitessékelik az országból. Victoria állam sportminisztere pedig azt mondta, hogy szigorú egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá a szerb sportolót, ha Melbourne-be érkezik.

A The Age egy szövetségi kormányzati forrásra hivatkozva azt írja,

hirdetés
Djokovicot azért tartják a reptéren, mert kérdéses, hogy rendelkezik-e olyan megfelelő dokumentumokkal, amelyekkel igazolni tudja, hogy miért kapott különengedélyt.

Ugyanakkor az is felmerült a lap szerint, hogy a 20-szoros Grand Slam-győztes olyan vízummal próbált meg belépni az országba, amely nem engedélyezi az oltatlanság miatti orvosi felmentést.

Mint írják, a határőrség azt kérte Victoria államtól, hogy engedélyezzék Djokovic belépését, a regionális kormány azonban a szövetségi hatóságokra bízta a döntést, amelyek elutasították a kérelmet.

Az állam sportminisztere késő este a Twitteren kijelentette, hogy nem támogatják Novak Djokovic egyéni vízumkérelmét az Australian Openen való részvételhez. "Két pontban mindig is egyértelműek voltunk: a vízum jóváhagyása a szövetségi kormány dolga, az orvosi mentesség pedig az orvosoké.”

Hasonlóan egyértelműen fogalmazott a belügyminiszter is korábban, amikor kijelentette, hogy minden Ausztráliába belépni kívánó személynek meg kell felelnie a szigorú követelményeknek. "Bár a victoriai kormány és a Tennis Australia engedélyezheti, hogy egy oltatlan játékos részt vegyen az Australian Openen, az ország kormánya be fogja tartani a követelményeket az ausztrál határon" - szögezte le.

Az ország és Victoria állam álláspontja tehát az, hogy Djokovicnak egyrészt el kell mondania, hogy be van-e oltva a koronavírus ellen, vagy nem. Ha nem, akkor pedig megfelelő bizonyítékkal kell szolgálnia arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg a vakcinát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: