SPORT
A Rovatból

14+1 érdekesség az évszázad mérkőzéséről – csütörtökön van a 6:3 évfordulója

A legendás Magyarország – Anglia focimeccs 68. évfordulója alkalmából 6+8, azaz 14 érdekességet mutatunk be a magyar sporttörténelmi pillanatról.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 25.


Link másolása

1953. november 25., Magyarország – Anglia labdarúgó-mérkőzés 6:3. Ez a találkozó volt az, ami miatt 1953-ban mindenki a rádió mellett maradt. Világraszóló csodát ért el a magyar válogatott, amelyre felkapta a fejét Nyugat és Kelet: Puskásék maradandót alkottak az örökkévalóságnak.

A híres 6:3 68. születésnapján néhány érdekességet osztunk meg az olvasókkal: hat plusz nyolcat, azaz 14-et az évforduló jegyében. Figyelem! Az időutazás most veszi kezdetét!

1.

A londoni találkozót komoly egyeztetés előzte meg Rákosi Mátyással. Az 1952-es helsinki olimpia döntője után, ahol a magyar csapat aranyérmet szerzett, felmerült Stanley Rousban, az angol szövetség elnökében, hogy mi lenne, ha összecsapna az angol és a magyar válogatott.

A tárgyalásokat fél éves egyeztetési időszak előzte meg, majd Sebes Gusztáv szövetségi kapitány áldását adta arra, hogy pályára lépjen az Aranycsapat a szigetországi szövetség fennállásának 90. évfordulója alkalmából rendezett meccsen.

2.

Sebes garanciát vállalt arra, hogy nem okoznak csalódást, és a következő évben sor kerül a budapesti visszavágóra. Ezután Rákosi Mátyás is beleegyezett a találkozóba, ám állítólag előtte még engedélyt kért Sztálintól.

3.

Tíz nappal a londoni meccs előtt a Népstadionban rendezett első válogatott találkozón csupán 2:2-t játszottak a magyarok a svédekkel, ráadásul Puskás büntetőt hibázott.

4.

Walter Winterbottom angol kapitány becsmérlően beszélt a magyarokról. A pártvezér, Rákosi Mátyás leszidta a szakvezetőt, Sebes Gusztávot, hogy nem volt joga lekötnie a meccset. Kérdés volt az is, mi lesz, ha fiaskóval zárul az összecsapás.

5.

Sebes óriási stratéga volt, éppen ezért olyan ötletei voltak, hogy mindenképpen szerette volna imitálni a nem várt körülményeket, erre a Vasas-pálya bizonyult a legjobbnak. A svédek elleni kudarc után azonban a népharag elől elvitte a fiúkat: Párizsba utazott az Aranycsapat.

6.

Sikeresnek bizonyult a francia út! A felkészítő mérkőzésen ugyanis már nem érte meglepetés a magyar csapatot: Párizsban edzőmeccsen 18:0-ra elpáholta a magyar válogatott a Renault cég csapatát.

7.

Sebes Gusztáv alaposan meglepte az angolokat – taktikát váltott: Zakariás nem középen játszott, hanem a védőket segítette, míg a középcsatár Hidegkuti hátravonva játszott.

8.

A korszak taktikai újításának számított, hogy a magyar válogatott a világon elsőként 4-4-2-es felállásban szerepelt (4 hátvéd, 4 középpályás és 2 csatár), amit később sikerrel alkalmaztak a brazilok is.

9.

A jó hangulatra nem volt panasz: hihetetlen lelkesedéssel érkeztek meg a magyar fiúk a londoni mérkőzésre, de a szurkolók is kitettek magukért: a 105 ezer néző közül kb. 15 ezer magyar foglalt helyet a stadionban.

10.

A 6:3 megrendítette az angol sajtót.

Az Evening Standard aznap este magyar címmel közölt cikket a meccsről: „Micsoda csapas” (így, ékezet nélkül) – állt öles betűkkel a fekvő kapus képe alatt. A Times „a futballistenek alkonyáról” írt: „A magyarok történelmet írtak azzal, hogy földön, levegőben és taktikában egyaránt megverték Angliát.”

Áradozott a Daily Mail is: „Az angol játékosokban csalódott közönség bámulattal adózott a magyarok lenyűgöző labdaművészetének. Húsz éve nem láttak olyan labdarúgást Angliában, mint amilyent a magyarok bemutattak, akik klasszisokkal múlták felül az angolokat.”

11.

A magyar csatár (Hidegkuti Nándor) volt a hetedik olyan játékos (öt skót és egy német futballista után), aki három gólt rúgott az angoloknak, az évszázad mérkőzése óta pedig ez csak négy labdarúgónak sikerült: a jugoszláv Alekszandar Petakovicsnak 1958-ban, a perui Juan Seminariónak 1959-ben, a holland Marco van Bastennek az 1988-as Eb-n, nemrégiben pedig a svéd Zlatan Ibrahimovicnak, aki egy barátságos meccsen felül is múlta Hidegkutit: ő egyedüliként négyszer talált az angol hálóba.

12.

"A mérkőzésnek a nemzetközi sajtóban is hatalmas visszhangja volt. Ami nem történt meg 90 évig, arra most elég volt 90 perc. A magyaroknak elegendő volt egy félóra, hogy a szó szoros értelmében megsemmisítsék a brit oroszlánt" – írta a Corriere Dello Sport.

13.

"Talán élete legjobb formájában játszott" – értékelte a mesterhármast elérő Hidegkuti Nándor teljesítményét a Népsport, amely nem fukarkodott a jelzőkkel: „Fáradhatatlanul küzdött. Hidegkuti zsenialitása nem ismert határokat, kiválóan szolgálta ki csapattársait, és góljaival is hozzájárult a csodás sikerhez.”

14.

„Költők, írjatok verseket!” – kiáltotta az éterbe emlékezetes közvetítése végén Szepesi György, és szavai következményeként hatszáz vers érkezett a Népsport szerkesztőségébe.

A diadalt akkoriban munkával is illett ünnepelni, országszerte „6:3-as műszakokat” rendeztek, ahol a dolgozók „minden eddig teljesítményüket felmúlva” több száz százalékkal teljesítették túl a terveket.
+ 1.

A Magyar Labdarúgó-szövetség 1993-tól a magyar labdarúgás napjaként ünnepli november 25-ét. Végül a legendás Aranycsapat névsora, amely 68 évvel ezelőtt legyőzte Angliát:

első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula

hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Most már biztos: a történelemben először az első kalapból sorsolják Magyarországot az EB-selejtezőkre
Először sorsolják a legerősebbek közül a magyar válogatottat. Eldőlt, hogy kiket kaphatunk az EB-selejtezőkön.

Link másolása

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így - a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján - hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben.

Az Eb-selejtező sorsolásának kalapjai:

1. kalap:

Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Nagyot hibázott a magyar védelem, a második félidő elején 0-2 a magyar-olasz meccs
Szalai Ádám búcsúmérkőzésén a hazai válogatott nem tudja hozni az eddigi Nemzetek Ligája-csodát.

Link másolása

Egy góllal vezet az olasz válogatott a budapesti Puskás Arénában a magyar csapat ellen. Az esti meccs egyben a 34 éves, 86-szoros válogatott csatár, Szalai Ádám utolsó mérkőzése a válogatott színeiben.

A mérkőzés 18. percében Gulácsi Péter kipasszolta a labdát Szalai Attilának, tőle pedig Nagy Ádámhoz került. Ő azonban röviden passzol vissza Gulácsi felé, a kínálkozó lehetőségre lecsapott Giacomo Raspadori, és megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Nem sokkal ezután az olaszok kis híján még egy gólt szereztek, Di Lorenzo lövése csak kevéssel kerülte el a magyar kaput.

A félidő további részében is a vendégeké volt a fölény, a magyaroknak egyelőre nem volt kaput eltaláló lövésük. Az első 45 perc (plusz két perc hosszabbítás) végén Szalai Ádám kapott egy sárga lapot, mert lerántotta a fejelni felugró Jorginhót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Beindult a locsoló, amikor Csányi Sándor köszöntötte Szalai Ádámot a búcsúmeccsén
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a csapatkapitánynak, a rájuk eső vízpermet miatt kénytelenek voltak távolabb menni.

Link másolása

A hétfő esti Magyarország-Olaszország Nemzetek Ligája-mérkőzés volt Szalai Ádám számára az utolsó válogatottbeli meccs, a csapatkapitány ugyanis múlt héten bejelentette visszavonulását. A magyar csapat 0-2-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok olaszoktól, de így is második lett a csoportjában, mindössze egy ponttal Olaszország mögött.

Szalai búcsúmeccse igen érzelmesre sikeredett. A mérkőzés előtt és után is éltették őt a szurkolók, a himnuszt pedig nem bírta ki sírás nélkül. Volt azonban egy érdekes pillanat is a kezdő sípszó előtt, amikor Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke egy oklevelet adott át a pályán a csatárnak.

Amikor ugyanis Csányi odament Szalaihoz, mellettük két locsoló is bekapcsolt, a vízpermet pedig őket is elérte. Kénytelen voltak egy kicsit távolabb menni, hogy folytatódhasson a köszöntés, majd néhány másodpercig a fotósoknak is pózoltak.

A képeken jól látszik a körülöttük lévő vízpermet, és az is, hogy a hátuk mögött, a távolban is éppen működésben volt egy locsoló.

Fotó: MLSZ/Facebook

MTI/Kovács Tamás

MTI/Szigetváry Zsolt


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Vereség az olaszoktól, csoportmásodik lett a magyar csapat a Nemzetek Ligájában
Az Európa-bajnok csapat végig fölényben játszva nyert két góllal, bár a második félidőben a hazaiaknak is voltak szép megmozdulásaik.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, legendás nemzeti tizenegy kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk