SPORT
A Rovatból
hirdetés

Cseh László: Lelki terrorban éltünk a Kőbánya SC-ben, ez nem kérdés

A tokiói olimpia után visszavonult úszó elmondta, milyen kemények voltak az edzések Turi György irányítása alatt, és ez milyen hatással volt rá.

Link másolása

A nyári tokiói olimpia után visszavonult Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy milyen fizikai és lelki nehézségeket élt meg úszókarrierje során, hogyan emlékezik vissza a Michael Phelpsszel való versengésére, és milyen az élete azóta, hogy már nem a medencében éli élete nagy részét.

Először arról beszélt, hogy most nem olyan szervezettséggel működik az élete, mint az elmúlt harminc év alatt szinte minden nap, de élvezi a szabadságot.

Az uszodától most próbál távolabb lépni, hogy könnyebb legyen az elválás, de már érzi, hogy idővel biztosan eljár majd úszni.

Most azonban, hogy nem edz rendszeresen, felszaladt rá pár kiló, de állítása szerint ez már aktív sportolói időszakában is gyakran előfordult vele, főleg az év végi ünnepekkor. Azt is elmondta, hogy már huszonéves kora óta őszül, ami inkább a genetikának köszönhető, mint a korának, csak ezt eddig azért nem láthattuk, mert kopaszra nyírta a fejét.

A sportoló arról is beszélt, hogy annak idején, amikor tovább kellett tanulnia, nem tudna még igazán, hogy mi akar lenni. Elkezdte ugyan egyetemi tanulmányait a Műszaki Egyetemen, de az úszás miatt rendre halasztott, többször passziváltatta az évet, hosszabb kimaradások után pedig többször újrafelvételizett. Közben szakot is váltott, de azt sem végezte még el.

Reméli, hogy esetleg még lesz lehetősége folytatni a tanulmányait ott, ahol abbahagyta, de most sem száz százalékig biztos abban, hogy műszaki menedzser lenne, így elképzelhető, hogy valami újat keres, ami jobban érdekli.

Szóba került korábbi edzője, Turi György is, aki több mint egy évtizeden át irányította az úszó felkészülését a versenyekre. Cseh Laci azt mondta, összességében úgy vélte, hogy az edző hozzáállása nem volt a legmodernebb. Amikor 2014-ben kiment két hétre Amerikába, ott is azt tapasztalta, hogy az edzéseken "kicsit" másképp működnek a dolgok, mint itthon, villámcsapásként nyilallt belé a felismerés, hogy váltania kell.

Amikor otthagyta Turi Györgyöt, Törökbálintra került "egy remek uszodába és közösségbe", ahol kiütköztek azok a traumák, amiket a hosszú évek alatt elszenvedett és benne ragadtak, mert magába zárta. Mint mondta, letörve járt edzésre, mert a korábbi klubjában megszokta, hogy az edzés "az valami olyan dolog, amit nem feltétlenül lehet maradéktalanul végrehajtani".

"A Kőbánya SC-ben az egész edzés arról szólt, hogy talán, éppenhogy meg tudjuk csinálni azt, amit előírtak, amit a medence partjáról elvártak tőlünk. Kimondott célként fogalmazódott meg az, hogy meg kell törni a versenyzőt. Ez többször el is hangzott az edző szájából. 29 évesen Plagányi Zsoltnál tanultam meg, hogy előfordul, hogy nem úgy megy egy edzés, ahogy azt eltervezzük, de attól még nem dől össze a világ, az nem tragédia"

- emlékezett vissza.

Arról is őszintén beszélt, hogy hogyan hajtották és büntették az úszókat az edzők, ha nem úgy teljesítettek, ahogy ők elvárták.

"Akkor jött az ordibálás, a büntetés. Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés. Emlékszem, rengetegszer ültünk úgy a padon a délutáni edzés előtt, hogy már előre feladtuk lélekben. Mert reggel annyira kihajtottuk magunkat, hogy délután már semmi esélyünk nem maradt az elvártak szerint teljesíteni a penzumot. Tök idegben ültünk a vízparton és azt találgattuk, vajon mit fogunk úszni, és hogy fogjuk azt túlélni? Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében. Ha nem lett volna cél, hogy az edző megtörjön minket, miért csinálta volna?"

- részletezte.

Elmondása szerint Turi György - aki szerinte egy alternatív világban él - azt a szemléletet vallotta, hogy ha sikerül megtörni a versenyzőt, onnantól kezdve nem lesz önálló gondolata, és gondolkodás nélkül csak azt csinálja, amit ő mond neki. "Ha megtörik, teljesen átadja magát, és csak így lehet a maximális teljesítményt kihozni belőle, így lehet biztosan eredményt elérni." Cseh Laci viszont úgy véli, hogy normál esetben nem kellene félni az edzőtől, hiszen annak együttműködő partnere kellene lennie a sportolónak.

Mint mondta, el kellett telnie egy kis időnek, mire "lelkileg átírta magában a régi beidegződéseket, programokat, amik mélyen belé égtek", és rájött, hogy ott senki "nem akarja a halálát", nem akarja azt, hogy sírva fakadjon a medencében.

Természetesen Michael Phelps is szóba került, hiszen ő volt Cseh Laci példaképe, a motivátora, hiszen mindig őt akarta legyőzni, ő sarkallta folyamatosan arra, hogy még jobb legyen. Ugyanakkor azt mondta, hogy sokáig inkább az olimpiai aranyérmet kergette, nem is amerikai ellenfelét, mert az élt benne, hogy "az az igazi, a minden, aki olimpiai bajnok". Pár évvel ezelőttig még fájlalta, hogy neki ezt végül nem sikerült elérni, most azonban már másképp vélekedik erről.

"2019-ben kezdtem rájönni, olimpiai aranyérem nélkül is van élet a Földön. Persze, érmeket osztunk, amelyek rangsorolnak végső soron. De az, hogy valaki olimpiai bajnok, az nem jelenti azt, hogy sokkal többet tett a sikerért, mint a 16. Az első és a 16. között szemernyi különbség sincs felkészülés tekintetében. Rengetegen járják végig ugyanazt az utat, csak van, aki egy kicsit tehetségesebb, van, akinek jókor és jobban jön ki a lépés, van akinek rossz napja, pechje van, a másik meg éppen aznap szerencsésebb"

- magyarázta.

Azt is hozzátette, hogy nem cserélné el négy ezüst- és két olimpiai bronzérmét egyetlen aranyra, mert szerinte ettől nem változna meg az élete. Azt mondta, régen sem cserélte volna el, csak a korábbi énje úgy gondolta, egy olimpiai arany mindenképp szükséges ahhoz, hogy normálisan tudjon élni.

"Az olimpián odajött hozzám pár ember. Az olimpiai bajnok kínai srác nyilvánosan meghajolt előttem. Úgy könyvelnek el, mint minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszóját. Nagyon jó érzés mindez, és segít abban, hogy el tudjam magam helyezni az úszás terében. Hogy kicsit jobban értékeljem azt a rengeteg eredményt, amit elértem"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Novák Katalin is részt vett a Vivicittá futófesztivál félmaratoni versenyén
A félmaratont Sós Barnabás nyerte, 1:10:14 óra alatt teljesítette a 21 kilométeres távot. A nőknél a csömöri Virág-Erdélyi Zsófia lett az első.

Link másolása

Sós Barnabás nyerte a félmaratont a 37. Telekom Vivicittá futófesztiválon,

amelyet szombaton és vasárnap rendeztek margitszigeti központtal.

A szervező Budapest Sportiroda honlapja szerint a Margitszigeti AC sportolója 1:10:14 óra alatt teljesítette a 21 kilométeres távot. A nőknél a csömöri Virág-Erdélyi Zsófia lett az első.

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök is futott a futófesztivál félmaratoni versenyén.

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója korábbi elmondása szerint a koronavírus-járványt követően újraindult a "futóturizmus", ugyanis előzetesen 72 országból 1350 futó jelezte érkezését, köztük háromszázan Szerbiából. A szervezők összesen több mint tízezer résztvevőt vártak a hagyományos rendezvényre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Lewis Hamilton mentális gondokkal küzd, a visszavonulást fontolgathatja
Nem úgy alakul a szezon, ahogy a Mercedes és Hamilton tervezte. A hétszeres világbajnok gyakran küzd azért, hogy pozitív maradjon.

Link másolása

„Mentális és érzelmi” problémáiról posztolt csütörtökön az Instagramon Lewis Hamilton - írja a The Sun. A Forma-1 hétszeres világbajnoka úgy fogalmazott: „máris nagyon kemény ez az év”, de nem adja fel, bár „a folytatás folyamatos küzdelmet igényel”.

A 103 futamgyőzelemmel rekorder pilóta megjegyzi, hogy „bizonyos napokon nehéz pozitívnak maradni”. A 37 éves versenyző ezzel a Mercedes csalódást keltő szezonkezdésére utalhatott: a zsinórban nyolc konstruktőri világbajnoki címet szerző istálló Bahreinben csak a Red Bullok kiesése miatt jutott dobogóra, Szaúd-Arábiában pedig már az edzés első szakaszában kiesett a brit versenyző, végül pedig a tizedik lett a versenyen.

A rajongók közül sokan attól tartanak, hogy Hamilton a tegnapi poszttal a visszavonulását készíti elő. Idén a csapata eddig egyáltalán nincs versenyben a mezőnyből kiemelkedő Ferrarival és a Red Bullokkal. A brit versenyző ráadásul szinte biztosan nem heverte még ki, hogy a tavalyi szezonban az utolsó körben vesztette el a világbajnoki címet Max Verstappennel szemben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Liu Shaoang triplázott és összetettben is nyert a világbajnokságon
Liu Shaoang 500 és 1500 méter után 1000 méteren is győzött, és megvédte címét összetettben is. A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző ilyen sikeresen szerepelt a vb-n.

Link másolása

Liu Shaoang az 500 és az 1500 után 1000 méteren is győzött vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán,

így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, egyúttal megvédte címét összetettben is.

A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző ilyen sikeresen szerepelt a vb-n. Legutóbb húsz éve - éppen Montrealban - a dél-koreai Kim Tong Szungnak sikerült az a bravúr a férfi mezőnyben, hogy mindhárom számban és összetettben is diadalmaskodott, ahogy most Liu Shaoang. Összetettben 12 év elteltével sikerült valakinek a címvédés, ez 2010-ben a dél-koreai Li Ho Szuknak jött össze a férfiak között.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki mind a 13 futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása ötödik és hatodik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre.

A negyeddöntő magyar szempontból rendkívül szerencsésen alakult, ugyanis először Nógrádi Bence úgy jutott tovább, hogy a hajrára lemaradt riválisairól, de egy bukásban hárman is elestek előtte, így végül az elődöntőt érő második pozícióban ért célba. Az utolsó futamban Jászapáti Péter együtt szerepelt Liu Shaoanggal, utóbbi öt körrel a vége előtt állt az élre, megőrizve százszázalékos mérlegét a mostani vb-n. Azonban az utolsó helyen korcsolyázó fiatal versenyző is örülhetett, mert Sjinkie Knegt szabálytalansága nyomán ketten elestek, a hollandot pedig kizárták, azaz ő is második lett.

Az elődöntőben folytatódott a Ferencváros 24 éves versenyzőjének egyszemélyes show-ja. A táv elején a hatfős mezőny legvégére sorolt be, majd játszi könnyedséggel egyesével előzte meg riválisait, így megőrizte makulátlan mérlegét a kanadai városban. A vele együtt korcsolyázó Nógrádi Bence ötödikként ért célba, azaz a kisdöntőre kvalifikálta magát, ahogy a másik elődöntőben szintén ötödik Jászapáti Péter is.

A finálé sem jelentett kihívást Liu Shaoangnak, aki öt körrel a vége előtt vette át a vezetést. Mögötte két dél-koreai "utazott", de látszott rajtuk, tisztában vannak a különbséggel, ezért meg sem próbálták megelőzni, sokkal inkább hátrafele tekintgettek, hogy védjék a saját pozíciójukat és érmüket. A kisdöntőben Nógrádi és Jászapáti nem tudott beleszólni a jobb helyezések sorsába, így kilencedik és tizedik helyen zártak.

A nyolcfős, 3000 méteres szuperdöntőt - mivel végső sikerét már matematikailag bebiztosította - csak békés tempóban végigkorizta Liu Shaoang. Az ezüstöt a futamot megnyerő kanadai Pascal Dion szerezte meg, így ez volt az első egyéni futam a férfiaknál, amelyben nem elsőként haladt át a célvonalon a magyar világklasszis. Nógrádi 19., Jászapáti Péter 20. helyen végzett összetettben.

A nők 1000 méteres versenyében a két magyar, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt. Előbbi próbált elöl helyezkedni, rövid ideig élen is korcsolyázott, míg utóbbi a futam elejétől a végéig az utolsó, ötödik helyen haladt. Jászapátit a német Anna Seidel úgy előzte meg, hogy ütköztek, s a szegedi versenyző járt pórul, mert hátracsúszott a negyedik pozícióba. Onnan ugyan feljött a harmadik helyre a holland Yara van Kerkhof visszaelőzésével, de a zsűri szabálytalannak találta a manővert, ezért kizárta Jászapátit, aki így időeredményében sem bízhatott a továbbjutást illetően. Kónya 16., Jászapáti pedig 19. lett.

A női fináléban Csoj Min Dzsong a szokásos taktikáját alkalmazva diadalmaskodott: a hajrában előzte meg a hazai közönség előtt szereplő Kim Boutint. Csoj ezen a távon harmadszor nyert. A szoros összetett állás miatt kiélezett volt a 3000 méteres szuperdöntő is, de a sorrend ugyanez lett, így a 23 éves dél-koreai versenyző 15. vb-aranyát nyerte, összetettben negyedszer lett első, míg kanadai riválisa így mindhárom távon és összetettben is másodikként zárt ezen a vb-n, tíz vb-érméből pedig egy sem arany. Az összetettben Jászapáti 12., Kónya 21. lett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Sértegetés, szitkozódás, megvillanó bicskák – A jégkorongszövetség elnöke kitálalt a sportban zajló háborúról
A Fradi-Csíkszereda hokidöntőt ma 17:15-kor folytatják a Tüskecsarnokban.

Link másolása

A külső szemlélők eddig nem is sejthették, hogy milyen harcok dúlnak a színfalak mögött az Erste Liga néven futó jégkorongbajnokságban. Most azonban a jégkorongszövetség elnöke, Such György megszólalt, és meglepő részleteket osztott meg a „magyar-székely jégkorongháborúról” – írja a 444.hu.

Such azután szólalt meg, hogy egy durva szabálytalanság miatt eltiltották a Ferencváros egyik kulcsjátékosát, mire a Fradi megjegyezte, hogy Csíkszeredában „a csapatunk tagjai és szurkolói immáron évek óta folyamatos verbális és időnként fizikai inzultusnak vannak kitéve”.

Az elnök elmondta, hogy eddig sok esetben elrejtette a konfliktusokat, de most már elege lett.

„Elnökségem alatt folyamatosan és rendszeresen kellett a színfalak mögött konfliktusokat, vitákat kezelnem. (...) Úgy gondolom, most jött el az a pont, hogy nyilvánosan is meg kell szólalnom. Az MJSZ elnökeként nem mehetek el szó nélkül amellett, ami zajlik. A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat”

– nyilatkozta. Majd megosztott néhány egészen meghökkentő részletet.

„Csíkszeredában nem először fordul elő, hogy mind a mérkőzések alatt, mind utánuk egyes szurkolók a vendégcsapat játékosait és munkatársait vegzálják. (...) A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. Semmi nem indokolhat ilyen magatartást, illetve az ilyen viselkedés mentegetését. De ugyanígy elítélendő, amikor egy Fradi-játékos bemutat a szeredai B-középnek, vagy lerománozza a székely szurkolótábort, és ennek nincs következménye az edző és a klub részéről”

– tette hozzá. Végül hitet tett amellett, hogy fenntartható a jégkorongos közeg pozitív hangulata, a „balhémentesség”, emellett pedig fontos építeniük a családbarát imidzset.


Link másolása
KÖVESS MINKET: