hirdetés

SIKERSZTORIK

Vajda Vivien elárulta, miért sírta el magát az America's Got Talent zsűrije előtt

A tévénézők millióit lenyűgöző ugróköteles lány arról is beszélt portálunknak, hogy a magyar gratulációknak örült a legjobban.
Dömötör Nikolett, fotók forrása: Instagram - szmo.hu
2018. június 30.

hirdetés

A napokban nemcsak a magyar, de a külföldi sajtót is bejárta Vajda Vivien hatalmas sikerű ugróköteles produkciója, amivel lenyűgözte az America's Got Talent zsűrijét. Az előadás után megkerestük a vizsgái miatt jelenleg Rióban tartózkodó, 24 éves lányt és beszélgettünk vele. Mesélt a versenyről is, az álmairól és a mindennapjairól, de arról is, mért sírta el magát akkor, amikor a műsorban arról beszélt, hogy korábbi edzője és csapattársai is piszkálták őt.

Vivi sajnos nem oszthatta meg velünk, milyen módon került be az amerikai tehetségkutatóba, ami egyike a legnézettebb showműsoroknak, ugyanis a versenyzőkkel titoktartási szerződést írattak alá. Azt viszont elmondta, mennyire boldog, hogy Magyarországról is rengeteg szeretetet kapott. Sok kedves üzenetet küldtek neki a világ minden tájáról, ő viszont mégis a magyar gratulációknak örül legjobban, amelyeknek a mennyisége meg is lepte.

Picture taken by Mr @ff_qin from fotofactory.cn ... his pictures are amazing . Thank you for making such great photos of me . I love them . ?? #sportmodel #photo #fotofactory #qin #foto #stylish #loveit

751 kedvelés, 24 hozzászólás - vivien vajda (@vivienvajda) Instagram-hozzászólása: "Picture taken by Mr @ff_qin from fotofactory.cn ... his pictures are amazing . Thank you for..."

Miután befejezte a gyakorlatot, látta, hogy a nézők és a zsűritagok is állva tapsolnak neki, majd egyből továbbjuttatták, ami meghatotta és boldoggá tette. Nagyon izgult előtte, hiszen szeretett volna a lehető legjobban teljesíteni, hogy büszkék lehessenek rá. A világsztárokkal való találkozástól nem jött zavarba, inkább megtisztelőnek érezte, pedig többek között Mel B és Heidi Klum előtt kellett bemutatnia, mit tud.

hirdetés

„Az ember, amikor a tévében látja őket, sosem gondolja, hogy egy nap a valóságban is találkozni fog velük. Mindegyikük hihetetlenül kedves és pozitív volt.”

Bár Vivi érettségi után költözött ki Brazíliába családjával, továbbra is nagyon fontos számára a magyar identitás megőrzése (édesapja magyar, édesanyja brazil). A szüleivel jellemzően inkább magyarul beszélnek, mint portugálul. Minden évben hazalátogatnak, mint mondja, hiányzik neki Magyarország. Amíg itt élt és tanult, a nyári szünetet általában Brazíliában töltötte, ezért mindkét országot az otthonának tekinti.

Az egyetemet odakint végezte ösztöndíjjal, édesanyja pedig segítette abban, hogy kapjon támogatást a versenyzésre is. A lángosért, kakaós csigáért, túrós batyuért odavan, ugyanígy a hortobágyit és a töltött káposztát is imádja, az ismerőseinek is szokott főzni magyaros ételeket.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar földön születhettem és ott nőttem fel, mert imádom a magyar történelmet, a kultúrát, a nemzeti hőseinket. Büszkeséggel tölt el, hogy magyarnak is mondhatom magam.”

Az egyetemen nemzetközi kereskedelmet tanult, ami jól kapcsolható a nyelvtudásával is (hat nyelvet beszél). Az egyetemen nemcsak ösztöndíjat, de sportelismerést is kapott. Rengeteg rangos versenyeredménnyel büszkélkedhet, nem is tud kiemelni olyat, ami különösen közel állna a szívéhez, holott van 14 világbajnoki címe és gyakorlatilag a világ minden táján versenyzett már.

#dowhatyoulove #lovewhatyoudo #jumprope #happy #hungary #harbour Can't wait to be back home ❤

294 kedvelés, 3 hozzászólás - vivien vajda (@vivienvajda) Instagram-hozzászólása: "#dowhatyoulove #lovewhatyoudo #jumprope #happy #hungary #harbour Can't wait to be back home ❤"

„Ahhoz, hogy valaki kikerüljön egy versenyre, rengeteg felkészülés, elszántság és bátorság kell, úgyhogy nekem minden egyes megmérettetés nagyon fontos és emlékezetes.”

Az eredményeinek köszönheti azt is, hogy Rióban vihette az olimpiai lángot, az olimpiai fáklyát pedig máig a szekrényén őrzi.

Viviék egy tengerparti városban laknak, reggelente rendszeresen futni jár a partra három kutyájával. A kötéledzések mellett a tornát és az erősítést sem hanyagolja el. Édesapja korcsolyázó, magyar bajnok is volt, most a fő edzője, anyukája pedig a koreográfusa – mint elmondta, nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy a szülei ilyen sokat segítenek neki a karrierjében is, és maximálisan mellette állnak.

Praia da Macumba , Rio de Janeiro ???? #jumprope #fitness #brasil #riodejaneiro #sport #esporte #pularcorda #praia #beach #fitnessbrasil #esportebrasil #crossfitbrasil #vemvocetambem #time_estacio #estacio @estacio_brasil @reebokbrasil #pularcordaéesporte #saltarcorda

268 kedvelés, 5 hozzászólás - vivien vajda (@vivienvajda) Instagram-hozzászólása: "Praia da Macumba , Rio de Janeiro ???? #jumprope #fitness #brasil #riodejaneiro #sport #esporte..."

A bemutató utáni elérzékenyülésről azt mondta, hatalmas feszültség gyűlt fel benne már a színpadra lépése előtt is, attól pedig, hogy milyen sikere lett és milyen kedvesen fogadták, egyszerűen kiszakadt belőle a sírás. Ekkor mondta el azt is a műsorban, hogy korábbi edzője és csapattársai piszkálták, amire a szombathelyi Kötélugró Klub elnöke, Bánhegyi Attila már reagált is. Ő meglepetését fejezte ki az RTL Klub Fókusz című műsorában, és azt is tagadta, hogy tudott volna arról, hogy Vivit bármilyen sérelem érte a klubban, ahova még gyerekkorában került.

„Ha ők ezt így reagálták le, akkor maradjunk ennyiben. Én nem akarok ezzel törődni. Épp elég volt túltenni magam rajta anno.

Nem én vagyok az első és utolsó sportoló, akit bullyingoztak.

A sportpályán is, az iskolában is sokszor előfordult velem, hogy az irigykedés miatt bántottak, sok negatív tapasztalatom volt. A zsűri kérdezte, nekem pedig válaszolnom kellett”, mondta el véleményét a lány az esetről.

A beszélgetés ezen a ponton sajnos megszakadt. Vivi elcsukló hangjából kiderült, hogy sír, mégpedig annyira, hogy édesanyja vette át tőle a szót, ő beszélt a kilépés körülményeiről. „Mi próbáltuk vele Magyarországon folytatni, de nehézségekbe ütköztünk. Brazíliában azonban kaptunk támogatást, olyan egyetemre járhatott, ami kifejezetten támogatja a sportolók versenyzését. Lehetővé tették, hogy utazzon szerte a világban, és az oktatást, a vizsgákat is ehhez igazították.”

Kiderült, hogy a műsorban Vivi rengeteg kérdést kapott, többek között a karrierje legjobb és legnehezebb pillanatairól – édesanyja szerint a műsorkészítők döntése volt, hogy épp az ominózus rész került végül adásba, amit ő a maga részéről sajnál.

„Reméljük, hogy Magyarország nem ezzel akar foglalkozni, inkább a produkcióval. Az számít csak, mert ez egy csodálatos előadás volt”

- tette még hozzá.

Vivi még néhány mondat erejéig beszélt arról, hogy a valódi célja, hogy egy olyan ember legyen, aki nemcsak sikeres sportoló, de a sporton keresztül tud segíteni másokon is. „Egy jó példa akartam lenni, nekem mindig ez volt a lényeg. Tudom, hogy rengetegen vannak, akik követnék az álmaikat, de nehézségekbe ütköznek.

Meg szeretném nekik mutatni, hogy bármi is történik, a saját boldogságukért ők maguk a felelősek, és igenis merjenek küzdeni a céljaikért. Ne hagyják, hogy bárki akadályozza őket, hogy tönkre tegyék az álmaikat.

Én ebben akarok segíteni.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: