SIKERSZTORIK
A Rovatból

Te is lehetsz gyalogból királynő – Sikeres nők, akiknek az életét a sakk változtatta meg

Mi a közös a világ legjobb női sakkozójában, a pilótában, a bírónőben, az orvosban, az informatikusban és a marketing guruban? Hogy egy férfiak uralta világban küzdötték magukat gyalogból királynővé.
Fotó: Kucsera Lilla - szmo.hu
2022. szeptember 20.


Link másolása

Bizonyára ismerős lehet a Queens Gambit (magyarul: Vezércsel) világhírű Netflixes sorozata, ahol Beth Harmon sorsát követhetjük végig az árvaháztól a sakkvilágbajnokságokig. De ne menjünk ennyire messzire, hiszen Polgár Judit – minden idők legjobb női sakkozójának – története valós példát adhat mindnyájunknak arról, hogy nem lehetetlen egy alapvetően maszkulin játékban nőként érvényesülni, csak több kitartást, vagy egy vezércselt igényel.

Kucsera Lilla – Judit mellett – összesen öt sikeres nővel beszélgetett, arról, hogy milyen képességeket köszönhetnek a sakknak, hogyan tudtak érvényesülni a gyakran férfiak uralta szakmákban, és mit tanácsolnak a jövő generációinak.

„Évek óta vesszőparipám a gyerekek kreatív fejlesztése a sakkon keresztül, ezzel párhuzamosan pedig fontosnak tartom, hogy a lányok is legyenek ugyanazokkal a lehetőségekkel megkínálva a tudományos területeken, mint a fiúk.

Sokszor szembesülök azzal, hogy pályaválasztáskor a lányok nem mernek olyan szakmákat választani, amelyek a “fiús” kategóriába esnek, mert gyakran saját magukról sem hiszik el, hogy képesek lennének mérnökként vagy tudósként megállni a helyüket.

Fontos, hogy a gyerekek elhiggyék: nem a nemük számít, hanem az, hogy bízzanak magukban és a képességeikben, amiben óriási szerepük van a körülöttük lévő embereknek” – mondja Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa.

Alberti Dorina webfejlesztő és marketing-tanácsadó, ügyfelei között Magyarország legnagyobb hotel- és étteremláncai sorakoznak.

– 13 évesen kezdett sakkozni. Milyen képességeket köszönhet a sakknak?

– Többek között azt tanultam meg a sakkból, hogy ne vesszek el a részletekben, hanem mindig egy cél lebegjen a szemem előtt, és annak az eléréséhez rendeljek stratégiát, komplexen kezeljem a feladatokat. Ha fel kell áldoznom egy fontos bábut, ám legyen, a lényeg, hogy az a bizonyos lépés szinkronban maradjon a célommal. A marketingben, ha erős brandet szeretnénk építeni, nem állhatunk meg egy darab posztnál, ami sok lájkot kapott, mert az tévútra visz.

A sakkban is egy dolog számít: hogy ki ad mattot a másiknak. Jó, ha húzol három erős lépést a játékban, de ha nem a végcél felé menetelsz, akkor elaprózod az erőidet és veszíteni fogsz.

A sakk megnyitásban az a lényeg, hogy fogd a centrumot és a tisztjeid mozgékonyak legyenek. Itt még nem derül ki, hogy hol van a helyük, de fontos, hogy bármikor oda tudj menni velük, ahová kell. A munkában is ezt vallom: jó, ha körvonalazódik a fejedben, hogy hová akarsz eljutni, hiszen gyorsan változik a világ, különösen most, ezért lényeges hogy tudj alkalmazkodni, gyorsan tanulj, és át tudd csoportosítani az erőforrásaidat, ha szükséges.

A sikerhez tudni kell áldozatot hozni. Látni kell, hogy egy cserénél nem feltétlenül kerülök hátrányba annak ellenére sem, hogy leadok az erőforrásaimból. A pozíció ugyanis fontosabb, mint a bábumennyiség. Illúzió, hogy mindig a legerősebb figurához kell ragaszkodni, mert nem abban van az erőnk, hanem a teljes állásban. Éppen ezért tudni kell elengedni a dolgokat a nagyobb eredmény érdekében. Az üzleti életben előnyt jelent, ha így tudunk magunkra és a döntéseinkre nézni.

– Mit üzen a jövő generációinak?

– Úgy gondolom, hogy az embernek meg kell találnia a saját erősségeit. Ami jól megy, aszerint kell játszanod. Ha te a zárt állásokban vagy jó, érdemes afelé terelni a játékot, ha a nyitottakban, akkor úgy indítani stb. Akármennyire is küzdünk ellenük, az évezredek alatt kialakult sztereotípiák ösztönszinten benne vannak az emberekben.

Ha elfogadod, hogy egyes területeken gyengébb vagy, és inkább az erősségeidre koncentrálsz és erre építkezel, akkor függetlenül attól, hogy milyen nemű vagy, jelentős sikereket érhetsz el. Én például felismertem, hogy az empátiámnak köszönhetően nagyon jól megy a kapcsolatépítés, és ezt az előnyömre tudom fordítani az üzleti életben.

Csiszár Alina folyamatmérnök egy galvanizáló üzemben, mellette repülő pilóta.

„Alázatot, fegyelmet és tapintatosságot kaptam a sakktól. Már 8 éves koromtól versenyekre jártam, amikor pedig visszamentem óvodásokat tanítani, azonnal láttam, hogy ki sakkozik és ki nem. A sakkosok csendesebbek voltak, odafigyeltek a másikra, tiszteletteljesebben viselkedtek, amit magamon is tapasztalok.

A sakk a vizualitásomat is fejlesztette: erős a térlátásom és jó vagyok a 3D-s modellalkotásban, ami a foglalkozásomhoz kell. A repülésnél pedig elengedhetetlen a jó tájékozódó képesség és a gyors döntéshozatal. Penge a memóriám, tisztán fel tudok idézni dolgokat, helyszíneket, eseményeket és nálam nincs olyan, hogy elfelejtek valamit, hogy hová tettem.

Azoknak a lányoknak, akik bizonytalanok a jövőjüket illetően azt üzenem, hogy sztereotípiák ide vagy oda, félelemből nem lehet táplálkozni. Hátrányban éreztem magam az egyetem elején, de ahogy elkezdtem beszélgetni a tanáraimmal erről, a helyzet pozitívan változott. Úgy gondolom, hogy a szülőknek és az oktatóknak is nagy szerepük van benne, hogy a gyerek elsősorban érezze jól magát abban, amit csinál. Hiszem, hogy egy lány gyalogból királynővé válhat, ezt már számos sikeres magyar nő bebizonyította.”

Kabai Krisztina sürgősségi orvos, 8 éven át sakkozott versenyszerűen.

„Képzeljük el, hogy a sakkban mi vagyunk a hadvezérek, és egyszerre több bábut kell irányítanunk a csatatéren egy stratégia szerint. Nem ritka, hogy egyszerre 10-15 beteget menedzselek. Az egyiket éppen vizsgálom, a másiknak elkészült a laborja, a harmadikat éppen hazaengedem, a negyedik rosszul lesz… Éppen ezért a lépéseket folyamatosan újra kell tudnom rangsorolni, aszerint, hogy kivel foglalkozom éppen, és ki következzen a sorban. Pont, mint a sakkban.

Nem értek egyet azzal, hogy a mai napig külön lány-fiú kategória van a sakkban, idejétmúltnak tartom. Ez azt sugallja, hogy a fiúk okosabbak a lányoknál. Ugyanabban a játékban vagyunk, ugyanazokkal a képességekkel – akkor nekünk miért kell kevesebb pontot elérnünk ugyanahhoz az eredményhez?

Úgy vélem, azzal kell foglalkoznunk, amivel igazán szeretnénk, amiben örömöt lelünk. Nem kell megfelelni a társadalmi elvárásoknak. A mentőorvoslás sem nőies szakma, nekem is mondták, hogy nem fognak rám úgy figyelni, mert nő vagyok, de nem így lett. Nem attól lesz nőies egy nő, hogy a konvenciókhoz illeszkedő szakmát választ. Ez idejétmúlt felfogás. A lányok is ráébrednek, hogy ugyanolyan okosak és kitartóak, mint a fiúk, szerintem ebbe az irányba halad a világ.”

Majosházi Linda családjogi bíró, elmondása szerint hivatása kitartást, előrelátást és céltudatosságot igényel.

„A tárgyaláson mindig látnom kell előre, hogy mi lesz a következő lépés, csakúgy, mint a sakkban. Ez egy három pólusú ügy, ahol a peres felek egymással szemben állnak, a bíró pedig köztük. Pontosan kell tudnom, hogy milyen stratégia mentén vezetem le a pert. Ha a sakkban megtanulod, hogy hogyan reagálj kritikus szituációban, azt a tapasztalatot a munkába is át tudod vinni. Nekem ez abszolút ösztönösen jön, amit 8 év sakkozásnak köszönhetek.”

Mátyás-Kollár Gabriella két aktívan sakkozó kisgyermek anyukája, az egyik legnagyobb multinacionális pénzügyi vállalat informatikai részlegének operációs igazgatója.

„A munkám során folyamatosan tapasztalom, hogy milyen előnyei vannak a STEM területen a logikus, kreatív gondolkodásnak, mely a sakk révén fejleszthető, így nem is volt kérdés, hogy bevezetem a gyermekeimet ebbe a világba. 11 évesen kezdtem el kódolni, azonnal megkedveltem ezt a fajta logikus gondolkodásmódot, és szeretném elősegíteni, hogy minél több fiatal nő kipróbálhassa magát a programozásban.”

Polgár Judit szerint gyakorlati válaszokra és hiteles példákra van szükség ahhoz, hogy a lányok bátrabban válasszanak pályát és helyezkedjenek el a különböző tudományos területeken.

„Az volna az ideális, ha egy pályakezdő sikerét nem a neme, hanem elsősorban a képessége, a tudása, valamint a lelkesedése határozná meg. Példaképekre, inspiráló személyiségekre van szükség, akikre felnézhetnek a fiatalok. Az idei Világsakkfesztivál központi témája adta magát: nők a sakkban - nők a tudományban. Olyan inspiráló előadókat hívtunk a világ minden tájáról, akiktől rengeteget tanulhatunk, nem mellesleg szenvedélyük a sakk.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lehet jobb hely a Föld, és fontosnak tartjátok, hogy több nő dolgozhasson a természettudományokban, akkor titeket is várnak szeretettel a Morgan Stanley támogatásával létrejött eddigi legnemzetközibb Világsakkfesztiválon személyesen, október 8-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. Az esemény élő közvetítéseihez online is kapcsolódni lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
Anett egy éve még újra járni tanult autóbalesete után, most női inspirációs versenyen indult
Anett története erőt adhat mindenkinek, akinek némi plusz motiváció kell az életmódváltáshoz, sporthoz, pozitív gondolkodáshoz. Így gondolta ezt a BioTechUSA női inspirációs versenyénének közönségzsűrije is.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2022. szeptember 01.


Link másolása

Adott egy sportos, fiatal lány, akinek mindig is lételeme volt a mozgás, sokáig versenyszerűen kézilabdázott. És aztán egyszer csak történik vele valami az életében, ami sok mindent megváltoztat – de a sporttal való kapcsolatát még szorosabbra fűzi.

Martin Anett 24 éves, friss diplomás gyógytornász. Egy évvel ezelőtt súlyos autóbalesetet szenvedett, két hétig kómában feküdt, hosszú ideig kórházi ápolásra szorult. Testén hegek és sebek nyomai, beépített csavarok emlékeztetik arra, hogy hajszálon múlott az élete.

„Első gondolatom az volt, mikor megláttam a hegeket, hogy soha többé nem megyek strandra, nem veszek fel fürdőruhát, nem fogok ismerkedni. De rájöttem, hogy ha teljes életet akarok élni, akkor el kell fogadnom így magam.”

Anett úgy gondolja, hogy vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni, de amin pedig lehet, azon kell is. Így viszonyult ahhoz a kérdéshez is, hogy a teste jelentősen megváltozott, a kórházban töltött idő alatt legyengült, 48 kilósra fogyott. Fokozatosan összeszedte magát, rendszeresen látogatta az edzőtermet, és tudatosan vágott neki az izomépítésnek. Pár hónappal később mindennek már látványos eredménye lett.

Anett története pont azt igazolja, hogy fel lehet magunkat küzdeni a mélypontról, akaraterővel, megfelelő motivációval újra lehet építeni mindent. A sztorija másokat is inspirál, sok üzenetet kapott már eddig is, amelyben példaértékűnek nevezték hozzáállását. Ezért is érezte úgy, hogy helye lehet a BioTechUSA női inspirációs versenyének, a BioTechUSA Lifestyle Day-nek mezőnyében – itt ugyanis nem csak a külsőségek számítanak, hanem az is, hogy kinek mi a története, mennyire hat motiválóan másokra.

NÉZD MEG KISFILMÜNKET ANETTRŐL, ÉS LESD MEG ŐT A BIOTECHUSA INSPIRÁCIÓS VERSENYÉN!

Ha ez egy hagyományos szépségverseny lenne, akkor biztos nem indult volna el rajta. Itt viszont sokat számít a motiváció, hogy ki honnan indult, és úgy milyen eredményt ért el.

„Nem is az a célom, hogy első legyek, inkább az, hogy önmagamat legyőzzem. Nekem már így is kívül esik a komfortzónámon a színpadi szereplés, ez is egy feladat, hogy ezt megoldjam”

– mondta Anett a verseny döntője előtt.

A BioTechUSA női inspirációs versenyét idén már hatodik alkalommal rendezték meg, három kategóriában – Anett a Fittest Girl kategóriában volt érintett, de keresték a legfittebb anyukákat és fitnesz versenyzőket is. Az idei verseny központi témája az evészavar volt: erre szerették volna felhívni a figyelmet, párbeszédet kezdeményezni és edukálni. A cég 5 millió forintos adományt ajánlott fel a legrégebben működő hazai felnőtt evészavar-központnak, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjének. Ez az összeg kiegészült továbbá a vásárlók felajánlásaival, közel félmillió forinttal.

A versenyző hölgyek között is több olyan akadt, akinek a történetében szerepelt valamilyen evészavarral kapcsolatos probléma – Anettet ezek a sztorik is mélyen megérintették, bár ő maga sosem küzdött evészavarral. A vetélytársaival gyorsan összebarátkozott, de még így is izgatottan lépett színpadra – egyszer sportruházatban, egyszer pedig fürdőruhában. A Kiss Virág fitnesz világbajnok, Kovács-Nyári Diána színésznő és BioTechUSA jótékonysági nagykövet, Deres Ádám edző, sportoló és Nánási Pál fotóművész alkotta zsűri nem volt könnyű helyzetben, mikor ki kellett választaniuk a kategóriánkénti győztest. De nem is csak az ő döntésük számított: előzetesen a közönség is szavazhatott a verseny online felületén.

Anett igencsak meglepődött, amikor az eredményhirdetésnél szólították: ő nyerte el az egyik közönségdíjat. „Nem posztoltam a közösségi médiában semmit sem a szavazásról, nem gyűjtöttem ilyen módon támogatókat. Örülök, hogy a történetem ilyen sokakra inspirálóan hatott, ez erőt ad nekem ahhoz, hogy tovább folytassam az utam.”

„A foglalkozásom gyógytornász, vagyis másoknak segítek, de úgy érzem, ez már igazi küldetés számomra, mert a saját élettapasztalatommal is segíthetek másoknak.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
Gabriellának ugyanolyan jól megy az angliai mozdonyvezetés, mint a texasi Ironman-verseny teljesítése
Waller Gabriella szereti a kihívásokat. Nem számít, hogy egy vonatot kell elvinnie valahová Nagy-Britanniában, vagy tűző napon kell 180 kilométert bicikliznie, 3,8 kilométert úsznia és 42 kilométert futnia.
Belicza Bea - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

Az év legtartósabb ködjére mindig emlékezni fog Waller Gabriella. Az Angliában élő, Rácalmásról származó nő azt remélte, szép napos idő lesz önálló mozdonyvezetésének első napján, de igazi mélyvízbe ugrott, az orráig sem látott, ahogy korábbi cikkünkben mesélte.

Ma már több mint fél éve vezet, azóta már fullasztó kánikulában is dolgozott. Angliában jóval alacsonyabb a nyári hőmérséklet, érzésre azonban ugyanolyan megterhelő, mint más európai országokban. Idén nyáron még a szigeten is 40 fokot mértek, literszámra itta a vizet Gabi is. Vonatvezetés közben azonban nem kell izzadnia.

„Azt mondta a szakszervezet, ha nem működik a légkondicionáló a fülkémben, akkor az én döntésem, hogy dolgozom-e. Törlik az ilyen járatot, ha nem vállalom a vezetést a fullasztó melegben, hűtés nélkül.”

Túl van az első baleseten is, elütött egy fácánt.

„A szélvédő összetört, de szegény madár még tovább repült. Sajnos valószínű, hogy az ütközés miatti fejsérülést nem élte túl, távolabb elpusztulhatott.

Három megálló volt a végállomásig, törött ablakkal is biztonságosan elvittem a vonatot a célba, de azonnal kérhettem volna, hogy vegyék ki a forgalomból.”

A baleset este történt, különben az őzeket, madarakat dudálással meg lehet óvni. Elmesélte, hogy rengeteg borzat lát holtan vezetés közben.

„Ők sajnos olyan buták, hogy folyton a sínek alatt akarnak átbújni, de a sínekben áram van. Nagyon szomorú megégve látni őket. Érdekes, hogy a rókák soha nem járnak így, ők átugorják a síneket.”

Sztrájk idején is dolgozott már. „A mi cégünknél a vonatvezetőkön kívül mindenki beszünteti a munkát, a kalauz, a takarító és a pénztáros is. Ilyenkor az a gond, hogy teljesen felborul a rend, csak pár vonat jár, és az ellenőrök helyett valamelyik menedzser áll be, aki amúgy irodában dolgozik.”

“Mivel nekik nincsen annyi tapasztalatuk, így sok hibát vétenek. Nem tudják, melyik peron milyen hosszú, hol kell kinyitni az ajtót. Az előző sztrájk alatt sok probléma volt ebből“

Gabi mindig attól félt, hogy az átmeneti kalauz nehogy ott is kinyisson egy ajtót, ahol nincs peron, és valaki leessen.

Végül a munkabeszüntetés napját is probléma nélkül zárta.

Gabi fél év tapasztalata alapján úgy döntött, egy nehézséget megpróbál enyhíteni. A váltott műszakokban nagyon el lehet fáradni.

„Előfordul, hogy 7 napot dolgozunk egymás után és később jön 5 nap szünet, de az egy hét egyfolytában, nagyon korán kezdve vagy nagyon későn végezve, megterheli a szervezetet.”

Egy kollégájával megegyeztek, hogy Gabi lesz az állandó reggeles, és munkatársa az állandó estés. A reggelekben azt szereti, hogy műszak után ő dönt, hogyan osztja be a napot, de ha csak délután 5-kor kezd, akkor az egész napját azzal tölti, hogy várja a munka kezdetét. Szerinte a szervezete is hálás lesz ezért a váltásért.

„Nincs olyan, hogy egyik héten hajnali kettőkor kelek, másik héten, akkor érek haza.”

A kezdőket folyamatosan figyelik, hogy érzik magukat, hogyan birkóznak meg a feladataikkal.

„Meglepett, hogy azt is megkérdezték, sikerült-e eleget aludnom és ettem-e egész nap. Számítógép számolja ki a fáradtsági indexünket.”

„Azt mondják, ez azért fontos, mert a kezdőknek minden sokkal megterhelőbb, ők még folyamatosan koncentrálnak. Az első két hónapban én is az ablakra tapadt orral, a szék szélén ülve dolgoztam. Négy hétig minden műszak után fájt a fejem a nagy készenléttől.”

Az önálló vonatvezetés óta kétszer kísérte el a főnök, hogy megnézze, minden rendben van-e. Eleinte pár perc késést elnéznek, de később az időt is tartani kell. Nézik, hogy pontosan a peronon áll-e meg a mozdonyvezető. Egy fekete dobozzal is elemzik a munkájukat. Ő jól teljesített ezeken az ellenőrzéseken is.

„A fékezés nem volt mindenütt tökéletes, de nem estek orra az utasok, volt egy-két eset, ahol nem volt elég gördülékeny a megállás. Ez nyilván megszokás kérdése, és a különböző vonatok is picit máshogy működnek, azt is ki kell tapasztalni.”

Ellenőrizték a gyorshajtást, és azt is, hogy a piros lámpához közeledve időben lassítanak-e. Vannak szimulátoros gyakorlataik is.

„Augusztus elején azt gyakoroltuk, hogyan viselkedik a vonat ősszel, amikor hullanak a levelek. Kisiklani ugyan nem tudunk, de a megállást erősen befolyásolja. Korábban és még finomabban kell fékezni.”

Gabinak a legrosszabb élménye a vezetésben, hogy legalább tízszer meghúzták a vészféket.

„Hétvégén rengeteg részeg ember van a vonatokon, velük van a gond. Ilyenkor öt másodpercem van megnyomni egy gombot, hogy ne álljon meg a vonat.”

„Elvileg beszélnünk kell azzal, aki meghúzta a féket, de tíz alkalomból csupán kétszer sikerült. Amikor odamegy az ellenőr, mindenki azt mondja, hogy nem ő volt. Nekem ugye az a dolgom, hogy olyan helyen álljunk meg, ami biztonságos, és ha valami baj van, oda tudjon jönni a mentő, tűzoltó vagy rendőrség. Alagútban például csak a legvégső esetben állhatunk meg.”

Imádja, hogy rövid nadrágban dolgozhat, és még egy nagy kedvence van az új munkájában.

„Szeretem, amikor a gyerekek integetnek a peronról. A múltkor a tesóm is kihozta másfél és három éves gyerekét egy hídra és onnan üdvözöltek. Pár hete egy férfi a kislányával mondta, hogy azért jöttek csak az állomásra, mert a múltkor visszaintegettem nekik.”

A sportot sem hanyagolja a munka mellett.

Sikerült a hatalmas próba Texasban áprilisban. „3,8 kilométer úszás után 180 kilométer biciklizés és 42 kilométer futás volt a feladat.”

„17 óra a teljesítési határidő, nekem megvolt 16 óra alatt, úgyhogy még volt egy órám tartalékban.”

Azt mesélte, az volt igazán nehéz, hogy semmi árnyék nem volt, tűző napon kellett teljesíteni az embert próbáló távot. Az Ironman után Londonban futott 10 kilométert, aztán szintén ott volt egy triatlan-verseny: másfél kilométeres úszás a Temzében, 80 kilométeres biciklizés és ugyancsak tíz kilométer futás.

Novemberben New Yorkba megy maratont futni, áprilisban újra Texas, majd ősszel egy újabb Ironman jön.

A fiatalon megözvegyült Gabinak minden idejét elviszi most a munka és a sport, de reméli, az új munkarenddel marad idő a szerelemre is. Az igen korai kezdések miatt úgy érzi, nem érdemes a vasúton kívül keresni partnert, a legjobb talán az lenne, ha a munkahelyén találna társat, aki hasonló szabályok szerint dolgozik, mint ő. Reméli, egyszer majd a saját gyerekei is büszkén integetnek majd mozdonyvezető anyjuknak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar különlegesség lett a világ legjobb töltött csokoládéja
Odavolt a nemzetközi zsűri a ZAX kézműves csokoládéműhely passiógyümölcsös bonbonjáért, de a többi benevezett édességük is díjakat kapott.

Link másolása

Három csillagot kapott a gasztronómia Oscarként számon tartott londoni Great Taste Awards 2022-es versenyén a komáromi ZAX kézműves csokoládéműhely passiógyümölcsös bonbonja, ezzel világelső a töltött csokik kategóriájában.

A Michelin-csillagos éttermek által is használt alapanyagokból készülő magyar csokoládé hajszálvékony, roppanós, kézzel festett burokba kerül, az ízek egyensúlya pedig páratlan kulináris élvezetet nyújt. Varga Zsuzsa csokoládémester nem köt kompromisszumokat, így a vásárlók ugyanazt a kiváló bonbont fogyaszthatják, mint a nemzetközi zsűri.

Még csak három éve működik, de így is sorra zsebeli be a rangosabbnál rangosabb elismeréseket a komáromi ZAX kézműves csokoládé műhely. A magyar manufaktúra idén négy termékkel indult a legmagasabb presztízsű világversenyen, a Great Taste Awardson, ahol minden érintett kategóriában díjat érdemeltek ki.

A joggal a gasztronómia Oscarjának nevezett megmérettetésre idén számtalan országból összesen 14.200 mintát küldtek be a versenyzők, amiket több tucat független gasztronómus értékelt. A szakértői zsűri nemcsak kóstol, hanem javaslatokat is fűz a benevezett receptekhez, melyeket a zsűritagok több körben tesztelnek is.

Az idei kiírás eredményeit az augusztusi londoni ceremónián hirdették ki, a ZAX kézműves csokoládé műhely pedig minden várakozást felülmúlva tarolt a versenyen.

A magyar manufaktúra passiógyümölcsös bonbonja az Európai Unió országai közül egyedüliként zsebelt be három csillagot, és ezzel világelső lett a töltött csokoládék kategóriájában.

A tavalyi Academy of Chocolate Awards versenyen ezüstérmet kiérdemlő terméknek már a megjelenése is egyedülálló, hiszen olyan, mintha egy ékszert fogyasztanánk el. Varga Zsuzsa csokoládémester a bonbon készítésekor ügyelt arra, hogy az étcsokoládé íze kiváló egyensúlyba kerüljön a passiógyümölcs frissességével és savasságával, ami olyannyira jól sikerült, hogy a zsűrit is levette a lábáról.

„Kiválóan prezentált, gyönyörű csokoládé, melynek fényes márványozása egyszerűen lenyűgöző. Nagyon tetszett a csokoládé talp mintázásával kapcsolatos részletgazdagság. Imádtuk a passiógyümölcs ízt, a csokoládéalapok tökéletesen illeszkedtek a gyümölcsös karamellhez. Tökéletes párosítás!”

– fogalmazott értékelésében a zsűri.

A bonbon kiválóságát bizonyítja az is, hogy ez a termék a legnépszerűbb a ZAX kézműves csokoládéműhely kínálatában. Varga Zsuzsa csokoládémester ráadásul nem köt kompromisszumokat, minden egyes bonbont ugyanolyan precizitással készít, ami garantálja, hogy pontosan ugyanazt a terméket kapja minden egyes vásárló, mint amit a londoni zsűri is kóstolhatott. Sőt, a díjnyertes csokoládékülönlegességet már külön kollekcióban, elegáns dobozban is meg lehet vásárolni a manufaktúra honlapján.

A magyar manufaktúra egyébként valóságos csillaghullás árasztotta el, hiszen

másik három nevezett terméküket is díjazták a gasztronómiai Oscaron. Meggy-csokoládé ganache bonbonjuk és nugátos táblacsokoládéjuk egyaránt két-két csillagot érdemelt ki, Zsutella fantázianévre hallgató csokoládékrémjük pedig egy csillagot kapott.

A komáromi ZAX kézműves csokoládé műhely jövőre is szeretné megmérettetni magát a nemzetközi porondon annak érdekében, hogy visszacsatolást kapjanak, miben tudnának még fejlődni. Elöljáróban annyit elárultak, hogy a következő időszakban a táblás csokoládék fejlesztésére koncentrál majd Varga Zsuzsa, aki újdonsággal is készül hamarosan az édesszájúak számára.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Szülinapra egy tündéri kis elefántborjút kapott a Nyíregyházi Állatpark
Fotókat és videót is mutattak Kwanza, a 21 éves afrikai elefánt nőstény borjáról.

Link másolása

Különleges születésnapi ajándékot kapott a Nyíregyházi Állatpark. Mint írják:

"Ennél nagyobb születésnapi ajándékot nem is kaphattunk volna. Kwanza, a 21 éves afrikai elefánt nőstényünk, ma hajnalban életet adott egy tündéri életerős kis elefántborjúnak."

Afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, a most világra jött elefántbika már a negyedik utód.

VIDEÓ: Az elefánt-családról

A cuki kis borjúról képeket is megosztottak:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk