/sikersztorik/taroltak-a-magyar-sorok-irorszagban/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Taroltak a magyar sörök Írországban

...ahonnan hét érmet hoztunk el, de a csehországi Arany Sörpecséten is magyar söröké lett kettő.

Link másolása

hirdetés

A hétvégén Dublinban, az Alltech Craft Brews & Food Fair sörversenyen és fesztiválon idén először kóstolhattak magyar söröket az érdeklődők. Magyarországot egy 18 sörcsappal felszerelt standon képviselték a sörmanufaktúrák. Az ír és más nemzetiségű látogatók megdöbbenve kóstolták végig a magyar szortimentet. Megannyi íz és szín nyújtott élvezetet számukra, ugyanis olyan különlegességek közül válogathattak, mint a füstös fekete lager, rozsos füstös India Pale Ale, frissítő komlós világos American Pale Ale, erősen komlózott búza sör, belga típusú savanyú sör és még sorolhatnánk.

A finom magyar sörök elképesztő sikert arattak a versenyen: hazánk fiai összesen nyolc éremmel tértek haza. Szám szerint egy arany, egy ezüst és hat bronzérem született.

Hasonló eredményeket más nemzetek több évtizedes, ha nem évszázados tapasztalattal a hátuk mögött érnek el. Nálunk viszont csak nagyjából öt éve indult a speciális sörök iránti érdeklődés, ami egy 2012-ben hatályba lépő jogszabállyal teljesedett ki. Ez tette lehetővé ezer liter sör házi elkészítését saját használatra, óriási mérföldkőként jelezve az utat előre a kézműves sörforradalomként emlegetett jelenségnek, ami az elmúlt pár évben karcolta bele magát a magyar gasztronómia történelemkönyvébe.

sor-csuporcsapat

hirdetés

A Csupor csapata az írországi érmekkel - Fotó: Facebook

sor-zipf-erem-dublin

A Zip's érmei Dublinból - Fotó: Facebook

Írországban a Hopfanatic Sörfőzde és a Legenda Sörfőzde standjai voltak jelen, a főzdéikben készült gerilla (vándor, saját főzdével nem rendelkező sörfőző) alakulatokkal, mint a Csupor, Hara’Punk és a Zodiak. A rendezvényen való megjelenéshez a Gastrofestival Europe csapata nyújtott segítséget, ezáltal is készülve a budapesti Nemzetközi Kézműves Sörfesztiválra, amit nyáron rendeznek majd. Az esemény után rögtön jelentkezett is Dublin legnagyobb választékával rendelkező L. Mulligan Grocery nevű pub, ahol már kaphatóak a rendezvényen részt vett sörök.

Az ír Alltech Craft Brews & Food Fair nyertes magyar sörei

• Csupor Sör, (Legenda Sörfőzdében főzött) Bunny Hop - aranyérem

• Zip’s Sörfőzde, Pineapple Saison Noir - ezüstérem

• Zip’s Sörfőzde, Black IPA - bronz érem

• Csupor Sör, (Legenda Sörfőzdében főzött) Tántorgó ParIPA - bronzérem

• Legenda Sörfőzde, Horse Juice - bronzérem

• Reketye Sörfőzde, Ravasz Hód - bronzérem

• Horizont Sörök, (Kaltenecker Sörfőzdében főzött) Japán Búza- bronzérem

• Horizont Sörök, (Kaltenecker Sörfőzdében főzött) Flamand Porter- bronzérem

Egy másik nemzetközi megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a magyar sörök a közelmúltban. A csehországi Taborban idén február 16. és 21. között rendezték meg az egyik legrangosabbnak számító európai sörversenyt, az Arany Sörpecsét 2015-öt. nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar kisüzemi főzde söre hozott haza díjat.

sor-cseh1

Képek az Arany Sörpecsétről

sor-cseh2

A versenyen Japántól Belgiumig közel 200 főzde több mint 700 söre versenyzett. Évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés mellett zajlik a verseny, amit az is jelez, hogy a hagyományosan erős - cseh, belga és német - versenyzők mellett már megjelentek a kazah, orosz, norvég és japán főzdék sörei is.

A Szent András Sörfőzde Meggyese gyümölcsös sör kategóriában nyert bronzérmet. IPA kategóriában bronzéremmel díjazták a miskolci Zip’s India Pale Lagerét. A versenyen az összevont Major Award fődíjat a csehországi Heineken Starobrno Medium söre nyerte.

Ha te is örülsz a magyar sörsikereknek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk