hirdetés

SPORT

30 kiló plusszal teszik egyensúlyba a fiúkkal – Vogel Adrienn, az év női autóversenyzője

A Dakar-kamionban a gázpedált sem érte el, de azt mondja, mindenre van megoldás. Tudja, a raliban a kényeskedésre senki nem kíváncsi.
Belicza Bea Fotó:Roger Racing Team - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Az év utolsó rali versenye a Kanári-szigeteken nagyon megdolgoztatta Vogel Adriennt és navigátorát, Notheisz Ivettet.

„Kaotikus volt az időjárás, lent a parton 22, a hegyekben meg 4 fok volt. Nedves, vizes úton csúsztunk sokat. Ráadásul mindkét első kereket cserélnünk kellett” – mesélte Adri első rali Európa-bajnokságának évadzárójáról. A nehézségek ellenére hiba nélkül mentek, de az autó az egyik kanyarban megállt, a komputer megadta magát. Így kiestek. Összetettben hetedikként végeztek az EB-n, harminc indulóból.

Három évnyi versenyzésük alatt még nem történt olyan, hogy nem tudták befejezni a versenyt. A koronavírus miatt is nehéz évet mégis úgy zárták, hogy ez azért jó kezdés volt Európában. Ezt már csak erősítette, hogy az Autósport és Formula Magazin az év autóversenyzőjének választotta Adrit.Vogel Adrienn

Majd amikor a töltött káposztát és a húslevest csinálta karácsonyra, meglepték egy újabb ajándékkal.

„A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség hívott, hogy az év raliversenyzőjének választottak Ivettel. Erre abszolút nem számítottam. Köszönöm a partnereimnek, a csapatomnak és a szurkolóknak, nélkülük nem sikerült volna.”

hirdetés

A Roger Racing Team tulajdonos csapatfőnöke, Jobbágy Ákos biztos abban, hogy jövőre még jobbak lesznek a lányok.

Adri a fejlődésért az idén is megdolgozott. Az év elején a sarkkörhöz közel, extrém körülmények között tanult fékezési, gyorsulási technikát és az alul -vagy túlkormányozottság kezelését. Armin Schwarz akadémiáján is bizonyított.

„Sötétben, egy teljesen ismeretlen pályán kellett végigmennem úgy, hogy Armin Schwarz angolul navigált nekem.”

”Az itt futott időm a szezon legjobb eredménye lett. Volt egy párharc is párhuzamos oválpályán, ezt is megnyertem.”vogel Adrienn

Adri szerint ma Magyarországon nagyjából tíz nő versenyzik, de nem mindenki aktív egész évben. Ehhez a sporthoz elvileg jobb a kis termet. Minden szériának megvan a határa, Adri jóval kisebb ennél.

„Az én autómba 30 kiló pluszt be kellett tenni, hogy egálban legyek a fiúkkal.” – árulja el, hogy lesznek egyensúlyban a férfi versenyzőkkel.

Amikor tesztelhetett egy dakaros Tátrát Csehországban, akkor is voltak méretkülönbségek. „Meglepett, hogy rábízták az ezer lóerős járgányt egy 52 kilós kislányra."

„Kellett egy kis átalakítás, fakockát fúrtak a gázpedálra, hogy elérjem és a nagy övet és a sisakot is átszabták. Ez a komfort nélküli kamion úgy megy át árkon bokron erős gázzal, hogy nekem az ütésektől elment a látásom.”

„Nem az a kérdés, hogy a kocsi kibirja-e, hanem a sofőr.” – mesélte egyik legérdekesebb kalandját.

Az apró női sofőr úgy kibírta, hogy azonnal meghívták egy kínai kamionos versenyre. 18 indulóból a 11. lett. Ketten voltak lányok, és Adri az évek óta kamionozó versenytársát is legyőzte.

Büszkén emlékszik arra, hogy tavaly Monzában utolsó helyről indulva küzdötte fel magát a dobogóra a Kia Platinum Cup évadzáróján. Az első versenyen kitört a futóműve, így utolsóként indult a következőn. „A mezőny végéről rajtolva, hatalmasakat csatázva lettem második.”

vogel Adrienn

Adri már 13 éve nagy rajongója volt a ralinak, de csak 3 éve lett szerelmese versenyzőként. Még előtte pályaversenyeken kezdett 29 évesen. Nem bánja, hogy nem vágott neki korábban.

„Nyilván könnyebb fiatalon indulni, amikor még vakmerő és könnyen formálható vagy. Mivel én évekig egy motorsport csapatnak dolgoztam kommunikációsként, elméletben rengeteget kaptam. Már csak át kellett ültetni mindent a gyakorlatba.”

Az első versenyen rettenetesen izgult, de megérte:

„A Hungaroringen volt egy lányos széria, a Lotus Ladies Cup. Stresszes volt, pláne, hogy élő kamera volt az autóban. Tíz indulóból a 4. lettem, ami első megmérettetésnek nem rossz. Három olyan versenyem volt, amin kizárólag lányokkal küzdöttem. Az első után két évig fiúk között tanultam, úgyhogy innen a csak lányok közötti harcban már nagy volt az előnyöm.”

Ő nem hiszi, hogy a vezetés minőségét a nem határozná meg. Azt mondja, elsősorban attól függ, hogy ki milyen felkészítést kapott. Szerinte a tanuláson múlik minden. Adrienn a határozottságát tartja legfőbb erényének.

„A motorsportban tizedmásodpercek alatt kell döntést hozni. Ez kihat az egész életedre.”

És hogy a pálya vagy a rali a nehezebb?

„Pályaversenyzésben az adja a nyomást, hogy 17-en indulunk egyszerre és egymás ellen, test-test ellen küzdünk. A rali egy hosszú folyamat, az egész napra leterheli a versenyzőt. A legalább 6, de akár 27 kilométeres versenyen 10 gyorsasági szakasz is lehet. Ez azt jelenti, hogy hajnali kelés után este 10-re végeznek a versenyzők.

Raliban az egész napos terhelés mellett a változó körülmények is tesztelik az agyat, mint az eső vagy felhordások a kanyarban. Ilyenkor semmi más nem fér a fejbe. „Ahogy beülsz az autóba, bármilyen gondod is lehet előtte, ahogy elrajtolsz, kizársz mindent. Olyankor csak a verseny létezik.”

Nem szokványos karrierje szerinte azt mutatja, mindent lehet, csak akarni kell. "Nem szabad feladni az álmokat. Sok ütköző, gödör lehet, de ha van kitartás, akkor folyamatos lesz a fejlődés."Vogel Adrienn

„Szeretek nő lenni, de itt senki nem kíváncsi a kényeskedésre, hogy például tisztább vécét akartam volna. Van, hogy magamnak kell elmondanom, nyugi, ez csak hiszti, többet kell tűrnöm.” - magyarázza, hogy

az autóversenyzés a komfortzónán kívül van. A nők meg szeretik a komfortot és ez olykor összecsap Adriban.

Családot is szeretne, de mivel nem találta még meg az örök társát, nem gondolkodik azon, hogyan lehetne jó anya és jó versenyző is egyszerre. Biztos abban, hogy lesz megoldása, ha kell.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT

Elindult Rakonczay Gábor, hogy egy SUP-on átevezze az Atlanti-óceánt, be is jelentkezett már

Az is kiderült, hogy az extrémsportoló személyes holmiként csak a telefonját vitte magával. Mindvégig a szabad ég alatt lesz, aludni egy polifoam matracon fog.
Fotó: Rakonczay Expedíciók - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Gran Canaria szigetének déli partjáról vasárnap reggel elindult Rakonczay Gábor extrémsportoló, hogy egy speciális deszkán állva evezze át az Atlanti-óceánt.

Egy SUP-on állva szeretné átevezni az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor. A többszörös világrekorder vasárnap indult el a saját tervezésű és építésű SUP deszkáján a Kanári-szigetektől. Egyedül teszi meg az 5200 kilométeres utat, terv szerint 60 napot lesz vízen. A 39 éves extrémsportoló már rutinosan feszegeti a határait: 6 óceánátkelést, Antarktisz expedícót és utramaraton futásokat is kipipált már a listájáról.

Társa nem lesz az úton, egymaga vágott bele a kalandba. Személyes holmiként csak a telefonját vitte magával. Gábor mindvégig a szabad ég alatt lesz, aludni egy polifoam matracon fog. Az indulás után nem sokkal már a vízről jelentkezett be a közösségi oldalán:

"Hat után nem sokkal elég sokan voltunk a kikötőbe és minden szuper. Az időjárás is szuper, van egy gyenge légáramlat. Pont jól, ami segít eltávolodni a szigettől".

Szabó Norbert, stábtag elmondta: "Folyamatos észak-északkeleti szél és áramlat segíti Gábor útját, ami azt jelenti, hogyha gyakorlatilag nem evezne folyamatosan a SUP-on, akkor egy ilyen 150-200 nap alatt magától is átérne a túlpartra".

hirdetés

A SUP-ra több GPS készüléket is felszereltek, így bárki nyomon követheti Rakonczay Gábor útján az óceánon. A biztonságát szolgálja az is, hogy a hajóknak is így láthatóvá válik a monitoron.

Ő lehet az első magyar hajós a világon, aki szörfdeszkán állva szeli át az óceánt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT

Keleti Ágnes 100 éves: „Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap nem fontos!”

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (10) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.
MTI, SZM, Fotók: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Szombaton ünnepli 100. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.

"Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet" - mondta jókedvűen Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek.

"Csak szép idő legyen" - kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül "Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes" címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.

hirdetés

Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

Végül az 1952-es helsinki olimpia meghozta a sikert a tornásznak, négy érmet is szerzett, ebből egy arany volt. Az 1956-os a melbourne-i olimpián további 4 aranyérmet nyert az akkor már 35 éves sportoló.

Az olimpikon pár éve még részt vett az izraeli Got Talent műsorban, ahol gond nélkül csinált egy spárgát, és a feje fölé emelte a lábát. A világhírű sportolót állva tapsolta meg a közönség, abszolút elvarázsolta őket a produkció.

Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot, hétszeres csapatbajnok. Tarics Sándor halála óta ő a legidősebb magyar olimpiai bajnok is természetesen.

VIDEÓ: Ez volt egy 1953-as gyakorlata:

VIDEÓ: a 98. éves születésnapja

VIDEÓ: nemrég készült az otthonában:

FRISS VIDEÓ: az újpesti önkormányzat köszöntötte idén:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT

7 éve történt Michael Schumacher síbalesete, de még ma sem tudunk sokat az állapotáról

A Forma-1-es legenda 2013-ban szenvedett súlyos balesetet Franciaországban, azóta már számtalan beavatkozáson van túl, viszont van olyan orvos, aki szerint Schumacher sose fog teljesen felépülni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 29.

hirdetés

Michael Schumaher 2013 telén szenvedett súlyos síbalesetet egy franciaországi téli üdülőhelyen, Máribelben. A hétszeres Forma-1-es világbajnok egy nem kijelölt pályán síelt, ahol egy sziklának ütközött, és annak ellenére is, hogy bukósisakot viselt, fejsérülést szenvedett. Helikopterrel szállították a grenoble-i kórházba, és ekkor még tudatánál volt. Először csak súlyosnak, viszont nem életveszélyesnek minősítették a fejsérülését, majd nem sokkal később kiderült, hogy ennél sokkal nagyobb a baj.

Schumacher az életéért küzdött, a fejsérülése miatt kómába esett, és azonnali idegsebészeti beavatkozást kellett végrehajtani rajta.

A hét éve történt síbaleset óta sem tudunk sokat az egészségéről, évek óta hiába kérnek róla információkat, menedzsere semmit nem hajlandó mondani az állapotáról, hiszen szerinte az nem közügy.

Azt biztosan tudhatjuk, hogy a baleset óta sem nyerte vissza teljes mértékben az egészségét, de hogy pontosan milyen állapotban van, azt senki se árulja el.

2014 júniusában jelentették be, hogy a Forma-1-es legenda már felébredt a kómából, elhagyhatta a kórházat, és megkezdte a rehabilitációját. Ezután sok éven keresztül otthon ápolták, egy svájci városban.

Ezt követően 2018-ban Mallorcára szállították, hiszen családja is akkor a spanyol szigetre költözött. Ekkor már további javulást is felfedeztek az állapotán.

hirdetés
Akkori értesülések szerint ekkor még mozogni továbbra sem tudott, viszont érzelemkifejezésre már képes volt. A korábbi autóversenyző szemébe gyakran könny szökött a Genfi-tó gyönyörű panorámája láttán.

2019 őszén a pilótát egy párizsi kórházba szállították, ahol őssejtkezeléssel próbáltak az állapotán tovább javítani.

"Nem teszek csodákat, a csapatommal semmiféle kísérleti gyógymódot nem alkalmazunk, nem kísérletezünk. Az elmúlt 20 évben sok előrelépés történt az őssejtkutatásban, de az az igazság, hogy még mindig nagyon keveset tudunk" – nyilatkozott akkor a kezelőorvosa, Philippe Menasché a beavatkozásról.

Az orvos 2020 júniusában újabb beavatkozás elé állította Schumachert. Az őssejtbeültetés során az volt a céljuk, hogy regenerálják Michael idegrendszerét, az orvos elmondása szerint.

Egy dokumentumfilmet is készítettek a Forma 1-es világbajnok tragédiájáról, "Michael Schumacher: Az igazság nyomában" címmel, aminek kapcsán szólalt meg egy svájci idegsebész, Erich Riederer, ez év szeptemberében.

"Szerintem vegetatív állapotban van, azaz magánál lehet, de nem tud reagálni"

– nyilatkozta az orvos, aki bár sose kezelte Schumehert, de a rendelkezésére álló információk alapján úgy gondolja, hogy sose fog teljesen felépülni a férfi.

"Lélegzik, a szíve ver, valószínűleg ülni is tud és segítséggel apró lépéseket megtenni, de semmi többet. Szerintem számára ez a legtöbb"

– foglalta össze véleményét Schumacher állapotáról Riederer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT

Lovaggá ütik Lewis Hamiltont

Újév napjától a hétszeres Forma-1-es világbajnok megszólítása Sir Lewis.
Fotó: MTI/EPA pool/Tolga Bozoglu - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Miután hetedik Forma-1-es bajnoki címét is bebiztosította, Lewis Hamilton neve is felkerült azoknak a listájára, akiket Újévkor lovagi címmel tüntetnek majd ki - írja a Motorsport.com oldal.

Lewis Hamilton 2008-ban szerezte meg a Brit Birodalom Rendje tagjainak járó kitüntetést, amikor az elsőt nyerte hét világbajnoki címe közül, még a McLaren csapat színeiben. A Daily Mail korábban azt írta, Boris Johnson miniszterelnök maga járt közben, hogy Hamilton megkapja a címet, azzal, hogy felíratta a diplomáciai listára.

Idén Hamilton nagy fölénnyel, 124 pontos különbséggel megnyerte hetedik világbajnoki címét is (hatodikat a Mercedes istállóval), így 2021. január elsején a királynő lovaggá üti a minden idők legtöbb futamgyőzelmét szerző pilótát.

Hamilton lesz a Forma-1 negyedik lovagi címmel kitüntetett versenyzője két másik brit, Sir Jackie Stewart és az idén elhunyt Sir Stirling Moss, illetve az ausztrál Sir Jack Brabham után. Sir Frank Williams és csapatának társalapítója, Sir Patrick Head is megkapták az elismerést.

„Szeretem a munkámat, szeretek versenyezni. Még ezalatt a nehéz idő alatt is kommunikálok a mérnökeimmel, és igyekszem koncentrálni azokra az apróságokra, amik ezt a sportot és a technológiát mozgatják. Mindenki nagyon vigyáz a COVID miatt, az egész munkakörnyezet megváltozott. Azonban a versenyzés az egész lényege, ezt szeretjük, és hálás vagyok, hogy ez a munkám”

- nyilatkozta nemrég a brit pilóta, aki Michael Schumacherrel holtversenyben vezeti a legtöbb világbajnoki címmel rendelkező pilóták listáját.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: