/sikersztorik/zsenialis-magyar-alkalmazas-segit-megszolalni-a-beszedben-akadalyozott-embereknek/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Zseniális magyar alkalmazás segít megszólalni a beszédben akadályozott embereknek

Zsombori Balázs fiatal fejlesztő találmánya, a Verbalio okostelefonon és táblagépen is használható. A felhasználók nagyon szeretik.
Szegedi Éva - szmo.hu
2018. február 07.


Link másolása

hirdetés

Zsombori Balázs már zseniális módon fordítja a hátrányt előnyre. Néhány évvel ezelőtt, amikor még csak középiskolás volt, az egyik ismerőse egy betegség miatt elvesztette a beszédkészségét. Zsombori Balázst megdöbbentette akkor, hogy semmilyen modern segédeszköz nem volt elérhető az ismerőse számára, ami megkönnyítette volna helyzetét. Ekkor határozta el, hogy változtatni fog a helyzeten. És lefejlesztette a PictoVerb alkalmazást.

A célja az volt vele, hogy olyan, széles körben hozzáférhető, könnyen kezelhető, anyanyelven szóló programot alkosson, ami hangot adhat minden érintettnek.

Amikor elkészült a prototípus, Zsombori Balázs ismerőse már az első hetekben használni tudta, és ez nagyon erős motiváció volt a fiatal fejlesztő számára a további munkához.vcm

A PictoVerb volt az első olyan magyar nyelvű alkalmazás, amely egyértelműen felismerhető rajzokat, képeket alakított át hangos mondatokká. Így tette lehetővé a beszédben akadályozottak, képi kommunikációra hagyatkozók számára szükségleteik, érzéseik kifejezését. Az alkalmazást táblagépen és okostelefonon is lehetett használni.

Zsombori Balázs 2013-ban indult a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén, ahol I. helyezést ért el. Így részt vehetett a 2013 szeptemberében Prágában megrendezett 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén, ahol III. helyezést ért el.

hirdetés

A verseny után meghívást kapott Brüsszelbe az Európai Bizottság Kutatás és Innovációs Főigazgatósága által szervezett Voice of the Researchers nevű konferenciára, hogy bemutassa projektjét. 2014 decemberében Balázs képviselte Magyarországot Svédországban a Stockholm International Youth Science Seminar-on.

2014-ben Zsombori Balázs munkáját jelölték a Fiatalok a Fiatalokért Díjra és a szavazó táborának köszönhetően az Innováció kategória győztese lett. Ezután az Év Talentuma Díj Tudomány kategóriájában kapott elismerést addigi sikeres munkájáért.11150567_833568880025594_3259096554274085194_n10268581_659967144052436_1348230702266223783_n

Mivel óriási igény volt arra, hogy még több és többféle applikáció segítse a beszédben akadályozottak kommunikációját, Zsombori Balázs 2017-ben újabb alkalmazást készített, a Verbalio szoftvercsaládot. Erről beszélgettünk.

- Milyen sikere volt az utóbbi években a PictoVerb alkalmazásnak?

A PictoVerb 2014-ben jelent meg Magyarországon hiánypótló alkalmazásként. Úgy segít a beszédben akadályozott embereknek, hogy rajzos ábrákat jelenít meg, melyek megérintésekor megszólaltat egy egész mondatos üzenetet.

Az alkalmazás fogadtatása igen kedvező volt, mind a gyógypedagógus szakemberek, mind a családok részéről. Több ezren kezdték el használni. Számos pozitív visszajelzést kaptam arról, hogy nem, vagy alig beszélő gyermekek a program használata során sikerélményt szereztek a kommunikációban, mely motiválttá tette őket a további fejlődésre. A külvilággal végre tudatni tudták kéréseiket, érzéseiket.

- Miért döntött úgy, hogy elkészíti a Verbalio szoftvercsaládot?

- A PictoVerb megjelenése óta

folyamatos kapcsolatban állok a programot használó szakemberekkel, családokkal. Sok száz visszajelzést gyűjtöttem össze, melyekből kiderült, hogy további kommunikációs megoldásokra lenne szükség.

Ezért elhatároztam, hogy létrehozok egy egész szoftvercsaládot, mely több termékkel, többféle szinten, számos testreszabási lehetőséggel segíti a beszédben akadályozott embereket.

- Mi mindenre használható a Verbalio? Hogyan működik?

- A szoftvercsalád egyik tagja, a Verbalio Képes azoknak segít, akik képekkel tudnak kommunikálni. A program háromféle üzemmódban használható.

Alkalmas szavak tanulására, valamint kérések, érzések gyors kifejezésére. Az a különlegessége a programnak, hogy mondatalkotásra is használható.

A felhasználó egymás után több képet is kiválaszthat, melyet a program összeolvas és egész mondatként szólaltat meg.verbalio2

A szoftvercsalád másik tagja, a Verbalio Írásos azoknak segít, akik írásban is meg tudják fogalmazni gondolataikat. A programban elérhető egy nagygombos billentyűzet, melyen a felhasználó bármit szabadon begépelhet. A begépelt üzenetek azonnal megszólaltathatók, vagy későbbi használatra elmenthetők. Így előre fel lehet készülni például egy orvosi vizsgálatra, vásárlásra, utazásra stb.verbalio3

VIDEÓ: A Verbalio használata:

- Elsősorban kiknek ajánlja?

A szoftvercsalád célcsoportja nagyon széles, hiszen számos ok vezethet a beszédben való akadályozottsághoz. Használhatják például nem vagy alig beszélő autisták, értelmileg akadályozottak, baleseti sérültek, agyvérzésen átesettek stb.

- Mennyi ideig tartott a Verbalio fejlesztése, és kikkel készítette?

Másfél éven át tartott, és a szoftvercsaládot egyedül fejlesztettem - folyamatosan konzultálva gyógypedagógusokkal, logopédusokkal.

- Milyen nehézségek adódtak a fejlesztés közben, amelyeket meg kellett oldani?

A fejlesztés közben igyekeztem folyamatosan tesztelni a programot.

A felhasználók sokszor társult sérültség miatt például látásukban, mozgásukban is korlátozottak.

Sok időbe telt olyan beállítási lehetőségeket kidolgozni, melyekkel az ő számukra is akadálymentessé alakítható a program. Ezen a téren még további fejlesztéseken dolgozom.

- Milyen a Verbalio fogadtatása itthon?

A decemberi megjelenés óta nagyon sokan vették használatba a Verbaliot. Az első visszajelzések főként szakemberektől érkeztek, akik hasznos és ígéretes segédeszközt látnak a szoftvercsaládban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk