SPORT
A Rovatból

Cseh László: Lelki terrorban éltünk a Kőbánya SC-ben, ez nem kérdés

A tokiói olimpia után visszavonult úszó elmondta, milyen kemények voltak az edzések Turi György irányítása alatt, és ez milyen hatással volt rá.

Link másolása

A nyári tokiói olimpia után visszavonult Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy milyen fizikai és lelki nehézségeket élt meg úszókarrierje során, hogyan emlékezik vissza a Michael Phelpsszel való versengésére, és milyen az élete azóta, hogy már nem a medencében éli élete nagy részét.

Először arról beszélt, hogy most nem olyan szervezettséggel működik az élete, mint az elmúlt harminc év alatt szinte minden nap, de élvezi a szabadságot.

Az uszodától most próbál távolabb lépni, hogy könnyebb legyen az elválás, de már érzi, hogy idővel biztosan eljár majd úszni.

Most azonban, hogy nem edz rendszeresen, felszaladt rá pár kiló, de állítása szerint ez már aktív sportolói időszakában is gyakran előfordult vele, főleg az év végi ünnepekkor. Azt is elmondta, hogy már huszonéves kora óta őszül, ami inkább a genetikának köszönhető, mint a korának, csak ezt eddig azért nem láthattuk, mert kopaszra nyírta a fejét.

A sportoló arról is beszélt, hogy annak idején, amikor tovább kellett tanulnia, nem tudna még igazán, hogy mi akar lenni. Elkezdte ugyan egyetemi tanulmányait a Műszaki Egyetemen, de az úszás miatt rendre halasztott, többször passziváltatta az évet, hosszabb kimaradások után pedig többször újrafelvételizett. Közben szakot is váltott, de azt sem végezte még el.

Reméli, hogy esetleg még lesz lehetősége folytatni a tanulmányait ott, ahol abbahagyta, de most sem száz százalékig biztos abban, hogy műszaki menedzser lenne, így elképzelhető, hogy valami újat keres, ami jobban érdekli.

Szóba került korábbi edzője, Turi György is, aki több mint egy évtizeden át irányította az úszó felkészülését a versenyekre. Cseh Laci azt mondta, összességében úgy vélte, hogy az edző hozzáállása nem volt a legmodernebb. Amikor 2014-ben kiment két hétre Amerikába, ott is azt tapasztalta, hogy az edzéseken "kicsit" másképp működnek a dolgok, mint itthon, villámcsapásként nyilallt belé a felismerés, hogy váltania kell.

Amikor otthagyta Turi Györgyöt, Törökbálintra került "egy remek uszodába és közösségbe", ahol kiütköztek azok a traumák, amiket a hosszú évek alatt elszenvedett és benne ragadtak, mert magába zárta. Mint mondta, letörve járt edzésre, mert a korábbi klubjában megszokta, hogy az edzés "az valami olyan dolog, amit nem feltétlenül lehet maradéktalanul végrehajtani".

"A Kőbánya SC-ben az egész edzés arról szólt, hogy talán, éppenhogy meg tudjuk csinálni azt, amit előírtak, amit a medence partjáról elvártak tőlünk. Kimondott célként fogalmazódott meg az, hogy meg kell törni a versenyzőt. Ez többször el is hangzott az edző szájából. 29 évesen Plagányi Zsoltnál tanultam meg, hogy előfordul, hogy nem úgy megy egy edzés, ahogy azt eltervezzük, de attól még nem dől össze a világ, az nem tragédia"

- emlékezett vissza.

Arról is őszintén beszélt, hogy hogyan hajtották és büntették az úszókat az edzők, ha nem úgy teljesítettek, ahogy ők elvárták.

"Akkor jött az ordibálás, a büntetés. Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés. Emlékszem, rengetegszer ültünk úgy a padon a délutáni edzés előtt, hogy már előre feladtuk lélekben. Mert reggel annyira kihajtottuk magunkat, hogy délután már semmi esélyünk nem maradt az elvártak szerint teljesíteni a penzumot. Tök idegben ültünk a vízparton és azt találgattuk, vajon mit fogunk úszni, és hogy fogjuk azt túlélni? Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében. Ha nem lett volna cél, hogy az edző megtörjön minket, miért csinálta volna?"

- részletezte.

Elmondása szerint Turi György - aki szerinte egy alternatív világban él - azt a szemléletet vallotta, hogy ha sikerül megtörni a versenyzőt, onnantól kezdve nem lesz önálló gondolata, és gondolkodás nélkül csak azt csinálja, amit ő mond neki. "Ha megtörik, teljesen átadja magát, és csak így lehet a maximális teljesítményt kihozni belőle, így lehet biztosan eredményt elérni." Cseh Laci viszont úgy véli, hogy normál esetben nem kellene félni az edzőtől, hiszen annak együttműködő partnere kellene lennie a sportolónak.

Mint mondta, el kellett telnie egy kis időnek, mire "lelkileg átírta magában a régi beidegződéseket, programokat, amik mélyen belé égtek", és rájött, hogy ott senki "nem akarja a halálát", nem akarja azt, hogy sírva fakadjon a medencében.

Természetesen Michael Phelps is szóba került, hiszen ő volt Cseh Laci példaképe, a motivátora, hiszen mindig őt akarta legyőzni, ő sarkallta folyamatosan arra, hogy még jobb legyen. Ugyanakkor azt mondta, hogy sokáig inkább az olimpiai aranyérmet kergette, nem is amerikai ellenfelét, mert az élt benne, hogy "az az igazi, a minden, aki olimpiai bajnok". Pár évvel ezelőttig még fájlalta, hogy neki ezt végül nem sikerült elérni, most azonban már másképp vélekedik erről.

"2019-ben kezdtem rájönni, olimpiai aranyérem nélkül is van élet a Földön. Persze, érmeket osztunk, amelyek rangsorolnak végső soron. De az, hogy valaki olimpiai bajnok, az nem jelenti azt, hogy sokkal többet tett a sikerért, mint a 16. Az első és a 16. között szemernyi különbség sincs felkészülés tekintetében. Rengetegen járják végig ugyanazt az utat, csak van, aki egy kicsit tehetségesebb, van, akinek jókor és jobban jön ki a lépés, van akinek rossz napja, pechje van, a másik meg éppen aznap szerencsésebb"

- magyarázta.

Azt is hozzátette, hogy nem cserélné el négy ezüst- és két olimpiai bronzérmét egyetlen aranyra, mert szerinte ettől nem változna meg az élete. Azt mondta, régen sem cserélte volna el, csak a korábbi énje úgy gondolta, egy olimpiai arany mindenképp szükséges ahhoz, hogy normálisan tudjon élni.

"Az olimpián odajött hozzám pár ember. Az olimpiai bajnok kínai srác nyilvánosan meghajolt előttem. Úgy könyvelnek el, mint minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszóját. Nagyon jó érzés mindez, és segít abban, hogy el tudjam magam helyezni az úszás terében. Hogy kicsit jobban értékeljem azt a rengeteg eredményt, amit elértem"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET: