/sikersztorik/szarvas-andi-miss-universe-hungary-2018-interju/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Szarvas Andi: "Könnyű eltűnni a szép lányok tömegében"

Az újdonsült szépségkirálynő elárulta, hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre, kapott-e szexista támadásokat, és milyen jó ügy mögé fog odaállni a következő egy év során.
hirdetés

Július 25-én a budapesti Fröccs teraszon tartották a Miss World Hungary 2018 hivatalos díjátadóját. Az eseményen Magyarország szépével, Szarvas Andival beszélgettünk. Hajlott koromra való tekintettel Andi megengedte, hogy tegeződjünk.

Majdnem minden kislány álmodozik arról, hogy egyszer hercegnő, vagy annak modern megfelelője, szépségkirálynő lesz. Mikor jött el számodra az a pont, amikor ez játékból és álmodozásból tudatos céllá vált?

Igazából a város és a családom bíztatására kezdtem ezzel foglalkozni. Mindig bárhová mentem, akár smink nélkül, kócosan is, miden második embertől azt hallottam, hogy „Andika, de szép vagy!” Ezért vágtam bele. 16 évesen kezdtem a versenyzést Békés megyében, illetve indultam a Szeged Szépén, és mindig jól szerepeltem. A különdíjat mindig megnyertem. Már a Szeged Szépét is nagy versenynek tartottam, de megmondom őszintén, az, hogy a Miss World Hungaryre jelentkezzem, eszembe se jutott.

Anyukám vetette fel, hogy miért ne jelentkeznék, hiszen nincs veszteni valóm. Belegondoltam, és rájöttem, hogy igaza van, most vagyok a legjobb formában.

De szerintem arra nem lehet felkészülni, hogy megnyered, és minden egyszerre az öledbe hullik. Még mindig nem fogtam fel.

hirdetés

Kevés dolgot övez annyi előítélet, mint a szépségversenyeket. Az egyik ilyen előítélet az, hogy egy ilyen teljesítmény mögött nincs valós munka...

Régen, amikor én is csak a tévé előtt ülve követtem a szépségversenyeket, sokszor voltam csalódott, ha nem az nyert, akinek szurkoltam. De most már tudom, miért estek ki. Mert itt nem csak a szépség számít.

Nagyon fontos, hogy mennyire vagy kitartó, hogyan veszed az akadályokat, hogyan reagálsz. Mindezt persze úgy, hogy közben legyél szép is, bírjad a hajtást. A színfalak mögött kemény munka zajlik, aminek a vége a látványos élő show.

Mivel sokunknak ez volt az első tévés szereplése, minden új volt számunkra és nagyon igyekeztünk bizonyítani, hogy okkal vagyunk a legjobb 16-ban.

De mégis, hogyan készül az ember egy ilyen versenyre? Sokat edz? Sminktippeket néz a neten?

Sosem voltam nagy sminkes, bár a táborban természetesen kellett sminkelni. Nyilván edzeni is kell, de ezzel nem volt problémám, mert én több mint egy éve folyamatosan edzek, nem a tábor miatt kezdtem el. Az egészséges életmód az, ami nagyon sokat számít, hogy egy olyan testet kapjunk, amit elfogadunk.

Amit nagyon megbántam, hogy én nem tudok hajakat csinálni. Jó lett volna minél változatosabb frizurákat készíteni magamnak, de én csak egyenesíteni tudom, és felkötni. De szerencsére a táborban voltak lányok, akik tudnak fonni, úgyhogy mindig megkértem őket. Ez olyasmi, amit a világversenyig meg kell tanulnom. Apróságnak hangzik, mégis fontos.

Szülővárosod, Vésztő Békés megyében van, ami az ország egyik meglehetősen szegény területe. Milyen kilátásai vannak egy ott született lánynak az életben? Úgy is kérdezhetném, mi lehettél volna, ha nem a szépségipart választod?

Közszolgálati ügyintézőnek tanulok. Ez kormányablakos munka. Tehát az lenne belőlem és talán lesz is. A koronát „csak” egy évre kapom, muszáj tervezni azzal, hogy mi lesz később.

Való igaz, egy kisvárosi lánynak sokkal nehezebb kitörni és elérni azokat az álmokat, amiket kitűzött magának.

Helyben nagyon kevés a lehetőség. Budapestre, vagy más nagyvárosba felutazni rengeteg idő és pénz. Amióta megnyertem a versenyt, azóta egyértelművé vált, hogy fel kell jönni Budapestre. Semmi esélyem boldogulni, ha otthon maradok. Még kocsival is több, mint három óra távolságra lakom a fővárostól.

Sokan azért támadják az ilyen versenyeket, mert szexistának tartják, a nők tárgyiasításának. Kaptál-e ilyen támadásokat, illetve Te mit gondolsz erről a kérdésről?

Olvastam negatív kommenteket, de főként abban a témában, hogy nem én voltam a kedvence valakinek és ezért szólt meg. Sok kritika nem ért szerencsére, inkább a pozitív üzenetekre koncentrálok. A szépségverseny a szórakoztatóipar része, és olyan lányok indulnak el rajta, akiknek céljuk van az esetleges győzelemmel.

Míg egy énekesnek remek kitörési lehetőség egy tehetségkutató, a modellek esetében ilyen a szépségverseny.

Egyébként például a Miss World világversenyen nem lesz bikinis felvonulás, tehát egyáltalán nem a testen van a hangsúly, sokkal fontosabb, hogy minden versenyző odaálljon valamilyen jótékonysági ügy mellé, amit képvisel. Sőt, még kisfilmet is kell forgatnunk, amit már a magyar versenyben is gyakoroltunk.

És neked mi a jó ügyed?

Én a hátrányos helyzetű gyerekeket akarom képviselni. Ahogy Te is mondtad, Vésztő nagyon szegény vidék, nagyon sok ilyet láttam. Nekünk is voltak nehéz pillanataink, bár én nem panaszkodhatom, mert a szüleink azért mindig megteremtették azt, amit szerettünk volna. A felkészülés részeként Sarka Katáékkal együtt találjuk ki azt a koncepciót, amit majd bemutatok a világversenyen. Szerencsém van, mert a Magyarország Szépe maximálisan támogatja a felkészülésemet, legyen szó nyelvtanulásról, a bemutatkozó videóm elkészítéséről vagy éppen a ruhám kiválasztásáról.

Mi a következő lépés, illetve mik a hosszú távú terveid?

Szeretnék a médiában maradni. A következő egy évet mindenképpen szeretném arra használni, hogy felfigyeljenek rám. De a közszolgálati ügyintéző szakot is szeretném elvégezni mellette, mert el tudnám képzelni magamat valamilyen irodai munkában.

De ugye előtte jön még a világverseny Kínában...

Igen, ami nagyon izgalmas lesz, mert majdnem teljesen egyedül megyek oda.

Egyedül? Nem mehet veled csapat?

Jöhet bárki, ha finanszírozza a saját utazását és a szállását. Engem csak apukám kísér el, ő is azért, mert nem enged el egyedül ilyen messzire. (nevet) A nagyobb országok, akik ezt meg tudják fizetni, visznek csapatot. Pontosan ezért kell megtanulnom magamat sminkelni, a frizurámat elkészíteni, tehát nagyon talpraesettnek kell lenni.

Ott ráadásul több mint százan lesznek indulók, nagyon könnyű eltűnni a szép lányok tömegében, ha az ember félénken viselkedik.

Egy utolsó kérés. Mesélj a struccaitokról, mert hogy azokat tartotok otthon.

Megmondom őszintén, amióta megnyertem a versenyt, nem sokat voltam kint náluk. Augusztusban lesznek egy évesek. Kicsi koruktól mi neveljük őket. A csípésük nem igazán fáj, viszont nagyot tudnak rúgni, arra vigyázni kell. Nem szabad mögéjük menni. Amikor viszem nekik az ételt, és hallják, hogy zörög a kulcs, már jönnek, tudják, hogy jön a táp. De hozzá kell tenni, hogy csak hobbiból tartjuk őket, a mi házunk nem farm, hanem csak porta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk