SPORT

Cseh László: Lelki terrorban éltünk a Kőbánya SC-ben, ez nem kérdés

A tokiói olimpia után visszavonult úszó elmondta, milyen kemények voltak az edzések Turi György irányítása alatt, és ez milyen hatással volt rá.

Link másolása

A nyári tokiói olimpia után visszavonult Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy milyen fizikai és lelki nehézségeket élt meg úszókarrierje során, hogyan emlékezik vissza a Michael Phelpsszel való versengésére, és milyen az élete azóta, hogy már nem a medencében éli élete nagy részét.

Először arról beszélt, hogy most nem olyan szervezettséggel működik az élete, mint az elmúlt harminc év alatt szinte minden nap, de élvezi a szabadságot.

Az uszodától most próbál távolabb lépni, hogy könnyebb legyen az elválás, de már érzi, hogy idővel biztosan eljár majd úszni.

Most azonban, hogy nem edz rendszeresen, felszaladt rá pár kiló, de állítása szerint ez már aktív sportolói időszakában is gyakran előfordult vele, főleg az év végi ünnepekkor. Azt is elmondta, hogy már huszonéves kora óta őszül, ami inkább a genetikának köszönhető, mint a korának, csak ezt eddig azért nem láthattuk, mert kopaszra nyírta a fejét.

A sportoló arról is beszélt, hogy annak idején, amikor tovább kellett tanulnia, nem tudna még igazán, hogy mi akar lenni. Elkezdte ugyan egyetemi tanulmányait a Műszaki Egyetemen, de az úszás miatt rendre halasztott, többször passziváltatta az évet, hosszabb kimaradások után pedig többször újrafelvételizett. Közben szakot is váltott, de azt sem végezte még el.

Reméli, hogy esetleg még lesz lehetősége folytatni a tanulmányait ott, ahol abbahagyta, de most sem száz százalékig biztos abban, hogy műszaki menedzser lenne, így elképzelhető, hogy valami újat keres, ami jobban érdekli.

Szóba került korábbi edzője, Turi György is, aki több mint egy évtizeden át irányította az úszó felkészülését a versenyekre. Cseh Laci azt mondta, összességében úgy vélte, hogy az edző hozzáállása nem volt a legmodernebb. Amikor 2014-ben kiment két hétre Amerikába, ott is azt tapasztalta, hogy az edzéseken "kicsit" másképp működnek a dolgok, mint itthon, villámcsapásként nyilallt belé a felismerés, hogy váltania kell.

Amikor otthagyta Turi Györgyöt, Törökbálintra került "egy remek uszodába és közösségbe", ahol kiütköztek azok a traumák, amiket a hosszú évek alatt elszenvedett és benne ragadtak, mert magába zárta. Mint mondta, letörve járt edzésre, mert a korábbi klubjában megszokta, hogy az edzés "az valami olyan dolog, amit nem feltétlenül lehet maradéktalanul végrehajtani".

"A Kőbánya SC-ben az egész edzés arról szólt, hogy talán, éppenhogy meg tudjuk csinálni azt, amit előírtak, amit a medence partjáról elvártak tőlünk. Kimondott célként fogalmazódott meg az, hogy meg kell törni a versenyzőt. Ez többször el is hangzott az edző szájából. 29 évesen Plagányi Zsoltnál tanultam meg, hogy előfordul, hogy nem úgy megy egy edzés, ahogy azt eltervezzük, de attól még nem dől össze a világ, az nem tragédia"

- emlékezett vissza.

Arról is őszintén beszélt, hogy hogyan hajtották és büntették az úszókat az edzők, ha nem úgy teljesítettek, ahogy ők elvárták.

"Akkor jött az ordibálás, a büntetés. Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés. Emlékszem, rengetegszer ültünk úgy a padon a délutáni edzés előtt, hogy már előre feladtuk lélekben. Mert reggel annyira kihajtottuk magunkat, hogy délután már semmi esélyünk nem maradt az elvártak szerint teljesíteni a penzumot. Tök idegben ültünk a vízparton és azt találgattuk, vajon mit fogunk úszni, és hogy fogjuk azt túlélni? Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében. Ha nem lett volna cél, hogy az edző megtörjön minket, miért csinálta volna?"

- részletezte.

Elmondása szerint Turi György - aki szerinte egy alternatív világban él - azt a szemléletet vallotta, hogy ha sikerül megtörni a versenyzőt, onnantól kezdve nem lesz önálló gondolata, és gondolkodás nélkül csak azt csinálja, amit ő mond neki. "Ha megtörik, teljesen átadja magát, és csak így lehet a maximális teljesítményt kihozni belőle, így lehet biztosan eredményt elérni." Cseh Laci viszont úgy véli, hogy normál esetben nem kellene félni az edzőtől, hiszen annak együttműködő partnere kellene lennie a sportolónak.

Mint mondta, el kellett telnie egy kis időnek, mire "lelkileg átírta magában a régi beidegződéseket, programokat, amik mélyen belé égtek", és rájött, hogy ott senki "nem akarja a halálát", nem akarja azt, hogy sírva fakadjon a medencében.

Természetesen Michael Phelps is szóba került, hiszen ő volt Cseh Laci példaképe, a motivátora, hiszen mindig őt akarta legyőzni, ő sarkallta folyamatosan arra, hogy még jobb legyen. Ugyanakkor azt mondta, hogy sokáig inkább az olimpiai aranyérmet kergette, nem is amerikai ellenfelét, mert az élt benne, hogy "az az igazi, a minden, aki olimpiai bajnok". Pár évvel ezelőttig még fájlalta, hogy neki ezt végül nem sikerült elérni, most azonban már másképp vélekedik erről.

"2019-ben kezdtem rájönni, olimpiai aranyérem nélkül is van élet a Földön. Persze, érmeket osztunk, amelyek rangsorolnak végső soron. De az, hogy valaki olimpiai bajnok, az nem jelenti azt, hogy sokkal többet tett a sikerért, mint a 16. Az első és a 16. között szemernyi különbség sincs felkészülés tekintetében. Rengetegen járják végig ugyanazt az utat, csak van, aki egy kicsit tehetségesebb, van, akinek jókor és jobban jön ki a lépés, van akinek rossz napja, pechje van, a másik meg éppen aznap szerencsésebb"

- magyarázta.

Azt is hozzátette, hogy nem cserélné el négy ezüst- és két olimpiai bronzérmét egyetlen aranyra, mert szerinte ettől nem változna meg az élete. Azt mondta, régen sem cserélte volna el, csak a korábbi énje úgy gondolta, egy olimpiai arany mindenképp szükséges ahhoz, hogy normálisan tudjon élni.

"Az olimpián odajött hozzám pár ember. Az olimpiai bajnok kínai srác nyilvánosan meghajolt előttem. Úgy könyvelnek el, mint minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszóját. Nagyon jó érzés mindez, és segít abban, hogy el tudjam magam helyezni az úszás terében. Hogy kicsit jobban értékeljem azt a rengeteg eredményt, amit elértem"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Előkerültek a Suhajda Szilárdról készült utolsó fotók
Price Márton Péter május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal. Szerinte a hegymászó akkor „nagyon jó erőben” volt.

Link másolása

Előkerült az utolsó fotó, ami Suhajda Szilárdról készült a halála előtt, írja a Blikk. A hegymászó az útja során találkozott Price Márton Péterrel a Mount Everesten, akivel néhány közös fotót is készítettek.

Az Instagramra feltöltött fotók május 13-án készültek, vagyis tizenkét nappal Suhajda eltűnése előtt.

A 29 éves Price Márton Péter másnap legfiatalabb magyarként, oxigénpalackkal ért fel a Csomolungma csúcsára.

„Mentem felfelé, és nekem sok sikert kívánt a csúcsmászáshoz. Mondtam neki, hogy én is nagyon sok sikert kívánok neki, és akkor másszon, amikor mások is lesznek, annak ellenére, hogy serpa segítsége nélkül és oxigén nélkül mászik. Tényleg nagyon jó erőben volt” – mondta a Tényeknek a Londonban élő üzletember.

A Suhajda Szilárddal készült közös fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Megható üzenetet küldött Suhajda Szilárd felesége a férjét gyászolóknak
Legindi Tímea mindenkinek megköszönte, hogy elment a kedd esti búcsúztatóra a Szemlőhegyi-barlanghoz.

Link másolása

Rövid posztban köszönte meg Suhajda Szilárd felesége mindenkinek, hogy elment a kedd esti nyilvános búcsúztatóra. Legindi Tímea azt írta:

„Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is! Timi”

A hegymászónak május 25-én veszett nyoma nem sokkal a Mount Everest csúcsa alatt. A keresésére küldött mentőcsapat nem találta Suhajda Szilárdot, a serpák szerint a hegymászó biztosan életét vesztette a Hillary lépcső környékén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten
Egy serpa szerint a felmelegedés és az olvadás miatt egyre több mászó testét „adja vissza” a hegy.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, a család kérésére nem hozzák le a Mount Everestről Suhajda Szilárd holttestét, aki a múlt héten, csúcstámadás közben vesztette életét a hegyen.

A 40 éves magyar hegymászóval együtt idén már összesen tizenheten tűntek el a legendás hegyen. Ez egyébként minden idők legtragikusabb száma, ilyen sok áldozata nem volt még a nepáli csúcsnak az év ezen szakaszában.

Suhajda, aki oxigénpalack nélkül mászott, minden jel szerint agyi ödéma és fagyási sérülések miatt veszítette életét. A Bors most arról ír, hogy ugyan holttestét mindeddig nem találták meg, de minden esély megvan rá, hogy később előkerüljön. A alapvetően zord időjárás ellenére ugyanis a hegyen évről évre enyhül az idő, ami a gleccserek olvadásával jár.

Egy helyi serpa szerint emiatt – ahogy fogalmazott – a hegy egyre több áldozatát „adja vissza”.

Azaz az olvadó jégtakaró miatt egyre több holttest kerül elő, a korábbi évekből is. A Föld legmagasabb hegye eddig több mint 300 áldozatot szedett, közülük kétszáz test még mindig a hó alatt fekszik. Ugyanakkor csak tavaly 10 újonnan előkerült holttestet hoztak le a hegyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten
A holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg. A kutatás az időjárási körülmények javulásával drónok bevetésével folytatódhat.

Link másolása

Hétfő reggelre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait - írja a Blikk, ahol a felszerelésről készült képeket is meg lehet tekinteni.

A dzsekit és a sátort 6500 méter magasan, valamivel a 2. tábor felett találták meg, a holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy Szilárd miért hagyta pont ezen a szinten a felszerelését, mivel erről a helyről nem szoktak egyből csúcstámadásra indulni a hegymászók.

A Suhajda Szilárd utáni kutatás még nem ért véget, drónokat terveznek felküldeni, amint javulni fognak az időjárási körülmények.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk