hirdetés

SIKERSZTORIK

Szócska: a zárás előtt olyan mozgás indult el, mintha nem lenne se járvány, se holnap

A kutatóknak a mobilcella-információk adhatnak gyors és releváns választ arra, honnan tudhatjuk, hogy a különböző távolságtartó intézkedések működnek-e.

Link másolása

hirdetés

Rangos elismerésben részesült egy nemzetközi viszonylatban is egyedülálló magyarországi tudományos projekt. A Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports folyóiratban jelent meg magyar kutatók, egyetemi műhelyek és mobilszolgáltatók képviselőinek közös tanulmánya, amely az országos szintű népességmozgás monitorozását mutatja be a mobileszközökből származó adatok segítségével - számolt be róla a Portfolio.

A kutatócsoport a három nagy mobilszolgáltatóval együttműködve dolgozott ki egy olyan módszertant, amely a lakosság mozgását monitorozza települési szinten a mobileszközök adatai alapján.

Szócska Miklós, a járványmodellezési munkacsoport adathasznosítási, digitális egészségüggyel foglalkozó kutatócsoportjának vezetője a Portfoliónak adott interjújában elmondta, hogy már a járvány elején "kézenfekvő és egyértelmű volt", hogy a mobilcella információk adhatnak gyors és releváns választ arra, honnan tudhatjuk, hogy a különböző távolságtartó intézkedések működnek-e. Ehhez szerencsére a mobilszolgáltatók minden segítséget megadtak, így egy "valódi piaci-akadémiai együttműködés" jöhetett létre, amit az államigazgatás keretei segítettek.

Elárulta, hogy

az operatív törzsnek is nagyon hasznos az ő adatfeldolgozó-elemző munkájuk, hiszen ezek az adatok fontos adatforrást jelentenek a döntéstámogatáshoz.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja szerint a módszertanuk olcsó és pontos eszközt adott a kormány kezébe a korlátozó intézkedések hatásának méréshez, a döntések támogatásához, a célzott beavatkozások megalapozásához.

"A módszertan a mobiltelefon használatkor automatikusan rögzített, rutin adatokra épül és a hívást közvetítő adótorony helyadatait használja a mobiltelefon használó földrajzi helyének becslésére. Az általunk kidolgozott módszertan teljesen alkalmatlan a személyazonosításra. Ezt egyfelől az adatok anonimizálásával biztosítja, másfelől az egyes mobilszolgáltatók eleve település szinten aggregált adatokat bocsátottak rendelkezésre a mobilitási, illetve otthonmaradási indexek számításához. Tehát mi a közelébe sem kerülünk olyan adatnak, hogy mondjuk egy bizonyos magyar előfizető vagy családtagjai hogyan mozognak"

- magyarázta.

hirdetés

Elmondta, hogy az indexek jól jellemzik, hogy az emberek mennyire alkalmazkodnak a korlátozó intézkedésekhez. A mostani szigorítás előtt például azt látták, hogy bár hétközben továbbra is alacsonyabb a mozgási index a korábbi intézkedések hatására, de folyamatosan növekszik, ezzel összhangban pedig az otthonmaradási mutató továbbra is magas szinten van, azonban folyamatosan csökken és közelíti a járvány előtti értéket. Elmondása szerint ez különösen a 25 ezer főnél nagyobb településeken volt szembeötlő.

Az újabb korlátozó intézkedések március 8-i életbe lépése előtti hétvégén pedig az egész országban olyan mozgás indult el, mintha nem lenne se járvány, se holnap.

"Egyértelműen látszott, hogy sajnos fáradunk és a gyorsabban terjedő variánshoz az addigi intézkedéscsomag nem lesz elég" - fűzte hozzá a szakember.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: