Budapest legjobb lángossütödéje
Ösztöneink alapján a neves piacok egyikén kerestük volna a város legjobb lángossütödéjét, de fotósunk meggyőző invitálására újraterveztük az útvonalat és a Flórián tér alatt húzódó aluljáró felé vettük az irányt.
A viszonylag barátságos, római emlékeket őrző, földalatti közlekedőben már messziről szemet szúr a Krumplis Lángos cégér, de ha ez nem lenne, a hosszú sorból akkor is könnyű levonni a következtetést, hogy a nem mindennapi büfében valami népszerű terméket kínálnak.
A választékot tekintve még inkább meggyőződünk arról, hogy itt bizony nem szimpla, olajban tocsogó kelt tésztáról szól a történet, amit vizes tejföllel és sajtmaradvánnyal tálalnak, hanem valami teljesen másról.
A vastag tésztájú, méretes példányokat maga a tulajdonos: Kovalcsik Pál készíti, családtagjai és munkatársai segítségével. Miközben olaszos szenvedéllyel gyúrja az újabb adag tésztát, csillognak a szemei, és boldogan meséli, hogy idén ünnepli tizedik születésnapját a lángosozó.
Az ötlet pedig onnan jött, hogy Kovalcsik Pál tizenkét év németországi tartózkodás után szeretett volna valamilyen hazai, szerethető vállalkozást nyitni. Ez teljesült is, de a vendégcentrikusság önmagában kevés lett volna.
A siker sok apróságból tevődik össze. A lángos tésztájába többek között krumpli kerül, így az elkészítés némileg macerásabb, de megéri. A kisült példányok vastagok, puhák, és nincsenek benne olyan szilánkos darabok, amelyek sérthetnék a szájpadlásunkat.
A lángos valószínűleg egyidős a kenyérrel. A lángosokat anno a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.
Anno a kenyérrel azonos időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.
Ahogy a kenyérsütési szokások, úgy a lángoskészítés is megváltozott. A lángost először zsírban, majd olajban sütötték ki. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is.
A krumplis lángosba a són, olajon, liszten, cukron, élesztőn és vízen kívül főtt krumpli is kerül.
Nagy hangsúly van a liszten - amit hosszú kísérletezések után végül egy Pesthez közeli malomból rendelnek -, legalább ennyire nagy jelentősége van az élesztőnek is. A feltétek kínálata pedig rendkívül széles.
A sonkás-sajtos-tejfölös legalább annyira népszerű, mint a sajtos-tejfölös lilahagymával és császárszalonnával felturbózva, vagy a kapros-túrós, de van hagymával, füstölt tarjával és sajttal töltött változat is, ami leginkább egy óriás fánkhoz hasonlítható.
Kevésbé ismert változat például a virslis, amihez tetszés szerint ketchupot és mustárt is választhattok, de van például tzatzikivel - görög joghurtból és uborkából készült saláta - megkent is.
A "fűszerek" között megtaláljátok a snidlinget vagy más néven a metélőhagymát, és az elengedhetetlen fokhagyma pácot is. E tekintetben itt nincs semmilyen fakszni, kevés vízből, sok fokhagymából, só nélkül készül az ízesítő.
Kovalcsik úr ajánlása alapján végül a töltött lángost és a császárszalonnás-lilahagymásat választottuk ebéd gyanánt, és annyira jól laktunk, hogy késő estig nem voltunk éhesek.
A sütöde előtt két alumínium asztal van, amit rendszeresen tisztítanak, több kukát helyeztek el, hogy ne legyen szemét, az étkezéshez pedig jócskán adnak szalvétát és papírtörlőt, hogy ne legyünk nyakig lángososak.
A lángos mellé citromos teát ittunk, de van forralt bor és kávé is, nyáron pedig a limonádéval fokozhatjátok a retró-életérzést.
A lángosevésnek nincsenek kötött szabályai. Van aki reggelire, mások ebédre választják, sőt olyan vendég is akad, aki munka után vacsorára viszi haza. A gyerekektől a nagypapákig minden korosztály szeret idejárni.
Ha esetleg a lángos után vagy a lángos helyett édességet ennétek, akkor a gofrik és az óriáspalacsinták közül választhattok. A hagyományos túrós és lekváros palacsintán túl, van csokis és nutellás is.
Az árak barátiak: a sonkás 340 forint, a virslis 390 forint, a legdrágább a sajtos-tejfölös-baconos-lilahagymás, de ezért is csak 550 forintot kérnek. A túrós palacsinta 390 forint, a nutellás 410 forint. 2 dl citromos tea pedig 100 forintba kerül, a kávé 140 forintba.
Flórián tér, aluljáró
Nyitva:
Hétfőtől-Péntekig 7:00-19:00
Szombaton 8:00-14:00
Ha megjött a kedved egy lángoshoz, nyomj egy lájkot!