hirdetés

SIKERSZTORIK

Világhódító magyar találmány

Egy Amerikában élő magyar házaspár egyszerű és nagyszerű ötlettel állt elő: higiénikus, trendi és praktikus uzsonnás táskát terveztek. Ez a Solvetta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. március 29.

hirdetés

Mittelholcz Dóra cikke

A Solvetta, a nevét a magyar szalvéta szóról kapta. Az alapgondolat több mint két évvel ezelőtt merült fel Vester Rita fejében, aki tanárként dolgozik.

„Azt vettem észre az iskolában, hogy az ebédlői asztalok rettenetesen koszosak. Ezt a tapasztalatomat támasztotta alá az arizonai egyetem kutatása is, amely szerint az iskolákban a legtöbb baktérium az kantinokban lévő asztalokon van.

Az eredmény meglepő, de koszosabbak, mint a mellékhelyiségek. Innen jött az ötlet, hogy egy olyan uzsonnás táskát alkossunk meg, amelyben nem csupán az ebédet tudják magukkal vinni a gyerekek, hanem higiénikusan étkezhetnek is róla – mesélte Rita, aki a gondolatát megosztotta férjével, Csabával is.

hirdetés

Az első elmélkedéseket végül tettek is követték és elkezdték kidolgozni a tervet, majd a terméket. „Az idősebbek közül biztos sokan emlékeznek arra, hogy diákként annak idején különböző mintás szalvétákba csomagolva vittük magunkkal otthonról az uzsonnát a suliba és arról ettünk, nem közvetlen az asztalra, padra raktuk a szendvicset. Én még ma is emlékszem a barna, rojtos szélű szalvétámra.

A nosztalgikus emlékek miatt adtuk a Solvetta nevet a táskának. Bár Amerikában élünk, magyarok vagyunk és ezzel a névvel mindenképpen szeretnénk emlékeztetni magunkat arra, hogy honnan származunk, szeretnénk ezzel tisztelegni a hazánk előtt” – mondta Csaba, aki néhány évvel ezelőtt még Magyarországon élt, de szerelme után az Államokba ment.

Az első ötletet két évig tartó hosszas munka követte, mire elkészült a prototípus, amellyel sikerült a chicagoi kiállításon díjat nyernie a párnak. A tervezésben, készítésben az egész csald kivette a részét. Míg Ritáék kint tervezték, addig a férj édesanyja, Piroska Mama hazánkban, egy huszonéves házi varrógéppel készítette az első darabokat. Rita először kerek formában gondolkodott, majd dobozokat kezdtek szétszedni, hogy megtalálják a tökéletes alakot.

„Sok éjszakai beszélgetést és töprengést követően pattant ki a megoldás a fejemből: a cipzár lett a titok nyitja” – emlékezett vissza Csaba. Az a jelenleg használt forma is egyik éjszaka született meg. Az elsőt Rita egy, még a gyerekkorából, Magyarországról származó kockás törlőruhából szabta ki.

A munka azonban még nem ért véget, sőt a java csak most jön. A terméket nyár elején kezdik forgalmazni az Egyesült Államokban, de több országból is érdeklődnek iránta. Jelenleg a gyártás előkészítése zajlik, illetve a hordozó utolsó tökéletesítése.

A Solvetta először Amerikában lesz elérhető, de később itthon is forgalomba kerül. Azt még pontosan nem tudni, hogy mikor, de a Vester házaspár szeretné, ha a lehető legrövidebb időn belül eljutna hozzánk is a díjnyertes termék. Jelenleg azt szeretnék, ha a nálunk megjelenő darabokat magyar gyártók készítenek el, de ez ártárgyalás kérdése is lesz.

A díj elnyerése óta Ritának és Csabának szinte egy perc szabadideje sincs, nem csupán különböző országokból keresik meg őket leendő partnerek, hanem az amerikai sajtó is felfigyelt rájuk. Sorban jelennek meg róluk a riportok, számos tévéműsor mutatta már be a magyar házaspár által megalkotott és szabadalmaztatott terméket.

Neked is tetszik a találmányuk? Akkor nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: