/sikersztorik/tisztaban-voltam-vele-hogy-egy-vilagsztarokkal-teli-klub-alkalmazasaban-fogok-allni-egy-magyar-holgy-a-bayern-munchennel/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„Tisztában voltam vele, hogy egy világsztárokkal teli klub alkalmazásában fogok állni” – egy magyar hölgy a Bayern Münchennél

Bár a koronavírus-járvány miatt a német labdarúgó bajnokságban sincsenek meccsek, de Ábrahám Katalin a szünet alatt is dolgozik a Bayern München háziasszonyaként.

Link másolása

hirdetés
"Magyar életet élünk Berlinben" - nyilatkozta egyszer Dárdai Pál. Ismerős a felállás... Csak mi a férjemmel Münchenben élünk. Dunaújvárosban is van egy bázisunk. A két város között jövünk-megyünk. Ritkán unatkozunk. A fodrászom magyar. A háziorvosom német. Szeretem a rendet és a rendszert. Az Oktoberfest izgi, de inkább szüreti bálba megyek.

Sztereotípiák léteznek, de sokszor megdőlnek. A "bezzeg nyugaton" kijelentést nem mindig hiszem el. Ebben a kavalkádban születnek gondolatok, történetek, felmerülnek információk, amiket szeretnék itt a blogon megosztani veletek.

Minden sikeres férfi (cég) mögött áll egy nő. Ha a vendégszeretet elsődleges szempont: a magyarokban bátran bízhatsz. Így gondolkodhatott a müncheni labdarúgócsapat vezetősége, amikor felvették Ábrahám Katalint, az FC Bayern székházának háziasszonyát.

- Mesélj, kérlek arról az útról, ami a bajor klubhoz vezetett.

- Székesfehérváron születtem. A nyolcvanas évek végén megismerkedtem egy szerb sráccal, aki a Dunai Vasműben dolgozott hegesztőként. A szerelemből házasság lett, és Szerbiába költöztünk. 1990-ben világra jött a lányom, Daniela, 1993-ban a fiam, Stefan. Belgrádban éltünk, de 1999 tavaszán, a délszláv háború kapcsán egyre bizonytalanabbá vált a helyzet. Férjemmel végül összepakoltunk, a gyerekekkel együtt autóba ültünk, és Magyarországra utaztunk. Aznap este hallottuk a hírekben: a NATO megkezdte a légitámadást Belgrádban…

A kezdet: szobalányként egy müncheni hotelben

hirdetés

- Bár Dunaújvárosban béke volt, a család élete picit átalakult.

- A férjemnek hiányzott az otthona, a háborús helyzetben különösen aggódott a szüleiért, rokonaiért. Végül a lányunkkal együtt hazaköltözött, és elváltak az útjaink.

- Egy ideig banki ügyintézőként dolgoztál, majd Németország felé sodort a szél.

- Szerettem a munkámat, de az akkori párom, most már férjem építési vállalkozása nehéz időket élt. Egyre több megbízás maradt kifizetés nélkül, ezért 2013-ben Münchenben próbáltunk szerencsét. Aki Bajorországban él, ismeri az „ördögi kört”. Lakást akkor kapsz, ha fel tudsz mutatni háromhavi bérpapírt. Ahhoz meg, hogy dolgozz, valahol aludnod is kell. Az első hónapokban átmeneti szállásokon, olykor hatágyas szobákban laktunk, férjem munkatársaival együtt. Kemény időszak volt.

- A kitartás végül meghozta a gyümölcsét.

- Anti németországi vállalkozása szépen fejlődött, egyre több megrendelést kapott az építőiparban. Találtunk lakást is. Én 47 évesen egy ötcsillagos müncheni szállodában dolgoztam szobalányként. A szerb nyelvtudásom segített a beilleszkedésben: tudtam kommunikálni a szerb főnökasszonyommal. A napi 13-14 szoba kitakarítása után esténként intenzív német nyelvtanfolyamra jártam. Megterhelőek voltak a mindennapok, de kárpótoltak a munkatársak. Több magyar is dolgozott akkor a szállodában, egymást támogattuk. Ha valaki nem lett kész a megszabott időre, besegítettünk neki. Ma már egyikőnk sem dolgozik a hotelben, viszont egy életre szóló, jóban-rosszban összetartó baráti társaság alakult ott ki.

- Te hol helyezkedtél el a szálloda után?

- Egy üzleti konferenciákra szakosodott hotelben, egy másik szerb főnök keresett felszolgálókat. Soha nem dolgoztam ilyen munkakörben, de jelentkeztem, felvettek, és szépen lassan belejöttem. A youtube-ról tanultam meg például, hogy hogyan egyensúlyozzak a tányérokkal a kezemben. Egy idő után 200-250 ember reggeliztetését és ebédeltetését koordináltam. Szerettem, de hétvégén és ünnepnapokon is helyt kellett állni, ami a családi élet szempontjából egyre terhesebbé vált.

Kata és Anti 2018-as esküvőjén: együtt a müncheni barátokkal

- Ekkor került a képbe az FC Bayern labdarúgócsapata.

- 2019 januárjában, az akkori főnökasszonyom hívta fel a figyelmemet az állásajánlatra. A részletes feladatkört eleinte nem ismertem, de motivált, hogy hétfőtől péntekig tartó munkarendről volt szó. Szüleim Kisapostagon, a lányom és az unokáim Dunaújvárosban, a fiam Budapesten él. A hazautazások, baráti találkozók, az otthoni, jó hangulatú disznóvágások tervezhetőbbé válhattak.

- Mi a feladatod háziasszonyként?

- Alapvetően a székházban dolgozó vezetők, irodai dolgozók munkáját teszem komfortosabbá. Kávét, teát, reggelit vagy tradicionális bajor ételeket (pl. kolbász pereccel) szolgálok fel nekik, vagy az éppen érkező vendégeknek. Próbáltam egy kis kreativitást is csempészni a mindennapokba: a megmaradt gyümölcsökből tálakat vagy különböző italokat szoktam készíteni.

- Mennyire voltál zavarban, hogy olyan emberek mellett dolgozol, mint Uli Hoeness vagy Karl-Heinz Rummenigge, az FC Bayern volt illetve jelenlegi elnöke?

- Tisztában voltam azzal, hogy egy előkelő, világsztárokkal teli klub alkalmazásában fogok állni. Egészséges tisztelettel, de a rajongást mellőzve álltam a dologhoz. Rummeniggével érdekesen alakult a közelebbi megismerkedésünk. Megkértek, hogy töröljem le az asztalát. Egy picit nehezen megközelíthető, elég makacs foltról volt szó, de gondoltam, végzek vele, amíg tart a vezetők megbeszélése. Pechemre Rummenigge idő előtt jött be a szobájába, és kérdő tekintettel nézett rám, hogy mit keresek négykézláb az asztala alatt… ? Tisztáztuk a helyzetet, és jót nevettünk rajta. Legyen szó vezetőről, játékos-megfigyelőről, vagy épp valamelyik titkárnőről, mindegyiket udvarias és tisztelettudó embernek ismertem meg. Hasan Salihamidžić sportigazgató a minap tudta meg, hogy beszélek szerbül is, és nagyon megörült neki.

"Megterhelőek voltak a mindennapok, de kárpótoltak a munkatársak."

- Hogyan változott meg az egyesület élete a koronavírus kapcsán?

- Március 20-tól, a kijárási korlátozások bevezetése után leálltak az edzések, a játékosok otthon, egyénileg készültek tovább. A székházban folyó munka is átalakult az új szabályozásnak megfelelően. Ahol lehetett, ott home office munkavégzést biztosítottak, a tárgyalásokat videókonferencia keretében oldották meg. Néhányan továbbra is bejártak az irodájukba, de ők is ügyeltek a távolságtartásra és az egyéb higiéniai előírásokra. Bár minimálisra csökkent a székházban dolgozók száma, az én munkámra továbbra is igényt tartanak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk